Oulun reitit

Keskustelun 'Baana' on aloittanut käyttäjä ezco, 16/12/05.

  1. -TK-

    -TK- Well-Known Member

    Vs: Oulun reitit

    Ainaki pohjois-puolella on aivan toivoton keli lanalle, suot kelluu veestä :-\
     
  2. -eikka87-

    -eikka87- Polaris Switchback 600 -05

    Vs: Oulun reitit

    Nätti ilima oli käyä huristelee. Reitit vaa iha kivikovalla rännillä, jäiset urat/patit.
     
  3. racer

    racer mxz competititionioni pakkadede

    Vs: Oulun reitit

    lana on käyny vettää hiihtolatuja pitkin pitäjää mutta eihä se kannata kelkkailijoille reittiä lanata ku ollaan terroristejä :-\
     
  4. polaris^

    polaris^ Lynx re etec

    Vs: Oulun reitit

    Kyllä se vaan vähän ihmetyttää kun etelässä asu jokusen vuoden nii jopa vähemmälläki lumella oli parempaa reittiä tarjolla, että mikä tässä oulussa tökkii.. Okei kyllähän siellä joutui maksamaan vuoden ajoista sen 50-60€ mutta mielellään maksoi kun koitettiin niitä uria kunnossa pitää ja tasata. Sekin olisi ihan ok vaihtoehto että olisi kelkan persiiseen lana nii sillä pystyisi kyllä edes jotenkin tasaamaan jos ei kunnon lanaa raaskita laittaa käymään. Toki ainahan tulee että kuka ajaa mutta kyllä sitä silloin löyty vapaaehtoisia ajamaan lanaa kerhon kelkalla

    Edittä vielä, että ei ole tarkoitus haukkua kun ilmaista reittiä tarjolla mutta vaan ajatuksia mitä voisi ehkä tehdä toisin
     
  5. Koroppi

    Koroppi Member

    Vs: Oulun reitit

    Hiironen-kalimenlampi-hiironen välin kävin ajamassa. Noilla porokelkoilla ei kyllä tuonne kannata lähteä, varsinkin kiekonmajalta eteenpäin ihan tolkutonta patikkoa. Jos jotain hyvää niin sentäs ainakin ojat ja vesiköt ovat jäässä. Ja kalimella klapeja. Ja auringonpaiste.

    Tulipahan tuo pulkkakin tuolla röykyttäessä särettyä. Noo, jospa telakoinnin aikana olosuhteet paranisivat ;D
     
  6. Waari

    Waari Lynx Ranger V-800

    Vs: Oulun reitit

    Kyllä se vaan ihmetyttää ettei luettua tekstuuria ymmärretä. Liekö missään noita reittejä hoideta niin kuin Oulujokilaakson poolissa jossa lana liikkuu 24/7 kun saadaan vaan lunta mitä tasata, lisäksi Waari kiertää ja hoitaa turvallisuutta koko talven.
    Ei vaan ole sitä lanattavaa materiaalia ja suot on järviä joissa on lanan alla pettävä jääkerros tai sohjoa johon se lana hyytyy ja sen pois hakeminen on utrakoitsijalle melkoinen savotta.
    Tänäänkin kävin työkeikalla vakoileen lumitilannetta sekä raivaamassa lanalle reittiä YK-Utajärvi ja Ylikiimigissä on hyvin nyt lunta ja Utajärvelle suot on järvinä ja lumi vielä loppuu ennen Utajärviä ja kankailla kivet paistaa paljaina.
    Kävin piston myös Utajärveltä Muhoksella ja sillä välillä lunta on niukasti.
    Yleisesti ajaminen ei ollut herkkua kun oli nuo suvilumet polettu urille ja ne oli jäätyneet ja lisäksi oman mausteensa oli mönkijämiehet tuoneet reitille joten maltilla ja hissukseen piti edetä. Piti toki muutenkin kun nämä uudet lumet oli taittaneet myös uudet puut reitille ja niitä sahailin pois.
    Taitaa nyt olla tuo päätös lanaamisesta urakoitsijalla ja toivotaan viisaita päätöksiä.
    Tuumii Waari.
     
  7. Skiri

    Skiri Well-Known Member

    Vs: Oulun reitit

    Millä tavalla tuo urakoitsija saa palkkansa? Mikäli hänellä on kiinteäkausihinta liikkui lana sitten 0km tai 1000km, niin ei ihmekkään, että lana ei liiku nyt ollenkaan ja aina syytetään lumen vähyyttä.

    Vielä muinoin kun asuin rivarissa, niin meillä traktoriurakoitsija hoiti taloyhtiön lumityöt kiinteällä kausihinnalla. Eli hän sai käteen saman summan rahaa oli auraushommia sitten talvessa 10 vai 50 kertaa. Urakoitsijaa ei yleensä näkynytkään kuin vasta silloin, kun lunta satoi reilummin. Vähäluminen talvi näkyi heti urakoitsijan omassa palkkapussissa. Runsasluminen talvi taas vastaavasti pienensi urakoitsijan palkkapussia.

    Tästä päästäänkin hyvällä aasinsillalla takaisin tuohon Oulun seudun kelkkareittien lanaukseen. Mikäli urakoitsija saisi palkan aina vain silloin kun lana oikeasti liikkuu reiteillä, niin tällöin voisi ajatella, että lana liikkuisi hieman vähemmilläkin lumilla.
     
  8. -TK-

    -TK- Well-Known Member

    Vs: Oulun reitit

    Entä kuka sen maksaa ku lana vehkeet on koppia myöten suossa?
     
  9. Waari

    Waari Lynx Ranger V-800

    Vs: Oulun reitit

    Tuntipalkka on lanaajalla, lana ei voi liikkua enempää kuin että jos se liikkuu koko ajan ::) . Lana liikkuu jos on lunta, vähillä lumilla se ei pysty operoimaan vaan multaa reitit ajokelvottomaksi ja kivikossa ja kannokossa siihen tulee vaurioita, lisäksi soiden suppoon se jää kiinni kun alkaa paataa suppoa yhdistelmän täyteen, lana ei voi mennä plaanissa kuten kelkka.
    Keliolosuhteille ei reittien ylläpitäjät voi mitään ja kyllä tässä parhaansa jokainen yrittää joten toivon että tämä jatkuva valittäminen lakkaa sekä ymmärretään ja hyväksytään nämä tosiasiat.
    Lainaus vanhasta juttelusta : Vs: Oulun reitit
    « Vastaus #5186 : 01.03.2012 - kello 08:03 »
    Lainaus
    Reittien lanauksessa hieman taukoa. Tamppari+lana suossa hieman Yk:stä Utajärven suuntaan :'(. Toivottavasti urakoitsija saa vehkeen ylös ilman kalustovaurioita. Vilkas kelkkailu vkonloppu Ouluun tulossa ja tamppari suossa ???.
     
  10. ärär

    ärär Ärär

    Vs: Oulun reitit

    Ihan mielenkiinnosta,niin montako lanaa on oulujikilaakson kelkkareiteillä käytössä?
     
  11. MikaPu

    MikaPu XF8000 HC 153, IQ600 Wt

    Vs: Oulun reitit

    No täällähän tuntuu suuri viisaus itävän

    Oulujokilaakson Poolireiteillä on aina maksettu urakoitsijoille vain tehdyistä lanauksista ja kilpailutetuilla tuntihinnoilla. Ei ole ollut meillä kausihintaa

    Jäisille ja muutenkin vähälumisille polanteille lana ei vain mahda mitään, pitäshän tuon nyt jokaisen joka on vähäkään maastossa liikkunut niin ymmärtää

    Järvenä olevat suot myrkkyä tamppari+raskas perälana yhdistelmälle ja siihen vielä sopivasti sulana olevat silmäkkeet niin eipä käy kateeksi urakoitsijaa joka yhdistelmän upottaa

    Muistakaa nyt myös se että reitit on maksuttomia sekä muistakaa myös Waarin tekemä (ja kaupungin maksama) raivuu, puuhuolto, korjaus, turvallisuus työ reittien eteen. Ei ole juuri kelkkailijoiden tarvinnut muuta tehdä reittien eteen kuin ajaa (ja esittää kritiikkiä).

    Yksi urakoitsija lanaa Oulujokilaakson reittejä. Yk-Pudis sitten vuorovedolla Syötteen lanurin kanssa
     
  12. Skiri

    Skiri Well-Known Member

    Vs: Oulun reitit

    Asia pihvi ja selkeästi Waari & MikaPu toitte vastaukset esille ilman sen kummempia salailuja.

    Kuten MikaPu tuossa sanoi, niin ei se Waarikaan siellä ilmaiseksi työtä tee (mitenkään Waarin työpanosta vähättelemättä, mukava kun voi sanoa, että Waari on työt tehnyt enemmän kuin kiitettävästi), eikä se urakoitsijan lana siellä pyhällä hengellä liiku. Ja osittain varmaan me alueen asukkaat olemme se joka maksamme osan siitä laskusta verojen muodossa(?), joten miksi emme saisi kysellä miksi reittiä ei lanailla ja miten urakoitsijalle sen hoidosta maksetaan. Okei okei, asia tuli jo selväksi, että niitä kyllä lanattaisiin hyvin, jos lumitilanne olisi vaan parempi. Ei siitä sen enempää, jäämme odottelemaan jos sitä valkoista kultaa tulisi lisää.

    Reitin varteen joku kelkan perässä vedättävä lana, niin sehän kyllä kulkee perässä kun emännän kanssa menee makkaran paistoon laavulle. No tuommoinen ajatus, jotta kaikki voisi osallistua reitin hoitoon. Mutta en minä ole kyllä missään törmännyt, että olisi apuja kyselty meiltä alueen kelkkailijoilta. Mitä tässä nyt pitäisi tehdä muuta kuin ajaa?
    Ei kait nuo Oulun seudun alueen hiihtäjätkään sen koommin mitään muuta tee kuin suksivat menemään hyvin hoidetuilla ja lumetetuilla laduilla. Mutta se nyt on asia toinen...moottorikelkkoja katsotaan aina pahalla.
     
  13. APR

    APR SNO1 Racing

    Vs: Oulun reitit

    Reitin varteen joku kelkan perässä vedättävä lana, niin sehän kyllä kulkee perässä kun emännän kanssa menee makkaran paistoon laavulle. No tuommoinen ajatus, jotta kaikki voisi osallistua reitin hoitoon...

    Sinänsä ajatuksena ihan hyvä mutta meinaatko että se lana siellä säilyisi viikkoa pidempään ennen kuin joku sen kävisi hakemassa parempaan talteen... Rikollisuus on tänä päivänä niin röyhkeää ja yleistä että epäilen suuresti että tuosta kelkanperässä vedettävästä lanasta ei olisi juurikaan iloa kellekään reiteillä kelkkailevalle.
     
  14. polaris^

    polaris^ Lynx re etec

    Vs: Oulun reitit

    Tämän kelkan perässä vedettävän itsekkin heitin aikasemmin ja tosiaan aikoinaan liityin tuohon OSMK silloin kun ouluun tulin muuttaneeksi. Ajatuksena se, että olisi täällä ollut samanlainen toiminta kuin entisessä kerhossa. Elikkä maksu olisi käytetty reittien hoitoon suoranaisesti, ei sinä talvena kyllä oikein selvinnyt edes mihni tuo jäsenmaksu meni, mutta eipä siitä sen enempää. Ja lähinnä oletin, että olisi ollut samanlainen toimintatapa täällä päin. Eli kerhokin olisi koittaisi junailla talkoita ja reitin hoittoon liittyvää esim. kerholla olisi joku vanhempi pitkätelanen millä pystyisi lanailemaan vähemmälläkin lumella ja sitä olisi saanut käydä kaikki halukkaat ulkoiluttamassa. Eikä ole tosiaan tarkoitus nyt aukoa päätä tuosta kerhon toiminnasta lähinnä tuon asian vähyys/puuttuvuus ihmetytti.
     
  15. MikaPu

    MikaPu XF8000 HC 153, IQ600 Wt

    Vs: Oulun reitit

    "Ei kait nuo Oulun seudun alueen hiihtäjätkään sen koommin mitään muuta tee kuin suksivat menemään hyvin hoidetuilla ja lumetetuilla laduilla".

    --> Hiihtoseurojen kautta (OHS, Aura, Vasama, Heitto) hiihtäjät tekee tosi paljon töitä/talkoita hiihtoreittien/olosuhteitten eteen. Ei kannata lähteä vertaileen panostuksia mitä kunnat hiihtolatuihin/mk-reitteihin tekee. Kelkkailu nyt vaan on marginaali laji verrattuna hiihtoon ja sitä myöten kuntien arvoasteikossa miten vero euroja ohjaillaan.
    Oulusta kun vielä puuttuu matkailubisnes/-tulot kelkkailusta (vrt. Kuusamo, Rovaniemi, Salla yms, yms) niin veroeurojen käyttöä mk-reitteihin entistä vaikeampi perustella.
     
  16. Deippa

    Deippa Yamaha Phazer FX -07

    Vs: Oulun reitit

    Se on tuo kerhotoiminta noiden URIen kunnossapitoon sopivaa, mutta kun nämä pääväylät tästä Oulusta ovat täysin virallisia reittejä, niin niiden kanssa ylläpitovastuu on ymmärtääkseni kunnilla. Ja se vastuu on jotain muutakin kuin lanaus silloin tällöin kun jotain vapaaehtoista talkoomiestä sattuu huvittamaan. Eli siinäpä suurin syy - ehkä- että esim. osmk ei juuri näihin Oulun reitteihin puutu, tosin ei varmaan haittais vaikka puuttuisivatkin edes joskus. Waari tekeekin juuri tätä vastuullista työtä pitäen reitit turvallisina kulkea yms.
    Kun taas esim. Puttaalla ei ole virallista reitin pätkää tietääkseni vielä yhtään ja siellä pieni(?) talkooporukka lanaa kerhon ylläpitämiä reittejä kun sen parhaaksi näkevät. Mutta ei täälläkään tulis reitin varrella pysymään "saa käyttää" tyyppinen lana kauvvaa. Eli ei muutakun oma lana tekoon ja ottaa sen mukkaan ku huvittaa jälkiä tasottaa, ei varmasti kukaan pahastu. Tai kysymään löytyykö osmk:n tai jonkun muun kerhon navetan takaa joutilasta. Jos täällä haluaa kysellä niin jostain löytyy varmaan osmk-topic johon voi kysymykset esittää, saattaa joku asianosainen paremmin huomata.
     
  17. xtreme12

    xtreme12 polaris 900 fusion -05

    Vs: Oulun reitit

    me tehtiin waarin kanssa joku vuosi takaperin kelkanperässä vedettävä lana jota säilytettiin hiukkavaarassa kelkkareitin risteyksessä.. kyllä käyttö oli hyvinkin vähäistä koska harvassa on yksin pitkällä touringilla ajavat kaverit jotka viitsii ajaa hissukseen reitit läpi esim oulu ylikiiminki ja takaisin. ja se ei korvannut millään lanan tekemää työtä koska olisi tarvinnut painoa parisataa kiloa ja siinä menee sitten kelkan bensat ja variaattorin hihnat melko nopeesti ja kuka sen korvaa? tultiin siihen tulokseen että antaa lanan hoitaa.
     
  18. MikaPu

    MikaPu XF8000 HC 153, IQ600 Wt

    Vs: Oulun reitit

    Jep virallisilla mk-reiteillä kunnilla reitinpitäjän vastuu (Oulu, Kempele, Tyrnävä, Muhos, Utajärvi). Reitinpitäjän vastuu on mm sitä että reitit on turvallisesti käytettävissä eli liikennemerkit, sillat rakenteet yms on kunnossa vuosienkin jälkeen reitin rakentamisesta.

    Reittien lanaaminen ei kuitenkaan sisälly tarkasti ottaen reitinpitäjän vastuuseen. Eli reitinpitäjä voi kuitata vastuunsa pelkästään huolehtimalla reittirakenteiden yms turvallisuudesta/kunnosta, ilman että reittejä lanataan kertaakaan. Kunnissa joissa vaikea saada reittihankkeita etenemään voi em vastuu sääntö helpottaa kunnan päätöstä ryhtyä reitinpitäjäksi ja toisaalta pistää talkooporukat miettimään lanauksen järjestämistä.

    No Oulujokilaakson osalta reitinpitäjät (kunnat) myös toistaiseksi lanauttaa reittinsä (tänäkin talvena kunhan olosuhteet sen sallii).
     
  19. Jupa03

    Jupa03 ...xcr...

    Vs: Oulun reitit

    Eilen ajeltu ouluntullista muhoksen suuntaan, mutta eipä kovin kaksinen ole lumi eikä reitti tilanne...
    Siinä soramontun lähellä alkaa risut painautua reitille niin että ei sieltä kohta pääse läpi, sahalle olisi siellä käyttöä.
    Toivotaan että lumitilanne paranisi ja saatais lana reitille ::)
     
  20. Koroppi

    Koroppi Member

    Vs: Oulun reitit

    Tuota kans ite pärrätessäni mietiskelin (kun juurikin harrastan nimenomaan tuollaista hiljoista retkikelkkailua venturella) että mikseipä tuossa vaikka jokin siro lanakin perässä tulisi. Ainoastaan juurikin nuo bensansyönnin kasvamisen ja vehkeiden särkymisen aiheuttamat lisäkulut syövät hieman pohjaa mielenkiinnolta. Vaikka palvelisihan ne paremmat reitit sitten itseäkin.
     

Suosittele tätä sivua