Kuusamo sekä Ruka ja ympäristön reitit 2014

Keskustelun 'Baana' on aloittanut käyttäjä dazee, 17/1/06.

  1. Nipademu

    Nipademu Lynx RE-23, XTRIM STD 600ACE 2020

    Taitaa olla kelkkailijat sen verta marginaaliryhmä tuossa matkailussa, että ei juuri hetkauta. Odotellaan "hiihtokeskusta", joka ilmoittautuu ensimmäisenä kelkkailijaystävälliseksi ja myös osoittaa sen.

    Jos vaikka tulisi sellainen, jossa mm. hiihtolatuja ei hierottaisi jokaisen hiihtäjän jälkeen sileäksi vaan vaikka vaan tarpeen mukaan. Kelkkareittejähän ei yleensä hoideta edes tarpeen mukaan. Tästä esimerkkinä iltakävelyni joulun alla Rukalla. Pieni polku meni yli ainakin kolmesta eri hiihtoladusta, jotka kaikki oli upeasti lanattu, valaistu ja tyhjinä, vailla yhtään käyttäjää.
     
    Athene, Suiza, TOMPPA ja 1 muu henkilö tykkäävät tästä.
  2. ärär

    ärär Ärär

    Lanuri varmaan vetoaa että jängät sulat, ei kestä ajaa. Miten ne kestää hiihtolatujen tekoa? @Stella Polaris varmaan osaa valaista tätä jokavuotista jutustelua!
     
    TOMPPA tykkää tästä.
  3. Suiza

    Suiza Well-Known Member

    Kyllä urien hoito voitaisiin järjestää paremmin, jos vain haluja löytyisi. Lunta on jo sen verran, että lanalla voisi tasoitella reittejä. Onhan niiden pohjat poljettu jo kivikoviksi kelkkailijoiden toimesta.
    Jääosuudet ovat olleet tikutettuina jo viikkoja, joten jään paksuus on ollut turvallinen kelkoille pitkään ja ehkäpä nyt jo tamppareillekkin?
    Kuten yllä parissa kommentissa mainitaankin, hiihtolatuja lanataan jokaisena yönä, oli käyttäjiä tai ei. Ja vaikka olisikin käyttäjiä, paljonko hiihtäjät tuovat paikallisten yrittäjien kassaan rahaa verrattuna kelkkailijoihin? Väitänpä, että ostettu pillimehu vs. 50 l bensaa noin esimerkkinä kertoo käytetyn rahan eron.
    Mutta kelkkailu on tänä päivänä trenditön laji, koska se aiheuttaa ääntä, hajua ja vaaratilanteita. Siksi siihen ei keskukset halua näkyvästi panostaa, ettei pääse median hampaisiin luontoa tuhoavan harrastuksen tukijana. Aika typerää kategorointia, sanoisin. Mutta valitettavasti tätä päivää nykyajan Suomessa.
     
    Athene ja Hande82 tykkäävät tästä.
  4. Vilkutin

    Vilkutin Well-Known Member

    Älkää ny pelotelko reittejä kauheen huonoiks... to. aamuna lähetään etelästä sinnepäin :D Raikkaaseen talvisäähän kelkkailemaan..
     
  5. TOMPPA

    TOMPPA Well-Known Member

    Ei tää ainakaan rahasta pitäisi kiinni olla? Ehkä kaupungin kilpailutus ei ole mennyt aivan nappiin :) Tai no, valitun urakoitsijan kannalta kyllä.
    Tuolla reilulla 62000 € summalla olisi saanut tampparin liikkumaan tuntiveloituksella yli 700 tuntia kaudessa, jo vain olisi reitit hyvässä kunnossa.
    Mutta jospa loppukaudella tamppari liikkuu joka päivä? Se jää nähtäväksi?

    [​IMG]
     
    Lumisiipi, Murre ja KMV tykkäävät tästä.
  6. SSMika

    SSMika Well-Known Member

    Oltais tulossa perheen kanssa täältä Kokkolan seuduilta näillä näkymin viikolla 7 Kuusamon Tropiikkiin lomailemaan maanantaista torstaihin. Ajattelin että jos ottaisin kelkan matkaan niin mitenköhän pääsen tuosta kylpylän pihasta helpoiten kelkalla vai kannattaako viedä autolla johonkin toiseen paikkaan? Niin ja yksin varmasti ajelen joten ei seurakaan olisi pahitteeksi jos vain löytyy :)
     
  7. Booris

    Booris ArcticCat M8000 LTD 153" Polaris RMK 155"

    Olipahan aikamoista pattia Rukalla, aika rauhassa sai pitkillä losseilla ajella että pysyi kalusto kasassa. No onneksi rinteessä oli tasaisempaa:)
     
  8. arska1

    arska1 Nytro RTX SE

    Siitähän kylpylän pihasta pääsee suoraan kelkalla lähtemään. Kelkkareitit.fi
     
  9. SSMika

    SSMika Well-Known Member

    Joo just kattelinki sivulta että näyttää tosiaan lähtevän siitä jäältä kylpylän likeltä.
     
  10. Erkki

    Erkki Xtrim TP RE 850 & Xtrim RE 850 2019

    https://www.asiakastieto.fi/yritykset/fi/snow-track-kuusamo-oy/18736809/taloustiedot

    Eipä firma suuremmin muuta laskutettavaa teekään, jos tuosta meinaa palkat maksella, niin parempi pitää värkit tallissa. Vai kuuluuko neljän kuukauden aikana saada koko vuoden tulo. Ehkä kuuluu.
     
    TOMPPA tykkää tästä.
  11. Nipademu

    Nipademu Lynx RE-23, XTRIM STD 600ACE 2020

    Huh huh... Jos koneilla työtä tehtävässä toiminnassa, yrityksen omavaraisuus on tuota luokkaa, niin jotain hämärää on takana. Ei onnistu Suomessa tuollaiset luvut muulla, kuin kaupan alalla. Toki minä näistä mitään tiedä, mutta kuntapäättäjien Kuusamossa kannattas hieman perehtyä asiaan.

    Edit: Ai niin, toki jos -40 luvulla sotasaaliina saadulla reellä aurataan, niin eipä ne sitten pääomat päätä huimaa :)
     
    TOMPPA tykkää tästä.
  12. Juha88

    Juha88 8000 RR

    Liisarivehkeet ei rasita omavaraisuutta..
     
  13. Suiza

    Suiza Well-Known Member

    Talouden analysointiin meni jutustelu:)
    Mutta kaikkien etu olisi, jos urakoitsija tekisi mitä on tarjonnutkin ja tilaajan puolelta valvottaisiin tekemisen laatua, kuten muussakin liiketoiminnassa yleensä.
    Lopputulemana kelkkailijoilla olisi hieman tasaisempaa baanaa ja paikalliset yrittäjät saisivat osuutensa kelkkailijoiden tuomista euroista.
     
    Murre tykkää tästä.
  14. TOMPPA

    TOMPPA Well-Known Member

    Juuri näin. Mutta huhun mukaan asiaan ollaan näillä hetkillä puuttumassa :)
     
  15. Lumisiipi

    Lumisiipi Lynx Boondocker 3900

    Eipä liene kovin rahakas bisnes jos tarjouksia tuli kokonaista yksi kappale. Toisaalta aikaisemmilla vuosilla tuolla puljulla on sitten ollut jotain rahakkaampaa keikkaa kun on tullut ihan liikevoittoakin.
     
  16. Stella Polaris

    Stella Polaris Lynx Boondocker RE 850 E-tec, PistenBully 100

    Tähän mulla vaikea ottaa kantaa koska olemme lanausyrittäjän alihankkija. Hoidamme siis järvien viitoitukset sekä reittien avaustarkistukset. Lisäksi olen aikaisemina vuosina ajanut tampparia aina silloin tällöin kun olen joutanut. Monesti olen jo yrittäjälle tuumannut että pitäisi aloittaa lanaukset ja ne on aloitettu jo kerran mutta lumen vähyyden vuoksi lopettettu, koneet rikkoutuu kivikoissa minulle sanottiin. Itse en ole ajanut tampparia vielä metriäkään tänä talvena.

    Tuo lanaushomma on nyt aika hankalassa välikädessä siinä mielessä että vehkeet maksaa yli 100 000 euroa ja urakka on noin pieni, aivan liian pieni kelkkailevien määrään nähden, siinä on hankala yrittäjän pitää toiminta kannattavana. Tiedän itse koska yritykseni hoiti aikanaan Posion lanaukset. 40 000 euron käytetty kone ja urakka alle 10 000 euroa vuodessa. Ei paljon naurata. Aikaisempina vuosina Kuusamon yrittäjällä on ollut myös latujen hoito, sen vuoksi liikevaihto on ollut huomattavasti kovempi. Sen verran kuitenkin tiedän että pääoma ei firmasta lopu.

    Se on totta että joka vuosi on joku syy miksi lanausta on hankala suorittaa, tänä vuonna se on lumen määrä, monesti muulloin roudan puute.

    Jos tulevaisuudessa haluttaisiin että tätä jokavuotista keskustelua ei tarvisi käydä, tarvittaisiin kolminkertainen lanausbudjetti, lisää kalustoa, reittipohjien kunnostus ja yrittäjilta halua ja taitoa lanata myös vähällä lumella.

    Jos olis oma kone tallella niin lanaisin.
     
    Murre, Lumisiipi, Latez ja 7 muut tykkäävät tästä.
  17. TOMPPA

    TOMPPA Well-Known Member

    Varmasti sinä Stella teet parhaasi, se tiedetään.

    Mutta esim. Rukalla tampparin kuskin palkkakulut näin vähillä ajomäärillä on noin 10000-12000 € sosialikuluineen /kausi.
    Koneen polttoainekulut lienee noin 6000-8000 €. Nyt puhutaan alv. 0% hinnoista, kuten urakkasummassakin puhutaan.
    Koneen kuoletukselle jää helposti 35- 40000 €/talvi.

    Mutta eiköhän reitit vielä tälle talvelle olen jossain vaiheessa hyvässä kunnossa turistille ajella kaks päällä, ja nauttia hyvästä harrastuksesta.
     
    Stella Polaris tykkää tästä.
  18. Latez

    Latez Well-Known Member

    Täytyy kyllä sanoa että monelle kelkkailun ensikertalaiselle tulee nyt kaksi kertaa samalla..
    Ensimmäinen ja viimeinen:(

    Jos pattia haluaa ajaa niin tää on kyllä varmasti suomen kärkipäätä tällä kyseisellä hetkellä.

    Mutta jollekkin ei ollu rukan hiihtoladutkaan kelvannu, tuli suksilla vastaan tuola pimeydessä ja luonnollisesti ilman mitään valoja/heijastimia.. :eek:
     
    Viimeksi muokattu: 6/1/17
  19. Snage

    Snage Member

    Kieltämättä oli kyllä aika huimassa kunnossa ainakin ympärysreitti, jäistä pattia joka murhasi kädet ihan totaalisesti näin kauden ensiajeluilla... Pakko oli ottaa aikaa rauhallisesti ettei lipeä pusikkoon niinkuin näytti muutamilla käyneen...
     
  20. Erkkola

    Erkkola Active Member

    Oli justiin Lammintuvalla tänään puhetta, että tais olla n 11 kerta 3 vuoden sisään kun Joensuusta kelkka kulkee mukana Rukalle. Reiteistä laidasta laitaan kokemusta ja joka kerta toistuu sama valitus reittien kunnosta. Tämä on asiallista puhetta ja eniten tässä ainakin minua häirihtee se, että mistä sitä faktaa saa tilanteesta: millon lanataan, mitä lanataan, lanataanko ollenkaan syystä että. Kattokaapa mallia Paljakan jätkiltä! Siellä ilmotetaan etukäteen mitä tehään ja jos ei tehä niin miksi ei tehä. Ompa mukavaa Joensuusta käsin arpoa lähteäkkö Paljakkaan vai ei. Helppoo ku on sitä faktaa jätkillä! Rukalla saa ehtiä infoo kaverin kaimalta joka EHKÄ on tuntenu lanafirman. Harmittaa Rukan puolesta. Joensuussakin homma toimii jo 9+ kun asiasta etukäteen infotaan, mitä tehään jne. Ei oo pojat isosta hommasta kiinni. T: Olli Ylämyllyltä
     
    Tjp-, Hemikoo, K.Pukarinen ja 3 muut tykkäävät tästä.

Suosittele tätä sivua