VAARA!!! Kolme kelkkaa upposi Kemijärvellä

Keskustelun 'Uutisia - Kuvia - Videoita - Juttuja' on aloittanut käyttäjä Jani Sipola, 16/12/16.

  1. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    VAARA!

    Kolme kelkkaa upposi Kemijärvellä Torstaina. Kyseessä oli kolmen ulkomaisen seurue. Kyseiset henkilöt olivat vuokranneet kelkat Rukalta ja suunnanneet kohti Kemijärvelä. Kyseessä oli omatoimisesti matkailevia Ranskalaisia, jotka olivat kokeneita kävijöitä Rukan maisemissa.

    Nämä henkilöt olivat ladanneet Kelkkareitit.fi-palvelusta reittikartat ja suunnistaneet niiden mukaan. Kartoissa oli ilmeisesti joku ei käytössä oleva ja ei merkattu ura, jolle poikkeaminen oli koitua kohtaloksi. Alueella on tunnetusti erittäin petolliset jäät ja paljon sulia.

    Paikka sijaitsee tällä alueella.

    varo.JPG

    Retkikartta.fi palvelun mukaan, alueella ei mene kelkkauraa!

    varo2.JPG

    Mikäli joku tämän lukeva tuntee kelkkareitit.fi toiminnan, voisiko tuon kyseisen uran poistaa palvelusta, sillä kyseessä on selkeä vaaratekijä!

    Kelkat ovat yhä järven pohjassa. Niitä pyritään sukeltamaan ylös sunnuntaina. Hommaa vaikeuttaa se, että ne saattavat huonolla tuurilla sijaita paikassa, jossa on vettä 26 metriä.

    Onni onnettomuudessa, henkilövahinkoja tapauksessa ei syntynyt.

    http://yle.fi/uutiset/3-9356767
     
  2. DooDoo

    DooDoo Well-Known Member

    Paska tapaus mutta ei tuo syvyys ole sukeltajalle ongelma eikä mikään kunhan tietää siainnin eikä sein virta ole niitä kuljettanut minnekkään. Kuivapuvussa tuolla käy kiinittämässä narut helposti.
     
  3. Puppe

    Puppe BackyardKing

    Niin hyvä on se ettei nuita ranskiksia tartte naarata järven pohjasta.
     
    TaMiLo tykkää tästä.
  4. Reverend_

    Reverend_ Nytro #PPS, X-Rs 850 137", Rene 900R

    Ikävää että näin on päässyt käymään ja onneksi selvisivät hengissä. Jäljen lisääjän täytyy aina tuntea vastuunsa ja lisätä vain jälkiä jotka ovat turvallisia. Samoin myös käyttäjien täytyy tiedostaa että palvelun jäljet ovat toisten käyttäjien lisäämiä. Viralliset ja epäviralliset urat on eritelty palveluun. Herää kysymys oliko matkaajilla tieto millaista jälkeä he olivat seuraamassa? Toisaalta palvelun suurin arvo on juuri maastoon merkitsemättömien jälkien näkymisessä ja niiden tarkan seuraamisen mahdollistamisessa. Tämä mahdollistaa tarkan navigoinnin esim. kuvatun tapaisilla jääalueilla ilman paikallistuntemusta, kartanlukutaidon ja gps:n avustuksella.

    Pettikö jää reitillä vai oliko kenties ajauduttu jäljeltä sivuun? Tämän ymmärtäisi jos navigointiin käytettiin matkapuhelinta mikä ei varmasti ole hyvä tapa noin jääalueella (ymmärtääkseni vuokrakelkoissa harvemmin on naveja). Joka tapauksessa, kannattaa varmistaa onko kyseinen jälki turvallinen, varmaan joku paikallinen pystyy suoraan kommentoimaan tähän (ellei siis ole jo selvinnyt)? Hyvä tapa myös kysyä jäljen lisääjältä itseltään.

    Ko. tapausta tarkemmin tuntematta, sillä perusteella että joku on lähtenyt jälkeä pitkin ajamaan en vielä sen käyttökelpoisuutta tai tarkkuutta moittisi, ennen kuin on varma tieto että se menee vaarallisesta paikasta. Karttojen on tietenkin pidettävä paikkansa mutta jääalueilla liikutaan aina omalla vastuulla. Tilannehan on monesti se että se oikeasti virallinen reitti saattaa mennä kivenheiton päässä virtapaikasta tai sulasta. Liikuttaessa tuntemattomalla alueella paikallistuntemusta tai opasta ei korvaa mikään. Nyt jos käytettävissä on ollut navi, pitäisi olla jo paljon vahvemmilla kuin paperikartan kanssa.
     
  5. PutKari

    PutKari New Member

    Huomenta....... Kyllä olen paikallinen ja kyseiset ihmiset ovat asiakkaina yhtiössä jossa olen töissä.
    Näin aamuyöstä pikaiset selvitykset miksi asian olen ottanut esille Janille ja pyytämään apua asian esille tuomiseksi on se että kyseinen reitti on useammastakin kohtaan avoin/lähes avoin läpi talven virtaus ja nousevan/laskevan veden vuoksi (säännöstely).
    Ja toivoisin että kelkkareitit.fi yv:t olisivat sen verran järkeviä että poistaisivat VAARALLISET reitit sivustolta, koska varmasti tulee vielä muillakin alueilla vastaan se että omatoimi turistit seuraavat kartan esittämää reittiä, ehkä seuraavalla kerralla ei olla yhtä onnekkaita vaan tulee uhreja.

    Mikäli asiasta joku haluaa minun kanssa keskustella yv:lä tahi Sippolan Janilta saa minun yhteystietoni.
    Nyt lähen aamu kierrolle ja yhdeksältä olen avustamassa sukeltajia että saadaan kelkat ja kuskien omaisuudet ylös...
     
  6. Finska Viken

    Finska Viken Active Member

    Eikös tämä ollut joskus aikoinaan "virallinen" reitti suomulle, ainakin osittain joka sitten lopetettiin tämän vaaraallisuuden takia ja siirrettiin reitti maalle ? Olisko jäänyt sitten tämä tieto roikkumaan johonkin tietokantoihin, josta ne vielä merkitään joihinkin karttoihin. 8 metriä näyttäis olevan kartan mukaan vettä tuossa upotuspaikassa.
     
    Viimeksi muokattu: 17/12/16
  7. Värjäri

    Värjäri Well-Known Member

    Jatkoin tähän/urien lisäämiseen liittyen kelkkareitit.fi otsikon alle.
     
  8. jp10

    jp10 Well-Known Member

    Eikö tuo reitti ole siirtynyt maalle jo 20vuotta sitten.
     
  9. Reverend_

    Reverend_ Nytro #PPS, X-Rs 850 137", Rene 900R

    Poistin jäljen kelkkareitit.fi kartoista (päivittyy muutamassa tunnissa). OSM dataan laitoin viittauksen tähän ketjuun, jos joskus asia nousee uudelleen esille tai joku ihmettelee, niin ovat syyt selvillä miksi näin on tehty. Siellä tosiaan oli maininta "Paikallisten käyttämä jääreitti Suomulle" eli on alunperinkin tarkoitettu paikallistuntemusta omaaville liikkujille. Jos joku sellainen jälkeä tarvitsee, sitä ei siis ole tuhottu vaan se on siis tuolla taustalla olemassa ja sen voi sieltä vaikka omaan käyttöön, omalla vastuulla ladata.

    Vastuusta puheen ollen nostaisin esille kysymyksen miten turistit yleensä päätyivät epävarmalle reitille? Sen perusteella mitä olen lehdistä lukenut satunnaisesti kelkkaileville tapahtuu suhteessa paljon onnettomuuksia harrastajiin nähden. Siinä täytyy lähteä olettamasta että kaikki on uutta ja pitää henkilölle erikseen kertoa ja tarkkana saa olla. Taustoja en tiedä ja voi olla että ranskalaiset "kokeneina Rukan kävijöinä" olivat ennenkin liikkuneet tuota reittiä, mutta @PutKari opastettiinko heidät firman puolesta mistä kelkat oli vuokrattu oikeille reiteille? Teillä varmasti huolehditaan jo kalustonkin puolesta missä niillä ajetaan mutta tietenkin tärkeimpänä henkilöiden puolesta, ettei mitään ikävää pääsisi tapahtumaan.. Varmastikaan ranskalaisten ei olisi pitänyt olla tuolla reitillä.
     
  10. PutKari

    PutKari New Member

    Juupa juu kelekat kuivilla miun omassa hallissa... Reverend ei kyllä heidän (Ranskisten) pitänyt olla siellä vaan Ivaloon menossa meidän tietojen mukaan... Juu ja ehkä hieman harhaanjohtavasti on esitetty että pelkästään Rukan alueella ovat kokeneita, kyllä kiersivät viime talvenakin Reitin jotakuinkin Ruka-Salla-Pyhä-Saariselkä akselilla.. Mutta summaru summa.. Ovat tulossa koko 40 henkilön voimin alkuvuodesta uudelleen, vaikka tietysti ovat pelästyneitä mutta kuitenkin jotenkin "ammattilaisia" koska ei jää viimeiseksi reissuksi. Mutta kuten joskus on sanotu tekevälle sattuu hieman enemmän ku tekemättömälle. Mutta jätän tämän keskustelun nyt poies kun viesti minkä halusin esittää on mennyt eteenpäin ja reitti on poistunut toivottavasti. Nyt leuka kohti rintaa ja reippaasti kohti uusia pettymyksiä :D :D :D
     
  11. Axi

    Axi AC ZR 600 APV ja projekteja

    upload_2016-12-17_23-51-33.png

    Siinäpä meidän rakkaasta Pyssykylästä reittikartta kylän kohdalta. Sopii siinä turistin laittaa GPS:ään määränpää ja yrittää vaikka tankille. Saati jos syömään tai kauppaan.
     

    Lisätyt liitteet:

  12. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Noo eihä tää aiheeseen liity, mutta tuolla on kyllä hyvät opasteet maastossa. Eli jos tulee itäpuolelta Kitisella siinä annaperin montun hoodeilla, niin siinä on opastus että Sodankylä yli joen. Sieltä jos löytää uralle niin löytyy kyllä bensiski. Ja ite asiassa
    Orajoen tammella mahtaa olla että sodankylä ja suuntana itä, eli Kommatin kautta.
     
  13. kaahari

    kaahari Well-Known Member

    Nuo jäljet mitkä on piirretty tuohon ovat juurikin turvallisimmat reitit ajaa kemijärveä pitkin suomulle. Tuo porukka oli harhautunut hiukan ja ajaneet sitten virtapaikkaan.. Tuo on hyvä yleis opaste järveä tuntemattomalle, vaan siitä ei saa poiketa useassakaan kohdassa.
     

Suosittele tätä sivua