X-Trim 600 SDI 2008 piippaus ja akkuvalo konerempan jälkeen

Keskustelun 'Lynx' on aloittanut käyttäjä ruiseri, 10/2/18.

  1. ruiseri

    ruiseri Voiko kelkassa olla liikaa varusteita?

    Kelkassa on vuoden vanha akku jonka PITÄISI olla kunnossa. Lepojännite himpun vajaan12,7V.

    Pari viikkoa sitten vaihdoin männät (10tkm), alakertaa en purkanut. Ennen koneen aukaisua startti pyöritti moottoria kohtuu iloisesti. Käyntiin ei lähtenyt kun tankki oli rutikuiva kesän jälkeen.

    Mäntärempan jälkeen bensaa tankkiin ja starttinappia. Hammaspyörä iski kehälle, mutta ei puhettakaan etttä olisi jaksanut pyörittää puristuksen yli. Kuorma-auton akusta (kunnosta ei tarkkaa tietoa mutta lepojännite lähes 12,7V) apukaapeleilla virtaa mutta ei mitään eroa, eli ei jaksanut pyöräyttää. Kone lämpimässä tallissa muutamaksi minuutiksi narusta vetämällä käyntiin ja pyöri kauniisti ja ilman piipityksiä. Sitten yöksi akku lataukseen.

    Seuraavana päivänä uusi starttiyritys täsmälleen samalla lopputuloksella, eli ei jaksa pyörittää. Parin eka yrityksen jälkeen ei myöskään iske kehälle vaan startti pyörii tyhjää. Apukaapeleilla (suoraan akun navoille) sama homma. Tarkistin ja putsasin kelkan akun maakaapelin ja varmistin kunnollisen kiinnityksen ja kontaktipinnat siihen jalkakotelon kylkeen akkukotelon ruuvin alle. Rungon ja startin välissä olevaan maadoituskaapeliin ei ole konerempan aikana koskettu ja se vaikuttaa olevan napakasti paikallaan. Sitten kokeilin apumaakaapelia kelkan akun sijaan kiinni pakosarjaan ja silloin pyörähti juuri ja juuri ja lähti käyntiin.

    Kilometrin verran ajoa ja alkoi piipittämään jatkuvasti ja vilkuttamaan akkuvaloa mittaristossa. Sammutus ja parin minuutin päästä narustartti ja sama piippaus jatkuu.

    Missä nyt mättää?
    • Akku ei ole kuin vuoden vanha ja hyvin vähän käytetty
    • Se jaksoi hyvin pyörittää konetta ennen remppaa eli ei luulisi olevan sökö. Puristukset ehkä nousi vähän, mutta ei nyt toki hirveästi. Narukäynnistys näppituntumalta about yhtä jäykkä kuin ennen remppaa.
    • Rungon ja koneen (startti) väliseen maakaapeliin ei rempassa koskettu
    • Akun ja rungon välinen kaapeli oli remontissa irti, mutta on nyt tiukasti kiinni ja akun napa, kaapelinpäät ja jalkakotelon kiinnityspiste on hiekkapaperoitu puhtaiksi
    • Kun kierrokset nousee tyhjäkäynniltä niin ajovalo kirkastuu, eli sähköä tulee koneelta
    Onko se vaan sökö akku joka imee kaiken apuvirrankin, vai keksiikö joku jonkun muun selityksen? Ei viitsisi kokeilun vuoksi lähteä ostamaan uutta akkua kun on kuitenkin noin tuore ja vähän käytetty. Mielummin tarkistaisi ensin jos vaikka onkin jäänyt jotain muuta huomaamatta.
     
  2. Kamppi

    Kamppi Well-Known Member

    Kun saat käyntiin niin mittaa tuolloin akun napajännitte. Voisi mitata myös käynnistyshetkellä napajännite. Starttimoottori voi olla huollon tarpeessa. Itellä taannoin kyykkäs uusi akku viikon kuluttua hankinnasta. Vaikka napajännite on kuormittamattomana ok niin voi jännite notkahtaa kun kuormitus kasvaa. Tarkista nyt kuitenkin kaikki maadoitukset vaikka näyttävät hyvältä. Ruuvien kierteet voivat olla hapettuneet ja sen johdosta ei toimi kunnolla.
     
  3. ruiseri

    ruiseri Voiko kelkassa olla liikaa varusteita?

    Päivitystä:

    Pakoputki pois että pääsi käsiksi startin ja rungon väliseen maakaapeliin. Kaapeli irti ja hiekkapaperilla päät puhtaaksi. Rungosta kaapelin kiinnityspisteestä löytyi yllätys: Molemmin puolin maalatussa runkolevyssä reikä, mutta maalia ei kyllä ole poistettu reiän ympäriltä. Eipä tuo kovin hyvää kontaktia ole koskaan voinut saadakaan muuta kuin siltä osin kun pultti on ottanut poratun reiän reunaan kiinni. Hiekkapaperilla kirkkaaksi ja rojut takaisin paikalleen. Starttaa iloisesti samalla vanhalla akulla!

    Tyhjäkäynnillä kaikki ok, mutta kun kierrokset nousee yli 3000 niin akun merkkivalo syttyy palamaan jatkuvasti, ei piippauksia. Kun kierrokset laskee niin valokin sammuu. Ohjekirja keroo vain piippauksista ja valon vilkkumisesta mutta ei valon palamisesta. Mikähän tällä nyt on?

    Kokeilin vielä toisella (ihan uudella) akulla ja starttaa aika lailla yhtä iloisesti, ehkä vielä hiukan rivakammin. Kierrosten noustessa akkuvalo ei syty.

    Onhan tuo nyt vähän kumma kun se akku jolla akkuvalo syttyy jaksaa kuitenkin kevyesti startata ja on vain vuoden vanha, about 1000km ajoa. Ei senkään siis luulisi sökö olevan. Laitoin nyt vielä kerran lataukseen niin katotaan vaikuttaako mitään.
     
  4. pietro

    pietro ranger 600 e-tec

    en tiiä tuosta sdi;stä mutta itellä mönkijässä uusi akku meni epäkuntoon alta kolmen kuukauden, vaihdettiin uuteen samanlaiseen ja nyt jo vuoden pelannut hyvin
     
  5. ruiseri

    ruiseri Voiko kelkassa olla liikaa varusteita?

    No ni. Uudella akulla muutama kilsa ja akku tyhjä!

    Akkuvalo syttyy kun kierrokset nousee ja samalla ajovalo himmenee, eli ei selvästikään lataa. Ennen koneremppaa toimi moitteetta ja sen jälkeen ei, eli tuskin mikään rikki on. Mikähän piuha siellä on huonossa kontaktissa? Mielestäni irti ei ole mikään.
     
  6. ruiseri

    ruiseri Voiko kelkassa olla liikaa varusteita?

    Nyt hävettää. Mutta mielummin hävettää kun ettii viikon vikaa sieltä ja täältä kokeilemalla ja mittaamalla kaikki liitokset...

    Eli olihan siellä vielä yksi liitin irti ja kuinkas sattuikaan, oli sopivasti juuri jännitteen säätimen liitin! Olisikohan tuolla ollut osuutta asiaan... :oops:

    Eli käy ja kukkuu ja lataa, 14,5V kun kone käy ja antaa kiekkaa.
     
    teikka tykkää tästä.

Suosittele tätä sivua