Touring kelkka aloittelijalle

Keskustelun 'Minkä kelkan ostaisin?' on aloittanut käyttäjä pamaus, 13/2/18.

  1. M.E.A

    M.E.A Lynx

    Siinä missä muihinkin. Tuon ikäinen kampe vaatii perusteellisen huollon ja tarkistelun merkkiin katsomatta jos huolettoman pelin haluaa.
     
  2. Kamppi

    Kamppi Well-Known Member

    En ihan varma ole noista kahesta. Otaksun jotta ovat lähes samoja, mikäli vuosimalli noin luokkaa sama. Ehkä jotain varusteiden eroja löydettävissä. Jos Trail -versio on vanhempi niin se on ns kevyt perustourinki.
     
  3. jarkki86

    jarkki86 Well-Known Member

    Edge taitaa olla se perusrakenne, trail nimeä käytetään muistaakseni noista pitempimattoisista kuten trail rmk, trail touring yms. En mene vannomaan. Muistelisin että polariksen 550 fööneissä oli johonkin vuosimalliin asti (06-07?)lämpöongelmia ja kiinnileikkaantumisia edge kopassa. Ainakin puhaltimen imupuolella täytyy olla se ilmanohjauspelti ettei ime kuumaa ilmaa pakoputkelta.

    Mainio ajettavahan se edge traili jokatapauksessa on, itse pidän siitä oikeastaan enemmän kuin näistä nykyisistä pystyssä ajettavista, on sellainen vakaan ja kevyen tuntuinen.
     
  4. Wyfell

    Wyfell Member

    Nyt on kiikarissa 600 GTX -06 ja RS Venture -07. Molemmat tosi vähän ajettuja. Ski Doo on varmaankin ajettavuudeltaan parempi, mutta Venture oman mielikuvani mukaan ehkä kestävämpi. Kumpaakaan en ole vielä ehtinyt koeajamaan... Onko kellään mielipiteitä näistä? Mihin kannattaa kiinnittää koeajolla huomiota?
     
  5. Sport_Touring

    Sport_Touring Member

    Ei varsinainen suositus, mutta oma kokemus:

    Olen useamman vuoden, tai oikeammin jo pari vuosikymmentä kelkkaillut keskimäärin kerran vuoteen viikon, pohjoiseen suuntautuvalla pilkkiretkeily reissulla, lainailemalla/vuokrailemalla kavereiden kelkkoja tai istumalla kyydissä. Jonkinlaista kokemusta on kertynyt lähtien 70-luvun lynkseistä uusiin nelitahtiturboihin.

    Viime talvena tuli tilanne vastaan, että piti ryhtyä selvittelemään taas kelkan vuokrausta kevätviikoksi ja tuumasin että pyydetyn viikkovuokran hinnalla ostaa kyllä jo oman käytetyn kelkan. Ja jos edes kaksi reissua kestää, niin budjetti on jo kuljetuskuluineenkin plussalla. Myös verrattuna käytetyn vuokraan (lainaan), niin omasta tietää aina missä kunnossa se on (ainakin on itse vastuussa) Muitakin tekosyitä pienestä puunajosta sekä muusta mökkitarpeesta tuli keksityyä.

    Löysin pienen etsimisen jälkeen vm. 2001 Polaris Sport touring 550:n, jolla ajettu vain rapiat 1000 mailia ja jota säilytetty kuolinpesän piikkiin viimeiset 7 vuotta korjaamon vintillä huolellisesti rasvattuna ja silloin tällöin huollettuna. Etelä-Suomesta näkyy tällaisiakin löytöjä väliin tulevan vastaan ja vähälumisena talvena ei kamalasti hintaakaan iletä pyytää. Omastani maksoin vajaat 2 tonnia ja käytin heti kelkkahuollossa, jossa todettiin kaiken olevan hienossa kunnossa.

    Täyttää täysin minun tarpeet: puolitoista viikkoa tunturissa, 2 raavasta ukkoa kyydissä ja reki tavaroineen perässä. Pahimpiin umpihankipusikoihin tunturissa pitää ajella toki jäljet ennenkuin täydellä lastilla koittaa, mutta yllättävän hyvin kulkee umpihankeakin. Yksinään menee siinä missä kavereiden uudemmat lynksit, arctic catit ja skiidootkin (puhutaan siis touring kelkoista). Tuossa mallissa geometria on sellainen, että tela ulottuu kyytiläisen selän taakse kymmenkunta senttiä. Monessa muussa lyhyt telaisessa touringissa kyytiläinen istuu juuri siinä kohti mihin tela loppuu. Tuo geometria edesauttaa huomattavasti kulkua kahden hengen kuormalla, ja myös helpottaa reen vedossa.

    Ilman sähköstarttia ja 2t- koneella kevyt kaivella hangesta ja muutenkin käsitellä. Alusta myös etelän reittien patikoissa siedettävä, jopa kohtuullisen mukava touring-kelkaksi. Puurekikin perässä kulkee, kun ei mahdottomaan maastoon yritä ja mökkikelkkana ylipäätään varsin mainio.

    Polttoainetta vie sen parikymmentä sataselle, joskus enemmän, joskus aavistuksen vähemmän, mutta muutaman sadan kilometrin vuosiajoilla ja suhteutettuna 4-tahtisen hankintahintoihin ja kaksitahtisen olemattomaan huoltotarpeeseen tulee tuollakin kulutuksella melko halpoja maileja.

    polle.jpg
     
    Viimeksi muokattu: 2/3/18
    Lumisiipi ja Kamppi tykkäävät tästä.
  6. Kamppi

    Kamppi Well-Known Member

    Hyviä pointteja tuossa kirjoituksessa. Hyvä tourinki on kuin sijoitus. Ainakin täälä meikäläisen suunnalla on niistä saanu hyvän hyvityksen vaihdossa jos sattuu kärpänen pahemminkin iskemään.
     
  7. Wyfell

    Wyfell Member

    Tulipa sitten eilen hankittua Ski-Doo Grand Touring Sport F vm.2010. Ensivaikutelma on omaan käyttöön hyvä, mutta saa nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Onkohan tuohon jälkiasennettavissa taakse kädenlämmittimiä?
     

Suosittele tätä sivua