Peräkärryn vetäminen hybridillä

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä Nenone, 30/8/22.

  1. polaris^

    polaris^ Lynx re etec

    Ei se ikinä täysin tyhjäksi mene käytännössä, kun loppuu pelkällä sähköllä ajo niin plugari toimii kuin mikä vaan ei ladattava hybridi. Eli kuorman ollessa tarpeeksi kevyt niin polttis sammuu ja menee jonkin matkaa taas sähköllä. Ainakin vag vehkeet käytännössä aina latasi akkua, kun polttis kävi juuri, että säästää sitten toisessa kohtaa, kun voi sähköllä ajaa/avittaa polttomoottoria. Mikäli heti alusta lähtee hybridi moodilla niin kyllähän se pitkän matkan avittaa, en tiedä miten bemarin kohdalla pelaa, mutta superb ainakin otti ylämäissä ja lähdöissä sähköllä lisää potkua.
     
    Nenone tykkää tästä.
  2. DooDoo

    DooDoo Well-Known Member

    Volvo jättää muistaakseni 2.8kw/h jemmaan vaikka range menee nollaa, tosin siinä vähän pakkokin että on hätitilassa 4-vetoisuus käytössä.
     
  3. Pooka

    Pooka Well-Known Member

    Jos BMW:n hybridi kiinnostaa ja haluut lisäinfoa niin laita privaa.. Orivedeltä ei oo pitkä matka Jyväskylään
     
  4. Tunturi@ssa

    Tunturi@ssa XCR 650

    Bensaplugarilla menty nyt 1,5v, monen dieselin jälkeen. Mikäli ajaa hieman yli rajoituksen ja ohittelee kärryn kanssa, niin kyllä bensaakin menee sitten. Itse kärryä vetäessä ajan yleensä "hybrid" asetuksella joka käyttää maantienopeuksissa polttomoottoria mukana koko ajan. Kyllä bensaa saattaa mennä paljonkin (pitkällä reippaalla siirtymällä, 1 kelkan kuomukärryn kanssa oma "ennätys" 15,6 l keskikulutus), mutta mikäli bensaplugarin ja vastaavan dieselin hankintahinnassa on 20-30 k€ hintaero (verot), niin ei muutaman litran kulutuserolla ole enää väliä.
    Vaatii mielestäni vetohomissa toki että sitä vääntöä/voimaa on riittävästi - mikä tahansa variaatio on pellin alla. Omassa 2,5 tonnin panssarivaunussa bensakone (ahettu 3l) tuottaa yksistään sen 340hv ja siihen sähköt päälle.
     
  5. Nenone

    Nenone BC X-RS 146"

    Eikä se nyt niin litralleen ole jos sitä reissun pari heittää talvessa pohjoisessa.

    Edellinen bensakone oli 2,5 litranen vaparibensa automaatti. Pakko ajaa sportilla, jotta ei käyttäisi kuutosvaihdetta. Vitosesta pudotti ylämäkeen parhaillaan kolmoselle ylämäissä yksi kelkka perässä. Vähä ku kissaa tappais paljain käsin.
    Ei kiva.

    Toki nuo uudet bemarin bensakoneetkin on jo ahdettuja niin on varmaan toisenlaista kyytiä ihan silläkin.

    Mites sitten bensatankin koko? Bemarissa 45 litraakohan se oli. Monenko pysäyksen taktiikalla menee 800km?
     
  6. gontso

    gontso Well-Known Member

    Hybridi vai jokin muu. Itse lähtisin asiaa lähestymään siitä miten autoa käyttää eniten. Onko esim; työmatkat sellaisia että ne pääsee akulla, jos kyllä niin onko suurta väliä niillä muutamalla reissulla jotka vetää kärryä. Jos vuoden kilometreistä kärryn vetoon menee suurinosa, siihen hommaan varmaan diesel paras.
    Hybrideissä pitäisi tehot riittää koska sähkömoottori avustaa tarvittaessa, akku ei pitäisi koskaan kulua täysin loppuun.
    Tuon akku Bemarin peräköntti on tosiaan melkoisen pieni ja osaksi sen takia en sellaista pitempään harkinnut. Tällähetkellä käytössä pieni konttinen E300de ja kaiken polttoaineen se pitemmillä matkoilla syö (vaikka on diesel), mutta sitten tässä kotona pyörittäessä saattaa mennä muutama kuukausi tankkauksien välillä. V60T8 odotellaan ja siihen varmasti pääsee bensaa ostamaan kun pitempää matkaa tiedossa, olettaisin kuitenkin noin 10-15l/100 sen pääsevän.... tai sitten sitä menee enemmän (aika näyttää).

    Jos bensa hybridi söisi kärryä vedettäessä 5l/100 enemmän kuin diesel. Vedetään kärryä vaikka 2000km -> 100l (200e) extra kulua. Jos diesel henkilöauton omistaa itse pitää siitä maksaa ylimääräistä veroa noin 500e vuosi (jossain muualla pitäisi vielä säästää 300e ).
    Kelkkailussa ei taida mikään olla "järkevää / edullista" uskoisin että tämä asia on enemmän fiiliksestä kiinni, loppupeleissä kaikki maksaa.

    Itse olen hybridin kannalla, mutta johtuu siitä että muuhun ajoon se on itselle sopiva. Pelkkää sähköäkin harkitsin mutta en vielä uskaltanut siihen lähteä.
     
    Nenone tykkää tästä.
  7. Xterrain

    Xterrain Member

    Pari talvea on nyt kokemusta Volvon XC90 T8 hybridistä ja onhan sitä kärryä ollu mukava vedellä, kun eipä ole paljoa tuntunut siellä perässä. Edellinen oli Nissanin 1.6 bensa turbo ja sillä oli kulutukset kärry perässä aika lailla samoissa lukemissa, mutta tehoja huomattavasti vähemmän. Ja kärry kyllä tuntui joka ylämäessä, kun alkoi veto hyytyyn ja reippaasti piti kaasua lisätä.
    Alunperin kattelin Audin Q7 diesel hybridiä kun ajattelin, että sillä ois hyvä vedellä kelkkakärryä talvisin, mutta verot tappoi sen idean. Kun muu ajokausi menee aika lailla sähköllä. Varsinki arkiajot niin ei oikeen ollut mitään mieltä. Varmasti ois pidemmille reissuille ja varsinki kärry perässä hyvä vaihtoehto. Nytkin viimeisen 7 päivän ajoista (vajaa 300km) on mennyt 83% pelkällä sähköllä niin jäis ne ”diesel” kilometrit aika vähälle vuodessa.
     
  8. Athene

    Athene Rave 600 RE

    Yks kaveri veti isoa kärryä neliveto hybridillä ja kulutus oli varmaan 16 litraa satasella pahimmillaan. Vaihtoi dieseliin, joka vie selvästi vähemmän ja on enemmän voimaakin. Toki arkiajossa iso diesel vie polttoainetta enemmän, mutta pitkillä vetoreissuilla ei hybridin sähköistä ole juurikaan apuja ja sen jälkeen bensaa kuluu.
     
    Viimeksi muokattu: 3/10/22
  9. gontso

    gontso Well-Known Member

    Minkä verran vähemmän sitä dieseliä kaverillä nyt menee?

    Ainakin itsellä normi kuomukärryä vedettäessä jo syö dieseliä 7,5-9l riippuen kaasujalasta (mielestäni aika paljon mutta tuokin on hybridi ja vain vähän yli 300hv). En osaa arvioida paljonko sitä menee jos olisi oikea kärry perässä.
     
  10. Athene

    Athene Rave 600 RE

    Siellä 10-11 litraa
     
  11. Viikinki

    Viikinki Kasipätkä pätkä-Xterrain!

    Jos Vollessa laittaa AWD-asetuksen päälle, niin genu työntää sähköä sen verran että pysyy "nelivetona" vaikka akku olis tyhjä ... tosin bensan kustannuksella ;)
     
  12. DooDoo

    DooDoo Well-Known Member

    Joo ja tekee saman aina kun"nelivetona" mennään mutta ensin käyttää tuota 2.8kwh akun jämiä pois
     
  13. Nenone

    Nenone BC X-RS 146"

    Näemmä Bemarissakin sporttipuoli lataa akkua ajossa jatkuvasti, niin on silloin tehoreserviä käytettävissä tarpeen tullen.
    ...kulutuslukemathan siinä tietty hieman kärsii, mutta jos sitä pohjoisessa pari kertaa käy niin eipä sillä ole kokonaiskuvassa mitään merkitystä.
     
  14. K.J.P

    K.J.P Xterrain 850 Re -23, Rave Re600r -19

    Oliko kellään käytännön kokemusta BMW 30e moottorin kulutuksista kärry perässä pidemmältä matkalta?
    Vähän mietteissä x3 hybridi jolla perässä raahais eurowagonin 4500 kärryä.

    Nykyinen 3l dieseli huitasee kuitenkin sen 11-12l/100km ko. Kärryä vedettäessä.
     
  15. Nenone

    Nenone BC X-RS 146"

    Kevväämmällä tulee!
     
    K.J.P tykkää tästä.
  16. Kamppi

    Kamppi Well-Known Member

    Te jotka aijotte hybridin laittaa. Mikäli ajoneuvossa ei ole koukkua tehtaalla laitettuna niin kannattaa selvittää onko jälkiasenteisena mahdollista. Tuttavani vaihtoi Octavia iV ja siinä ei ollut koukkua. Siihen ei ole lainkaan mahdollista laittaa koukkua koska puuttuu valmius sähköjen osuudella. Siis, sähköjä ei saa koukulle lainkaan, koukun saa asennettua. Asia oli tiedusteltu monelta taholta aina maahantuojalta saakka. Hiukan oli pieni pettymys ja itellekkin yllätys. Kait sen väylä tms ei salli jälkiasenteista ohjainta (ohjaimia). Koitin tutkailla netin syövereistä vinkkiä vaan kaikkialla tuli seinä vastaan. Esim omassa kulkuneuvossa on koukun sähköille kaksi ohjainta, toinen on väylässä kiinni ja toinen ohjaa kärryn valoja. Ajotietokone ilmoittaa mikäli jokin kärryn valoista on pimeenä, sinänsä hyvä ominaisuus.
     
  17. Octaviaan pitää valita lisävarusteena vetokoukun asennusvalmius. Eli koukun saa, kun vaan muistaa (myyjä ja ostaja) asian tilausta tehdessä.
     
  18. Kamppi

    Kamppi Well-Known Member

    Tässä tapauksessa kohde oli jo ollut esittely-/koeajo ajoneuvo. Siten siihen ei myyjäliike ollut mitään tilatessaan määritellyt.
     
    Insinöörimajuri tykkää tästä.
  19. Nenone

    Nenone BC X-RS 146"

    Pirkanmaalta pohjoseen ja takas kahden kelkan northgrade perässä. 12,5 litraa satkulle 530e xdrive. Reipasta reissuvauhtia. Kemiin asti pysy hyvin alle kahdentoistakin kulutus, mutta sen jälkeen alko vähä keskinopeus nousta ja sopan kulutus sitä myötä.
    Hienosti tuo kyllä vetää kärryä perässä ja ohituskiihdytyksessä sähkö auttaa bensaa, niin ei ohittamiseenkaan tarvita kolmen kilometrin suoraa.

    Isoin homma mikä yllätti ehkä eniten on se, että aiemmin dieselillä reissanneena pohjoiseen pääsi yhden pysäyksen taktiikalla. Tuolla pienellä tankilla tankkauksia pitää tehdä matkalle kaksi, jos saa ajettua rangen tosi tarkasti lähelle nollaa ja perillä on taas tankki tyhjä. Eli melkein jos pitää rangessa vähänkään pelivaraa ja haluaa valikoida tankkauspaikkoja, niin pitää varautua kolmeen tankkaukseen molempiin suuntiin ajettaessa. Eihän sitä pikkutankkia kauaa tankkaa mutta kuitenkin.

    Alun skeptisyys, joka paistaa tämän topicin aloituksessa, oli täysin turhaa. Jatkoon!
     
    K.J.P, ruupanen ja Hemmo tykkäävät tästä.
  20. Hemmo

    Hemmo Paluu Tulevaisuuteen -

    Ompa vaan nätti ollut kulutus.

    Tuo hybridien pikkutankki on kyllä ankea ominaisuus näihin meidän tarpeisiin. Tankkaamallahan siitä selviää, mutta on se silti aina turhaa asemalla seisoskelua kun on kiire lumille :D
     

Suosittele tätä sivua