900 ACE paino ja teho ja kestävyys

Keskustelun 'Lynx' on aloittanut käyttäjä vaarikka, 10/2/16.

  1. vaarikka

    vaarikka Well-Known Member

    Taas alkaa kelkanvaihtoviikot häämöttämään.
    Mites tollanen 900 ACE koneella oleva X-trim.
    Paljonko painavampi kuin 2-tahti (600 tai 800).
    Onko teholtaan liian alamittainen vaikka hieman pehmyämpään.
    Iso plussa tietenkin, ettei tarvii kahen vuoden väein uuteen vaihtaa ja kulutus.
    Onko kokemuksia????
     
  2. Reverend_

    Reverend_ Nytro #PPS, X-Rs 850 137", Rene 900R

    Vs: 900 ACE paino ja teho ja kestävyys

    http://kelkkalehti.com/keskustelu/index.php?topic=126496.msg1095417#msg1095417
     
  3. mp71

    mp71 Renegade 850 XRS -19, Oulu

    Vs: 900 ACE paino ja teho ja kestävyys

    Kulutus ei ainakaan vaikuta 600 etec:kiä pienemmältä, mitä on reissua tehty porukalla. Samaa tasoa. Moottori varmaan kestää toki pidempään avaamatta.
     
  4. willik

    willik Well-Known Member

    Vs: 900 ACE paino ja teho ja kestävyys

    maptunerilla saa ohjelmoitua tuota 900 ace moottoria vähän eri tehoihin. 60&90hp 900acen saa ohjelmoitua 110hp tai RE85 ohjelmalla 120hp.
     
  5. Mr. El Maco

    Mr. El Maco Yamaha SW440

    Vaikea mitenkään uskoa moista tehonlisää.. Ilmaa sinne ei mene aiempaa enemmän ellei ahda. Kierroksiakaan ei voi loputtomiin nostaa. En tosin tiedä, paljonko tuo alkujaan kiertää.

    nih..
     
  6. willik

    willik Well-Known Member

    Vs: 900 ACE paino ja teho ja kestävyys

    Ei ole uskon asia. Etelä-suomessa kaverilla on ohjelmointivehkeet ja se on 60hp 900ace sparkin ohjelmoinut =>110hp.

    Sytytyksellä ja polttoaineen määrällä voi kyllä aika rajusti muuttaa tehoa mutta VARSINKIN jos on ride/fly-by-wire systeemillä toimiva kaasu. Mitä ace vehkeissä taitaa nimenomaan olla.
    (esimerkiksi 8000rpm läppäakseli on 30% auki vaikka pitäis olla 100% auki, tästä ero 60hp vs. 110 hp)
     
  7. M.E.A

    M.E.A Lynx

    Vs: 900 ACE paino ja teho ja kestävyys

    Onko nuo mitattuja tehoja vai komeita numeroita paperilla?
     
  8. willik

    willik Well-Known Member

    Vs: 900 ACE paino ja teho ja kestävyys

    Sen kun tietäisi miten ovat mitanneet ja heittäneet hatusta tehot. Ainakin vesijeteissä ovat suorituskyvyt(kiihtyvyyksiä) mitanneet ja eroa on ollut eri ohjelmien välillä selvästi.
    Se oliskin hyvä, kun softa muutoksen tekis kelkka aceen ja jossain sais penkitettyä sen niin tulis konkreettisuutta. Ainut että softan teko on ecu kohtainen ja lisenssi maksaa 500e/ecu. Sitten sitä tiettyä ecua saakin puljata mielin määrin, kun sen yhden lisenssin ostaa.
     
  9. M.E.A

    M.E.A Lynx

    Vs: 900 ACE paino ja teho ja kestävyys

    Ok. Tuntuu vaan hurjilta tehonkasvuilta vaparikoneisiin pelkällä softalla.
     
  10. perttuni

    perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

    Vs: 900 ACE paino ja teho ja kestävyys

    Tuo sparkin 60 hp versio on mielestäni ohjelmallisesti kuristettu. 900 ACEssa normaalisti 90 hp ja osaltaan tuo tehonnosto taitaa olla kierrosrajoittimen ruuvaamista ylöspäin. taitaa vakiona olla maksimikierrokset vain 7250 rpm ja olen ollut siinä käsityksessä että Ruotsista sai ainakin 600ACEen uuden ECU ohjelman, jolla tuli lisää tehoja ja maksimikiekat nousi samalla jonnekin 8000rpm luokkaan. Eli siinä mielessä siitä varmaan sen 110hp saattaa saadakin. Todennäköisesti vain taloudellisuus kärsii tuolla yläkierroksilla, mikäli moottoria ei alunperin ole niin suurille kierroksille suunniteltu.
     
  11. willik

    willik Well-Known Member

    Vs: 900 ACE paino ja teho ja kestävyys

    Ei se ole jos on fly-by-wire kaasu. Vaikka kaasu on pohjassa niin softa ohjaa silti kaasun 25% auki. Tämä on tuttu juttu katupyöräpuolelta Kawasaki H2 ja H2r:n kohalta.
    Enkä sitä tietysti sano, että se on kaasun avautumisella tehty tuo tehon pienennys, varmana paljon muutakin mutta lähinnä ajatus se, että monta konstia siihen on. Eikä näin ihme olisi, että yhdestä moottorista tulee 4 eri tehoa pihalle.
     
  12. Mr. El Maco

    Mr. El Maco Yamaha SW440

    Vs: 900 ACE paino ja teho ja kestävyys

    Kuristukset on asia erikseen, mutta en usko, että kelkan koneessa olisi kuristettu mitään täyden tehon asetuksilla. Kaasuläpällä siis.. Rajoittimen nostolla toki saa papua lisää.

    Ja uskon asiahan se on, ennen kuin tulee jostain suht luotettavat dynolaput näkösälle. Virityksen kauppaajien lappuihin ei aina ole luottamista, jopa harvoin.

    Kierrosten nostossakin on se epäilys, että miksi noinkin hierottuun moottoriin olisi laitettu niin pitkälle kiertävät nokan ajoitukset ja virtaavat kanavat, jos teho kuitenkin rajoitetaan alas muutoin.

    Vaan eipä siinä, olen ollut usein ennenkin väärässä. Ehkä joku ostaa sarjan ja lehti maksaa ylimääräisen penkityksen luotettavassa pajassa, niin saapi asiaan varmuutta..

    Jos en avan väärin muista, joskus on lehden toimesta mittailtu phazerin (4-t) putkistoviritystä. En enää vaan muista, tuliko tehoa 2hv enemmän vai vähemmän. Toki, jammun 11k kiertävä kone on jo hieman tiukemmaksi kiusattu tehtaalta asti.

    nih..
     
  13. Creek

    Creek Well-Known Member

    Vs: 900 ACE paino ja teho ja kestävyys

    Mutuilua vain, mutta kuitenkin...

    eli jos tuo 900 ACE on neliventtiilikannella, tuplanokilla ja modernilla koneensuunnittelulla tehty, niin kyllähän siitä semmoset 120 - 130 hp litratehot pitäisi saada irti teoriassa. Näin siis vertailemalla vastaaviin jampun vapareihin, joista tuon verran litratehoja otetaan vaparina.

    Onko sitten ACEn läppärungot, kansi, ajoitukset, pakasarjat yms. sellaisia, että noihin litratehoihin päästään, niin ehkä on ehkä ei!
     
  14. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Vs: 900 ACE paino ja teho ja kestävyys

    On näistä ACEista penkitettykki tehoja lastulla... ;)
     
  15. Nalle

    Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

    Vs: 900 ACE paino ja teho ja kestävyys

    Noh, ensinnä vastailen tuon ketjun aloittajan kysymykseen..

    Eli tuo X-Trin 900ACE ON hieno kelkka. Kone on tehty siihenmalliin mukavuuspainotteiseksi, että minä olen tykännyt kovasti. Painoa siinä toki on hieman enempi, kuin vastaavassa 600E-Tecissä.. Oliko se nyt esitteen mukaan jotain liki 20kg luokkaa 900sen tappioksi. Ja kyllähän sen painon huomaa väkisinkin tuolla reittiajossa, sekä erityisesti ummessa kahloessa. Mutta se on sen hinta.

    Koneen käynti on nättiä ja melutaso on todella alhainen, varsinkin, jos ei paahda läppärungot levällään. Lisäksi tuo kelkka käyttäytyy rauhallisemmassa matka-ajossa todella mukavasti. Lievä keulapainoisuus kakstahtiseen verrattuna toki on läsnäoleva ominaisuus, mutta sen kun muistaa, niin asia ei varmasti haittaa.

    Moottorin eri tehoasetukset ovat mielestäni enemmänkin, kuin vain hieno ominaisuus ja tuolla SPORT-moodilla konepeltiin saa kasvamaan jo pienet sarvetkin.. Ei kelkkaan toki kakstahtisen herkkyyttä tule, mutta ihan reipasta se kulku silti normikulkijalle on.

    Mutta sitten se kaasuvipu.. Kakstahtisen vaijerikaasuun ja kunnolliseen jousivasteeseen tottumattomalle tuo ankanpään näköinen potentiometri on aikamoinen opeteltava.. Kaasutuntuman löytyminen pitää oikeasti hakea, mutta jahka sen kanssa pääsee sinuiksi, niin ei varmasti peukku väsy pitkälläkään turneella.

    Kyseessä on aika monikäyttöinen kelkka, jolla voisi kuvitella ajelevansa hieman pidempäkin reissua. Uskon, että joku Jäämeren safari tuollaiselle laitteelle on todennäköisesti pelkkä suupala.

    Edittinä hieman jatkoa..

    Umpiskulkuominaisuudet X-Trimillä ovat ihan ok-tasoa.. Kyllä sen saa ummessakin kulkemaan, kun vaan kuski pysyy asian äärellä ja osaa viedä kelkkaa. Sanomattakin lie selvää, että mm. peruuttaminen tuolla hangessa ei onnistu siihen malliin, kuin vaikkapa samalla moottorilla varustetulla 49Rangerilla. Mutta etenee se. Kenties pahin piirre tuossa ACEssa on se, että kelkan tartuttua kiinni, on hihnan polttaminen paljon helpompaa, kuin esimerkiksi E-Tecillä. Kytkin kun ottaa kiinni ja jos tela ei esimerkiksi raskaassa lumessa halua pyöriä, niin se on sitten kyllä siinä.

    Toinen, mikä etenemistä haittaa, on itse koneen luonne. Sport-modella lumen kyllä saa lentämään, muttei sitten kenties kuitenkaan tarpeeksi.. Ja tähän kun lisätään se, että Sportilla on vaikea lähteä hangessa sutimatta liikkeelle, niin kaivuuhommia voi olla tiedossa. Onneksi tehokartasta löytyy kuitenkin Normi- ja Eco -moodit, joilla sutimaton lähtö on jo paljon helpompaa.. Ja Ecolla varsinkin tuo kelkka on kyllä kohtalaisen hyvin pinnoille pyrkivä laite.

    Mitä taas tulee noihin tehon nostoihin, niin kieltämättä minua hieman mietityttää, että miksi sitten ylipäänsä pitää laittaa 900ACE, jos lähtökohtaisestikaan se löyly ei riitä. Toki, ei lisäheposet tietty pahaa tee, jos niiden myötä ei kone heikkene, koneen ominaisuudet ei huonone ja polttoaineen kulutus ei nouse, mutta mikäli yksikään näistä sivuoireista toteutuu, niin ei mahda olla vaivan väärti homma kokeilla.. Tai, no.. Mistäpä sen tietää, kuinka mahtavaksi mosaksi tuo 900ACE muttuu, kun ne extraheposet sinne koneeseen lataa.

    Tulee vaan mieleen, että miksei tuota räyhämoodia sitten ole tukittu sinne koneen sisuksiin jo tuotantovaiheessa, jos se kerta niin paljon parempi on.. Mene ja tiedä.

    Noh, kenties tässä talven mittaan itse pääsen kokeilemaan tuollaista tehotettua ACEa ja ennenkaikkea vertailemaan sitä vakioversion kanssa. Aika näyttää.
     
  16. Reverend_

    Reverend_ Nytro #PPS, X-Rs 850 137", Rene 900R

    Vs: 900 ACE paino ja teho ja kestävyys

    Taisi olla että kytkintä säätämällä/vaihtamalla tästä moottorista saa houkuteltua ne "pikku sarvet". Taisipa olla huippukierrosten nosto 7000 -> 8000.
     
  17. Tippe

    Tippe Well-Known Member

    Vs: 900 ACE paino ja teho ja kestävyys


    Nalle kirjoittaa erittäin hyvin kelkan ominaisuuksista ja sen käytöstä. Komppan täysin yhden talven ajelleena. Erittäin mukava ajella, kaasuliipasimeen tottuu nopeasti ja sen jälkeen mennään riittävästi.

    Noihin ECU:n softaamisiin. Kokemus 600 ACE:sta erittäin positiivinen. Kelkan luonne muuttui erittäin positiiviseen suuntaan ja kulutus putosi n. 1l/100 km luokkaa. Tehon lisäystä ei mitattu, mut varmaan 60--> 70-80 luokkaan. Max. Kierrosluku kasvoi n. 100-300 kierrosta, joten siitä ei ole kyse. Tehokäyrä laskee yleensä tuonne max. Kierroksille mentäessä.

    Tähä 900 ACE:een em ole vielä teettänyt, mutta ei se vaatisi kuin ECU:n irroittamisen ja lähettämisen Ruotsiin tai viedä kaverille Helsinkiin. Tuo tehon lisäys toteutetaan sytytyskarttoja ja polttoaineen suihkuttamista muuttamalla, ilma riittää tuohon 20 hv lisäykseen hyvin. Ja Ruotsissa ovat tuon tehonlisäyksen mitanneet ja täällä Suomessakin löytyy laitteita siihen. Mm. Kaverilta löytyy "vesijarru" tehodyno, mikä tulee suoran kytkimen tilalle, eli mitataan moottorista. Vesijeteistä turbotettuna ottavat n. 250 hv näistä irti ja ajavat 2h kaasu selällään, niin eiköhän tuon softamuutoksen 20 hv moottori kestä hyvinkin.

    Jos joku on kiinnostunut asiaa kokeilemaan kelekassaan, niin yv:tä tänne, niin toteutetaan asia. Hintaluokka on 300 € tasolla. Mutta muistaa pitää, et takuu ei välttämättä ole voimassa tuon jälkeen. Ruotsin pojat toki kertovat, että pystyvät "palauttamaan" ECU:n alkuperäiseksi tarvittaessa. Tätä en kaveriltani ole varmistanut, mutta uskoisin olevan mahdollista kanssa.
     
  18. Catiska

    Catiska Well-Known Member

    Tuo olisi jotakuinkin uskottavan rajoissa jos olisi diesel moottori. Jos ilmaa ei saada tungettua koneeseen lisää ja tehoa saisi polttoaineen syöttöä lisäämällä kövisi kone vakiona todella laihalla -> sulattaisi männät. Tuo kun vaatisi 20% lisäyksen syöttömääriin ja taatusti täydellä kaasulla tuo on vakionakin hyvin lähellä optimaalista seosta.
    Tuossa on kuitenkin jo vakionakin ihan kohtuullinen viritysaste joten ei sitä saada tolkuttoman laihalla seoksella.

    Sytytyskarttojen hienosäädöllä saadaan aavistus lisää tehoa mutta yleensä vain keskialueelle. Sekin sillä edellytyksellä että alkuperäinen kartta olisi hyvin suurpiirteinen ja huonosti tehty. Lisäksi tuo pitäisi tehdä moottorikohtaisesti penkissä tai ajamalla.

    Sama pätee polttoaineen syöttöön. Täyskaasun säätö on yleensä melko helppo, vaikeinta on osakaasu ja osakuorma.

    Pidän tuota täytenä puppuna noilla annetuilla tiedoilla, joko tiedot on vajaat tai sitten pysyykin sellaisena. Dynolaput näkyviin ja sellaisesta paikasta mihin voi luottaa ja riittävillä taustatiedoilla varustettuna. Dynolla kun voi saada haluamiaan tuloksia joko tahallaan tai sitten ymmärtämättä miten asia pitäisi mitata.
     
  19. Rautane

    Rautane Catti ja 600 xp-summit

    Vs: 900 ACE paino ja teho ja kestävyys

    Olen Catiskan kanssa ihan samaa mieltä. Kuullostaa vähän omituiselta, mutta tuon voisin ehkä sulattaakin, että siinä 60hp-versiossa on kaasuläpän asentoa rajoitettu ohjelmalla erittäin raakasti. Kun se säädetään aukeamaan niinkuin sen kuuluu, ja säädetään loppukartta lisääntyneen ilmamäärän mukaan, niin voidaan saada moottorista tuo 90hp. Mutta on kyllä rotaxin pojat hieroneet ohjelman ihan persiilleen, jos bensamoottorista saadaan vakio-osilla vielä yli 20% tehonnousu ilman kierrosten, puristusten tai ilmamäärän nostamista. Lambda-arvot lienee vakionakin kuitenkin aika kohdillaan.

    Viinaa tankkiin, niin sitten voisi ehkä muutaman hevosen saada , kun kestää ottaa reilummin ennakkoa.

    Dynolappuja nähtäväksi odottaa myös hän.
     
  20. Tippe

    Tippe Well-Known Member

    Vs: 900 ACE paino ja teho ja kestävyys


    Eipä näissä kelekoissa ole optimoitu tehtaan/valmistajan puolesta kuin hinta/kate.

    Onko lambdaa näissä 600 tai 900 ACE:issa, EI.
    Onko sytkäkarttoja optimoitu mahdollisimman hyvän väännön saamiseksi joka kierrosalueella, EI.
    Onko optimoitu telastossa vieriltävastuksia maton osalta, EI
    Onko moottorista tehty mahdollisimman polttoainetaloudellinen, EI
    Onko kelekan jousitus/iskunvaimennus optimoitu, EI
    Onko telamatto optimoitu parhaan pidon saamiseksi, EI.
    Onko sukset optimoitu ajettavuuteen, EI.

    Omassa -12 600 ACE:ssa oli jopa hengenvaarallinen 25 mm harjalla oleva matto. Ei pitänyt kiihdytyksessä, eikä varsinkaan jarrutuksessa, vaan maton lukkiutuessa kelekka pyrki välittömästi poikittain. Nykyään näkyy olevan jo 35 mm harjalla oleva matto.

    600 ACE:ssa kaasu ollut aina (ainakin Rave malleissa) ja on vieläkin perinteisesti vaijerilla, joten sen avautumista ei säädellä ECU:lla, vaan peukalolla. Ainoat rajoittajat ovat min ja max ruuvit läpän kiinni/auki asennon säätämiseksi.

    Rotaxin poikien sytkäkartat nähneenä, ei ole optimoitu ollenkaan, ne on vaan "tehty". Jos olisi lambda, niin niiden toteuttaminen/säätäminen olisi edes hieman tarkempaa, nyt on vaan esiasetetut kartat tietyille kierrosalueille.

    Jos dynolla mitataan esim. kytkin irroitettuna moottorista, saadaan moottori optimoitua. Mutta kuten tiedämme, kytkin/voimalinja vaikuttaa kanssa kelkan ajettavuuteen/käyttäytymiseen, joten sen jälkeen pitäisi vielä saada mitattua teho matolta, jolloin pääsisi optimoimaan kokonaisuutena kelkan toiminnan voiman/kiihtyvyyden suhteen. Sen jälkeen pääseekin rakentamaan alustaa.....

    Ja kute tiedämme, niin nämä kelkathan ovat kalliita "rakennussarjoja", jonka viimstelemiseen mennee kolmasosa-puolet kelekan hankintahinnasta.
     

Suosittele tätä sivua