RX-1 vm03-04 Männänrenkaitten vaihto.

Keskustelun 'Yamaha' on aloittanut käyttäjä JiiPee74, 9/4/19.

  1. JiiPee74

    JiiPee74 Yamaha RX-1 -03

    Elikkäs järkyttävään öljyn kulutukseen ettiny syytä, kyseessä RX-1 vm03 ja jenkki vai oliko kanukki forumilta löytyi juttu jotta on tyyppivika 03 ja 04 moteissa. Homman nimi on siis se että ovat kussu männänrenkaat tuossa koneessa ja ne ilmeisesti karstottuu niin että jumittuuvat. Jotkuu on jollain seafoam käsittelyllä vissiin saanu pelaamaan, toiset ei. Itte jotain motoxin bensansekaan laitettavaa litkua kokeilin mutta tuloksetta.
    Sitten mietin jos öljyn sekaan laitettavaa litkua kokeilis mutta tiijä sitten maksaako vaivaa.

    Tämän ketjun mukaan tuo tyyppivika on korjattu 05 lähtien
    https://ty4stroke.com/threads/rering-job-on-an-03-rx-1.77745/#post-677297

    Onkos kukaan tätä projektia tehny? Onko se kylmästi vaan koko moottori otettava irti vai onnistuuko päältä purkamaan kaasarit, pakosarjan, kannen ja lohkot pois?
    Mitä tuossa pitäisi ottaa huomioon muuta? Hoonausta ei ilmeisesti kotikonstein voi tehdä kun on ilmeisesti pinnotettu sylinterin pinnat ja siihen ei tavan vehkeet pure.

    Niin ja ei tosiaan tullu mainittua järkyttävästä öljynkulutuksesta sen enempää, mutta mielestäni kun tuossa tuli öljynvaihon jälkeen reilu 800km ajoa ja sain lisätä lähes 4L öljyä tuona aikana niin se on hieman kyllä liikaa.

    Muuten tuntuisi kone olevan ihan hyväkuntoinen, vetoja on ja kulkeekin ihan riittävästi. Tuossa keväällä kun jäällä oli hyvä lentokeli niin aika nopeasti kelas mittariin sen lähelle 2 markkaa.
     
  2. DooDoo

    DooDoo Well-Known Member

    Just eilen ja tänään purin rx:n koneen, kannen saa pois paikallaan mutta sylinteriryhmä on samaa valua lohkon kanssa eli moottori on irroitettava että männät saa irti.

    Melko savotta mutta ei mitään normaalia kummempaa, tässä oli vaan 3 mäntää halki ja onni oli että yhden sylinterin männänrenkaat oli jumissa ja puristukset puuttui, kohta olisi ollut romua reippaasti enemmän.
     

    Lisätyt liitteet:

  3. JiiPee74

    JiiPee74 Yamaha RX-1 -03

    Oho! No tuo kun olis levinny niin olis tosiaan tullu täystuho. Pitääkin itte varautua tuohon kanssa et voipi mennä männätkin uusiks. Puristukset tietty vois ittekin mitata. Paikallinen jammupaja epäili että venttiilinvarren kumeista vois vuotaa, ilmeisesti eivät ollu edes tietoisia tuosta tyyppiviasta kun eivät sitä ehotellu ollenkaan.

    Paljo tuolla siun projektilla oli rullattu? Ittellä taitaa olla sellanen 14k nyt mittarissa.
     
  4. DooDoo

    DooDoo Well-Known Member

    Vajaa 9tkm
     
  5. JiiPee74

    JiiPee74 Yamaha RX-1 -03

    Aloin tätä omaa projektia viemään eteenpäin kun puristukset näytti 115-130-128-90 varin puolelta mitattuna. Renkaat tilattu ja tiivistesarja sun muuta. Sitten tänään aloin pistää konetta paloiksi ja löyty tämmöinen yllätys.
    staattori.jpg

    Elikkä toi peltihärpäke jolla lukitaan johdot on napsahtanu useampaan kappaleeseen, pultti oli tujakasti kiinni eli ei ollu löystyny ja toi palanen oli kotelon pohjalla. On myös toi kotelo ottanu osumaa, näkyy ura kuvassa. Lisäksi tuossa staattorissa näyttää että olisi hiukan käämit kärynny ja hiukan rautaakin on kateissa...

    Se mikä tässä nyt suuresti kiinnostaa on se että minne on kulkeutunut kaikki puuttuva silppu? Kotelosta ei muuta löytynyt kuin toi iso pala ja roottorin sisäpinta oli myös varsin puhdas.
    Miten öljykierto näissä vehkeissä menee että oliskos edes pientä saumaa että toi silppu olisi filtteriin iskenyt ensin kiertämättä lähes koko motin kautta?

    Vähän lopahti fiilikset koko projektiin nyt kun pelko on että lopun kun aukasee niin on yllätyksiä lisää.
     
  6. JiiPee74

    JiiPee74 Yamaha RX-1 -03

    Tää rojekti on nytkähelly hissukseen etiäpäin kun on osia haalittu ympäri maalimaa. Sen minkä on nyt huomannu ni tällee ekaa kertaa kun tekee sitten pappatuna vuosien kun oltiin teini niin tuntuu että saa hommat tehä 2 kertaa että tulee hyvä(?).
    Tuossa ekana mukit upotin sylintereihin jokunen päivä sitten ja ilta päätökseen, sitten ihan mielenkiinnosta menin nukkumaan käydessä juutuubista ihmettelemään männänrenkaitten asennuksesta videoita. Noh selvisi sitten sieltä että moottori vähintään räjähtää jos oil ring expander on väärinpäin. Pitää olla ns. korkkarit kattoon. Ja eikun seuraavana iltana homma uusiks. Olihan siellä 1/4 oikein.
    Service manuskassa oli vaan että kattoo merkit ja jos on merkintöjä ni ylös. Ei ollu expanderissä merkintöjä eikä öljyrenkaissa ni aattelin että kuha siel ovat.

    Nyt sitte tänää sain homman siihen vaiheeseen että aloin ruuvailla moottorin ulkopuolelle romua kiinni ni aloin sitte ihmetteleen et mistä vitusta tää osa on? Service manuskan sivuja kun aikansa tonki niin löytyhän se, eli "Oil pump chain guide". Eli eikun illalla taas kone levälleen että tuon perkeleen saa paikoilleen. Vähä vaan meinas alkaa ketuttaa, otin sitten happea ja mietin mielessäni että jotenkii ne oppirahat on maksettava.

    Eiköhän tuohon vielä jotakii kommellusta ehi mahtumaan.
     
    hanski-58 ja Zombie tykkäävät tästä.
  7. JiiPee74

    JiiPee74 Yamaha RX-1 -03

    Nyt on parin kuukauden stressi purkautunu pois kun jammu tärähti käyntiin ja puristukset paukuttaa kaikissa pytyissä 130. Homma meni niin tunteisiin että kyyneleet valu silmistä mutta on kyllä helpottunu olo kun on vähistä rahoista pitkälti yli touhutonnin työntäny osiin, työkaluihin sun muuhun tilpehööriin. Homma on ollut ihan mielenkiintoista kaikkine vaiheineen ja tekisin uudestaankin sillä nyt on paljon tullut opittua asioita jonka takia luottoa omaan tekemiseen löytyisi huomattavasti enemmän.

    Eilen alko kuumottaa aika pahasti kun menin puristuksia mittaamaan ilman käyttöä ja nehän näytti alkuun 30 ja sitten myöhemmin joku pytty näytti jopa 60. Yöllä sitten aloin googlettelemaan että onko merkit ollu kohillaan ja ehkä pikku heitto on merkeissä, mutta aattelin että koitetaan nyt käyntiin ekana ja mietitään sitten lisää.
    Samalla sitten bongasin sellaisen asian kuin öljypumpun ilmaus josta service manual ei sano mitään. Eli pumppu ei jaksa tehdä riittävää alipainetta että pumpussa oleva takaiskuventtiili aukeaisi, joten jos ei ole pumppua täyttäny öljyllä kasausvaiheessa, niin on 2 vaihtoehtoa.

    1.) Nylkyttää jollain alipainepumpulla öljysäiliön paluuletkusta.
    2.) Ottaa säiliöstä paluuletkun irti, sen ohkasimman letkun irti, tulppaa säiliöstä molemmat röörit sekä ilmanputsarille menevän huohottimen ja pikkuletkusta painetta.

    Koitettiin ensin nylkyttämällä mutta ei tuntunut tuottavan tulosta, joten siirryttiin paineeseen. Isot pojat on vetäny ihan kompuralla ilmaa sinne, mutta itte en uskaltanu noin järeitä keinoja ottaa käyttöön vaan käytin ihan omia keuhkoja. Aikansa kun puhkui niin alkoi kuulumaan paluu letkusta sellainen pulputus että öljy alkoi olla lähellä.
    Testasin sitten vielä pariin kertaan että varmasti kiertää laittamalla paluuletkun tyhjään öljypurkkiin ja ei mennyt kuin hetki niin oli jo reilun puol litraa pumpannu kannuun.
    Jos en olis eilen alkanu googlettelee tuota ajotus asiaa niin toi pannuhan olis leikannu jossain vaiheessa kun siellä ei olis öljy kiertäny.

    Tää siis tosiaan vinkkinä jos joku muu moista operaatiota suunnittelee niin osaa välttää tämmöisen sudenkuopan.

    Haluan vielä erikseen kiittää @DooDoo jonka kanssa privassa tuli vaihdettua ajatuksia ja joka rohkaisi jatkamaan hommaa vaikka meinasi itteltä usko loppua kun näin nuo staattorin tuhot. sitä metallisilppua muuten löytyi vielä lisää öljysäiliön sihdistä. Mutta siis tosiaan iso kiitos!
    Niin ja ei toki unohdeta kiittää @warr3 ja @Henu jotka on ollu oikein hovitoimittajia osien kanssa. :)
     
    Hemikoo tykkää tästä.

Suosittele tätä sivua