Nuoriso 15v. ja kelkkailu

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä Hemikoo, 19/11/20.

  1. Hemikoo

    Hemikoo Sidewinder xtx se 137", SXR 700

    Rupeaa olemaan ajankohtainen aihe itselleni ja viime vuonna neitiä ei kiinnostanut yhtään aihe ja nyt se ei muusta puhukaan kuin kelkkailusta ja mopoista.

    Viime vuonna kyselin kun toisena kelkkana oli 550F -08 Rave että lähteekö kokeilemaan, eipä napannut yhtään vaikka aiemmin ajeli 250Tundralla mielellään, noh nuoren naisen mieli nyt muuttuu minuuteissa... Vaihdoin kelkan Nytroon ja eihän se tuollaisella 57mm matolla ole junnulle sopiva kelkka millään mittapuulla, tehoa/räjähtävyyttä on liikaa kun jälkikasvulla ei vauhti pakota päätä yhtään siis YHTÄÄN, 3-4min mönkijällä ajoa ekalla kerralla ja tulee kyselemään kulkeeko tämä yhtään kovempaa kuin 70kmh...

    550F ois ehkä muuten ollut ihan ok mutta aivan järkyttävän raskas kaasuvipu jos yhtään pidempään ajaa, liekköhän uudemmassa korimallissa muutosta tullut tai onko esim Revissä kevyempi kaasu? Tuossa se johtui täysin siitä että sillä vaijerilla kiskotaan kahta y-liitosta, sama tunne oli aikoinaan kun vaihtoi risukeula jammusta Evo lynxiin.
    Lapsonenhan on jo oikeasti aikuisen kokoinen paitsi lihaksiltaan

    Mielellään lapsen kanssa viettäisi aikaa kun tahtoo olla kortilla nykyään muuten.

    Mietteissä on
    -Yammun risukeula ja 4T kottikärry Phazerit, risukeula oli sairaan kevyt laite ajaa!
    Pollen 550 IQ shift, ei minkäänlaista kokemusta.

    -Skiidon Revi/XP 380/550
    -Lynen Evo 380/550, tai 09 >550 ja ehkäpä 600ace mutta tahtoo hinta karata... onpa mieleen tullut myös Sdi koneiset skiidot ja niihin kaasuvipuun kalikka väliin, yksikseen en tuota huimaa päästä ajamaan se on varma :D
     
  2. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Eipä ole tullu seurattua viime vuosina nuiden 4T Phazereiden hintoja. Mutta sellasiaha saa melko järkevään hintaan. Eikä varmaan olis paha vekotin se. Syö vähä, startti ja pakki varusteena.

    Kun kyseessä on nuori nainen, niin kannattaa varmaan jutella yhdessä ennenku ostaa. Se voi harrastus loppua heti, kun iskä tuo pihaan just sen rumimman ja epäcooleimman kelkan maailmassa :D Monesti nuorille se imago ja se miltä näyttää on monesti aika tärkeitä. Eikähä siinä mitään väärää ole. Jos pääsee harrastuksen alkuun itelle mieleisellä laitteella, niin se mindsetti saattaa kantaa pitkälle tulevaisuuteen.
     
    Janne.mikael, vetkulilm ja Nipademu tykkäävät tästä.
  3. ruupanen

    ruupanen Lynx RE

    E-tec ja siihen Paltekilta rajoitin. Taidot ja vauhti kasvaa kuitenkin niin äkkiä, että sitten pitää fööni vaihtaa jo nestekoneeseen. Ostaa kerralla e-tecin, niin saa kuin uuden kelkan rajoittimien poistolla. Selvää säästöä :D
     
    Janne.mikael ja petes88 tykkäävät tästä.
  4. FFoxi

    FFoxi X-trim & 5900 LTS

    Meille ostettiin Renegade Ace 600 ja molemmat tytöt (13 ja 17) tuolla ajelee mielellään ja käyhän sillä itsekin pilkkireissut ja muut turraukset. Tulevana talvena tulee aivan satavarmasti koronan takia safareilta Ace 600 koneisia tarjolle (ja niitähän on jo). +-3000€ ja saa hyvän perhekelkan tourinkivarustuksella. En edes harkitse 550f tuon jälkeen.

    Kilometrejä ei kannata säikähtää jos muuten timmissä kunnossa ja huollettu. Ajaako tuolla koneella jotain 50-100tkm? Eikä kuluta vieläkään kuin 10L/100km:D
     
  5. Nipademu

    Nipademu Lynx RE-23, XTRIM STD 600ACE 2020

    Ääni tälle. Omassakin taloudessa tarkoitus vaihtaa Grand Touring V1000 tällaiseen. Pääsee itsekkin sillä sitten reitille, niin ei tartte kouhottaa noilla race-peleillä. :D
     
  6. M.E.A

    M.E.A Lynx

    Miltä kuulostais zr 4000rr? Kevyt ajaa ja on katu-uskottavan näköinen:D
     
    Janne.mikael, Hemikoo ja Fudge tykkäävät tästä.
  7. petes88

    petes88 Well-Known Member

    @Hemikoo mikä budjetti? Kaverilla ois hyväkuntoinen 2017 600ace rave, ainakin lisäpenkkiä ja vetokoukkua löytyy ajettu n17tkm mutta onko se tälle koneelle paljon? Eikai... HintaPYYNTI 4900e siinä ainakin olis hiljainen, taloudellinen luotettava, mukava ja rento kelkka ajella jolla käy kyllä itekki turraileen jos siltä tuntuu..

    Ja @ruupanen kans pointtia tuossa kommentissa, itekki tuota ratkaisua miettinyt kun pojalle sopivasti tulee ikää ja kokemusta että tuolla 600etecillä rajoitettuna helppo aloitella ja rajoitin pois kun tehon nälkä kasvaa ja sehän kasvaa:D ennemmin tai myöhemmin..
     
  8. Hemikoo

    Hemikoo Sidewinder xtx se 137", SXR 700

    Se startti on kova sana ettei tartte olla tauolta kiskaisemassa tulille ja pakki myöskin.
    Onhan tässä otsan kuumotusta ollut tuon mopon osalta kun sopivan näköistä etsitty, kaksi kertaa jo vedetty matto alta kun on mopoa lähdetty hakemaan, kaksi iltaa kypäriä soviteltu kun neitosella on lasit niin tulee pari mutkaa lisää matkaan ja iskä ei ymmärrä yhtään kun pitää huomiovärinen kypärä ostaa, onneksi on antaa omia homeisia kelkkakypäriä mistä laittaa päähän jos ei kelpaa :D.
    On se tämmönenkin ollut mielessä ja sillä mietin ihan kalikkarajoitintakin että pääsisi isikin kaahaamaan täydellä ravilla :D, toisaalta vaihto ei ole mulle hankaluus kun en osaa rautaan rakastua o_O mutta ehkäpä ruiskulliseen uskaltaisi kalikan laittaa rajoittimeksi ettei männät sula.
    siinä ois kisaohjaus joka on aivan fantastinen ja kunnon telasto, ois itekki kiva kurnuuttaa kunnon pahkaa :D

    Budjetti kolmentonnin hujakoilla, ehkä siitä saattas venyäkin hyvästä syystä ja kyllähän se ruiskupeli ois ihan eri asia kuin kaasari tälläiseen paikkaan.
     
    M.E.A tykkää tästä.
  9. Hemikoo

    Hemikoo Sidewinder xtx se 137", SXR 700

    Suosittelen kouhottamisen downgreidaamista, mulla kassit laskeutui jo 10v sitten :p.

    Ace koneisella saattas yksinään turrailla pitkin päivää mutta ei toveriporukassa, muistatko silloin Vaalan reissulla luultiin että puuhun se yksi päsäytti sillä Lynxillä kun ikuisuus odoteltiin :oops:

     
    Nipademu ja Mika_R tykkäävät tästä.
  10. Nipademu

    Nipademu Lynx RE-23, XTRIM STD 600ACE 2020

    Hitaimman mukaan edetään!
     
  11. vetkulilm

    vetkulilm -23 Freeride, -19 Iron dog 600R

    Ite kahtelisin vekoitinta millä on kevyt ajaa. Nuo tyttöjen ajohalut saattaa kadota aika äkkiä jos ei jaksa edes sinne makkaranpaistopaikalle ajaa. Ite ratkaisin tuon laittamalla vuos sitten -14 Rave Re:n. Sillä nuo 12- ja -13 vuotiaat tytsyt näky jo viime talvena parisataa kilsaa harjoittelevan. Ja samalla vehkeellä ite voi reittiä yrittää tasoittaa. Kyllä se on peukalossa se rajoitin, suosittelen kerralla sen etecin laittamaan. Ei tarvihe heti olla vaihtamassa
     
    Janne.mikael tykkää tästä.
  12. perttuni

    perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

    Itse ajaa varmasti yhtä hiljaa joka laitteella, mutta kyllä se ACEkin liikkuu jos kuskilla on kanttia ajaa. Yks tuttu oli kerran lähteny entisen kisakuskin matkaan isolla nestepelillä ja tämä vetomies sitten 600 ace:lla. Ei ollut kuulemma ACE miestä hirveesti näkyny patikossa, mutta oli vain sattunut etupuolella ajamaan :)

    Itse ajanut enemmälti 550 föönillä ja sitten 600/800 luokan nestepeleillä ja kaikilla on ollut hauska ajaa. 800 koneinen on ollut reitillä ehkä hauskin laite, mutta toisaalta alustakin ollut sinne soveltuvin. Tosin heti seuraavana voi sanoa, että samainen kasisatku on ollut myös kaikista raskain ajaa. Ihan mielenkiinnosta tuli ostettua itselle tuommonen 700 vähätehoinen nelari ja pitää kokeilla, että viittiikö sen tehoisella enää ajaakaan. Kelkkailussa minusta ois hyvä olla ensin just joku tuommonen 600ace / fööni tasoinen laite niin aikaa jää keskittyä kelkan hallintaan eikä vain tehojen hallintaan.
     
  13. FFoxi

    FFoxi X-trim & 5900 LTS

    Samaa mieltä, että mieluumin aloittaa pienitehoisella ja keskittyy ajamisen opetteluun, eikä tehon(pelon) hallintaan.

    Kyllä tuolla safari-Acellakin matka taittuu. Naurattaa vetää RE:stä ohi:p No joo. Turraajia on liikkeellä
     
  14. Hemikoo

    Hemikoo Sidewinder xtx se 137", SXR 700

    @perttuni Silläpä en olekaan tuota Nytroa jättämässä tytölle ajoon, se on semmonen katapultti että pidän Sidewinderiä helpompana ajaa vetojen puolesta, 800cc katti oli samaa luokkaa mutta onneksi matossa ei ollut yhtä kova pito.

    600ace koneiset on vähän pitkässä hinnassa, vaan sellainen tai 4T Phazer on ollut mielessä pari vuotta jos yksinään turistelee pidempää matkaa, kiirus ei ole vaan tärkeintä on se naatinto lumen keskellä.

    Mullahan on itselläkin tullut rajoitin jo aikaa sitten takaisen ajoon, todellakaan tartte 200hp laitetta muuhun kuin siihen puolen sekunnin kauhunsekaiseen fiilinkiin silloin tällöin :confused: ja saman saa tuosta Iwatan laitteestakin pihalle.

    Illan tässä yrittänyt lasta kiusata kelkan kuvilla ja eipähän tuo kuvistakaan sairasta Phazeria, monellehan tuo on sellainen hirvitys, mulle taas se on sopivan teknisen näköinen :), sarvien 5cm klappi taas ei sytytä isosti :p
     
  15. Fiiberi

    Fiiberi Wintage Weikko

    Kyllä minä olen lähtenyt omien kanssa siitä, että ihan mikä tahansa kelkka on ala, sillä ei aleta hakemaan niitä huippunopeuksia.
    Tekniikkaharjoituksia, opastusta ja ohjausta olen antanut kaiken oppimani mukaan ja myös oma isäni on ollut kiitettävästi mukana ajo-opetuksessa.
    Elli ajeli jo 8 vuotiaana pitkin poikin RX1:sellä, isommat tuplat milloin milläkin BR250;stä remmiahdettuun Apexiin. Eli kun hieman panostaa muksun tekniikan opastukseen, niin ne raskaammatkin kelkat on täysi mahdollisuus.
     
    Janne.mikael, Hemikoo, samumarkus ja 5 muut tykkäävät tästä.
  16. Kamppi

    Kamppi Well-Known Member

    Viime talvena meilläkin jälkikasvu pääsi kokeileen kelkkailua ensimmäistä kertaa Sallassa. Ensimmäisellä kerralla vuokrasin Adventure 600 ACe:en jolla lähettiin liikkeelle. Ajoin sinne eräälle jängälle jossa kota toisessa päässä. Hyppäsin ite pois kyytistä ja laitoin sen "turisti" avaimen kiinni. Kossi kruisaili jonkin aikaa itekseen jonka jälkeen huikkasin kodalle. Vaihoin toisen avaimen ja tuumasin jotta anna mennä. Siinä meni parisen tuntia kun oltiin matkassa. Tokikin mönkijällä ajamiskokemusta liikenteen seassa lähes vuosi. Seuraavana päivänä uudestaan kyseiselle jängälle harjoitteleen. Tosin kelkka vaihtui melkoisesti, elikkä nyt hän treenaili winderillä. Kototallis häntä oottaa alkuperäiskuntoinen vm -04 SDI Rev (noin 6000km ajettuna), eriasia kiinnostaako enää. Koko opettelun alussa "tiukka" neuvonta miten kelkalla ajetaan kulloinkin. Omasta mielestäni "koulutus" onnistui hyvin, ehkä liian varovasti mutta parempi niin.
    Mielestäni Hemikoon tilanteessa tommonen 600ACE on ihan ok. Joko Lynxin rave tai Renegade, joita on melkoisen vähän tarjolla. Tourinkin tyyppinen ei ole oikein käypä, on raskaampi. Mutta, tuli mieleen, Lynx X-trim 600ACE, oisko niitä enempi markkinoilla. Erityisesti noiden kuljettajaan kantautuva melu on vähäinen.
     
  17. FFoxi

    FFoxi X-trim & 5900 LTS

    No toivottavasti ei. Ace 600 huilaa sen 120km/h ja kiihtyy melko eleettömästi 80km/h asti. Kyllä silläkin vahingon saa aikaiseksi.

    Sopii rauhallisen käytöksensä puolesta erittäin hyvin opetus koneeksi. Vaimo on melko arkajalka näiden suhteen ja meinasi loppua koko homma, kun kävi 850 Pollen sarviin:D. Acella sekin ajelee mukavasti pitkiäkin matkoja ja voi keskittyä nauttimaan ajamisesta.
     
  18. Hemikoo

    Hemikoo Sidewinder xtx se 137", SXR 700

    Lähinnä itsellä mielessä miten nopeasti adventureen vaihtaa sporttimallin penkin mikäli niissä nyt yhtään on korkeus/pehmeys eroa, tarakka jne ei haittaa yhtään ja telan mittakin on ihan jees.
    @Fiiberi on hyvinkin oikeassa ja se koulutus tässä on mielessä jo tyyliin sporttikuulokkeet korviin ja puhelinyhteys ensimmäiset kerrat kokoajan päällä, toisella kun on vauhti verissä ja aina on poikatyyliin varvas mustana tai kamppeet rikki ja kaikkeen mennään mitään pelkäämättä 100lasissa. Rouvahan oli aikoinaan mielissään kun pääsi puhallin phazerilla ajamaan, kokeili Apexiakin mutta antoi muutaman sadan metrin jälkeen pois.:D
     
  19. K9Pro

    K9Pro Lynx Rave RE 3500 600R 2023

    Vaimo lähti viime talvena ihan nollista ajamaan. Töiden puolesta sai käyttöön Xtrim 600 ACEn tarvittaessa. Alkuun pelkäsi sitäkin kovasti, mutta 1000 km myöhemmin veteli mun Ravella reipasta reittivauhtia.

    Ajeltiin yhdessä aika paljon ja mun mielestä toi Xtrim 600 ACE on aika pätevä peli aloitukseen. Uudemmat mallit on vielä ihan fiksun näköisiä.
     
  20. wasted years sleds.

    wasted years sleds. Well-Known Member

    Onkos niitä muita kunnon phazereita koskaan tehtykään kuin föönikoneisia phazereita;). Niilläkin on moni juniori opetellut ajamaan,allekirjoittanut myöskin. Ilmankos minusta on tullutkin enempi sellainen pullakuski:confused:. Joo kyllä varmasti nykyajan kelkoista löytyy jokaiselle juniorille ja harrastuksen aloittavalle hyviä vaihtoehtoja merkistä ja malleista riippumatta jokaiselle sopiva. Tais olla ekapeli 1 pyttyinen ski-doo olympique 300 vm.1972 millä joskus vuonna 1984 aloiteltiin kelkalla ajoa. Kivaahan se oli silläkin,kun paremmasta ei ollut tietoa.
     
    Viimeksi muokattu: 20/11/20
    Nipademu tykkää tästä.

Suosittele tätä sivua