Kelkkakärry ??

Keskustelun 'Varusteet' on aloittanut käyttäjä TOMBOLA, 28/2/08.

  1. Mazaa

    Mazaa Lynx rave re 600,800

    Eikös jarrullisessa kärryssä pidä olla nastat jos vetoautossa on, ja jarruttomaan kärryyn riittää että on renkaat
     
  2. Haikku

    Haikku 850 Sunami

    Joo, mut noihin eurooppa kärryhin missä on 10" pyörät niin niihin ei saa nastarenkaita. Kaverilla on sellanen 6 pyöränen ja samat renkaat ympäri vuoden
     
  3. ruiseri

    ruiseri Voiko kelkassa olla liikaa varusteita?

    Toivottavasti ei....

    Minä en ainakaan henkilökohtaisesti suuresti ilahtuisi minun kaistallani vastaan tulevista peräkärryistä. :eek:
     
    Värjäri ja Zombie tykkäävät tästä.
  4. Somppi

    Somppi 155" 850 SKS -21 Xtrim RE 800 -17, RE 600 -14

    Tälläsellä yhdistelmällä oon liikenteeseen lähdös ja kyllä se kärry saa noilla uusilla m+s renkailla luvan perässä tulla, vaikka veturissa nyt onkin nastat. Luultavasti taas tässä lentää kivet ja kävyt ihmisten silmiin niinkun @Akimbo n dodgesta kun sleddeck keskustelua käytiin:rolleyes:

    Mutta ihmettelen sitä että esim puolustusvoimien scanioissa on vetoautossa nastat mutta osassa kärryistä ei ole nastan nastaa eikä nekään kenenkään keulaan tule vaikka on todella kokemattomia kuskia liikenteessä.(itse parhaillaan kotiutumista odotan tj2;))
     

    Lisätyt liitteet:

    Viimeksi muokattu: 12/12/17
  5. Zanne81

    Zanne81 Axys Pro rmk 155

    No näkyyhän tuo löytyvän tuollainenkin pykälä :D

    Pisti myös silmään että minun kuorma-auto transitissa on vissiin tiukemmat ehdot talvirenkaille kuin pakettiautomallissa :eek:
     
  6. jykke75

    jykke75 Member

    Minä käytin aikoinaan nastarenkaita jarruttomassakin kärryssä ihan oman ja muiden tielläliikkujien turvallisuuden vuoksi.
    Ensimmäisillä syksyn liukkailla kokeilin kuinka kärry käyttäytyy alkuperäisillä M+S renkailla jos tekee sellaisen väistöliikkeen että auto vähän luistaa. Kärryn luisut oli sitä luokkaa että seuraavalla reissulla oli jo nastat alla. Nastarenkailla vastaavassa tilanteessa kärry seurasi täysin autoa, sekä jäisellä että lumisella tiellä.
    Tänä syksynä kokeilin samaa kaksiakselisella noin 600kg painavalla kärryllä ja nastarenkaat lähti tilaukseen samantien.
     
    Shape, Zombie ja Mik4-- tykkäävät tästä.
  7. teme-

    teme- Well-Known Member

    Itekki oon käyttäny nastoja kevytperävaunussa jo vuosia.
     
    Shape ja Zombie tykkäävät tästä.
  8. ruiseri

    ruiseri Voiko kelkassa olla liikaa varusteita?

    Komia letka.

    En tiedä mikä lentää ja mihin, mutta aa yhdistelmä on laiton ja bee tuolla autolla nastarenkaineen mahtaa saada jäisellä tiellä aikaan sellaisen hidastuvuuden, joka jarruttaa kärryä sen verran reippaasti, että nastattomat pyörät lukkiutuu ja kärry lähtee sladiin.

    Jos se sladittaa vasemmalle niin toivoa sopii, ettei kukaan tule vastaan. Jos taas oikealle, niin kärryn tavatessa penkkaan se tekee aisan päähän reippaan nykäisyn oikealle, jolloin on hyvät mahdollisuudet saada auto sladiin oikea kylki edellä. Ei ole kiva sekään.

    Pari talvea sitten vedin Landcruiserilla (LC 100, yli 3 tonnia) reilun tonnin kärryä suht kapealla tiellä, jossa polanne oli vähän pehmennyt. Tuli rekka ja henkilöauto vastaan ja väistin aivan laitaan. Rekan kohdalla kärryn oikea rengas tippui muutaman sentin polanteen läpi, jolloin tuli juurikin tuo aisan nykäisy oikealle ja auto lähti sladiin kartturin ovi edellä. Mitään en ehtinyt tehdä - en edes pelästyä - kun suunta vaihtui rekan takapyörää kohti. Jos ei elektroniikka olisi oikaissut sladia olisin joko ollut itse muussina rekan alla tai sitten tappanut sen henkilöautolla vastaan tulleen nelihenkisen perheen. Vauhti 80 ja väliä jäi 10-30 cm. Koko homma kesti alle 3 sekuntia.

    Mulla oli nastat niin autossa kuin kärryssä ja ne ei just tässä tapauksessa vaikuttaneet mitään, mutta tarkoitukseni oli osoittaa tällä, että kun kärry lähtee omille teilleen, niin kuljettajasta tulee matkustaja hyvin äkkiä. Silloin ei ole kaukaa haettua, että joku kuolee. Ihan oikeasti.

    Turvallista matkaa sulle...
     
    Somppi, PRo, Fudge ja 4 muut tykkäävät tästä.
  9. ruiseri

    ruiseri Voiko kelkassa olla liikaa varusteita?

    Niin, tarkennetaanpa vielä vähän ettei jää epäselväksi:

    16§ 2 mom sanoo, että O2 kärryssä on käytettävä talvirenkaita (ei siis nasta-) ja d-kohta myöntää tähän velvollisuuteen poikkeuksen sellaisten kärryjen osalta, joihin talvirenkaita ei ole saatavana.

    Toisaalta, 17§ 2 mom sanoo että jos vetoautossa on nastat, niin myös O2 luokan kärryssä on oltava ne. Tähän ei ole säädetty poikkeusta.

    Nämä siis yhdessä tarkoittavat sitä, että jos O2 kärry on sellainen johon talvirenkaita ei ole saatavana, sitä saa kyllä vetää talvella, mutta ei sellaisella autolla jossa on nastat.

    <edit>
    16§ 2d lähtee siitä, että "laillisia renkaita ei ole saatavana". Ei siis siitä, että kärryn omistaja ei halua sellaisia ostaa.

    17§ mukaisia laillisia rengasyhdistelmiä sen sijaan on saatavana, koska autoon saa nastattomia talvirenkaita. Eli myös tästä nyt kyseessä olevasta yhdistelmästä pystyy tekemään laillisen, mutta sellaisena kuin se on täällä esitetty se ei sitä ole.
    </edit>
     
    Viimeksi muokattu: 13/12/17
    PRo ja Fudge tykkäävät tästä.
  10. PRo

    PRo Lynx X-Trim 600 SDi -08

    Tuli laitettua muutama vuosi sitten itekkin ensimmäinen jarrullinen kärry ja siinä luonnollisesti nastat kuten vetoautossakin. Eipä tule mieleenkään että vaihtaisin sellaiseen kärriin jossa ei ole nastoja, jos joskus tarvetta kevytperäkärrylle, niin kyllä sekin tulee varustettua nastarenkailla.
    Kyllä pitäisi olla samat rengassäännökset myös jarruttomille kevytkärryillekin kuin jarrullisille. (Taitaapa tästä kommentista tulla myrsky vesilasiin. :p)
     
  11. Somppi

    Somppi 155" 850 SKS -21 Xtrim RE 800 -17, RE 600 -14

    Ymmärrän kyllä että kovassa jarrutuksessa saattaa kärry lähteä vierelle mutta turvallisuuden kannalta kuitenki veikkaan että turvallisempaa on esim pysähtyä jäisessä alamäessä taajama alueella ennen suojatietä/risteystä kun luistaa renkaat lukossa niinkuin kitkoilla käy. Pitää vaan ymmärtää ennakoida tilanteet ja nostaa kaasu ennemmin. Hätä tilanteissa tuskin on väliä meneekö se kärry vai auto ensin penkkaan/keulaan. Ja tolla autolla ei paljoa aisa pöki kun ei painoakaan ole kärryssä.

    E. Tietenkin siihen renkaat ostettaisiin jos olisi vaihtoehto mutta 10"nastoja kun ei valitettavasti valmisteta.
     
  12. Vonikka

    Vonikka Well-Known Member

    Samaa mieltä tästä. Nuo kesärenkaalliset kärryt liikenteessä ei ole kuin uhka äkkitlanteissa ja tähän päivään mennessä en yhtään kuskia ole tavannut joka ei ole koskaan joutunut eläessään tekemään äkkijarrutusta tms
     
  13. TeHo

    TeHo #13 2015 ZR 6000 R

    Kait sentään 10" pyörään saa nastat laitettua vaikka ei tehtaalta tullessa olisikaan.
     
  14. Jusevaan

    Jusevaan Kelekkaukko

    Vianorilta saa kuulemma tänävuona ekaa kertaa tilaamalla 10" c-rengasta nastoilla. ~200€/kpl
     
  15. Spin

    Spin Well-Known Member

    Onko teillä kahdet sarjat renkaita, vai pidättekö nastoja myös kesän? Tämähän varmasti turvallisuuden kannalta ois pienempi paha kuin kesärenkaat talvella. Itsellä vähän mietinnässä jos ostais ne nastat, ja pitäis niitä sitten kesää talvea. Kesällä kärry vähempi vedossakin monesti, jos ei jotain remonttia työnalla.
     
  16. PRo

    PRo Lynx X-Trim 600 SDi -08

    Kyllähän se kahdet renkaat pitää olla. Johan tuo tieliikennelakiin niin sanoopi.

    Eikä nuo nastat kesällä kauaa kestä.
     
  17. Jusevaan

    Jusevaan Kelekkaukko

  18. TeHo

    TeHo #13 2015 ZR 6000 R

    On kahdet renkaat mutta en viime kesänä jaksanut vaihtaa alle. Ei tullut vedettyä kuin jokunen kymmenen kilometriä.
     
  19. jykke75

    jykke75 Member

    Kahdet renkaat kaikissa kolmessa kärryssä. Ihanan halpaa ja helppoa kun "parhaimmillaan" saattaa olla käytössä alle 500km vuodessa :D.
     
  20. ruiseri

    ruiseri Voiko kelkassa olla liikaa varusteita?

    Eipä mennyt hukkaan tämäkään viestiketju kun löytyi "nasta" linkki kaikille kymppituumaisten kärryjen vetäjille! Sitten vain kassan kautta, joskin taitaa hiukan kirpaista kuudella kumilla. :rolleyes:

    No, ei ne olleet ihan ilmaiset nuo minunkaan "kärryn" 6kpl 10R22,5 nastakumit. :mad: Mutta eihän se ole harrastus eikä mikään joka ei vie kaiken ajan ja kaikki rahat. :D
     
    PRo, Haikku ja Fudge tykkäävät tästä.

Suosittele tätä sivua