Yamaha palanut startti (RX-1)

Keskustelun 'Korjaamo' on aloittanut käyttäjä JiiPee74, 6/3/22.

  1. JiiPee74

    JiiPee74 Yamaha RX-1 -03

    Moro!

    Räksä jätti tänää jäälle, sammutuksen jälkeen ei enää startannut. Hinattiin pihaan ja aloin tutkiskella asiaa. Yleismittarilla jännitteet näytti lähes nollaa ja laturin kun lykkäs perään niin sulakke laturista samointein. Sitten akku irti ja sehän oli jo varsin kuuma kanssa = entinen.
    Resistanssia kun mittasin sitten plussan ja miinuksen väliltä niin näytti lähes oikosta. Jäällä silloin kun yritin startata niin rele kyllä naksahteli, mutta jossain vaiheessa muistelisin että lopetti naksahtelun, voi olla että oli syöny jo akun niin tyhjäksi että ei enää vaan jaksanu edes relettä naksutella, tai sitten jäi jumiin siinä kun startti ei lähteny pyörimään, eli käytännössä oikosissa kun moottori ei pyöri jolloin releelle tulee normaalia suurempi kuormitus.
    Sulaketta ei kuitenkaan releeltä missään vaiheessa polttanut, eikä päällisin puolin myöskään vaikuttanu asiaan liittyvissä johdoissa olevan mitään kärähtämisen merkkejä.

    Starttian en ole vielä irroittanut, mutta vaikuttaisi että on palanu koska kytkimeltä ei konetta saa taaksepäin pyörimään ollenkaan ja jos en täysin väärin muista niin sen kyllä pitäisi pyöriä taakse päin, pyörittäen samalla tietysti starttia koska startin kytkin silloin kytkeytyy.

    Starttaus alkoi temppuilla tuossa kuukausi sitten. Vaihdoin startti releen, uusi on Sno-X tarvike rele, oliko virhe? Starttaus ongelmat kuitenkin vaihdolla katosi tähän päivään asti.

    Jonkin verran lueskellut jenkkifoorumeita, niin tuntuu näissä jammuissa olevan ongelmia että startti jää päälle taikka menee päälle ajossa, joka sitten tietysti kokkaa startin ja akun. Tätä on tapahtunut varsin uusillekkin kapistuksille. Ja sekaan tosiaan mahtuu niin nytro, rx, rs, vikinki... Pitkältihän näissä samoja palikoita niin miksei myös samat ongelmat.

    Eikös tuosta jammun starttireleestä ole ihan sellainen legenda olemassa että lapissa poromiehet säästää aamukuset siihen hetkeen kun jammu pitää saada käyntiin. Kuset releen päälle ja kelkka tulille.

    Syitä on käsittääkseni ainakin pari. Starttireleen koskettimet hitsaa kiinni ja toisena syyllisenä on ollut virtalukko.
    Jotkut on viritelly päävirtakytkimen ja merkkivalon releelle startin puolelle, eli kun startille menee virta niin valo palaa. Eräs hermanni oli näin jäljittäny ongelma virtalukkoon. Oli ihan ajossa yht äkkiää syttyny valo.
    On jammun pyörissäkin samaa esiintyny ja motori kun popottaa niin eihän sitä mistään huomaa että se startti jauhaa siellä myös.

    Onko täällä aiheesta kokemuksia ja minne on teillä vika paikantunut?

    Starttimoottoria voi myös tyrkyttää, lisäksi kiinnostaisi tietää että onko noi RS:n, nytron ja apexin startit käypäsiä RX:n (vm -03), osakuvien perusteella ei vaikuttaisi juurikaan eroa olevan.
     
  2. Skippaduu75

    Skippaduu75 Well-Known Member

    Itellä pari kertaa tehnyt nytro tuolla sno-x releellä että kun sammuttaa niin alkaa starttaamaan eikä sammu ennen kuin saa virrat pois. Relettä koputtamalla on vika poistunut ja nyt on tilattuna orginal rele jospa vika poistuisi
     
  3. arska1

    arska1 Nytro RTX SE

    Kolme pyttysissä eri startti kuin neli pyttysessä
     
  4. JiiPee74

    JiiPee74 Yamaha RX-1 -03

    Eikös toi ole sen merkki että on pyöriny kokoajan? Aika omituista jos alkaisi vasta sillä hetkellä pyörittää kun sammuttaa. Jostainhan sen releen pitäisi silloin saada virtaa aktivoitumiseen.

    Ilmeisesti se peräkotelo kiinnityksien suhteen erilainen. Pituus käsittääkseni sama ja kiinnitysreijät sama, mutta offset keskilinjasta eri. Yhden ketjun löysin jossa joku oli viritelly tommosen niin että oli kääntänyt sen hiilikotelon 180 astetta ja porannut plussalle uuden reijän. Sitten pidemmät pultit ja sopivan mittaiset holkit väliin.
    Ilmeisesti sisuskalutkin on erillaiset että ei pelkästään hiilikotelon vaihto onnistu.. Ainakin niin käsitin kun kaverilla oli ajatuksena ensin vaihtaa vaan se hiilikotelo vanhasta.
     
  5. Skippaduu75

    Skippaduu75 Well-Known Member

     
  6. JiiPee74

    JiiPee74 Yamaha RX-1 -03

    Eilen irroitin startin ja täystuho siellä. kaikki pakeliitit sulanu, roottori piti kumivasaralla hakata ulos ja yks magneetti irtosi siinä samalla

    a8ff3fb4-dc18-4378-81fd-3f3e767e5124.jpg
     
  7. jaskap

    jaskap AC m800,RX1, Venture700, Exciter2 ja Esla

    Sno-x voisi hyvinkin olla aiheuttaja. Kärkien virrankesto ei ole riittänyt ja ovat hitsanneet kiinni.
    Ikinä aiemmin kuullutkaan tästä ongelmasta. Isompi ongelma ainakin prätkissä on startin kytkin, joka voi alkaa luistamaan. Ja sijainti on huoltoystävällisesti keskellä konetta.
    Johdotukset kannattaa tarkastaa myös. Virtalukkoon en oikein usko.
     
    Viimeksi muokattu: 10/3/22
  8. JiiPee74

    JiiPee74 Yamaha RX-1 -03

    Tuolla maalimalla eli jenkeissä/kanadassa noita startteja on ilmeisesti palanut ihan jonnii verran ja ongelman ytimessä on ollut rele ja virtalukko. Jotkuu on tosiaan viritelly varoitusvalon ja päävirtakytkimen tuon onkelman takia. Ittekin ajattelin jotain vastaavaa nyt viritellä.

    Onko prätkissä se kytkimen lahoaminen ihan ns. tyyppivika vai itseaiheutettua kun on ajeltu auton öljyillä joissa on jotain lisäainetta josta se kytkin ei tykkää? Pärräöljyissä ne lisäaineet puuttuu.

    Sain startin toimimaan ainakin ilman kuormaa kun liimasin irronneen magneetin ja viilasin/hioin roottorin sellaiseksi ettei ota kiinni. Huomenna pitää käydä uus akku hakee ja pultata kelkkaan kiinni jotta näkee että onko siinä myös voima tallella.
    Miettiny myös sellaista mahollisuutta että startti ongelmat olis johtunu siitä että startin roottorin kontaktipinnat oli aika hiton paskaset, mietin että olisko voinu jäädä sellaiseen asentoon että ei ole lähteny pyörimään ja sitten kun sitä starttia tuli väänneltyä moneen kertaan niin olisi siinä sitten jättäny releen kiinni ja siitä aiheutunu toi total katastrof sillon kun hinattiin jäältä pois ja kahvitkin tuli juotua ennen syvällisempää tutkintaa, mene ja tiedä. Muistelen vaan että startti siellä jäällä kyllä naksahteli, mutta jossain vaiheessa lopetti naksahtelun.
     
  9. Skippaduu75

    Skippaduu75 Well-Known Member

    Just tuli orginal rele ja laitoin varmuuden vuoksi vielä merkkivalon jos jää startti päälle ni saa vääntää päävirtkatkaisijasta virrat pois..
     
  10. jaskap

    jaskap AC m800,RX1, Venture700, Exciter2 ja Esla

    Kyllä se prätkissä taitaa mennä ihan tunnit täyteen metodilla. Varmaan itse kytkin alkaisi ennemmin luistamaan ennen startin kytkimen hajoamista. FZR: ssä purattaa koko koneen ja sehän vasta hauskaa on.

    Moni on ilmeisesti RX: ssä polttanut startin, kun on kausisäilytyksen jälkeen veivattu pitkällä startilla käyntiin ilman extrahuikkaa. Tämä ainakin kaasarivehkeillä.

    Fiiberi varmaan tietäisi, miten yleisiä nuo starttiongelmat ovat.
     
  11. JiiPee74

    JiiPee74 Yamaha RX-1 -03

    Niin mie ajattelin että puhe oli startin kytkimestä kun ei tullu ajateltua niin pitkälle että mopoissa on toinenkin kytkin.

    Tuli tuossa illalla jatkettua mittailua ja hätäseis nappiin paikantui pientä kosketushäikkää joka lähes varmuudella on aiheuttanut välillä käyntihäiriöitä. Yhdellä reissulla menomatkalla hävis hetkeksi sytkät noin 10 kertaa, se oli aina sellainen hetkellinen katkos, koskaan ei sammumaan ehtiny ja sitten meno jatkui kunnon paukauksen jälkeen putkesta. Määränpäässä vietin noin tunnin ruokaillessa ja ihmetellessä. Pois tullessa ei sitten ollu mitään ongelmaa.
    Purin sen ja putsasin, tuntui tuon jälkeen toimivan vakaasti.

    Toinen ongelma vaikuttaisi olevan virtalukossa. Tuota pitää selvittää huomenna lisää kun saa enemmän käsiä, mutta hiukan tuntuisi että nimenomaan startin johto poikki, mutta yksin turhan hankala mitattava että varmuudella voisi sanoa. Putsaus ei tilannetta parantanut ja tuntuu välillä kontakti katkeavan kun heiluttelee johtoja.
     
  12. jaskap

    jaskap AC m800,RX1, Venture700, Exciter2 ja Esla

    Nuo on sitten maailman ikävämpiä tutkia tuollaiset satunnaiset katkokset ja johto poikki eristeen sisällä tapaukset.
     
  13. JiiPee74

    JiiPee74 Yamaha RX-1 -03

    No sepä se. Täytyy koittaa kesällä muistaa tutkia noita kunnolla ajan kanssa tai vaikka suosiolla uusia johdot jos vaan löytää liittimiin sopivia pinnejä jostakin.

    Tänään sain kikottimen nippuun. Laitoin samalla merkkivalon startille ja virittelin kahdesta trukkiliittimestä katkon startille että saa sähköt poikki nopeasti jos jostain syystä vielä jättää jumiin.
    https://www.motonet.fi/fi/tuote/487400/Trukkiliitin-16mm--50A
    Tommosilla liittimillä siis ja puolenmetrin pätkä 16mm2 kaapelia. Toiseen liittimeen tein vain loopin ja toiseen liittimeen releeltä kaapeli ja toisesta startille kaapeli. Toistaiseksi on irrallaan öljysäiliön yläpuolella, letkujen takana, ajatuksena rakennella kiinnike niin saa öljysäiliön toisen pultin alle kiinni niin eipähän niin pääse hyppimään ja hankautumaan jostain kaapelit puhki.

    Toki joku päävirtakytkin olis ollu vaihtoehto, mutta ne mitä motonet myy, olivat sen verran kookkaita että en oikein keksinyt minne sen olis saanu kätevästi kiinni joten päädyin tuohon viritykseen. Toi trukkiliitin on kuitenkin suht napakka liitos että ei se itsekseen pääse aukeamaan.

    Starttikin toimii ainakin toistaiseksi ja johtuneeko sitten uudesta akusta vai kontaktipintojen puhdistuksesta, mutta tuntuisi pyörittävän jopa rivakammin moottoria kuin ennen kiinnisulamista.
     
  14. paikkari

    paikkari Kelkat on myyty!

    Nuista lähtee ensin magneetti irti ja se lyö startin jumiin ja polttaa sen. Tarvike startti toimii kaasarivehkeissä, mutta niistä useimmiten puuttuu stefa rataksenpäästä ni rupeaa öljykylvystä lyömään kenttään. Olen kyllä yhden Viperin startin kasannu originaalikuoriin, kiinalaisella ankkurilla ja hiilisillalla. Hyvin on pelittänyt.
     

Suosittele tätä sivua