Aloittelija kysyy...

Keskustelun 'Korjaamo' on aloittanut käyttäjä sparkplug, 5/10/06.

  1. Joloma

    Joloma Active Member

    -13 boondocker. Pitäis etukepit huollattaa, mutta en oo koskaan irrotellu niitä. Eli miten ne järkevästi kannattaa irrottaa? Puristimilla jouset kasaan vai millä tyylillä?
     
  2. M.E.A

    M.E.A Lynx

    Ei tarvi jousia puristella. Keula ilmaan ja pultit irti, iskarin saa pujoteltua pois tukivarsien välistä.
     
    Joloma tykkää tästä.
  3. Kertturacer

    Kertturacer Well-Known Member

    Nosta etupäätä ylös sen verran, että sukset ovat ilmassa. Sitten vaan irrotat iskarien kiinnityspultit molemmista päistä ja vie niine moiveineen iskarit huollettavaksi. Kyllä se huoltomies ne jouset sitten irrottaa ja näkee samalla niiden esijännityksen, johon sitten ne asettelee takaisin.
     
    Joloma tykkää tästä.
  4. Joloma

    Joloma Active Member

    Kiitos M.E.A ja Kertturacer nopeista neuvoista :)
     
    M.E.A tykkää tästä.
  5. Tomppa82

    Tomppa82 Well-Known Member

    Miten Polariksen vetoakselilta saa tuon varin puoleisen laakerin irti? Sinne kun ei laakerin ja tuon kolmion muotoinen kiinnityslevyn väliin saa ulosvetäjän leukoja mahtumaan.

    IMG_20201105_122941.jpg IMG_20201105_123028.jpg
     
  6. julli

    julli rmk

    rälläkällä ainaki ulkokooli pois
     
  7. Fudge

    Fudge Lynx GL 360 Syncro

    vejä sen levyn kanssa
     
  8. Tomppa82

    Tomppa82 Well-Known Member

    Yritin kyllä.

    Vetäisin rälläkällä ulkokoolin hajalle. Dremelin katkaisulaikan kanssa koitetaan saada vielä se sisäkooli ainakin sen verta hajalle, että sais vaikka papukaija- tai lukkopihdeillä sen pyörähtään siitä akselilta pois. Voihan se toki pikkuviiltoja tehdä siihen akseliin, mutta ei kait ne siinä haittaa...??
     
    Viimeksi muokattu: 5/11/20
  9. Tomppa82

    Tomppa82 Well-Known Member

    Oli muuten perketti lujassa tuo sisäkooli. Vaikka vastakkaisilta puolin veti melkein kokonaan poikki (niin pitkälle, kuin dremelin terällä sai ilman isompia akselin naarmuttamisia, niin sittenkin piti vielä lyödä ruuvarin kanssa hajalle se sisäkooli, ennen kuin irtosi. Kuinka lie sitten alunperin ollu tikalla sovitteella? Ainakin vetohihnan puolelle laakeria ja stefaa ku vaihdoin alkuviikolla, niin vaikutti, että saattoi olla vielä alkuperäiset. Ainakin se stefa oli kanssa melkoisen jämysti ja ilmeisteti jollain lukitteella kiinni, kun sitä joutui lämmittään ihan huolella (kuumailmapuhaltimella, kun pienellä kaasupolttimella ei viitsinyt alkaa värkkäämään)
     
  10. perttuni

    perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

    No parempi minusta, että se laakeri on tiukasti siinä akselilla. Catissa jouduttu pari akselia korjaamaan kun laakerin sovite on niin väljä, että akseli tykkää välillä pyöriä koolissa ja syö sitten itsensä pilalle.
     
    Janne.mikael ja Fudge tykkäävät tästä.
  11. Tomppa82

    Tomppa82 Well-Known Member

    Joo, ei siitä ollutkaan kyse, etteikö tiukka sovite hyvä olis. Mutta liian tiukka taas... Noh pitää nyt katsoa miten sen uuden laakerin siihen pistää. Uutta laakeria kun ei kehtais alkaa oikeen kuumentaankaan, akselin päätä tietenkin voi jäähdyttää vaikka kylmäspraylla. Kyllähän sen tietenkin prässillä saa, kun nyt selviää, missä prässäyttää.
     
  12. perttuni

    perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

    Sovitteen teko on käytännössä hieman haastavaa, koska ns. tiukka sovite ja sopivan tiukka ovat hyvin lähellä toisiaan, varsinkin näin pienissä laakerimitoissa. Parin sadasosamillin muutos muuttaa tilanteen ja kun akselia tehtäessä suunnittelijan pitää jokin järkevästi koneistuksella saatava sovite sinne laittaa niin siinä akselin halkaisijassa on väkisinkin jonkin verran vaihtelua. Samaten siinä laakerin sisäkoolin mitassa on eri esim. kahden paperilla samanlaisen laakerin välillä pieniä eroja. Ja sitten kun sattuu akselimitta olemaan toleranssin paksummasta päästä ja laakerin mitta pienemmästä päästä niin päädytään tähän ns. liian tiukkaan sovitteeseen. Sekin todennäköisesti toimii, mutta irrotus on sitten haasteellista.
    sitten jos osat sattuu toleranssialueen toisiin laitoihin niin voi ongelma olla niin päin, että sovite on liian heikko puristussovite ja akseli saattaa alkaa kulumaan. Suurin osa kokoonpanoista on kuitenkin hyvällä sovitealueella. Sitten varmaan joku miettii, että miksi ei tehdä tarkempia sovitteita niin mitä tarkemman mitan esim. akselihalkaisijaan haluaa niin sitä kalliimmaksi se akseli tulee valmistaa.
     
    turboapc tykkää tästä.
  13. Aperio

    Aperio Member

    Miten kelkan välityssuhde lasketaan? Alla kuva commanderin ja rangerin ohjekirjasta. Onko kaksi ekaa lukua rattaiden hammasmäärä mutta mikä on viimeinen luku? Mikä esim kuvassa olevista on tihein välitys IMG_20201128_180909__01.jpg
     
  14. Hentte

    Hentte Polaris 155" 9R

    Viimeinen luku ilmoittaa minkä mittainen ketjun pitää olla kyseiselle välitykselle ja lenkkien määrän siis ilmoittaa. Välityssuhteen saat laskettua alaratas jaettuna yläratas ja mitä suurempi lukema sen tiheämpi välitys. Tuosta siis 21/53 on tihein.
     
  15. Aperio

    Aperio Member

    Eli samalla logiikalla mennään kuin Honda monkeyssa aikoinaan. Kuinka paljon kelkassa tuo välityssuhde vaikuttaa? Rangerin eri malleissakin vain parin hampaan eroja. Huomaako tuollaista pientä eroa?
     
  16. Hentte

    Hentte Polaris 155" 9R

    Kyllä ainakin ylärattaan muutokset vaikuttaa aika paljon kelkan luonteeseen.
     
  17. Aleksi

    Aleksi Well-Known Member

    Osaisiko kukaan valaista mikä voisi aiheuttaa sen että kääntöpyörien akseli on tämän näköinen? :eek:
     

    Lisätyt liitteet:

  18. Kamppi

    Kamppi Well-Known Member

    Onko tuo akseli kuvan lynestä? Matto tai jokin päässy hieroon, koskettamaan, akselia. Onko tuos akselis erillinen alumiiniholkki ja varsinainen akseli terästä?
     
  19. Aleksi

    Aleksi Well-Known Member

    Kyllä on, ja ihan teräksinen akseli on..
     
  20. Kojontti

    Kojontti 600R RE, x-rs pessimisti-evo

    Minkäsnäköiset oli spacerit? Ne muovineliöt...

    Eikun jaa, se onkin tuolta puolelta...
     
    Viimeksi muokattu: 2/12/20

Suosittele tätä sivua