Ruotsin puolelle kelkkailemaan

Keskustelun 'Baana' on aloittanut käyttäjä PG, 5/9/06.

  1. neliveto

    neliveto Well-Known Member

    Kitkiöjärvellä on kauppa ja automaatti eli kyllä saa. Kauppa viiteen asti auki
     
  2. muumi prox

    muumi prox 600 rs

    Okei, tarviaakos tuossa rajanylityksessä ottaa mitään huomioon, asiakirjoja tai muita kelkkaan? Ja onkohan tuo pätkä millaisessa kunnossa reitin puolesta?
     
  3. Golfster

    Golfster BD3900ds 2019, Iron Doggi, FIII CK3

    Rekisteriotteen tekninen osa pitäisi löytyä matkasta, jos Ruottin puolella sattuvat kysymään. Sen saa ilmaiseksi konttorilta.
     
  4. JULU

    JULU Xterrain 900 Turbo R -22

    Ajettiin keskiviikkona Kiiruna- Övre Soppero- Lannavaara-Saivomuotka-Palojoensuu. Umpista oli, mutta nyt on jälki.
     
  5. muumi prox

    muumi prox 600 rs

    Käykös näyttö sähköisenä vai onko paperiversio ehdoton? Löytyykö netistä mistään ajantasaista karttaa nuista kieltoalueista jos sattuis joku sopiva jänkä löytymään reitinvarrelta?
     
  6. Jackpot

    Jackpot Lynx, xterrain 850 -23,Skidoo Elan -83

    Vko 15 pitäis lähteä Ritsemin tien varteen Sjöfallettiin pilkkimään ja vähä ajeleen. Lumi tilanne on heikko mutta toivoa että lunta tulis, ei se kuitenkaan ajokautta pelasta.
     
  7. neliveto

    neliveto Well-Known Member

    No viimeisin tieto eiliseltä että kovat on reitit. Mutta huomena voi olla jo aivan eri. Pääosin reitillä on kova jälki joka on lumen peitossa. Jäljen sivussa sitten reilusti kohtuu märkää lunta. Mutta jos kaasu löytyy kelkasta ei pitäis olla ongelmia. 6 päivän työreissulla olin, tuossa pikku tiivistelmä raportti.

    Yritys ja kalusto: Stella Polaris Adventures; 850 BD re, 800 xtrim re, 600 BD re x2, 600 xtrim re x2 & 600 xterrain x2
    Kuskit: 7 ulkomaalaista, kolmella aiempaa ajokokemusta.
    Reitti: Ylläsjärvi-Kolari-Kitkiöjärvi-Lainio-Vittangi-Kiruna. Kelkat kärryyn ja Björklideniin. Siellä 2 päivää ja sitten Kiruna-Vittangi-Junosuando-Kolari-Ylläsjärvi

    D1: Ylläsjärvi-Lainio
    Kolariin asti patikkoa. Nesteellä tankit täyteen. Rajan yli ja kohti pohjoista. Lunta paljon. Aareavaaran jälkeen alkoi vaikeudet kun kokemattomat kuskit putosi reitiltä koko ajan, kaivoivat monttuja seuraaville jne. pahimmillaan meni 5km matkaan toista tuntia ja päivän aikana mulle trippiin 45 km enemmän kö piti päntiönnään pyöriä takasin. Pari ukkoa oli niin puhki että päätin pukata loppumatkasta autotielle ja Kitkiöjärven kaupalle. Bensaa ja kahvia koneisiin ja väsyneimmät pari huoltoautoon. Siitä eteenpäin reittikin oli paremmassa kunnossa eikä loppumatkalla ollu ongelmia. Lainio Vildmarkisa yötä, ihan jees mökit mutta ruokailut piti järkätä ite.

    D2: Lainio-Vittangi-Kiruna
    Komia päivä, aurinko paisto ja reittikin oli helppo. En menny joella aivan reitillä koska paikallisten jäljet oli parempia. Alkuperänen suunnitelma oli mennä Lannavaaran kautta mutta eka päivän perusteella päätin mennä suorinta tietä. Vittangissa sämpylät naaman ja bensaa. Sitten alkaa pitkä vesistö-osuus. Aika lähellä sulaa menee joella reitti paikoittain että tarkkana sai olla. Illalla kelkat lavetille ja Björklidenin hotellin.

    D3&4: Björkliden huudit
    Toinen opas huoltoautosta völjyyyn. Keli oli huono eikä ylös mitään asiaa näkyvyyden, lumivyöryvaaran ja asiakkaiden taitojen perusteella. Tourinki painotteista ajoa siis. Käytiin syömässä Katterjåkissa ja matkalla pikku kikkailua. Lumi ei mikään paras mutta ok. Tuuli kovasti ja autotieki oli hetken suljettuna. Toka päivänä käytiin Abiskosta tuolla Kamajauren huiteilla ja käännyttiin takasin Turiststeissonille syömään. Kiva oli arvuutella tuleeko hiihtäjiltä morjestus takasin vai paha silmä. Vifti-vifti sanosin. Paljon niitä siellä oli. Päivän päätteeksi muutaman kanssa vielä myräkässä Låktatjåkka mökille, mikä oli tietenkin suuri elämys. Kelkat kyytiin ja Kirunaan takas. Camp Ripanissa yötä, ikeamaisen fiini paikka.

    D5: Kiruna-Vittangi-Junosuando
    Yksi haastavimmista päivistä urallani. Tuuli ja tuiskutti lunta ihan sikana. Neljä autoaki oli ajanu ojaan huoltoauton edestä. Jukkasjärven yli mentiin totaali whiteoutissa. Onneksi oli jälki gepsissä edelliseltä päivältä. Joellakin omat vaikeutensa reitin näkyvyyden kanssa ja penkka oli viltto joelle päin ja rannan puolellaki liikaa lunta. Rannat sentään näky. Vittangia lähestyttäessä piti jo ajella ees taas edellä jälkeä tekemässä.
    Vittangissa 3 luovutti ja autoon. Loppumatka Junosuandoon oli hieno. Yhtäkkiä aurinko alko paistaa, perässä vain hyviä kuskeja ja lunta vaikka kuinka. Paljon jänkää mitä sai puotella lujaa. Reitti lienee kovassa käytössä koska mettäpätkät oli patikolla. Junosuando guesthouse oli hieno paikka mutta ei saunaa. Vastapäätä hyvä pizzeria missä a-oikeuet. Oli siinä jonkunlainen tankkauspistekki mutten tiiä oliko käytössä ko ei tarvittu.

    D6: Junosuando-Kolari-Ylläsjärvi
    Kangoksessa oli tankeista bensa loppu. Yön aikana reitti oli kovettunu mikä teki kulkemisen helpoksi. Kolarista Ylläkselle vasta lanattu turhankin kova reitti. Lopuksi vielä mutka Ylläksen huipulle. Siellä tuuli sen verta kovasti ettei kauaa viihtyny ko kahvilaki oli kiinni.

    Ruotsi tarjosi mukavan vaihtelevaa, kaikenlaista reittiä ja olosuhteita. Ja täytyy sanoa että tuo 850 re dokkeri on paras kelkka millä oon ikinä ajanu. Helppo, tehokas ja monipuolinen.
     
    Jakke_, Kimurantti, MiiMan ja 1 muu henkilö tykkäävät tästä.
  8. killer-wo

    killer-wo Forest Fox -01 Summit Expert

    Onko paikallista tietoa että lunta vähän tuolla suunnalla. Me meinattiin lähteä tuolle suunnalle mutta kun katsoo SMHI lumikarttaa niin näyttää että siellä on yli 2m lunta. Ainakin Ritsemin pohjoispuolella. Jos lunta vähän niin mieluisampi pilkkiä
     
  9. Jackpot

    Jackpot Lynx, xterrain 850 -23,Skidoo Elan -83

    Paikallista tietoa . Ritsemissä on lunta mutta puoli matkassa tuntureilla on vähän, ei pääse kelkoilla peli paikoille .
     
  10. jermu

    jermu Well-Known Member

    Meneekö Kolarista reittiä Kiirunaan. Kartasta kattelin niin oli vaan pistoja siinä välissä mutta ei yhtenäistä reittiä. Löytyykö netistä muuten (Ruotsi, norja)karttaa joka osaisi reitittää kuten kelkkareitit.fi.
     
  11. Reverend_

    Reverend_ Nytro #PPS, X-Rs 850 137", Rene 900R

    Mistähän kannattaisi kysellä majoitusta n 10 hengen porukalle? Saxnäsistä -> pohjoiseen.
     
  12. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Pohjoiseen on aika liukuva käsite. Kuin paljon pohjoiseen? Seuraava mesta siitä pohjoseen on Kittefjäll. Sitten tullaanki Hemavanin nurkille.
     
  13. Petr

    Petr Rene BCX 600

    Meneehän siitä:
    Kolarin tullista pohjoiseen -> Aareavaara - Kaunisvaara - Kangos - Masungsbyn - Vittangi - Jukkasjärvi - Kiiruna.
    Usiasti on ajeltu tuota väliä, tuskin viime talven jälkeen on purettu sitä reittiä pois.
    Ihmeesti tuo nettiversio on nyt pätkiny. Ainakin Garminissa reitit näkyy ok.
    Haaparannan Q8 asemalta hankin "Norrbotten" paperikarttaversio, millä on pärjätty hyvin Pohjois-Ruottissa.
    Pohjois-Norjasta löytyy kans kartat erikseen, siellä näyttää netissäkin vielä reitit löytyvän.
     
  14. jermu

    jermu Well-Known Member

    Nyt olis helmikuun puolenvälin paikkeilla tarkotus ajelle Kolari-Jällivaara-Kiiruna. Olisko tuonne semmosta hyvää reittisuositusta. Mukana 6 kelekkaa joista 3 yli 154" pitkiä ja 144" matolla ja kaks 137"..

    Olisko reittissuosituksia noille väleille.

    Lisäksi missä olisi hyväksi koetut yöpaikat Kolarissa ja Jällivaarassa, johon pääsee kelekalla pihaan ja saa aamupalan ja päivällisen syödäkseen.
     
  15. Kätyri78

    Kätyri78 Kelkkalehti.com tukija

    Ravintola Meän paikka Kolarissa. Heillä on huoneita. Nesteen kylmäasema vieressä. Reitti menee jokea pitkin ihan vierestä Ruotsin puolelle.
     
  16. Polaris Janne

    Polaris Janne Well-Known Member

    Övresopperosta saatte ainakin polttoainetta ja kerran jouduimme yöpymään samaisessa paikassa. Jokin seurakunnan tai vastaavan yhteisön matkustajakoti oli tuo paikka, bensiksen läheisyydessä valkea isompi kompleksi.
     
  17. AOC

    AOC Active Member

    Suunnittelen alkutalven reissua Moskoselin lähiympäristöön.
    Käytiin joskus Belluksi kutsutussa paikassa moskosta käsin kelkoilla, en enää yhtään muista missäpäin se oli ja mikä sen nyppylän oikea nimi on?
     
  18. peruna.

    peruna. Ski-Doo Summit X Expert-20 & Ockelbo Poro -84

    En itekkään tarkasti muista, mutta bellanas voi olla lähellä...
     
  19. pezq^

    pezq^ Nykyää Lynxejä

    Mahtaa olla kyseessä se vaaran/vaaraalueen nimi siinä kylän pinnassa, bellunaive tms. Karttaa käteen;)
     
  20. clown

    clown Well-Known Member

    Siitä kylältä länteen/länsilounaaseen päin. Kartasta etit ison voimalinjan, niin siinä vieressä se on.
    [​IMG]
     

Suosittele tätä sivua