Summit 850 etec

Keskustelun 'Ski-Doo' on aloittanut käyttäjä vilhe85, 27/4/16.

  1. perttuni

    perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

    En ole tällä ajanut, mutta todennäköisestihän se merenpinnan tasolla on kuitenkin liian kevyt se high level säätö
    KAtselin mielenkiinnosta räjäytyskuvia ja niissä seteissä on tämmöset osat

    High Altitude:
    Kytkimen jousi 417224166 = 170-350 lbs
    Kytkimen painotappi 417224117 = 16,7g
    Kytkimen painoramppi nro 967 = 43,5 g
    Variaattorin jousi 417127118 = 157-221 lbs

    Sea Level:
    Kytkimen jousi 417224015 = 150-250 lbs
    Kytkimen painotappi 417224116 = 15,2g
    Kytkimen painoramppi nro 951 = 49,4 g
    Variaattorin jousi 41712703 = 157-303 lbs

    Kytkimen painorampin profiili näyttää kuvissa hyvin samanlaiselta ja enimmäkseen näyttäisi, että tuo 951 on kärkipainoisempi kuin tuo 967. Periaatehan on mielestäni että juuripainon lisääminen nopeuttaa vaihtoa pienissä vauhdeissa ja vastaavasti painon lisääminen kärkeen nopeuttaa vaihtoa suht. isoissa nopeuksissa kun kytkimen lautaset on eri asennossa. Tuo painotapin ero hieman vähentää noiden painojen käytönnön painoeroa, mutta yllättävän paljon löysempi jousi on tuossa Sea levelissä. Sen pitäisi kuitenkin vaikuttaa tuolla täysvaihdolla kierroksiin useamman sata kiekkaa. Tässä Sea levelissä on siis aika paljonkin syöttävämpi voimalinja, mutta toisaalta sitä ehkä jonkin verran kompensoi tuo variaattorin aika paljon loppujäykempi jousi.

    Jos sea leveli tuntuu liian lussulta ja high leveli liian kevyeltä ( kevyt voimalinja tuntuu kivalta ainakin omasta mielestä, mutta kelkka yleensä liikkuu paljon paremmin hieman syöttävämmällä voimalinjalla, varsinkin kun tuossa 850 padassa riittää potkua) niin itse mietin, että mikä tuosta High levelistä tulee jos siihen nakkaa vain tuon sea levelin kytkimen jousen. Vastaavasti Sea leveliä kannattaa kokeilla ennen kokonaan poistamista tuolla high levelin kytkimen jousella. Molemmista vaihtoehdoista pitäisi tulla jonkinlainen välimuoto.
     
  2. willevil

    willevil Lynx Boostdocker

    On kokeiltu sillä lailla että toisessa HA ja toisessa SL. HA toki potkaisee kun on ylikeveä, mutta ei se välitä voimaa. Ei mitään tekoa kiihdytyskisassa, SL vie voiton suhisemalla.

    Jos jotain ymmärtää kytkimestä, niin hauska fakta on esimerkiksi se että kun HA kytkimeen lyö 6g painavammat rampit, ja loppupäästä 100 lb löysemmän jousen, se pyörii kuin nakutettu 7900-8000 umpisessa. Eli edellä mainittu on SL rampit ja jousi. Niin paljon yli pyörii HA setti teoreettisesti.

    Useamman osaavan kuskin voimin on testattu että jopa vakio SL on ylikevyt. Toki sisäänajo pitää olla ohi, ja petikumit jiirissä.

    Jokainen toki saa ajaa millä haluaa jos kokee mieleisekseen, mutta HA ei toimi likimainkaan suunnitellusti näillä lakeuksilla. Ilmeisesti ajamisen mahdollistaa sopivan mueto rajoitin joka ei katkaise lentoa kovin rajusti. HA on vähän kuin ammattikoululaisen säätämä edge polle, jäykin mahdollinen kytkinjousi niin kyllähän potkaisee....

    Ps. Edellisissä T3 Summiteissa on ihan sama tilanne. Se joka ei paremmasta tiedä eikä pysty objektiivisesti voimalinjaa arvioimaan on HA säätöön tyytyväinen. Kuitenkin jokainen joka oikein säädetyn kelkan saa ajoon ihmettelee jälkeenpäin että miten sillä tyhjää huutavalla setillä jaksoi ajaa.
     
    sokerikukko, Hemikoo, jp10 ja 6 muut tykkäävät tästä.
  3. willevil

    willevil Lynx Boostdocker

    perttuni kirjoittikin samasta aiheesta samaan aikaan.... Yksi hyvä HA setin mahdollistava tekijä onyös todella hidas rpm mittari. Koskaan en nähnyt yli 8100 lukemaa HA säädöillä, mutta BUDS oli rekisteröinyt 8450rpm. Ja nimenomaan ylikiertämistä yritin tihrustaa mittarista.
     
    Harri.T tykkää tästä.
  4. arzka-

    arzka- Well-Known Member

    Oon ajanut kummallakin ja HA on liian keveä. Spllä ajoin parisataa kilsaa ja nyt äxällä vajaa 300km, ajot pääasiassa ruotsin pusikossa.
    Nyt äxässä muuten SL säätö mutta 150-300 jousi kytkimessä ja HA pivot pultit. Rampit kakkosella ja pellaa hyvin
     
  5. jaski

    jaski Well-Known Member

    Kytkimessä voi myös olla hämminkiä, sieltä kun joku lasahtaa niin koneen käynti muuttuu kyllä heti. Itellä oli samankaltaiset oireet kun kytkimen jousikupin pusla oli irronnut ja jousikuppi halennu, toki kyseessä oli TRA.
     
    Koulupoika tykkää tästä.
  6. Tjp-

    Tjp- GLS 3500 -93 & Cobra Racing -95

    Muistanko aivan väärin mutta eikö jossain kelkkalehden numerossa käsitelty tuota kytkimen purkua
     
  7. Koulupoika

    Koulupoika Summit 850

    Löytyi, nro 3/16 sivut 36-39.
     
  8. Driver

    Driver Freeride 146" Turbo

    Joo olet aivan oikeassa, kyllähän tuossa koneessa on paljon enemmän pontentiaalia kuin tuo HA voimansiirto antaa ymmärtää, mutta raskaammalla kuormituksella väkisinkin sitten taas menetetään jotain. Ainakin itse tykkään valtavasti tuosta vakio setupin tuomasta herkkyydestä joka auttaa hankalissa paikoissa kun kelkka tekee heti sen mitä käsketään.

    Esimerkkinä vaikka RS, kyllähän sen saa liikkumaan "drag raceen" paljon paremmin kuin mitä vakio palikoilla kuormaamalla enemmän. Mutta vastaako se sitten kelkan käyttötarkoitusta onkin toinen juttu. Radalla kuormaava säätö on huono ja hankala ajaa jos ei satu olemaan pro-luokan ukko. Ja kikkailuhommissa sama juttu. Reitille onkin sitten ihan toiset säädöt mutta sinne sitä kelkkaa ei ole tehty.

    Ja itse olen aivan eri mieltä että HA on ylikevyt muuhun paitsi lake racingiin. Kaikki kelkat joilla itse olen ajanut ovat olleet sisään ajettuja ja ramppeja on pidetty ykkösellä, eikä ongelmaa ylikiertämisen kanssa. Toki jos pitää päästä tasamaan kiihdytyskisoissa nöyryyttämään muita merkkejä entistä enemmän niin mikäs siinä, mutta eihän näitä ole siihen tehty. Toki jokainen ajaa laitteellansa missä haluaa ja säätää sen mukaan.

    Ja tuo väite "hitaasta" kiekkamittarista on kyllä outo, nyky digimittarit kyllä pitävät hyvin kutinsa toisin kuin ennen käytetyt analogiset. Voisitkin esittää faktoja tämän väitteesi perustaksi vai onko pelkkää mutua?
     
    Viimeksi muokattu: 14/2/17
  9. rehto

    rehto Well-Known Member

    Kyllä ne hyvin pitävät kutinsa mutta ovat tosiaan hitaita. Niitä numeroita kun ei voi kovin nopeasti rullata että niitä vielä pystyy lukemaan. Neulanäyttö on paljon nopeampi ja sitä pystyy silti lukemaan.
     
  10. Driver

    Driver Freeride 146" Turbo

    Aikaisemmin joku vihjaili, että kone kiertäisi yli ilman että mittari ehtii siihen mukaan. Mutta omasta mielestäni sen kuulee ja tuntee ettei se kierrä ylitse ja mittari tukee tätä. Voihan tuollainen 8500 lukema jäädä aivan hyvin muistiin vaikka jossain jäällä sutaistessa.

    Toki en voi puhua kuin omien kokemuksien kautta, loppupeleissä kaikki kelkat on aina yksilöitä ja varsinkin koneiden osalta. Se on tässä vuosien aikana nähty ja se pätee joka merkkiin.
     
  11. Koulupoika

    Koulupoika Summit 850

    Perun pahat puheeni. Kytkimen voi näköjään laittaa väärään asentoon paikalleen. Kampiakselin päässä on viiste ja kytkimessä vastaava patti, ne pitää olla kohakkain, muuten kytkin jää vähän ulommaksi ja on epätasapainossa.
     
  12. jaffa

    jaffa Well-Known Member

    Menikö akselin pää huonoksi? oliko kytkin tehtaan jäljiltä väärin paikoillaan? miten se on etes mahollista saaha väärin?
     
  13. Koulupoika

    Koulupoika Summit 850

    Jos ei sitä voi väärin laittaa siihen, niin pitää palata noihin edellisiin oletuksiin vian suhteen. Huomenna saahaan työn alle. Kytkin käytettiin irti hihnan särkymisen jälkeen, kun tarkastettiin ettei hihnan langat ole jääneet kampiakselin kaulalle syömään stefaa. Sitte olis oletuksena petikumit tai rave-venttiili tai kytkimen sisältä joku vinksallaan.
     
  14. Kertturacer

    Kertturacer Well-Known Member

    Tuosta pdriven klikkereiden säädöstä; Niiden asennon muutoksella ei ole vaikutusta moottorin max kierroksiin, kuten oli TRA:n kohdalla. Max-kiekat haetaan ramppien painoilla (Pivot Bolt). Tai jousella.
     
  15. Kaitsu78

    Kaitsu78 Summit 850 X 154

    No mitähän niillä sit on merkitystä??
     
    Northtopi tykkää tästä.
  16. perttuni

    perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

    Näyttäisi muuttavan tuo klikkeri tuon painon juuripään asentoa suhteessa niveleen. Sitten se painopultti ( jota voi vaihtaa) toimii ikäänkuin toisena nivelenä tuossa välillä eli klikkerin vaikutuksesta paino keinuu sen vaihdettavan tapin ympärillä. Kyllä tuo clikkerin säätö voi vaikuttaa maksimikierroksiin, mutta samalla se mielestäni vaikuttaa koko vaihtoalueeseen jollain tavalla. Tässä P drivessahan ei oikeastaan ole enää ramppeja erillään vaan on painovarret niinkuin muidenkin valmistajien kytkimissä, tosin tuolla clikkerillä lisättynä.
     
  17. Kertturacer

    Kertturacer Well-Known Member

    Kaitsu78, Dermilion ja Driver tykkäävät tästä.
  18. perttuni

    perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

    Tuossa oli kyllä hyvästi kerrottu tuosta toiminnasta
     
  19. Dermilion

    Dermilion Ski-Doo Summit 154 X 850 E-tec 2017

    Tuossa oli kyllä todellakin uutta tietoa ja harkinnan varaisia ajatuksia minkälaisiin muutoksiin sitä omaa kelkkaa alkaa tekemään o_O
     
  20. Koulupoika

    Koulupoika Summit 850

    Ohjekirja väittää että jokainen säätönokan asento muuttaa maximikierroslukua 200rpm. Onko siinä siis virhe?
     

Suosittele tätä sivua