Kelkkakärry ??

Keskustelun 'Varusteet' on aloittanut käyttäjä TOMBOLA, 28/2/08.

  1. Jannne

    Jannne Rust - eze vintage sled #winterrules #summersucks

    Yks tuttu poliisi on maininnut asiasta
     
  2. Harri_82

    Harri_82 Well-Known Member

    Keväällä lueskelin et jarrullisten kärryjen ja asuntovaunujen jne katsastuksista pitäs luopua kun eu alueella ei muuallakaan tarvi niitä katsastaa. En tiiä onko hyvä vai huono juttu jos se toteutuu. Enempi huonokuntosia yhistelmiä tulee vaan liikenteeseen. Jos kerran pari vuoteen vaunua vedetään nii moniko tarkistaa jarrujen toiminnan jos ei tarvi katsastaa.
     
    Seiti ja Fudge tykkäävät tästä.
  3. rallikuski

    rallikuski Well-Known Member

    Mulla ainakin onnistui kun vahvisti kärryn runkoa ja teki vahvistuksesta selvityksen...

    Mulla siis on omavalmiste kärry jossa oli 2000kg kokonaismassa, laitoin siihen uudet akselit 1350kg/kpl (2700kg) ja uuden jarrulaitteen 2700kg. Sitten levitin ja pidensin runkoa ja samalla vahvistin, tästä tein a4 paperille selvityksen ja samaan selvitykseen laittelin että akselit ja jarrulaite on vaihdettu ja että runko on vahvistettu uudelle kokonaismassalle (2700kg). Katsuri ukko otti uudet ulkomitat kärrystä ja punnitsi uuden omamassan, sitten nää uudet mitat tuli vaan paperille ja kaikki ok :)
    Eli papereissa on nyt kokonaismassa sen 2700kg.

    Tämähän onnistuu siis näin helposti vain omavalmisteissa, jos on jonkun tehtaat tekemä kärry niin paperit tarttee olla tehtaalta taikka tehtaan edustajalta. Sama paperisota valmistajan kanssa asuntovaunun rungoista tehdyissä kärryissä joissa on yleensä hintsusti kantavuutta...
     
    Fudge tykkää tästä.
  4. Fudge

    Fudge Lynx GL 360 Syncro

    Tämä kuulosti hyvältä!! Kiitos!
     
  5. K9Pro

    K9Pro Lynx Rave RE 3500 600R 2023

    Toi satasen rajoitus jarruttomalle kärrylle on kyllä hyvä homma. Sitähän raapaisee pohjoiseen melkein tunnin nopeammin. No, jos totta puhutaan niin talvella tuo nopeuden nosto ei vaikuta ihan loputtoman paljoa. Enemmän on merkitystä kelillä ja tauoilla. Tekee se kuitenkin moottoritiepätkistä mukavampia.

    Muokkaus: liikenneturvan sivujen mukaan rajoitus nousisi vasta 1.6.2020. Mikä lienee lopullinen totuus? Tammikuun alku olis hyvä....
     
    Fudge tykkää tästä.
  6. ParCatti

    ParCatti SKS 850 / Renegade ACE

    Vaihdoit vetopään ja akselit, jatkoit pituus ja leveyssuunnassa, ja tietysti levytit uudestaan... tuliko jossain kohtaa mieleen että myisit vanhan ja olisit tehnyt kokonaan uuden ja olisi nyt 2019 vuotinen kärry papereissa?
     
  7. rallikuski

    rallikuski Well-Known Member

    No, oishan sen noinkin voinu tehä, mutta hinta jäi vielä sen verran pienemmäksi että jäi vähän tuntipalkkaakin kun vanhasta väkerteli...
    Tässähän pitää tietää semmonenkin seikka, että kärry maksoi 100e, ja että akselit (renkaineen ja jarruineen) ja jarrulaite maksoi vaan 300e "tutun kauppana" pikku tuurilla.

    Lisäksi uuteen kärryyn ois vaadittu kallis aisa (yhteensopivuustodistus yms) että saa tehtyä kippaavan lavan.
    Itse tehty aisa ois kelvannut mutta pitää jatkua yhtenä kappaleena kärryn takapalkkiin asti eikä saa olla hitsattu mistään niin tekee kipin tekemisen vähän hankalaksi.
    Vanhassa kärryssä sattui sopivasti olemaan kippaus niin ei tarvinnut noitakaan askarrella uusiksi.

    Myös katsastuksessa "säästi", uuden kärrin rekisteröintikatsastus ois ollu kolmatta sataa ja nyt selvisi 51e muutoskatsastuksella...

    Eli jos oisin tuolloin saanut/pystynyt tekemään kokonaan uuden kärryn alle 600e rahalla kilpiin asti (ilman että työtunneille laskee hintaa) niin tottakai oisin sen tehnyt ;)
     
    Viimeksi muokattu: 25/7/19
    Fudge tykkää tästä.
  8. teme-

    teme- Well-Known Member

    Tänään kävin hakemassa oman atf trailerin kotiin ja kyllä on hyvä, voin suositella kyseisen herran tekeleitä muillekkin.
     
  9. Rusty

    Rusty Well-Known Member

    Olisiko täällä kärryjarrueksperttejä...eli jarrujen säätöä piti tehdä ja korjaamiseksihan se meni. Tai no ainakin yrittämiseksi. "Merkkiliikkeestä" minulle kerrottiin että tässä minun mallissa olisi Knott 20-2425-1 jarrut. Akselin rasvakupeissa on BPW logot, jarrurummut kun sain pois sisältä löytyi kuvan mukainen rakenne. Nyt kun sitten hakee tietoja/kuvia tuosta Knott 20-2425-1 jarruista niin ei näytä samalta (https://www.rinab.nu/slaepvagn-a/Axel--Broms/AB-Knott/20-24251-1500kg-1-lagrad-svetsad/). Äkkiseltään hyvin samanlaiselta näyttäisi BPW S2005-7 (https://www.rinab.nu/slaepvagn-a/Axel--Broms/AB-BPW/S-2005-7-358/). BPW S2005-7 napamutterin koko on eri. Jarrukenkien koko on sama, muutoin eri mitoista en ole vielä varma.

    Korjaamiseksi tämä meni jarrujen voiman liian suuren eron takia sekä sen takia kun tuossa on tuolla takana pultti jota kääntämällä säädetään perinteisesti se jarrujen perussäätö. Ihmettelin kun oikealla puolella se yhtäkkiä meni ihan löysäksi ja toisella puolella taas saattoi vetää välillä täysin jumiin. Tuo säätöpultti pyörittää tuota säätömutteria. Oikealtapuolelta säätömutteri on menettänyt yhden hampaan ja kun sopivasti kääntää kohdalleen alkaa säätöpultti pyöriä tyhjää. Vasemmaltapuolelta taas säätöpultti on menettänyt kruunun/hampaan ja se sopivasti mennessä vetää koko homman helposti jumiin (ehkä oikein varovasti pyörittäen se toimii). Periaatteessa jos jättäisi pois kokonaan nuo säätöpultit niin säätömutteria voisi ehkä pyörittää meisselin kärjellä suoraan, varsinkin jos sitä pultille tarkoitettu reikää hieman modaisi isommaksi.

    Vasemmalla puolella myös alemman jarrukengän pinnat on ihan minimissä.

    Osaako joku tunnistaa jarrujen tyyppiä? Kärry Eurowagon 4100u vm.07. Työntojarru on Knott KF-17 tai KF-20 tyyppikilven mukaan (molemmat lukevat kilvessä eri kohdissa).
     

    Lisätyt liitteet:

    Viimeksi muokattu: 15/10/19
  10. Rusty

    Rusty Well-Known Member

    Pienellä riskillä laitoin jo aiemmin tilaukseen Valerydin 5010203XL Jarrukenkäsarja 200x50 BPW Superkit http://www.valeryd.fi/visainfo.asp?artikelnr=5010203XL Korpi-Auton kautta, jossa tulee samannäköisiä osia melkolailla kaikki...tosin ainakin napamutterin koko oli eri.

    Tuosta sarjasta laitoin vasemmalle puolelle jarrukengät ja säätöosat, koska vasurin alempi kenkä oli reilusti kulunut, ylempi oli ok. Vasuri oli testissä se heikompi puoli katsastuksessa.

    Oikealle puolelle vaihdoin ainakin nyt aluksi pelkästään säätöosat (kengät hyvännäköiset ja vain vähän kuluneet, oikea oli tehokkaampi puoli )...muut vanhat osat on ok.

    Rummut takaisin paikalleen ja pyörittämään...oikean puoleinen vanhoine paloineen pyöri kuin tyhjää, vasuri selkeästi laahaa. Tein molemmille sitten perinteisen kiristämissäädön ja kummatkin sai "lukkoon" ja kun oikeaa löysäsi vähän se pyörii vapaasti mutta tuo vasuri uusine kenkineen laahaa kyllä melko lailla.

    Neuvoja? Minkälaisia jarrusysteemejä teillä on näissä kärryissä...ja varsinkin Eurowagoneissa. (Yhdessä korjaamossa/varaosamyymälässä kävin niin mielipide oli että monenlaisia, toinen toistaan surkeampi virityksiä :) .)
     
    Viimeksi muokattu: 16/10/19
  11. jeppis

    jeppis Well-Known Member

    1.6.2020 pitäisi astua tämä laki voimaan. Samalla poistuu matkailuautojen ja pakettiautojen ajoneuvokohtainen nopeusrajoitus, eli näillä saa ajaa moottoritiellä sen 120km/h.
     
  12. Rusty

    Rusty Well-Known Member

    https://www.liikenneturva.fi/fi/aja...nto-ajoneuvojen-liikennekelpoisuuden-valvonta

    Niinköhän mahtaa tulla voimaan. Taitaa olla myös paineita toiseen suuntaan...meinaan että katsastuspakko lähes kaikille ajoneuvoille (moottoripyörät jne). Se on myös hyvä rahastuskone. Toisaalta vaikka aika kallista touhua katsastamiset mutta en kyllä itse ole edes täysin vastaan asiaa. Sen verran tuolla liikkuu valottomia kärryjä ynnä muita virityksiä.
     
  13. Jannne

    Jannne Rust - eze vintage sled #winterrules #summersucks

    Jarrulliselle kärrylle ei ymmärtääkseni tuota 100km/h muutosta oie tulossa
     
  14. vinski

    vinski Ski-Doo Summit 850 X -20

    Katsastusasemalla puhuttiin viime keväänä että jarrullisten kärryjen katsastus poistuisi. Onko tästä mitään tietoa? Olin menossa kaverin Eurowagonia leimaamaan ja kertoivat että on vielä 2019 joulukuun loppuun voimassa ja meinasi ettei ehkä enää sitten tarvikkaan katsastaa.
     
  15. teme-

    teme- Well-Known Member

    Itse en kyllä näe tuota jarrullisten kärryjen katsatuksen poistumista hyvänä asiana...
     
    Nipademu ja Seiti tykkäävät tästä.
  16. Fudge

    Fudge Lynx GL 360 Syncro

    Sais olla että joka vuosi katsastus
     
  17. Mazaa

    Mazaa Lynx rave re 600,800

    Hurjaa on jos jarruttomille sallitaan 100km/h kun niiden kuntoa ei mitenkään edes valvota. Jarrullisille sen voisi vielä ymmärtää..
     
  18. Rusty

    Rusty Well-Known Member

    Joo-o, hyvin onnistui remontti...vasen yhä tehottomampi kuin oikea. Ei mene käsijarrulla vasen hiekatiellä vedettäessä lukkoon. Molemmat puolet säädin melko kireälle eli melko laahaavaksi ja vaijerit vetää hyvin tasaisesti kun se tasuri pysyy suorassa. Mikähän v*ittu tuota vaivaa.
     
  19. FFoxi

    FFoxi X-trim & 5900 LTS

    No ei ainakaan tule turvallisuus parantumaan. Kaikenmaailman resut tienpäällä painavassa kuormassa ja jarrut toimii, jos on toimiakseen.

    Jarruttomissa niinkin ymmärtää 100km/h rajoituksen KESÄ kelissä. Talvisin kuitenkin mennään pääosin tuttua ja turvallista 80km/h.
     
  20. Mazaa

    Mazaa Lynx rave re 600,800

    Ite on tullu vaihdettua aina molemman puolen kengät kerralla niin ei tarvi turhaa rassata ja toimii. Miten teit säädöt? Ei pitäisi olla riippuvainen minkään tasurin suorassa pysyminen. Onko toisen puolen vaijeri ehjä? Meneekö ajosta lukkoon jos ei käsijarrulla mene? Ite oon säätäny jarrut aina kärry ilmassa. Ensin kaikki löysälle sit pyöritelly säätömutterilla palat lähelle kuitenkin niin että ei laahaa. Ja sit ei muutaku vaijerit sopivan kireelle ja toimii ja on tasanen jarrutus voima. Teli kärry on huomattavasti työläämpi saada toimimaan.
     

Suosittele tätä sivua