Höylät luisteluhiihtobaanan tekoon?

Keskustelun 'Varusteet' on aloittanut käyttäjä Hsimila, 2/1/24.

  1. Hsimila

    Hsimila New Member

    Pitäisi järven jäälle tehdä luisteluhiihtobaanaa. Ja nimenomaan semmoista baanaa, joka kantaa luistelupotkun, eikä murru alla. Monttujen täyttely ei siis ole pääosassa, kun tasaista vedetään, mutta tuuli tuo varmaan välillä ladun täydeltä uutta lunta. Onko kokemuksia kaupallisista tuotteista: reittihöylistä ja lumenpainatusrullista ja kuinka nuo käytännössä eroaa toisistaan baanan teossa?

    Alla pari esimerkkiä. Hinnallisesti ei varmaankaan vertailukelpoisia.

    Iron baltic Tracker:
    [​IMG]
    Trackroll
    [​IMG]
     
  2. Tuha

    Tuha Vanhan liiton Lynx

    Mulla on tuo ylempi Iron baltic Tracker kun tulee metsään ajettua hiihtolatuja. Pohjat ajan alkutalvesta aina ensin kumipyöräjyrällä ja talven mittaan rumpuputkijyrällä. Lisäksi puulanalla tasoitusta tarpeen mukaan.

    Pohjien teko on mielestäni tärkeää myös järvelle, vaikka mainoskuvissa ja videoissa tuollaisen Iron Balticin kanssa vedetään suoraan umpihankeen latua. Toki siitä tulee joo ladun näköinen, mutta on kovin pehmeä ennen kuin ehtii kovettumaan.

    Iron Balticissa tuo terä minkä saa käännettyä alas on sellaisessa ohut seinämäisessä huonekaluputkessa kiinni, että kun tarpeeksi sitä käyttää niin putkessa olevat reiät on soikeina. :mad:


    Kahdessa edellä mainitussa tuo Iron Baltic on reilun tonnin hintainen kokonaisuus, jossa latuhöylä perinteisen ladun tekoon myös mukana ja uskoakseni tuo alempi maksaa jo useamman tonnin euro rahaa.
     
  3. Wäiski

    Wäiski Active Member

    Yleisohje sellainen että mitä järeämpi ja raskaampi niin sen parempi. Ja pohjia pitää tosiaan tehdä jos hyvän haluaa ja varsinkin jos on lunta vähänkään enemmän.
     
  4. Hsimila

    Hsimila New Member

    Kiitos kommenteista.
    Soitin viime viikolla naapurikunnan hiihtoseuralle - he tekevät baanaa erilaisilla koneilla kelkalla ja telamönkijällä vetäen. Kommentit latumestarilla oli koko lailla sama kuin teillä. Pohjia rakennetaan rullalla ja höylällä pidetään kunnossa.
    Tuon rullan hinta on nelisen tonnia, joten päädyin tuohon Iron Balticiin, joka tulee ensi viikolla. Toivottavasti toimii edes keskinkertaisesti. Siihen saa kyllä painoja päälle ja parannella sitä voi, kun kokemusta kertyy.
    Jos muistan, kerron myöhemmin kokemuksista.
     
  5. vectoori

    vectoori Well-Known Member

    TiddTech G2 6" on myös pätevä laite. Kallis toki mutta tekee latupohjille loistavaa jälkeä. Oikoo hyvin myös epätasaisuuksia.
     
  6. Wäiski

    Wäiski Active Member

    Onko TiddTech suomessa myynnissä? Kalliitahan nämä kaikki jos yksityiskäyttöön menee. Suomalaisista Latukunkku on toimiva. Ruotsalaisista Snowmover kohtalainen. On niitä muitakin kun nyt muistais merkin.
     
  7. vectoori

    vectoori Well-Known Member

    Taisivatpa ex-työpaikalle tilata Canadasta TiddTechin. Se on ollut kovalla käytöllä ja taitaa olla käytössä vieläkin. Sähköisesti oli mahdollista säätää korkeutta ja laskea/nostaa latuhöylää.
     
  8. Tuha

    Tuha Vanhan liiton Lynx

    IMG_20240115_141704~2.jpg

    Kelkalla kerran ajettu pohja ja lunta satanut muuta sentti. Lana ilman niitä lisälevikkeitä ja hyvin siirtyi lumi reunoilta keskelle, kun reunat alunperin korkeammalla kuin pohja.
     
    HannuIk ja Fudge tykkäävät tästä.
  9. Tuha

    Tuha Vanhan liiton Lynx

    Minulla on myös tällainen Iron Baltic latuhöylä, jota käytän rumpuputkijyrän perässä.

    [​IMG]

    Täysin samanlainen tuo höylä osa, kuin tuohon lanan perään tulevassa, mutta tässä vetoaisa erilainen. Tuon lanan perään tulevan höylän ongelma on mielestäni liian lyhyt vetoaisa suhteessa siihen mistä se on lanassa kiinni. Olen havainnut että kun on vanhaa jälkeä tai lumen alla jotain muuta kuin pelkkää lunta, höylä saattaa hieman tehdä itsekseen mutkaa latuun perässä tullessaan.

    Ajatuksissa kokeilla pidempään vetoaisa ja katsoa onko vaikutusta vai onko arvailuni väärässä.
     
  10. Tuha

    Tuha Vanhan liiton Lynx

Suosittele tätä sivua