Lumilinko tonnilla

Keskustelun 'Vähemmän kelkkailuun liittyvä jutustelua' on aloittanut käyttäjä Odeski, 25/11/21.

  1. Odeski

    Odeski Active Member

    Ensimmäinen talvi uudessa talossa ja tilaa lumikasalle on hyvin heikosti joten lumet pitää heittää pieneen ylämäkeen metsän suuntaan. Edessä on lumilingon hankinta. Erilaisia vaihtoehtoja 999 € hintaluokassa riittää. Suositelkaa ja haukkukaa omien kokemusten perusteella Puuilon, Motonetin, Bilteman ym. tarjontaa.

    Joku tämäntapainen ajatuksena https://www.puuilo.fi/al-ko-lumilinko-snowline-620-e-iii
     
  2. Arsi

    Arsi Well-Known Member

    Itse laitoin reilut 1k€, jotta sai mallin, jossa torven kääntö ja läpän kulmaa saa muutettua vivulla ohjauspaneelista. Noissa tonnin tai alle vehkeissä on monesti se torven kääntö pyöritettävällä vivulla, joka on hidas ja kohtuu tympeä käyttää, jos normaali OKT pihasta kysymys, jossa ei montaa kymmentä metriä pisimmilläänkään pääse yhteen suuntaan. Myöskään torven kärjessä olevaa läppää ei voi kaikissa tuossa hintaluokassa säätää ajon aikana niin se on minusta pitkä miinus, se läpän kääntö on itelle ollut kyllä tarpeellinen ja saa säädettyä koko ajan miten pitkälle lennättää lunta.
    Itellä McCullochin joku malli (oisko ollut ST61E)- Bauhausista tuli ostettua, kun sai pidemmän takuun kuin muista saman merkin kaupoista.
     
  3. veeqs

    veeqs Well-Known Member

    Kokemusta löytyy Motonetin Daewoo ja Partner:in kumipyöräisistä sekä Hondan 970 telaversiosta. Kumipyöräiset on hyviä jos on ahtaita käännöksiä tai pieni piha. Telakone tykkää jos on suoraa paanaa :)
    Kiinalaiset hondan kopio moottorin on pelanneet, mitä nyt on joutunut säätämään kaasuttimesta EPA säädösten mukaiset asetukset pois. Ilmeisesti kesä keleille tyhjäkäynti säädetty kun ei pakkasella ilman imua toimineet. Honda on honda :) jos joutuu varaosia ostamaan hivenen joutuu syvältä kaivaan taskuja.
    Led valot halpiksissa on pääsäntöisesti roskaa ja eivät ole tahtoneet kestää takuu aikaa :( Uusia on saanut takuuseen kyllä mutta olen korvannut ne 15w Led -työvalolla. Yhdestä Daewoosta katosi kipinä mutta korjaantui uudella puolalla, joka on kohtuu työläässä paikassa, paljon purkamista.
    Sähköstarttihan on noissa yleensä 230 valovirralla toimiva, toimii ja ääntä riittää. Lähtee myös käsin hyvin käyntiin. Kunhan katsoo että moottori on talvimallia, eli punainen iso kumitutti millä primettää ennen nykäisyä.

    Jos tuolla budjetillä olisin liikenteesä ja suoraa riittää niin Bilteman telaversio. Biltema pärjäsi TM testissä 2B/21 aika hyvin.
     
  4. Hemikoo

    Hemikoo Sidewinder xtx se 137", SXR 700

    Mullahan tuommonen McCulloch eli sama kuin Husqvarna, miinusta täytyy antaa niistä kytkentävaijereista kahvasta toiseen, meni kiinnitykset palasiksi kun vaijeri tekee alhaalla lenkin johon vesi/jää jää ja vaijeri on jumissa. Ja toinen iso miinus on ettei torvea saa nakkaamaan takaviistoon vaan lunta kun tulee paineella niin torvi kääntyy etuviistoon väkisellä joka ei kauhean kiva ole kun lähestyy tien liittymää. 1-vaihde on myöskin aivan liian nopea. Vanha Murray oli vähemmillä säädöillä eli torven pää piti käsin suunnata ja veivillä torven suunta eikä kahvojen lukitusta ollut sekä vähemmän tehoa, ostin nimenomaan noiden puutteiden takia ja en kyllä ole tyytyväinen. Vanha kulki tarkkaan ajoon sopivampaa kyytiä, torven sai takaviistoon (ei vaijeriväljää) mutta sitten toki ei torvea ajon aikana säädetty ja säätö oli aina kahvakierroksen verran koska kahva valui aina ala-asentoon. Isäukolla 25v vanha Honda ja onhan se aivan huikea laite, hiljainen, voimaa on ja kaikki kontrollit on just eikä melkein.
     
  5. ruiseri

    ruiseri Voiko kelkassa olla liikaa varusteita?

    Pakkaslunta nuo kai puhaltaa kaikki ihan nätisti, mutta kun tiputtaa vähän reilummin nuoskaa niin tehoa kaivataan.

    6-heppasta en harkitsisi ollenkaan, 8 vähintään, mieluummin 10. Sen puoleen tuo Puuilon vehje voisi menetellä (reilu 6kW-->reilu 8hp)

    Niin kuin tuossa jo mainittiin niin torven pitää kääntyä tikulla eikä veivillä, samoin heittokorkeus. Mieluusti vielä samasta tikusta molemmat.

    Mun vanha oli 6hp ja veivillä, korkeussäätö suoraan torven läpästä. Sen käytöstä ei tullut kuin vihaiseksi. Myin pois ja ostin tilalle käytettynä 10 hp Toron tonnilla. Siihen olen ollut muuten tyytyväinen, mutta ääni on kyllä hirveä. Ilman Peltoreita ei tulis mieleenkään edes käynnistää.

    Tokihan nuo veivimallitkin menee jos saa ajaa pitkää suoraa torvea kääntämättä, mutta omassa pihassa ainakin joutuu tähtäämään aika tarkkaan mihin ampuu.
     
    Arsi tykkää tästä.
  6. Odeski

    Odeski Active Member

    Kiitos vinkeistä! Lingon perässä on tullut käveltyä mökillä ja perusominaisuuksien merkityksen tajuaa. Veivattavaa torven suuntausta ei ole tullut koskaan kokeiltua, eikä kuulosta siltä, että sellaista haluaisi koskaan kokeilla.
     
  7. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Tuola kotitilalla on noin 10 vuotta ollu käytössä MTD Optima ME76. Ei ole pahaa sanottavaa. Se on kyllä pelannu loistavasti, siitäkin huolimatta että huoltoa siihen on tehty 0. Viime talvena antautui käynnistinnaru, siinä ainoat viat.
    Tuo on 76 senttiä leviä, mikä tietenki vähä vaikeuttaa käsittelyä. Onneksi siinä on kääntöjarrut. Ainoa mitä tuoho kaipaisi, olis kädenlämmittimet.
    Ton moottori on älyttömän riski. Saa pukata ihan minkälaiseen kinokseen tahansa, ja aina lumi vaan lentää.

    https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/mtd-optima-me-76-lumilinko Ei ole nykyää pahan hintanen edes. Meille kun tuo ostettiin, oli hinta lähempänä kahta tonnia.
     
  8. Rusty

    Rusty Well-Known Member

    Minulla on tuommonen Stiga 928 Pro vuosimalli tyyppikilven mukaan 2000. Tecumseh moottorilla. Kellään samanlaista? Olisi tarvetta käyttöohjeille..jos siellä olisi jotenkin speksattu hihnoja ja niiden kireyksiä yms. Toisella kotimaisella kyllä löytyy jonkinlainen manuaali Stiga 928e käyttöohje (10 sivut) (kayttooh.je) Nyt meinaa olla pientä ongelmaa kun ei vaihdu vaihde/suunta, koska jostain syystä pääsi irti se "shift yoke" siitä mikä siirtää sitä vetoratasta ja meinaa olla voimat lumenheitosta vähissä. Ensi alkuun ei aika nahkeasti pyöri rupelit, laitoin kulmavaihteeseen vaihteistoöljyä ja pyörittelin niitä. Ihan kuin välillä jostain syystä luistaisi hihna varsinkin jos tulee kovasti kuormaa. Isällä on Honda HS522, sellainen on kyllä pieni ja pippurinen laite.
     
  9. Hemikoo

    Hemikoo Sidewinder xtx se 137", SXR 700

    Rupesi rottelo jo kutosvaihteella rykimään vastaan, vitosella meni ihan ok, sais Cullokissa olla nopeampi syöttöruuvi tämmöseen höttölumeen. 3h kahteen päivään kone laulanut joista heittovaijeri jäässä 2h, ei voi kyllä kehua vaijerilla operoitavia laitteita, toki on myönnettävä että kausihuolto on suorittamatta ja melkeinpä taivasalla tämä on ollut... Pitääpä hakea öljypurkki ja aseöljyä vaijereihin :D
    Tuli tuossa kuolattua Yammun linkoa, ois sähkösäätöistä torvea isolla säteellä jne.:D
    20211201_082407.jpg
     
  10. Arsi

    Arsi Well-Known Member

    Tutun näköinen linko. Ainoa miinus minustakin on nuo vaijerien jäätymiset - varsinkin talvina, jolloin käy vuoroin plussalla ja pakkasella. En ole itsekään perusteellisesti vaijereihin rasvaa työntänyt, sen mitä päällisin puolin näkyy vaijerin päitä ja spraytä saa suhautettua. Paras olisi ottaa aina lämpimästä tallista ajoon niin pelaisi kuin unelma.
     
  11. Hemikoo

    Hemikoo Sidewinder xtx se 137", SXR 700

    Onko sulla väljä tuo heittopuolen käännön vaijerointi? Itsellä tuli tuossa mieleen että se saattaa olla tarkoituksella jäätymistenkin takia mutta mukava olisi jos se olisi visumpi, pitäisi otta irti ja tulostuttaa kaverilla isompikokoinen.
    Lämmin talli on mutta se on pyhitetty kelkalle ja läskipyörälle :)
     
  12. Scout

    Scout Well-Known Member

    Cupcadetti on kans budjettimallin hyvä linko vaikka ei ihan tonnin luokkaan sovi, iso ja painava, ei pikku pihoille. Avoimet vaijerit, ei tarvi asustaa lämpimässä. Iso moottori ja onko se nyt kolmivaiheinen syöttö, lentää kauas! :) Kolmatta vuotta nyt mennään, pihat, lasten luistelukentät etc. sen kun kävelee perässä vain. normisti pihalla kolalla aumaan ja siitä sitten lingolla veks. ei tarvi tehdä kasoja pihalle. Puolta halvempi kuin husku, eikä ole niitä jäätyviä vaijereita. https://www.tarvikekeskusoy.fi/fin/cub_cadet_xs3_76_lumilinko-p-330090
     

    Lisätyt liitteet:

  13. Hemikoo

    Hemikoo Sidewinder xtx se 137", SXR 700

    Mikä öljy Husqvarna/Mc Culloch? Liikkeessä ei oota ja ei löydy tietoa noista 5w-30 alkuperäisöljyistä onko ne Mineraali, puolisynteettisiä vai synteettisiä? Aikoinaan parit stefat laittanut vuotamaan väärillä öljyillä :D
     
  14. Hemikoo

    Hemikoo Sidewinder xtx se 137", SXR 700

    Tuo on kyllä fiksun oloinen
     
  15. Jukkis

    Jukkis Sidewinder L-TX 137, SRX 137

    Eikös tuo ainakin käy:)
    https://www.hankkija.fi/Piha_ja_puu...ikkeet/moottorioljy-sae-5w-30-1l-lumilinkoon/
    IMG_20211202_163521276.jpg
    Briggsin oma öljy kertoo olevansa täyssynteettistä.
     
    Viimeksi muokattu: 2/12/21
  16. Hemikoo

    Hemikoo Sidewinder xtx se 137", SXR 700

  17. Arsi

    Arsi Well-Known Member

  18. Hemikoo

    Hemikoo Sidewinder xtx se 137", SXR 700

    McCullochiin meni hermot ja möin pois, ihan kasa höyryävää p@&k@@. Nyt silmät isketty Stigan halvimpaan malliin, on jämyn näkoinen laite vai kannattaako sijoitus seuraavaan malliin?
     
  19. rainbow6

    rainbow6 KRT

    Noin nyrkkisääntönä synteettinen PAO kutistaa, esteri turvottaa, mineraali vaikuttaa vähiten.

    Edit. Jos kerran 5W-30 niin on pakko olla ainakin puolisynteettistä. Mineraalit alkaa 10:stä.
     
  20. T-Cat

    T-Cat Well-Known Member

    5W-30 Huskussa joissa nykyään kiinan moottori ollut käytössä. Toki lähtee aina lämpösestä tallista töihin niin ei vaijeritkaan haittaa.
     

Suosittele tätä sivua