Talojen lämmitys - kokemuksia ja ohjeita.

Keskustelun 'Vähemmän kelkkailuun liittyvä jutustelua' on aloittanut käyttäjä Hemikoo, 23/10/23.

  1. Hemikoo

    Hemikoo Sidewinder xtx se 137", SXR 700

    Palaako puuta ja monen henkilön talous?
    Deviregit jos on termareina niin ne on maksanut ittensä takaisin nopeasti :).

    Se on tosiaan jännä mitä olen ihmetellyt vuosia että sähköauto on kingi ja sähkölämmittäjä on pahis, näin meitä aivopestään, ei se Putin tai Kim Jong Un ole ainoa propagandan levittäjä ;).
    Itse näen vierestä ja paikan päällä miten se akku lähtee maan alta rakentumaan maailman pienimmällä hiilijalanjäljellä.... Voe poijat :D:D:D:D
     
    Mika_R tykkää tästä.
  2. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Jatketaan vielä offtopikkia. Vois kyllä tehä talojen lämmityksestä oman topikin, kun täälä on varmasti porukalla LVI asiantuntemusta jne. Mutta Deviregit on termareina. Meillä talossa panostettiin ilmatiiveyteen ja eristykseen, jokka kumpiki on laitettu rakennusvaiheessa överiksi :D ( ite tein talon omilla pikku kätösillä, niin pysty vaikuttaan). Kahden hengen talous ja puuta menee noin kolme-neljä mottia talvesa. ( tollanen takantynkä olkkarissa). 2 hlö talous meillä. Sauna on päällä 3-4 krt viikossa, mutta siinäki tuo älyhomma, niin se ei kuluta sähköä turhaan. Ja hukkalämpö otetaan sitte talteen ja lämmitellään vedet sillä saunan jälkeen. Aivan hyvä systeemi tämä on. Edullinen rakentaa ja kuluttaa vähän. Mutta energialuokka on ÖÖÖÖ :D
     
  3. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Tehhäämpä tälle topikki. Täällä on varmasti LVI alan asiantuntijoita ja omakotiasujia, jotka pystyy jakamaan kokemuksia talon tehokkassa lämmityksessä ja energian säästössä.
     
  4. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Tähän sitten kyssäri. Onko muita, jotka ovat painineet Nilan E-sarjan koneiden kanssa? Lähinnä asetusten ja tuon taskulaskinmallin hallintapaneelin kanssa?
     
  5. Rautane

    Rautane Catti ja 600 xp-summit

    Tässäpä vähän maalämpöhomoilua ja muita ajatuksia:

    Meillä joulukuussa 2021 valmistunut 120m2 kastelli-talo ja 80m2 talli+varasto Sodankylässä lämpiää maalämmöllä. Talo tuli muuttovalmiina ja talli tehtiin samaan aikaan kastellin tallipaketista ite. Maalämpö sisältyi kastellin pakettiin, niin tarkkaa investointihintaa en osaa sille sanoa. Sähkön kulutus on 11000kwh vuodessa, kun tallirakennuksessa (sisäkorkeus 3,2m) pidetään +15c lämpöä ympäri vuoden. Kaivo on muistaakseni 251m syvä ja pumppuna Gebwellin Aries 12kw. Ilmanvaihtokone on Swegon Casa W4. Iv-koneessa ominaisuuksia mm. Lämmön talteenotto, kesäyöviilennys, kosteusautomatiikka, takkatoiminto. Villaa on molemmissa rakennuksissa seinissä 200mm, tallin katolla 200mm ja talon katolla 500mm. Tulikiven 2500kg takka-leivinuuni löytyy talosta, mutta siinä tulee laudanpätkiä polteltua enemmän fiilispohjalta kuin lämmitystarkoituksessa.

    Kesäkuukausina (jolloin lämmitys ei käytännössä ole päällä) sähköä menee 400kwh/kk, joulu-helmikuussa 1500kwh/kk molemmin puolin vähän keleistä riippuen. Eli vuodessa lämmityskuluja on 11000kwh-400kwh/kk x 12kk = noin 6000kwh.

    Rakennusaikana maapiiriä ei saanut kytkeä käyttöön pumpputoimittajan takuuehtojen vuoksi, vaan piti lämmittää kattilaa ainoastaan pumpun 6kw sähkövastuksella, mikä normaalisti on varalla. Sähköä meni rakennusaikana 2021 syys-joulukuussa 9960kwh. Tallia ei pidetty silloin kun nippanappa plussalla, mutta toisaalta siitä puuttui myös osa eristeistä vielä silloin. Viime vuodelta syys-joulukuu 3744kwh. Noista kun vähentää sen 400kwh/kk (rakennusaikana meni rakentamiseen sähköä kutakuinkin tuo 400kwh/kk mitä nyt menee asumiseen), niin maalämmön lämmityskulu syys-joulukuulta noin 2100kwh ja sähkökattilalla noin 8400kwh. Eli lämmityskulutus noilla numeroilla laskien karkeasti sellainen nelinkertainen sähkökattilalla. Pelkkään sähkökattilaan verrattuna säästöä tulisi siis maalämmöllä meillä noin 3x6000kwh=18000kwh/vuosi. Energian hinta meillä tällä hetkellä vuoden loppuun asti kiinteä 6,99snt/kwh+rovakairan siirto kaikkinensa noin 4,5snt/kwh. Säästöksi näillä numeroilla vuodessa saadaan 2070e.

    Investointina kastellin hintaero järjestelmään, jossa talossa olisi ollut vesi-ilmalämpöpumppu ja tallissa pelkkä sähkökaapeli lattiassa, oli 5000e. Lämpökanaali tallin ja talon välille maksoi lisäksi vajaat 1000e, samaan kaivantoon laitettiin tallille kylmä vesi.

    Kaikki on pelannut tähän asti kuin junan vessa, mutta niinhän uusien vehkeiden pitääkin.

    Lämpöpumppua ohjataan Gebwellin puhelinsoftalla, joka joskus bugittaa, mutta siihen on tullut päivityksiä aika taajaan. Softaan tulee myös pumpun hälytykset ja vikakoodit. Niitä on tullut tähän asti vain sähkökatkoista ja ukkosista.

    Gebwelliltä olisi saatavilla pumppuun myös pörssisähköohjaus muistaakseni 59e/vuosi hintaan, mutta otin myös ensi vuodelle kiinteän sähkösopparin 7,98snt/kwh hintaan. Eroa nykyiseen soppariin tulee 110e vuodessa, niin ei jaksa siihen rahaan vielä alkaa kikkailla.
     
    Prormkpolle tykkää tästä.
  6. JMO

    JMO Expedition xtreme turboR -24

    Ite asun yksin, - 91 rakennetussa talossa (110neliöä lämmintä) kylmällä tallilla.. Suorasähkölämmitys, pääasiassa mitsun ilpillä.. +jonkin verran leivinuunin lämmitystä.. Ei edes joka viikko (jokatoisen reissussa)
    Vuosikulutus 11500kwh.. Kesäkuukausina menee tuo sama Rautasen ~400kwh..eipä sielä juuri muuta syöppöä oo ku lvv, märkätilan lattia, pakastin, jääkaappi ja se ilppi pyörii kesälläki.. Ja tietysti ilmanvaihto.
     
  7. FFoxi

    FFoxi X-trim & 5900 LTS

    Edellisessä talossa oli kolme tulipesää. Iso takka, puukattila varaajalla ja kiuas. Puut omasta metsästä kelkalla ja halkomakoneella, huh hei. Laskin että puu käy 8-9 kertaa kädessä ja vielä tuhkatkin hoitaa pois. 11v riitti tätä "kipinässä" olemista.

    Uudessa ei vielä muuta lämmitystä kuin maalämpö niben inventteripumpulla + 240m reikä. (Takka tulee varalle, kun jaksaa alkaa tekemään.) Kustannus kaikkineen reippaasti alle 20. Itse tehtynä niin paljon kuin kerkesi ja osasi, kuten muukin talo. Kämpässä ~190m2 lämmintä neliötä ja huonekorkoa 2.8-3.4m.

    Tälläistä lukemia koneen lokista. Pumppu pörissyt vuoden verran. Viime talvena eniten meni maaliskuussa ja tämä vielä pelkkää lämmitystä, ei käyttövettä. Kesällä vähiten taas elokuussa käyttövesi+märkätilojen lämmitys. Ylempi lukema koneesta ulostullut teho ja alempi minkä on ottanut. Suhde noin 6x tuon perusteella, ei harmita laittaminen yhtään ainakaan vielä tässä vaiheessa. IMG_20231023_211141_367_copy_4000x3000.jpg IMG_20231023_211117_531_copy_4000x3000.jpg
    Muoks: Kesäkuukaudet oli muuten vielä Niben cool-in-comfort maakylmä päällä, mikä pitää kämpän mukavasti ~21c. Eteläpuolen isot ikkunat tahtoo lämmittää melkoisesti. Naapurissa pahimmillaan 27c sisällä lämmintä. Hyi helvetti miten ne nukkuu?:confused:. 1500€ sijoitus jota kannattaa muuten todella harkita maalämmön kylkeen. Suosittelen vahvasti. Käytännössä ilmaista jäähdytystä käytössä, kuten tuo elokuun lukemakin kertoo. Toimii, eikä tarvi muuta edes harkita.
     
    Viimeksi muokattu: 23/10/23
    Rautane ja JMO tykkäävät tästä.
  8. arzka-

    arzka- Well-Known Member

    2021 valmistunut puutalo 145 neliötä + autotalli 70 neliötä, maalammöllä lämpenee kumpikin. Boschin 10kw perus pumppu, Vallox 110 ilmanvaihtokone. 230m porakaivo. Ei takkaa ollenkaan, puusauna tottakai. 250mm villaa kaikissa seinissä ja 500mm villaa katolla talossa ja tallissa. Poreamme, 37 lämmintä 24/7. 13600kmh meni sähköä viime vuonna, ei minusta paha.
     
    Viimeksi muokattu: 24/10/23
  9. Rautane

    Rautane Catti ja 600 xp-summit

    Tuohon maakylmään tutustuin rakennusaikana itsekkin. Jäi vaan meillä laittamatta. Sen pitäisi parantaa myös kaivon toimintaa talvella, kun puskee kesällä lämpöä sinne. Meillä on myös etelään päin olokeittiössä 8m seinä käytännössä yhtä 2m korkeaa ikkunaa, mutta takaterassin kate varjostaa sen verran, ettei kesällä korkealta paistava aurinko pääse paistamaan suoraan sisään. Näinä parina kesänä sisälämmöt on olleet korkeimmillaan jotain vähän yli 24c, mikä ei omasta mielestä vielä kauhean paha ole. Talvellakinhan tulee kämpässä sen verran lämpöä pidettyä :D Tuo iv-koneen kesäyöviilennys on myös yllättävän hyvä toiminto, kunhan sen vain muistaa alkukesästä pistää ennakoivasti päälle. Ei auta kovin nopeasti siinä kohtaa, jos on jo liian kuuma ja pelkkää hellettä lähipäiville luvassa.
     
  10. FFoxi

    FFoxi X-trim & 5900 LTS

    Mietin myös maakylmää, ettei siitä ainakaan haittaa ole kaivolle, kun viilentää nestettä. Asennus uuteen taloon helppoa, kun paikat auki.

    Ilmalämpöpumpusta puhuvat, että sen minkä lämmityksessä voittaa, sen se viilennyksessä ottaa. Miten tuo oikeasti on, jos joku seurannut kuluja?
     
  11. T-Cat

    T-Cat Well-Known Member

    En ole seurannut kuluja mutta mielestäni ei pitäisi olla käytännössä näin. Pitäis tarkastella hyötysuhteita lämmitys vs. viilennys mutta näin näppituntumalla lämmityspäiviä taitaa olla "hieman" enemmän kuin viilennyspäiviä Sodankylässä:) Just on toinen Mitsun ILP asentumassa taloon, kylläkin autotallin lämmitykseen niin voi sammuttaa suoran sähkön lattialämmityksen. Aiempi ILP ollut kymmenkunta vuotta, alkuun seurasin kulutuksia ja keskimäärin 4000kWh tippui kulutus reilun 140m2 suoralla sähköllä lämpiävässä talossa jossa myös 30m2 autotalli. Lisänä Nunnan leivinuuni.
     
  12. pro x 550

    pro x 550 Indy xcr 136" 650 -22

    Okt 178 lämmintä neliöä Rovaniemellä. Rakennettu 2017.
    Maalämpö 200m reikä ja 10kw jämän pumppu. Viime vuonna 9000kwh sähkön kulutus nii en piä pahana. Toki takka ja puusauna lämpiää usiasti nii pienentää lämmitystarvetta välistä.
     
  13. JMO

    JMO Expedition xtreme turboR -24

    Ei ole itellä ollu tarvetta viilentää ilpillä, ainoastaan puhallinta laittanu välissä päälle että ilma liikkuu. Oletettavasti puolenkymmentä mäntyä pihalla "viilentäny" kesällä riittävästi :D joten, ei ole kesäsin paljoa syöny..

    Täälä kun puhutaan tuosta maalämmöstä ja kalliista kaivon poraamisesta.. Niin eikö palstalla kukaan ole kaivanu lämpöputkia maahan? Ei oo poraamisen hinnoissa.. Vaatii toki tonttia. Vai onko siinä jotain muutaki huonoa..?
     
  14. arzka-

    arzka- Well-Known Member

    Mulla oli edellisessä 2014 rakennetussa talossa maalämpö maapiirillä, 2x 300m putkea. Vaatii pinta alaa ja ei ilmeisesti ole niin tehokas kuin porakaivo. Paljon halvempi, noin 2000e maksoi silloin kaivettuna maahan vrt nykyinen porakaivo vajaa 7000e.
    Itse en huomannut maapiirissä mitään huonoa, 5 vuoden kokemuksella.
     
  15. Hentte

    Hentte Polaris 155" 9R

    Vuonna -92 rakennettuun omakotitaloon vaihtui 2018 maalämpö maapiirillä. Tuli 500m putkea saviseen peltoon. Noin 5k€ säästöstä silloinkin puhuttiin ja piti aikalailla paikkansa kun vertaili tuttavien porakaivoihin. Toiminut kyllä tähän asti kuin junan vessa ja kulutuskin puolittui vanhaan verraten + autotallissakin on nykyään lämmitys. Jos tuota ei tarvitse kovin useasti korjata niin näillä sähkönhinnoilla maksaa itsensä alle 10vuodessa takaisin.
     
  16. Jukkis

    Jukkis Sidewinder L-TX 137, SRX 137

    Vajaa 10 vuotta sitten laitoin Mitsun pelkästään kesäviilennyksen takia, ajatuksena että maksaapahan mitä maksaa. Tullut sitten käytettyä myös lämmitykseen ja sähkönkulutus tippui niin paljon että on jo maksanut itsensä.:)
    Talossa vähän reilu 100 m2, sähkövastukset lattiassa , leivinuuni ja sauna puulla.
     
  17. Hemikoo

    Hemikoo Sidewinder xtx se 137", SXR 700

    Oon seurannut vuodesta 2009 kulutusta Mitsubishin FD25 puhaltanut parhaimpina vuosina 350päivää, viilennys/lämmitys joskus mennyt että edellinen päivä lämmitetään ja seuraava jo jäähdytetty :D.
    1.3-2.7kWh menee perus jäähdytys päivinä mutta oikein kova helle niin 5kWh, sillä kun ei oikeasti tartte tehdä kylmäksi taloa kunhan vaan kosteutta saa pois, monesti sisällä onkin 23-24 ja pihalle menee hellekeliin niin tuntuu että henki salpautuu...
    Talo 68 rakennettu, jäähdytettävä ala n.90m2, lämmitettävä 120-130m2, lämmin talli kuuluu tähän joka on talon/maan alla, pesuhuoneen lattialämmityksellä takuulla kasvatetaan talvellakin kastematoja o_O, puukiuas ja pieni kermansaven takka joissa puut menee puoliksi n6-7m3/vuosi kun tulee varmaan saunottua 300krt vuoteen... 4-5henkeä taloudessa, muuten suora sähkölämmitys pattereilla siellä missä vana tarttee 15000-16500kwh/vuosi, vettä menee 165m3 vuoteen.

    Pitivät hulluina kun vaihdoin vesikiertoisesta pattereista ja öljylämmityksestä pois kun olisi kannattanut Vilp tai maalämpö laittaa, patteriputkien uusiminen ja osa pattereista myös olisi maksanut 10k€ ja siihen 6-20k€ päälle lämmitysjärjestelmä.
    2300€ maksoi patterit seinään ja vesivaraaja, toki patterit ja johdotukset/keskuksen laitoin itse entisen työnantajan tukemana :D
    Öljyä torpassa mennyt aiemmin 2500-3200litraa.
    Täytyy kyllä kehua tuon Mitsubishin laatua 14v ja toimii edelleen kuin se kuuluisa junan vessa.
     
  18. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    No toi sun vertaus ei kyllä ihan toimi. Siis tuo rakennusajan lämmitys. Kun tuot tarkottais sitä, että käytännössä lämmittämiseen olis silloin rak. aikana menny sellanen 3000 kwh kuussa sähköä :D Tuo on sellanen lukema, joka menee rintamamiestalossa, josta puuttuu ulko-ovi ja lämmitys tapahtuu Strömbergin pattereilla :D Eli tuon sähkövastuksen käyttäminen vrt maalämpö ei ole kovin hyvä vertauskohta. Laskennallisesti sun pitäis tehä vertaus siihen, mitä kulu on jos käytössä on varaava lattialämpö älyohjauksella + poistoilmapumppu veden lämmitykseen jne.
    Meillä talossa on korkiat huoneet mutta neliöitä se 100. Meillä lämmityssähkön osuus on per kuukausi ( ympäri vuoden tasaisesti jakaen) sellainen 480-500 kwh. Tämä tarkoittaa sitä, että lämmitykseen kuluu sellainen 800 euroa vuodessa. ( siirtoineen jne). Ja jos otan huomioon, että se maalämpökään ei pyhällä hengellä toimi, niin tosta vois leikata satkun pari pois. Eli ei kyllä meidän talossa maksaisi maalämpö ikikuuna päivänä takaisin ittiään.
    Etenkin jos alamma ottaan laskuihin tuommosen 25 000 euron laitteen kuoletuksen. Sitä kun pankin laskurissa laskee paljonko vaikka 10 000 euroa lisää tällä hetkellä maksuaikaa ja lopullista talon koron määrää, niin saattaa yllättyää. ( koska nousevat korot).

    Me laskettiin tämä homma moneen kertaan taloa suunnitellessa. Ja vieläkin pystyn ihan kyllä selvällä matematiikalla perusteleen, ettei meille maalämpö ollu missään kohtaa vaihtoehto. Ei edes kaukolämpö, vaikka vieressä kulkee putki. Me panostettiin talossa eristykseen. Katolla on 100 mm levyvillaa ja 600mm puhallusta. Seinät on 250 mm eristyksellä ja lattiassa on 250 mm.

    Se mikä yllättää on se, että monissa maalämpötaloissa IV kone on aivan kusta ja paskaa. Joku tavallinen "talteenotto kennolla" varustettu Ilpo. Hurjaa hommaa puhaltaa lämmintä ilmaa suoraan pihalle kun sitä on vaivalla maasta pumpattu. Itellä olisi maalämmönkin jatkon kunnollinen poistoilmankone.

    Vanhoissa taloissa tuon maalämmön tietenki ymmärtää. Etenki jos on joku huonosti eristetty hollitalli ja aiempi lämmitys öljyllä tai sähkökattilalla. Ilman muuta se kannattaa ja systeemi maksaa ittensä jollaki aikavälillä pois. Uusien talojen kohdalla nämä asiat on hyvin pitkälti lobbauksen tulosta. Jos näissä ajateltais kansalaisia ja oikeasti energiansäästöä, menis energiatodistukset sen mukaan, mitä talot todellisuudessa kuluttaa. Ei markkinamiesten höpöhöpöjuttujen mukaan.

    Ja jos maailmassa oikeasti ajateltaisiin muutakin, kuin isojen yritysten voittoja, taloihin alettas tukea akkujärjestelmiä. Joku 10-30 kwh akusto alkas jo auttamaan kummasti. Siis lähinnä kulutuspiikkien tasaamisessa. Silloin jopa aurinkopaneeleissa olis järkiä. Eli vois lataa auringosta virtaa sillon ku sitä on tarjolla ja sitte talo irti valtion verkosta.

    Tässä asiassa nuo sähköautot vois auttaa, jos kehitettäis standardi, jolla sähkön sais kätevästi takaisin taloon tai valtionverkkoon. Jos maassa olis vaikka 100 000 sähköautoa ja kaikissa 80 kwh akusto. Meillä olis sillon 8 miljoonaa kwh virtaa tarvittaessa syötettävissä verkkoon takaisin.
     
    Hemikoo tykkää tästä.
  19. perttuni

    perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

    Itse laskeskelin joskus tässä noiden aurinkopaneelisysteemien kannattavuutta ja tulin siihen tulokseen, että jos ei ole sitä akkua tai sähköautoa, jonka akkua ladata niin ei se aurinkopaneelisysteemi todennäköisesti oikein järkevällä aikavälillä itseään hanki takaisin. Riippuu toki paljon sähkön hintakehityksestä monesta muustakin asiasta, mutta helposti vierähtää 20 vuotta, että sen saa kuoletettua. Mutta sitten jos sitä sähköä saa prosentuaalisesti vaikka 60%+ omaan käyttöön niin tilanne on jo ihan eri.
    Tuosta akun käyttö varavirtalähteenä olisi kyllä hyvä juttu ja ehkä se sieltä hiljalleen tulee. Juuri luin, että Citroen/Peugeot/Fiat/Opel uudessa kohta myyntiin tulevassa pakujen mallisukupolvessa on tulossa varusteeksi kolmivaiheinen 380V output akusta. En tiedä että minkä tehoisena.
     
  20. T-Cat

    T-Cat Well-Known Member

    Itsellä suunnilleen saman ikäinen Mitsun FD-35, varaosa takuun aikana vaihdettiin kompura, ei muuta hämminkiä. Nyt autotalliin tulossa Mitsun LN-25 joka toivottavasti on yhtä laadukas.
     

Suosittele tätä sivua