Yamaha Sidewinder 2017 ->

Keskustelun 'Yamaha' on aloittanut käyttäjä Pasi, 1/3/16.

  1. DooDoo

    DooDoo Well-Known Member

    Onko tuollaista edes valmistettu, xtx se on mutta ei LE mallia?
     
  2. Jukkis

    Jukkis Sidewinder L-TX 137, SRX 137

    Minkä mittaisesta kyse, 137 vai 141? 137 on parempi reitille.
     
  3. Fiiberi

    Fiiberi Wintage Weikko

    Laitappa selvennykseksi maton mitta, niin mie kerron faktat erojen suhteen.
     
    Hemikoo ja hanski-58 tykkäävät tästä.
  4. Lupe-81

    Lupe-81 3 jammua

    Olisin myös kiinnostunut kuulemaan 137 ja 141 mittaisten eroista, ja miten tuo 141 soveltuisi puhtaaseen reittiajoon. Eli ymmärrän sen että 137 olisi parempi reitille, mutta kuinka paljon joutuu tekemään kompromisseja jos valitsee 141. Ja erityisesti 141 SE mallin, onko se paljon huonompi iskareiltaan kuin LE malli? Eli erot kiinnostaa reittiajoa ajatellen, 137 XTX vs 141 XTX ja SE vs LE.
     
  5. Fiiberi

    Fiiberi Wintage Weikko

    137" hakaneula-alustalla, eli reittikäyttöön suunniteltu alusta, vaatii ehdottomasti etupukin iskaripäivityksen. Sinne kun ovat survoneet peruskepukan ilman lisäsäiliötä. Fox RC 2.0 tai RC 2.0 QS3 olisi aika makia.

    -141" SE raideleveys 42", varustettu myös reittimallin eturipustuksella ja olkatapeilla, kun se on 141" LE;ssä 40" ja Mountain-version keulan kilut.
    -141" SE matto 41mm harjalla oleva Cobra, 141" LE 57mm PowerClaw.
    -141" SE iskarit perusmallia, Fox Float3:set, 141" LE riippuen vuosimallista, joko Fox Float Evol tai Fox QS3:set.
    -141" SE välitykset pisimmät, mitä Sidewindereistä löytyy.

    Molemmat vaativat keppijumppaa, jos reittiä reilummin päästelee. Toimivat niistä saa kyllä vakioiskareillakin, SE:ssä jää tosin huoltoväli lyhyemmäksi keppien suhteen.
    Etupukin iskarin päivitys on noissa molemmissa oleellinen juttu, eli SE-malliin vähintään simmi uusiksi ja jämäkämpi jousi, jos ei sitten kerralla hanki lisäsäiliökeppiä paremmilla ominaisuuksilla.
    Samoin LE-mallin etupukiin mieluusti jämäkämpi simmitys, vaikka siellä on alla Evol tai QS3. Ongelma QS3;sen kanssa on sopivien, jäykempien jousien löytäminen.
    Toinen vaihtoehto on satsata esim. Totaltekin koko kierrokseen.
    Firmalla vuokrakäytössä 3 kpl LE-mallia, kepit simmattuina ja alkavat olla sillä tasolla, mitä tavan kelkkailija vaatii.
    Etupukin iskarihan näihin käy saman runkomallin kateista ja RR/R-Pollesta, joiden laatukeppejä näkyy silloin tällöin myynnissä.
     
    Reverend_ tykkää tästä.
  6. Lupe-81

    Lupe-81 3 jammua

    Kiitoksia vastauksesta. Eli ymmärsinkö nyt oikein, että 141 SE ei olisikaan niin paljon huonompi reitille vakioiskareilla kuin 137 SE vakioiskareilla? Ja eli siis nimenomaan 141 SE on reitille näköjään parempi kuin 141 LE?
     
  7. Fiiberi

    Fiiberi Wintage Weikko

    No onhan noissa eroja, 137" on kyllä kantavampi alusta reitillä vakiona, sehän on selvä. Vaan jos ei ole jokaiseen pattiin pakko syöttää paineet katossa, niin pärjää vakio 141":sellakin.
    141" kun taas periytyy vuoriporien alustasta, siinä on oma hauskuutensa alustan ollessa kytkemätön.
    Itse jos noista kahdesta pitäisi reittikelkkaa valita, ottaisin 141" SE:n ja siihen hoitaisin kepit kohdilleen. Suksiksi Bladet ja irvistellen horisonttiin.
     
  8. Hemikoo

    Hemikoo Sidewinder xtx se 137", SXR 700

    Siinäpä sitä eroja ja ajossa tuollaisen 141:n saa nielemään isoakin kumpua mutta mukavuus häviää jos kyytiä on kuskilla koska etupukissa ei ole mitään linkkuja ja alusta on kytkemätön eli etupukki tekee kaiken työn sillä saralla 137 päihittää mukavuudessa 6-0 ja samalla nielee isot möykyt jouhevammin.
    137:n saapi Totaltekeillä sellaiseksi että se on ukosta kiinni pysyykö reitillä muiden perässä ja jos suoran alkaessa ollaan puskurissa kiinni mennään aika haipakkaa ohi kun liipaisimen survoo tankoon kiinni, pitkään sitä ei tohdi ainakaan omalla päällä pitää pohjassa....

    Mulla nyt tuo 18 reittimalli joita taitaa @Fiiberi n vuokraamossakin olla? eli mountainpenkillä ja 137 telasto sekä maalilinjan ohi menneet paneelit :D. Iskarit telastossa on Totaltekit mutta sillä vakio takapukin iskarillakin pärjää pitkälle kunnes iskariputki antaa periksi jäsyn simmin alla eli siitä tietää että raja on ylitetty...
    Tuossa paikallisella pajalla on aikalailla kunnolla hinkattu säätö siihen takapukkiin jolla se kestää ja voi päästellä aikalailla.
    Totaltekki takapukkiin ja hakaneulajouset 15 Viperistä niin johan kulmahampaita naurattaa :D.
    Siihen päälle Hanskilta taikka henergyltä voimansiirtopaketti ja rupeaa takuulla riittämään kulku reitille.
    Sukset CA XTX pätkäraudoilla ja sitten luokkaa huonompi vanhanmallin Bladet.
    Telastoon teräsakselit.

    103km tänään ja pakkokait se on hiihtämään lähdettävä että joku homma edes kävisi urheilusta, aiemmin samassa rovissa oli 800cc 2T Suzuki ja se vei kaikki voimat joka reissulla....
     
    Reverend_ tykkää tästä.
  9. Rusty

    Rusty Well-Known Member

    /* Nyt menee ohi aiheen, mutta hyvä tilaisuus kysyä...

    Te (Hemikoo, Fiiberi ynnä muut) tunnutte ymmärtävän noiden alustojen "teoriaa" ja tunnette aiheen kokemuksesta tai jopa koulutuksen kautta, niin voiko tuota "teoriaa" (alustojen tyypit; kytketty/kytkemätön, shimmaukset ja muut säädöt ynnä muut monet jutut ) vaikka opiskella jostain vai saako opin vain kokemuksella ja/tai maksamalla oppirahat : ) */
     
  10. Hemikoo

    Hemikoo Sidewinder xtx se 137", SXR 700

    Muutamia kymmeniä tuhansia kilometrejä reittiä niin perse ja selkä tuntee kaikenlaista. Harvoin tulee kahta reissua ajettua peräkkäin ettei kokeilisi jotain klikkereiden tms. suhteen, itselle se on sellainen lajin suola joskus on minun käskystä menty simmeissä ihan päin persettä mutta yleensä:
    Minä oon kertonut mitä haluan ajettavuudelta sekä maksanut ja KPM Tech on toteuttanut.
    Toki tässä kaikenlaista keskustelua pitkiäkin aikoja miten toimii missäkin/mitä ongelmia ja mitä tehdään/kokeillaan seuraavaksi. Kuulemma osaan kertoa mitä kelkka tekee milloinkin niin helpottaa hommaa sekä on pitänyt kysyä ennen kelkkakauppojakin jotta uskaltaako jonkin tietyn mallin ostaa ettei tule karvasta pettymystä ilman koeajoja.:)

    Kantapään kautta opin 141 alustan, kaverilla oli 137 ja olihan karvasta kalkkia nieltäväksi se niiden ero mutta homma kääntyi toisinpäin kun kaveri kokeili minun Totaltek 137 Viperiä, joutui ostamaan samanlaiset kelkkaansa :D.

    141 kuten Fiiberi mainitsi jos edetään enempi siten että ollaan tarkempia mitä edessä on jarrutellen on todella hyvä alusta ja siinä on oma fun factorynsä kunhan ei mene tekemään alustaa tönkiksi :p. 141 jollain 57-66lapulla ja voimansiirto säädettynä vois olla hauska laite :D
     
    Reverend_ ja M.E.A tykkäävät tästä.
  11. perttuni

    perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

    Ei ole kovin yksinkertaista kaavaa sille, että mikä on hyvä ja mikä huono alusta. Toki yleensä kelkan suunnittelunäkökohta kielii siitä, että mihin käyttöön se parhaiten alustan osalta soveltuu. Vuorikelkasta ei saa reitille superhyvää ja reittikelkasta taas ei tule helposti hyvää umpiseen. Ummessa yksi oleellinen juttu on loiva telakulma, jotta tela pyrkii lumen päälle. Reitillä taas etupukki ottaa vastaan usein aika kovaa tälliä niin siinä pitää olla riittävän jäykkä jousi ja iskarissa simmi, jotta kantavuus riittää. Tämä usein aiheuttaa jyrkän telakulman ja ummessa kelkka poraa hangen läpi eli tekee syvää uraa.
    Kytketyssä alustassa etupukki ja takapukki ovat ainakin osittain kytkettyjä eli jos etupukki esim. joustaa tietyn verran niin sitten se voi alkaa vaikuttaa myös takapukin jousitukseen jne. Kytkemättömässä pukit toimivat ainakin lähes toisistaan riippumatta. Molemmista versioita on ajan saatossa ollut huonoja ja hyviä versioita markkinoilla. Telaston suunnittelussa myös moni muu asia vaikuttaa toimintaa. Telan teoreettinen mitta pitäisi kaikissa joustotilanteissa saada pysymään suhteellisen vakiona ja tähän taas vaikuttaa oleellisesti pukkien sijoittelu ja nivelpisteiden paikat jne. Eli mitä tahansa geometriaa ei voi tehdä siten, että se toimisi myös käytännössä.
    Oman kokemuksen mukaan keskinkertaisesta geometriasta saa hyvällä simmillä ja oikeilla jousijäykkyyksillä hyvän ja hyvästä geometriasta voi saada erinomaisen. Esim. Cattien osalta tehdassäädöt on pääsääntöisesti iskarien simmien osalta huonot Suomen olosuhteisiin, jolloin jo osaavan iskarisepän käsissä kelkka muuttuu todella paljon. Sekin on hyvä muistaa, että kelkassa kuljettajan paino ja ehkä erityisesti ajotapa ja vauhti vaikuttaa oleellisesti siihen mikä on hyvä säätö. Se mikä toimii toisella ei jonkun toisen mielestä ole mistään kotoisin. Esim. Itsellä oli monta vuotta Arctic Catin Crossfire ja siihen saatiin ihan ok säädöt oman makuun. Kelkan runko oli vuorimallista ja alusta oli sitten enempi reittimalli, mutta tästä combosta johtuen esim. etupukin liikematka oli reittikelkkaan tosi lyhyt. Lopputuloksena piti ajaa tosi jäykällä etupukilla mikä ehkä osaltaan teki kelkasta semmoisen kumipallon. Kaikki muut jotka kelkkaa kokeili sanoi, että eihän tällä pysy reitillä, mutta kun kelkan kanssa pääsi yhteisymmärrykseen niin aika kovaa silläkin pysty ajamaan, mutta erinomaista tuosta kokoonpanosta ei olisi varmasti saanut millään iskareilla (reittiajoon). Itsellä tuollainen 141" pitkä catti ja vakioiskarit KPM Techin simmillä, mutta etupukissa 36mm lisäsäiliöfoxi ja vakiota jäykempi jousi. Muut on ilmaiskareita ja kaikissa on pienet lisäsäiliöt ilmapuolella vähentämässä jousituksen progressiota. Tuo 141 on alustana sen tyyppinen että se toimii hyvällä säädöllä hyvin suht. reippaaseen menoon saakka, mutta sitten ominaisuudet loppuu. Eli jos tykkää patinhakkauksesta tai kovista nopeuksista reitillä niin sitten se 137" on paljon parempi vaihtoehto. Jos taas tykkää keulia ja leikkiä kelkalla umpisessa tms. niin sitten 141" on paljon hauskempi laite.
     
    tmylsy ja Fudge tykkäävät tästä.
  12. Skippaduu75

    Skippaduu75 Well-Known Member

    Nyt on asialliset jutut :).
     
  13. bavo

    bavo Sidewinder 137" -18

    Ääni 137:lle molemmat omistaneena. Ja tietty se etupukin iskari vaihtoon niin kuin Fiiberi mainitsi.
    141:ssä toki hauska kun kun kytkemättömänä keventää keulaa paremmin. Umpisen etenemisessä yllättävän pieni ero. No tietysti vaikuttaa vähän sekin että 141 oli mulla tuhnummalla koneella.
    Mutta makuasiota...
     
    Reverend_ tykkää tästä.
  14. Reverend_

    Reverend_ Nytro #PPS, X-Rs 850 137", Rene 900R

    Kiitoksia, hyviä kommentteja ja meni valinta nyt näiden mukaan:) Sidewinderiä ei oikein löytynyt, paitsi tuota 141, itseä miellyttävää yksilöä. Telasto oli se joka jäi mietityttämään epävarmuutena itselle sopivuuden puolesta. Tiedän että olisin jäänyt siinä jotain kaipaamaan. Korvike löytyi alle ja jään siis odottamaan sopivan 137:n tuloa myyntipalstoille.
     
  15. Hemikoo

    Hemikoo Sidewinder xtx se 137", SXR 700

    Pitääkö muuten jenkkipoikien huhu paikkaansa että kaikki 17 windeiden kytkimet olisi vaihdettu 18malleihin sielläpäin?

    On se jännä homma kun oon ollut taas sitä mieltä että pitäs olla ihan tasaista baanaa että kehtais ajella vaan aina kun sopivaa vauhti pomppua tulee eteen niin kelkka muuttuu paljon mukavemmaksi ajaa ja ajosta nauttii niin ettei malttaisi lopettaa. Oonkohan poikkeus nelariukkojen joukossa vai johtuukohan tuo vaan siitä että oma vauhtipää rajaa tuota tasaisen ajoa, koska se perusvauhti ei juuri muutu paitsi siellä ihan kunnon pahkan eteen tullessa.
     
  16. Tasala

    Tasala Sidewinder MTX 153" Maptune stage 4

    Miksi näitten kytkimiän pittää rämissä ja helissä ku joku marakatti? Sopivalla vauhilla ajaessa lähtee järki tuohon räminään.
     
  17. hanski-58

    hanski-58 Well-Known Member

    Laita timmimmät prikat niihin kytkimen rullien ja painojen sivuille, sillä se hiukan asettuu.
    Tai sitten nuo minun suosimat leveemmällä puslalla olevat rullat...
     
  18. K-Mikko85

    K-Mikko85 Sidewinder M-TX 162 SE

    mistä edullisesti pysty ohjaus winderiin?
     
  19. Napander

    Napander Active Member

    Henergy näkyy myyvän pystyohjaus kittiä
     
  20. Fiiberi

    Fiiberi Wintage Weikko

    Moro!
    Henergyllä yksi sarja hyllyssä jäljellä.
     

Suosittele tätä sivua