Mikä kelkka

Keskustelun 'Minkä kelkan ostaisin?' on aloittanut käyttäjä ysxviper, 4/10/16.

  1. ysxviper

    ysxviper Skidoo renegade x-rs 850 - 20

    Moi. Tarvis vähä viisaammilta infoo ja mielipidettä. Kelkkaa päivittämässä isompaan ja uudempaan. Ajan puolet reitillä ja puolet ummessa. Esim kilpisjärvi.norja.ylläs.saariselkä. minkä mittaista kelkkaa kannattaisi hommata. Itse olen eniten katsellut polaris 800 pro rmk 155" vm 12-15.

    Mitä eroa on.

    Polaris 800 pro rmk
    Polaris 800 rmk
    Polaris 800 switchback
    Ja mitä assault meinaa?

    Vaihtoehtoja myös

    Lynx boondocker
    Skidoo freeride.

    Ikinä en ole pitkätelaisella kelkalla ajanut joten ei mitään tietoo millaista on reitillä ajaa...

    Ehdottakaa kelkkaa mikä soveltuisi mun ajoihin. Kelkan pitää olla 2 tahti 800cc kuutioinen ja vm 12-15.

    Ja missä vaiheessa näihin aletaan isompaa remonttia tekemään?
     
  2. -rx-1-

    -rx-1- Lynx etec

    Tuosta linkistä löytyypi jotain tietoa http://kelkkalehti.com/keskustelu/index.php?threads/rmk-800-vs-summit-800.134165/
     
  3. Lumisiipi

    Lumisiipi Lynx Boondocker 3900

    Itsellä on ollut nyt tollainen 600/3900 ja vähän ehtinyt ajaa lähinnä reittiajoa, mielestäni ihan ok, meno kuitenkin varsin rauhallista vielä tähän mennessä. Kannattaa lukaista joku Kelkkalehti vaikka pohjaksi, ovat aiheesta raapustelleet jonkin verran. Lähinnä pitkämattoisen huono puoli on kuulemma ettei niin taivu kurveihin, mutta muuten Kelkkalehden mukaan sopivat hyvin reitillekin, muistelen että oli lähinnä ergonomia esim. ajoasentojen mitoituksen suhteen mikä tökkii jos kelkka on suunniteltu lähinnä umpisen puolelle. Kuvittelisin että joku 3900-mattoinen voisi olla juuri hyvä kun et kurvaile näitä etelän kuusikoita ja kunnon umpistakin löydät noissa maastoissa.

    Joku summittikin voisi vielä mennä jos umpinen on enemmän se juttu? Aika paljon varmaan henk.koht. mieltymyksistä kiinni loppupeleissä ja siitä että kummalle puolelle on enemmän intoa ja kunnianhimoa, mikä on lähtötaso jne.

    '15 boondockerista voin sanoa sen verran että suksi oli perusblade, joka sopii oikein hyvin reitille, uppoaa varmaan helposti umpisessa jos haluaa kikkailla (ei vielä omaa kokemusta tuolta puolelta). Sivurinteessä kuulemma ei niin hauska ajaa, taipuva matto esim. taisi tulla vasta BD:n '16 malleihin.
     
    Viimeksi muokattu: 22/10/16
  4. ysxviper

    ysxviper Skidoo renegade x-rs 850 - 20

    Kiitos kun sai asiallisen mielipiteen. Vähä tässä sormisuussa ollaan et minkä laittais talveks
     
  5. Lumisiipi

    Lumisiipi Lynx Boondocker 3900

    Lisäinformaatio voi auttaa vastaamaan myös, mutta luulen että tulee pari vastausta lisää kunhan porukkaa ehtii lukemaan foorumia ja oman mielipiteensä antamaan.

    Millainen oli tausta, eli onko pitkään ollut kelkka ja mikä on ajajan taso, mikä kelkka oli aikaisemmin (olettaisin että 5-10v vanhempi reittivehje pienemmällä koneella)? Miksi vanha menee vaihtoon tai mihin et ole siinä tyytyväinen? Niitä henk. koht. mieltymyksiä tässä varmaan haarukoidaan että mitä kelkassa pitää loppupeleissä olla että on oikein kiva.

    Yleensä ottaen kai olet jo oikealla suunnalla liikkeellä. Polariksia en paljoa tunne mutta monethan noillakin ajaa, vähän mielipidekysymys onko tuo parempi kuin Lynx/Skidoo.

    Kun 800:a konetta kysytään niin ymmärtäisin että reittiä ajetaan melko reippaalla meiningillä, silloin varmaan haluaa vähän järeämmät iskarit kuin ihan noitten kelkkojen perusmalleissa (tosin perusmallit taitaa olla 600 kakstahdilla) ja pitää miettiä ottaako leveämmän raidevälin kun sopii paremmin reitille, umpiseen taas kapeampi. Freeride tuntuu jännältä laitteelta, kun matto on melko lyhyt mutta harjakset taas aika korkeita - tiedä sitten onko tämä millä tavalla parempi kuin päinvastainen filosofia (boondocker tai vielä enemmän esim. ranger49 olisi), joku guru ehkä osaisi tähän sanoa. Erot myös '12 ja '15 kelkan välillä saattaa olla isojakin kun segmentin kehitys on ollut nopeaa. Ja millään näistä kelkoista en siis koskaan ole itse ajanut (paitsi tais olla 600/3700 boondocker myös), foorumia tulee paljon luettua kun ei täällä päin maailmaa paljon kelkkareittejä oo :)

    Ja läheskään kaikki kelkkojen erot ei näy paperilla. Muistelen jostain ketjusta kun oli boondocker vs freeride vertailua, oliko ajatuksella että repäistään mäkeä ylös umpisessa, niin oli iso ero että freeride esim. kevensi kovasti nokkaa ja boondocker ei. Välistä löytää tuollaisia jalokiviä jos tunnollisesti foorumia lukee ;)
     
    Viimeksi muokattu: 24/10/16
  6. ysxviper

    ysxviper Skidoo renegade x-rs 850 - 20

    Ekan oman kelkan hommasin 3 vuotta sitten ku jäi moottoripyöräily kokonaan pois yamaha sxviper700 vm 02. Yamahan luovutin emännälle ja hommasin polariksen 600 fusionin. Polaris oli alkuun ihan jees näin "alottelijalle" mutta ekan viikon jälkeen tuntui että tehot loppuu kesken. Joten nyt ajattelin suoraan laittaa 800cc kelkan niin ei teho ainakaan lopu.

    Tässä vaiheessa pitkätelaisissa vaihtoehdot
    Lynx boondocker
    Polaris pro rmk

    lyhyemmissä
    Polaris pro r
    Lynx re

    Suurin kysymys tällä hetkellä on että miten iso ero on esim boondocker vs re reitillä. Olis kiva sitä umpistakin kunnolla päästä ajamaan tarvittaessa. Mutta reitilläkin tahtoisi pärjätä ja pöllyttää lunta takana oleville;)

    Kelkkaa on vähän vaikea lähteä koe ajamaan täällä etelässä eikä muutenkaa rovaniemeltä kiinnosta kelkkaa lähteä ostamaan.
     
  7. Matias Mellankuru

    Matias Mellankuru Drives like grandma

    Viimetalvena reitillä 800 Boondockeria kokeilleena ja muuten viimetalven ajellut MXZ XRS:llä (hemmetin mukava ja pesee vauhdissa reitti-pollet. Lynx RE:tä ei pese kovaa patikossa ajettaessa mikään. Tuollaisella pitkällä (BOONDOCKER/RMK) kelkalla mitään tee mutkaisella, patikkoisella reitillä. Keula nousee hienosti, etenee pehmeässä, mutta mutkaan ei ajeta sellaisella vauhdilla kuin pätkällä, kallistelee kovasti, ei käänny kuten lyhyet, kuumenee helposti liikaa kovalla jäljelä.
    Kovaan vauhtiin ja patikkoon paras lääke on Lynx RE. Pitkiin reittipäiviin taas MXZ XRS. Pitkät kelkat tulee reitillä vastaan perä edellä.
    Pätkä on taas aivan onneton pehmeässä ja syvässä.

    Jos polttoaineenkulutus on tärkeä tekijä niin BRP:n tuotteet on talodellisempia, kulutuksessa -5...-7 litraa vähemmän/100km vs. Pollet/AC:t.

    AC:n ja Pollen moottorit on äänimaailmaltaan ja tehoiltaan aika makeita, jos tykkää räyhäkkäistä äänistä ja voiman tunteesta.

    Switchback Assault, tai Freeride voisi olla kai oikea ratkaisu jos ajelut reitti/syvä 50/50 suhteessa...mutta kompromisseja molemmat. Freedussa on vakiona kai vähän parempi alusta.

    Pitäisi olla kaksi kelkkaa ;-)
     
  8. ysxviper

    ysxviper Skidoo renegade x-rs 850 - 20

    Kiitos. taas tuli lisää miettimistä
     
  9. Driver

    Driver Freeride 146" Turbo

    Kyllähän nämä nyky Boondockerit (16->) on aika päteviä laitteita umpisen lisäksi myös reitillä, noilla kriteereillä 3700 olisi varmasti hyvä kampe monipuoliseen ajoon.
     
  10. Hemikoo

    Hemikoo Sidewinder xtx se 137", SXR 700

    Sitten jos bensankulutus pitää olla kunnossa samoin koneen luotettavuus ja voimaa pitää olla kannattaa kääntyä Yammun koneiden pariin, niillä kun ajat reitillä kaveriporukan vauhtia niin kunnioitus kasvaa ja samoin kunto =D kisaesojen perään ei tartte kuitenkaan ajella mutta ne ajot saakin olla muualla kuin reitillä. Esimerkiksi Catin 600 on kivan kipakka peli ajella mutta sitten kun on oikesti raskas keli niin onhan se kyllä niin tuhnun tuntunen vrt nytron/viperin koneeseen. Mutta noista vaihtoehdoista 800RE:llä ei varmasti tule tehtyä väärää valintaa toisaalta boondokkerilla ajelee vetomies suurinta osaa karkuun.
     
  11. ysxviper

    ysxviper Skidoo renegade x-rs 850 - 20

    Kiitos kaikille avusta. tuli hommattua 800 boondokkeri 3700 vm16
     
    Driver tykkää tästä.
  12. janiok

    janiok Well-Known Member

    Onneks olkoon hankinnasta. Itellä oli -14 vuosimalli etsinnässä. Ei ollu sopivaa lähellä liikkeessä tarjolla. Hermo petti odotteluun ja tuli taas sorruttua 600 Re:n. Ehkäpä vielä joskus tulis ostettua tämä kunkku lynksi.
     
  13. peruna.

    peruna. Ski-Doo Summit X Expert-20 & Ockelbo Poro -84

    Omasta kokemuksesta sanoisin että pitemmän hyödyt on suuremmat umpisella, kun lyhemmän reitillä. Ja jos vertaa nykyistä (freeride -15) kelkkaani vanhaan (rave 600 -09) niin jos reitti on vähänkään mutkattomampaa niin freeride on jopa nopeampi ja kevyempi ajaa.
     
  14. Jii.Pee

    Jii.Pee Kelkaton.

    Mikä tuossa -14vm 3700 bd:ssa tekee sen että on kankeampi ajaa ummessa entä saman vm freeride? Itse mietin että kumman ostan. Onko voimalinjoissa iso ero vakiona? Molempiin laittaisin vakiota tiheämpää välitystä.

    Onko -13 ja -14vm freeridessä isot erot? uudemmassa on ainakin se keikkuva alusta ja löysälaitainen matto. Onko ajossa kuitenkaan kovin selviä eroja?
     
  15. lumimies99

    lumimies99 Well-Known Member

    Mitäs mieltä foorumilaiset on että minkälainen kelekka kannattas laittoo kun enimmäkseen huviajeluu varmaan 50/50 umpisessa ja reitillä ja joskus mahollisesti pienissä määrin puun ajoo. Vm -14 800cc summittia 163" pituuella oon tuuminu, että onko järkevä ostos? Brp:n kannattaja kuitenkii oikeestaan oon joten vieroksun vähä polleja, catteja ja yamahoita.
     
  16. Murre

    Murre Hardcore+6900+SnoSport125

    riippuu minkätyylistä hupiajoa. Meinaan jos meno ei ole liian vauhdikasta eikä tarvi pahimpiin paikkoihin päästä niin 800 commanderi on kyllä hauskin "työkelkka". Jos puun ajo on vähäistä eikä tarvetta raskaille kuormille niin miksei vuorikelkkakin kunnon koukkupuskurilla ja raapijoilla. Kaikilla pituuksilla pärjää suomessa, ajotyyli vain pitää sovittaa sen mukaan.
     
  17. lumimies99

    lumimies99 Well-Known Member

    Hupiajollahan tarkotan "rellestämistä" eli kaasuu tullee suhteellisen paljo veivattuu:D
     
  18. lumimies99

    lumimies99 Well-Known Member

    Mitäs eroo muuten on vaikka 154" friiraidilla ja 154" sunmitilla? Entäs summitilla ja dockerilla?
     
  19. peruna.

    peruna. Ski-Doo Summit X Expert-20 & Ockelbo Poro -84

    Pääpiirteittäin näin ainaki xm koppasisa. Freeridessä metrinen keula ja summitisa 90, freeridessä lisänä paremmat iskarit ja joitain vahvikkeita. Tuossa pituudessa dockeri taitaa olla lähes samanlainen kuin summit mutta vähän eri runko ja telasto.
     

Suosittele tätä sivua