Missä menee reittimaksujen kipuraja?

Keskustelun 'Baana' on aloittanut käyttäjä Jani Sipola, 31/1/16.

?

  1. 50

    39 vote(s)
    44.3%
  2. 100

    23 vote(s)
    26.1%
  3. 150

    15 vote(s)
    17.0%
  4. 200

    8 vote(s)
    9.1%
  5. 250

    3 vote(s)
    3.4%
  1. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Niin,

    Olen lueskellut näitä reittiaiheita melko tarkkaan viimeaikoina. On jännä huomata, että reittimaksujen suuruus on aiheuttanut yllättävän monia keskusteluja. Missä menee mielestäsi raja, joka on mielestäsi summa jonka olet valmis maksamaan per kausi.

    Meillä täällä Lapissa ei ole pakollisia maksuja. Mutta aika vähän on kyllä reittien hoitoakaan. Olen itse joutessani lanaillut reittejä tässä kotipaikan läheisyyksillä. Etenkin uria joita itse ajan paljon. Olen tätä harrastellut jo muutaman talven. Vuosittan omaa rahaa hommaan palaa muutamia satasia. Tosin tänä vuona ostimme 2000 euron lanan, niin tuli pieni piikki kustannuksiin.
    Itse en sen ihmeemmin kuitenkaan laske noita kustannuksia. Ensinnäkin lanaaminen on mukavaa puuhaa. Toisaalta tykkään ajaa edes ajoittain kunnostetuilla urilla, niin samapa noita on huoltaa joutessaan. Mikäli esimerkiksi 200 euron vuotuinen maksu takaisi sen, että reittejä ylläpidettäisiin edes ajoittain, makasaisin summan silmää räpäyttämättä.
    Itsellä tosin noita reittikilometrejä tulee sen verran vuosittain, ehkä se maksu per ajettu kilometri ei sitten olisi niin paha.

    Mutta miten on teillä? Äänestä ja kommentoi!
     
  2. Nipademu

    Nipademu Lynx RE-23, XTRIM STD 600ACE 2020

    Kyllähän tuon parisatasen vuodessa mielellään maksais, hyvästä reitistä. Meillä alkaa nuo talvet vaan olla sen verta vähälumisia, että lanaustakin tärkeempää taitaa olla tuo pohjien tasaisuus. Tasaisilla pohjilla pääsee ajamaan jo vähemmälläkin lumella, eikä lanausta ehkä ihan niin paljoa tarvitsekaan. Pelkästä pari kertaa vuodessa tapahtuneesta lanauksesta en kehtais maksaa.

    Lähetetty minun E6553 laitteesta Tapatalkilla
     
  3. SamiM

    SamiM '19 Xterrain RE 3700 850

    Vs: Missä menee reittimaksujen kipuraja?

    Laitoin viiskymppiä kipurajaksi kun ajattelin että maksuja tulisi ainakin parille alueelle. Tänne missä asun ja kotipuoleen missä käyn lomilla ja tulisi siis myös ajettua. Tämän lisäksi vielä jokatalviseksi muodostunut useamman päivän reissu Lappiin ajelemaan erämaauria ja -reittejä tekisi kolmannen alueen, jonka maksun vaikutuksen pitäisi kohdistua kulloinkin kohteena olevaan paikkaan/alueeseen. Toki noiden ajopaikkojen viehätys on nimenomaan erämaareiteissä, joita ei odotakaan lanatun tai paremminkin niiden nimen omaan odottaa olevan lanaamattomia. Jos yhdellä maksulla katettaisiin kaikkien reittien ylläpitoa niin sitten parisataa voisi olla se kipuraja.

    Eli mihin maksaa kun ajopaikkakuntia on useampia? Tässä kohtaa päivälupa tai viikkolupa puoltaisi mielestäni paikkaansa, mutta entä sitten kun se suurempi maksu tarvitaan riittävän monelta täysimääräisenä, jotta ylläpitoa voidaan suorittaa riittävässä laajuudessa? Riittävä laajuus suunnilleen siten, että lanausta/tasausta voidaan suorittaa järkevästi kelien ja uraston/reitistön kunnon ylläpitämiseksi hyvällä tasolla.

    Toisen ongelmallisuuden näen vähälumisemmilla alueilla kuten Nipademu kirjoittikin. Eli lankeavatko maksut suoritettaviksi joka tapauksessa vai sitten kun kelejä tulee, lumettoman talven aikana kun lanausta ei tulisi, mutta tasausta ja muuta ylläpitoa kuitenkin on tehtäväksi? Toisaalla kirjoitin että viiskymppiä vuodessa ei tunnu missään oli lunta tai ei. Satasesta ylöspäin ehkä alkaisi tuntumaan jos lunta ja siten lanaustarvetta ei olisi.
     
  4. -P-

    -P- Nytro XTX TTX

    Vs: Missä menee reittimaksujen kipuraja?

    Mullakin tuossa kaihertaa tuo, että maksuja menee moneen paikkaan. Kyllä niistä kertyy aika pirunmoinen summa. Sen verran on jo tänä talvena tuo harrastus vienyt kipurajan yli, että on tullut jo mietittyä koko homman järkevyyttä. Ei edes riitä nuo rahat, mitä tulee.

    -P-
     
  5. Mileleo

    Mileleo Lynx X-Trim 600 Etec 2013

    Vs: Missä menee reittimaksujen kipuraja?

    Yksi olennainen asia on kerhojen koko. Etälämpänä voi olla pienellä alueella monia kerhoja, joilla ei ole edes sopimuksia ajaa toisten urilla jonkun kerhon jäsenenä. Toinen on kerhojen tarjoamien reittien kilometrimäärä. 50e kerhosta on ihan ok, jos järkevät päiväluvat löytyy. Samainen tilanne on esim Ylläs ja Levi akselilla. Reitit kulkevat kolmessa kunnassa, Muonio, Kittilä ja Kolari. Kuten edellä kirjoittajat mainitsivat lumenmäärän ja reitin pohjan tasaisuuden. Ei tämä niin mustavalkoista ole. Kokonaisuudessaan kaikki maksut yhteensä 150e vuodessa olisi ihan ok, jos rahalla saa vastinetta.
     
  6. Atso

    Atso Polaris iqR 440 hybrid

    Vs: Missä menee reittimaksujen kipuraja?

    Tuossa vaiheessa kannattaa jo miettiä koko harrastuksen lopettamista..

    vielä kun joku tästä maksaisikin palkkaa niin olisipa unelma tilanne ;D
     
  7. ärär

    ärär Ärär

    Vs: Missä menee reittimaksujen kipuraja?

    Tuo uralupa tuli ostettua koko kaudeksi ja sekin kirpaisi jo, varsinkin kun syötteen piirissä tulee ajettua välillä, eikä lana kulje muualle kuin sen oman ympyrän. Johtuuko vielä lumen puutteesta vai mistä.
    Jos tuon 200 maksaisi ja tietäisi että suurimmaksi osaksi pääsisi välillä kohtuu kuntoisille reiteille niin mikä ettei.
    Lapissa ei tosin ole vielä tullut ajettua huonoja reittejä.
    Mutta lumenmäärä ja pohjaukset sitten ovat ne suurimmat syyt missä kunnossa reitit on!?
     
  8. Mileleo

    Mileleo Lynx X-Trim 600 Etec 2013

    Vs: Missä menee reittimaksujen kipuraja?

    Jos lunta on lähtökohtaisesti vähemmän, niin ei 30cm lunta riitä peittämään kivikot ja kannot ja muut epätasaisuudet. Ei etelämpänä metriä lunta ole.
     
  9. -P-

    -P- Nytro XTX TTX

    Vs: Missä menee reittimaksujen kipuraja?

    No sepä just, olin vielä viime talvena tyytyväinen.

    -P-

     
  10. Germera

    Germera Well-Known Member

    Vs: Missä menee reittimaksujen kipuraja?

    Pääkaupunkilaisena kelkkailijana omat ajot leviää niin pitkin karttaa että tämä ei ole ihan yksiselitteinen asia. Mutta aiheesta maksan ihan mielelläni. Maksan kelkkakerhon jäsenmaksua muutamankympin vuodessa savoon mökkikunnalle, vaikka ajot viime vuosina on jääneet muutamaan päivään. Silti näen tämän puhtaasti kannatusmaksuna ja hienoa että joku jaksaa pitää uria edes jotenkuten yllä.

    Käytänössä kaikki ajoni tulee muutamilla vuosittaisilla reissuilla Kuusamon ja Kilpisjärven väliin ja olen ihan mielelläni maksanut vuosittain Levin ja Ylläksen vapaaehtoiset maksut - jotka ovat mielestäni ainoat edes jollain tapaa markkinoidut maksut ja tiedän että nuo rahat menee edes jotenkuten reiteille. Metsähallituksen maksuun suhtaudun jo kriittisemmin kun tiedämme miten rahalle koneistossa käy.
    Vastaavia vapaa-ehtoismaksuja olisin valmis maksamaan jonkin verran enemmänkin. Viikonlopun vierailumaksun katto pari kymppiä.
     
  11. Reverend_

    Reverend_ Nytro #PPS, X-Rs 850 137", Rene 900R

    Vs: Missä menee reittimaksujen kipuraja?

    200e / Suomi.
     
  12. Härde

    Härde Well-Known Member

    Vs: Missä menee reittimaksujen kipuraja?

    Äänestin 50€.( Jos yhdellä luvalla pärjäisi kipuraja n.100€, ehkä 150€ jos urat oikeasti edes joskus kunnossa pidettyjä.)

    Tämä siitä syystä että joutuu maksamaan vähintään kaksi lupaa, jos meinaa tästä kotinurkilta ajella melkein minnekkään. Näyttää että menee edellistä rikkonaisemmaksi homma kun hommaavat kait taas yhtä maksun kerääjää (poolia) nurkille. Mikäs jos saisivat sopimukset kuten kait Kajaani-Sotkamo on, että toisen luvalla saa ajella myös toisen alueella (vielä voimassa?), mutta epäilen ettei sellaista tule.
    Moni nyt varmasti ajattelee että minun kannattaisi lopettaa koko harrastus, mutta jokainen harrastaa resursseillaan ja minulla se tarkoittaa n.1500€ arvoista kelkkaa ja n.500km kaudessa, josta vielä iso osa tulee muualla kuin urilla. Ehkä jos keskittyisi harrastuksissa pelkkään kelkkailuun ja asunnon maksuun, kykeneisi laittamaan tuoreempaa kalustoa ja ajamaan enemmän, mutta se ei ole minun juttuni.
    (tulipa taas avautuminen ;D)
     
  13. Hemikoo

    Hemikoo Sidewinder xtx se 137", SXR 700

    Vs: Missä menee reittimaksujen kipuraja?

    Saman nasautan lukkoon.
    Tämän kauden maksut:
    Kajaanin Moottorikelkkayhdistys 60€ ja tämän maksan todella mielelläni koska pohjat loistavat ja reitit lanauksen jälkeen ehkäpä suomen parhaimmat.
    Metsähallituksen lupa 35/50€ paljon reittiä mutta tällähän ei saa lanaa reitille :-[
    Paljakka vapaaehtoislupa koneelliseen kunnostukseen 20€ joka eilen unohtui ostaa joten nyt matkaan toistamiseen ;D
    Suomussalmen sponssitarra koneelliseen kunnostukseen 40€
    Vielä tähän vois lisätä jos ei muualla kulut nouse vaikka tuon kurjimman hyrynsalmen jos sinne tulisi joku vapaaehtois systeemi ja joista rahat ei menisi juoppojen kurkkuun... ;D ;D
     
  14. Ermo

    Ermo Member

    Vs: Missä menee reittimaksujen kipuraja?

    Maksaisin mielellään enempikin jos reittien pohjat olis kunnossa.. Aika on ajanut talkoohomman ohi ja reittien kunnon ja koneet pitäis hoitaa palkollinen ja siitä maksaisin mielelläni. Ehkä pikkukerhojen pitäis yhdistyä ja omistaa yksi kone jolla pidettäis kaikki alueen reitit kunnossa? Kasvaako välimatkat liian suuriksi, en tiedä. Laskin karkeasti, että palkkoihin menis yhelle ihmiselle n.50000 ja muihin kuluihin vaikka saman verran, yht.: 100000€. 500 kelkkailijaa maksais 200€ niin siitähän tulis tuo summa, isohko seura sais olla.. Menikö munilleen?
     
  15. -P-

    -P- Nytro XTX TTX

    Vs: Missä menee reittimaksujen kipuraja?

    Onko täällä juoppoja jossain :D
    Yritellään, josko jotain...
    Olikohan se 70€/laaki, kun kone käy tuon meidän radan tasaamassa. Yriteltiin ehdotella, että tulisi reittiä pitkin samalla, mutta ei onnaa. Autolla tuo paikalle. Käynee siis tällä viikolla.

    -P-


     
  16. 1tas

    1tas Lynx RS 600 -14

    Vs: Missä menee reittimaksujen kipuraja?

    Toi kipuraja on suhteellinen käsite. Jos joutuu ostamaan "sian säkissä", niin älyttömiä viitsi maksaa. Toisaalta jos tietää saavansa rahalle vastinetta, niin siitä olisi valmis maksamaan reilumminkin.
     
  17. LRacing

    LRacing Well-Known Member

    Vs: Missä menee reittimaksujen kipuraja?


    Näin Oulun seudulta olevana on tuo reittimaksu vähän vieras asia kun on täällä nuo reitit kuntien hoidossa. Joskus olen maksanut TomoKe maksun ja jotain päivälupia kerhoille ja tuo metsähallituksen luvan jos heidän reiteille olen mennyt.
    Itse en ole nirso reitistä ja patti ei haittaa sinällään yhtään mitään , tarkeneepa sarvissa :) mutta pohjat saisi olla sen verran hoidettu että isommat kivet ja kannot on poistettu niin ei metriä tarvitse lunta olla ajaakseen. Samoin pahimmat isot ojat merkitty edes tai siltaa sen verran että ei vastapenkkaan ihan kolahda.
    varmaan luokkaa 100/kausi/Suomi maksaisinkin jos näkee että rahoilla yritetään reittejä hoitaa.
     
  18. Nipademu

    Nipademu Lynx RE-23, XTRIM STD 600ACE 2020

    Vs: Missä menee reittimaksujen kipuraja?

    Onko Janilla muuten tarkoitus tehdä tästä jonkunlaista Empiirisen tutkimuksen raporttia, vai ihanko näistä vaan keskenään täällä höpistään?

    Nämä reitinhoidolliset asiat tuntuu olevan puheissa monissakin kunnissa ja reitinhoitopooleissa, mutta harvassa varmaankaan kelkkailijoiden (jotka tässä tapauksessa luen asiantuntijoiksi) mielipiteitä kuunnellaan. Tästä voisi saada hyvän raportin ja ideariihen myös muihin, kuin omaan julkaisuun.
     
  19. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Vs: Missä menee reittimaksujen kipuraja?

    Toistaiseksi ei mitään sen ihmeempää. Halusin vain herätellä keskustelua näin keskitetysti, kun aihe on tuntunut puhuttavan.
     
  20. Reverend_

    Reverend_ Nytro #PPS, X-Rs 850 137", Rene 900R

    Vs: Missä menee reittimaksujen kipuraja?

    Tuo on nykyresursseilla ainoa realistinen tapa ylläpitää tasokas, valtakunnallinen reitistö. Se samalla tukisi kelkkaturismia erinomaisesti kun olisi joutuisat pääväylät mitä pitkin matkata eikä mitään silppua. Ja kun pohjat olisi kunnossa voisi lähteä reissuun omasta pihasta vähemmilläkin lumilla ja ajella sinne missä sitä lunta on, safari- ym yrittäjistä puhumattakaan... Alueiden kerhot sitten pyöritelköön siihen ympärille omia ketunlenkkejään.

    edit. Eli viralliset reitit ja verorahoilla.
     

Suosittele tätä sivua