Possujuna ilmiönä..

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä Kamppi, 6/2/22.

  1. Kamppi

    Kamppi Well-Known Member

    Hyvin monissa paikoissa kirotaan tuota tyyliä. Sitä ilmenee tääläkin suunnalla pääsääntöisesti. Sehän synnyttää pohjalle erittäin vaarallisen "raiteen". Mikäli pimento mutkassa sattuu vastaantulija niin yhteenajo todennäköistä. Ei siitä kovin äkkiä pysty nousemaan, kelkka voi myös tahattomasti "sinkoutua" ja sit kolisee. Pahin on suojan jälkeen, sitä radetta voi ajaa ihan ettei sarvista pidä kiinni, oikein auto drive -moodilla. Mikähän siinä on jotta samaa jälkeä ajetaan. Eikö kuljettajat tohdi ottaa puolikelkkaa sivuun. Toki on paikkoja, kapeikkoja, ainakin tämän seudun urilla jotka erittäin kapeita paikoin, on kiviä ja puita ym maastossa vaivoina...

    Tää nyt voi tuntua vaan meikäläisen rutinalta,,, :D..
     
    karjal, Vesukka, hemuli ja 1 muu henkilö tykkäävät tästä.
  2. Vesukka

    Vesukka Rs Venture, Bd 3700 re

    Se on niin mukavaa, ku uutta lunta tullu, nii eka puhkasee uran keskelle ja seuraavat seuraa perässä. Nii eipä sitä oikein helpolla levitetä reittivauhtii enää, ku korkea valli on syntyny jo reunoille, vaikka haluja ois levitellä..

    Sit on kelkkoja/kuskeja, et ei uskalla ajaa reunemmassa, ku voi vetästä penkalle..
    Itellä trimmissä ca xtx:t, nii huoletta uskaltaa reittivauhtia ajella pehmeellä varsinkin, jos on tampparin ajamaa jälkeä alla..

    Sit on näitä letkoja, mitkä ajaa tasan sen ekan kelkan jälkee.. Eikä oikein tunnu olevan iästä kiinni.. Asennekysymys enemmänkin..

    Harmi, ku aatellaan vaan omaa napaa.. Eikä välitetä siitä, et ura tai reitti säilyis pidempään hyvässä kunnossa, kun vain ajeltais eri jälkee ja levitettäis reunoja myöten reitteä.. Keskellä ei oikein pitäs millonkaan ajaa..

    Oikein hyvä aihe herättää keskustelua, mut epäilen, et ei hirveesti vie asiaa eteenpäin valitettavasti.. Ehkä, joku ura/reittiajo-ohje ajolupaa lunastettaessa vois olla poikaa..
     
    ///AJS tykkää tästä.
  3. Kamppi

    Kamppi Well-Known Member

    Tuo ohjelappunen/kirje uraluvan yhteydessä ei ole lainkaan huono ajatus. Se on asenne ja tapa varmaan yksi suurimpia tekijöitä.
     
  4. JiiKoo

    JiiKoo Kelkkojen SAAB med PPS

    Reunoja tulee ajeltua enimmäkseen. Mutta aiemmin kun oli vanhan mallin bladet tuon möhkön keulilla niin sillä ei uskaltanut keulan rauhattomuuden takia oikein reunoja ajella.

    Nyt kun on C&A pro XTX:t niin on jopa oma hupinsa ajaa hyvinkin liki reunaa ja siellä olevia väisteltäviä objekteja.

    Tuskin pääasiallinen syy enemmistöllä tämä mutta varmasti yksi jos ei luottoa ole ajokin ohjautuvuuteen:rolleyes:
     
  5. Kamppi

    Kamppi Well-Known Member

    Toki kelkan ohjattavuus ja käyttäytyminen merkitsee paljon tuollaisessa tilanteessa. Sekä kuin hyvin ajaja on hereillä. Itelläkin tossa winderissä perus bladet alla, tarkkana toki pitää olla mutta hyvin se huilaa meneen. Toki on joskus karannut umpeen ilman vahinkoja, vielä...
     
  6. Kojontti

    Kojontti 600R RE, x-rs pessimisti-evo

    Mulla ei vaihtunut muuta ku jouset eteen niin ihan valtava vaikutus tuohon penkalla ajoon. Eikä vaihtunut kuin 24Nm vietereistä 24-28 progressiivisiin. Sukset Blade Xc:t.

    Aiemmin oli hyvin levoton kun vähänkään korkeammalle penkalle tarjosi suksea, nyt voi melko huoletta nostaa penkalle ihan matkavauhdeissa.
     
    Vesukka tykkää tästä.
  7. karjal

    karjal Well-Known Member

    Juu vissiin tulossa vanhaksi kun alkanut hirvittää sokeat mutkat ja uralla tasan yhdet possujunan "raiteet". Ja ketuttaahan nuo uran lanauskeikoillakin. Itse tulee kyllä levitettyä reittiä, siinä tulee teknistä haastavuutta ajoon ilman että vauhtia tarvitsee nostaa.

    IDEA: Joku graafista osaamista taitava tekee meille hienon possujuna-kuvan ja ruksit sen yli. Sitten porukalla tulostellaan näitä A3-koossa, laminoidaan ja käydään lätkimässä urien/reittien varteen
     
    Zombie, Mika_R, Kamppi ja 5 muut tykkäävät tästä.
  8. Gsh457

    Gsh457 Päällikkö

    HYVÄ IDEA ;)
     
  9. teme-

    teme- Well-Known Member

    Näkyy se possujunan harrastaminen onnistuvan ihan enduro kuskeiltakin, alkutalvesta kun oltiin reittiä avaamassa ja levittämässä niin risteyksessä jututettiin kolmea enduro kuskia, olivat kuulemma uusia suksia testaamassa. No ne sitten lähti vähän meitä ennen samaan suuntaan minne oltiin menossa niin eipä näkynyt kun yhden suksen jäljet kun perässä tultiin ja risuja raivattiin. Oli ilmeisesti niin hyvät sukset että ei jättäneet kun yhdet jälet.
     
    Viimeksi muokattu: 7/2/22
    Kamppi ja karjal tykkäävät tästä.
  10. Vesukka

    Vesukka Rs Venture, Bd 3700 re

    Samaa huomannu itekkii, ku tullu kisaukon näkösiä vastaan ja nii yhtä jälkee on porukalla laskettu.. Tosin ei kaikki..
    Taitaa olla monenlaista porukkaa, mitkä harrastaa possujunailua..
    Epäilen, et osalla puheissa kyllä levitetään, mut käytäntö sit toinen..

    Ehkä n. 5% kuskeista levittää reittejä, miun arvion mukaan.. Sen verran monesti on tullu siihen törmättyä, et ura on kapea, vaikka tampparin jälen reunat näkyy..

    Tää on hyvä idea!
     
  11. vinotintto

    vinotintto Lynx 5900 GLX

    Pitäs laittaa sille kuka ajaa possujunassa ni viikoksi lana perään ni oppiivat
     
    Mika_R, karjal ja Kamppi tykkäävät tästä.
  12. Kojontti

    Kojontti 600R RE, x-rs pessimisti-evo

    Sitä oon miettiny joskus ihan vakavissaan että onko se niillä oikeilla vuorikelkoilla jotenkin hankalaa ajaa eri jälkeä tuolla reitillä? Sattuneista syistä kun tulee liikuttua paljon tuolla Vääränsärkkien freeride-alueen nurkilla niin yhtä jälkeä näkyy kapeakeulaiset useimmiten kulkevan Paljakasta. Niin, poislukien ne suot...
     
    teme- ja Mika_R tykkäävät tästä.
  13. ruiseri

    ruiseri Voiko kelkassa olla liikaa varusteita?

    Riepoo possujuna minuakin ja pääsääntöisesti pyrin ajamaan pitkin reunoja, jos ei se ränni ole jo sellainen ettei pois pääse ilman tunkkia.

    Yksi syy - ei varmasti ainoa mutta ihan todellinen kuitenkin - on että mutkissa on se yks ainut optimaalinen ajolinja, joten siitähän sitä pyrkii kaikki vetämään. Lopputulos on sitten se, että muutaman kelkan jälkeen siinä jo onkin possu-ura. Sen välttäminen millään järkevällä ajolinjalla ei sitten menekään ihan niin näppärästi.

    Suorat toki eri juttu ja ei tuo ihan joka mutkaan päde, mutta vaikutuksensa kuitenkin.
     
    Kamppi tykkää tästä.
  14. JiiKoo

    JiiKoo Kelkkojen SAAB med PPS

    Näitä on tullut havaittua Rovaniemelläkin. Elämää pitemmällä vuorikelkalla keskellä uraa, aivanko peläten että se jää kiinni ummella :D

    Itsellä tuo raskassarjalainen pätkä jolla silläkin vielä ummella etenee vaikka varmaan historian huonoin kampe umpisen valloitukseen, sillä oli kuiten mukava kaataa risukkoa reiteillä niitä levitellessä kun ei vielä tamppari ollut liikkunut:rolleyes:
     
  15. Peki_

    Peki_ Ski-Doo Backcountry 600r -19

    Paljolti kanssa kiinni mihin kohti ensimmäisen jäljen ajaa. Jos olis jommassa kummassa laidassa, niin seuraavalla helppo levittää, kun saa ajella koko kelkan leveydeltä pehmeässä eikä tarvii laidalla keikkua.
     
    Vesukka tykkää tästä.
  16. FFoxi

    FFoxi X-trim & 5900 LTS

    Ei ainakaan M catilla, mtx viperillä ja Khaoksella ollut mitään ongelmaa levitellä jälkeä. Uskoisin että enemmän ajatusmallista kiinni "ettei viitsitä tehdä asioita yhteiseen hyvään". Kuitenkin kaikille possujunakuskeillekin aivan varmaan kelpaisi leveämpi baana, jos se olisi valmiina tarjolla. Totta tuota ajatellaan kuten hiihtäessä valmiita suksenjälkiä, että vähemmällä tässä pääsee, kun menee nyt vaan samaa latua.

    Rollossa pääosin reitit mukavan leveitä. Ala-Mellanlammelta Palojärvelle päin tahtoo joka vuosi olla sellainen syvä ränni, jossa tule mieleenkään leventää yhtään mitään. Pusikoitten keskellä mennään possujunassa ja jos pari vauhtipäätä ajelee vastakkain on ohjelmaa luvassa.
     
    Viimeksi muokattu: 7/2/22
  17. mikada

    mikada Yamaha Sidewinder 2017

    Itse sanoisin, että syynä ilmiölle on se, että toisten pitää aina ajaa reitillä maksimivauhtia mihin kykenee ja silloin mennään sitä nopeinta ajolinjaa. Alkutalvesta itsellä tulee kyllä leviteltyä reittiä, mutta silloin kyllä hieman jännittää, että kuinka paljon voi levitellä, että ei mitään ylläriä tule hangen alta vastaan. Sitten kun on jo lunta, niin tulee kyllä reunoja ajeltua, niin säästyypä liutkin, kun on reilummin irtolunta telastossa.
     
    Kamppi ja Vesukka tykkäävät tästä.
  18. Hemmo

    Hemmo Paluu Tulevaisuuteen -

    kyllä nuo junakuskit ei mitään maksiminopeutta vedä :D Sillon kun on vedetty oikeasti kovasti, se reitti näyttää vähän eriltä, mitä tuollainen junaraide turistipatteineen. Harmittava ilmiö, mutta eipä se näytä muuttuvan mihinkään. Totta sitä uusilla kelkoilla pelottaa, että jää kiinni jos suksi menee umpilumen puolelle. Jos mietityttää miten se homma onnistuu, niin ajatte vaan puoli kelkkaa toisen jäljen ylitte. Tarpeeksi kaasua niin ei sitä tartte jännittää mitä sielä umpisen puolella tapahtuu.

    [​IMG]


    Kun tarpeeksi moni vetää reittiä leveäksi, ei tuu sitä keskireitin nylykytystä.

    [​IMG]

    [​IMG]
     
    ///AJS, Mika_R, JiiKoo ja 6 muut tykkäävät tästä.
  19. ruupanen

    ruupanen Lynx RE

    Juurikin niin. Junakuskit ajaa tasasen tappavaa löryyttelyä missä ei tela juuri ilmassa käy. Sit kun ajetaan "vähän" reippaammin, niin ei siinä kyllä enää ole aikaa katella ajaako siinä uralla, vai ei, koska ei siinä edes pysy. Ei ainakaan oman ajeluporukan jäljiltä possujunaa jää, kun kaikki luovii ajaa reittii siitä mistä nopeiten pääsee ja reitti levee väkisinkin.
     
    Hemmo tykkää tästä.
  20. Vesukka

    Vesukka Rs Venture, Bd 3700 re

    Täällä etelämmässä syheröreiteillä, kyl näkyy, et ajetaan suorinta reittiä, jolloin monessa paikassa mennään yhtä uraa..

    Taitaapi olla aika pitkälti suksista kiinni, jos ei uskalla reunoilla ajella..

    Itestä paljon mukavampi kans ajella missä pehmeempää.. Tosiaan riittäis kun porukka ajais ees puol telaa erijälkee.. Tampparin jäleltä uskaltaa kyllä ajella ihan ulkoreunoja myöten..
     

Suosittele tätä sivua