enduro 500 ja kadonneet puristukset

Keskustelun 'Lynx' on aloittanut käyttäjä ppr, 21/3/06.

  1. ppr

    ppr enduro 500 sp '02

    Kelkka siis Enduro 500sp -02, ajettu hieman päälle 9000km. Koneesta katosi toisesta sylinteristä puristukset kokonaan, toisessa oli vielä siinä vajaa 10 paikkeilla. Ilmeisesti meni käynnistyksessä/lämmittelyssä, koska edellisenä päivänä tuli ajettua about 100km eikä mitään ongelmia ollut. Vasta kun seuraavana aamuna yritin lähteä ajamaan huomasin että jokin ei ole kohdallaan, tehot kateissa ja muutenkin outo. Ei muuta kuin takaisin tallille, jonne päästyäni se hyyty kunnolla ja alkoi käymään vain yhdellä. Muutamien testien jälkeen tuli todettua että puristuksethan sieltä oli toisesta sylinteristä kadonnut.
    Aivan normaalisti käynnistin, lämmittelin ja lähdin sievälle lämmittely ajolle jossa huomasin vian. Kone ei mitenkään leikannut tai kilahtanut, se vaan hyyty pikkuhiljaa kunnes se kävi vain yhdellä.
    Osaisitteko kertoa tarkemmin mitä sieltä olisi voinut mennä? Oma arvioini on että männässä reikä tai männän renkaat? Vielä en ole joutanut konetta avaamaan, mutta ensi viikonloppuna olisi tarkoitus. Sitten näkee tarkemmin. Olisi vaan hyvä nyt viikolla hommata osat jo valmiiksi että voisi samantien laittaa uutta tilalle.

    Entäs kannattaako muuten nyt samalla uusia mitään muuta koneen sisältä kun kerran tulee aukaistua? Vähän ajattelin että ainakin molemmat männät olisi hyvä vaihtaa nyt samalla? Ja pientä neuvoa kaivattaisiin myös tuon remontin tekemiseen, löytyykö mistään mitään ohjetta, speksejä pulttien momenteille yms tärkeää tietoa? Työkalut kyllä pysyy käsissä, mutta konetta ei ole koskaan tullut avattua.

    Kiitos jo etukäteen.
     
  2. Jälli-Eeti

    Jälli-Eeti Lynx Re 600 Etec -12

    itte ainaki vaihtasin kummatki männät. samalla tulee sisäänajettua kummatki ettei tarvi erikseen sitte alkaa ajaan sisään jos toisen vaihtaa myöhemmin.
    ja eihän se kakstahti vaikea vehe ole. nelitahtiseen verrattuna ;)
     
  3. Hemmo

    Hemmo Paluu Tulevaisuuteen -

    no nyt kun se kilahti, vaihda samantien myös kampuraan laakerit molempiin päihin (4kpl) ja tietty stefat. Ei ole enää iso vaiva purkaa koko konetta atomeiksi, ompahan sitten turvallisia kilometrejä edessä..Lisäksi tohon 500seen kantsii vaihtaa kaasarin kurkutkin samaan rahaan, net ei oo niin kalliit kuin mitä isompiin joissa mukana tulee integroitu läppärunko. Näillä saa ehkästyä kans mahollista ilmavuotoa.

    Osalistaa.

    molemmat männät
    4kpl kampuran laakereita
    2kpl kampuran stefoja
    2kpl kumikurkkuja
    kestovoiteluvaseliini laakereihin (kallista)
    tiivistesetti, alapahvi, pakopuolen tiivisteet, kansi o-renkaat

    Sulla on toinen mäntä mäsä, luultavasti rengas poikki tai mäntä sulanu pakopuolelta (voi johtua esim vuotavasta kampuran stefasta). Sitä on liikkeellä ;D
     
  4. Höttis

    Höttis ei lunta, ei kelkkaa...

    Just kävin hakee ne kurkut -04:seen ja makso 92 euroo kipale, et ei hirveen halpoja. Mut eiköhä ne mee samaa konkurssii ja kannataapi ne vaihtaa samalla.
     
  5. ppr

    ppr enduro 500 sp '02

    Tuo osalista oli hyvä, sen kanssa voi lähteä metsästämään osia jo paljon tarkemmin. Varmaan tulee vaihdettua nyt samalla nuo kampuran laakerit ja stefat niinkuin Hemmo suositteli. Voipipahan olla sitten turvallisin mielin.

    Kaasarien kurkut oli vasta vaihdettu edellisen omistajan toimesta (itsellä kelkka ollut vasta noin 2000km verran) joten niitä ei onneksi tarvi uusia.

    Laakereita kun uusitaan niin kannattaako nuo männäntappien neulalaakerit uusia myös?

    Ja vielä nuo momentit jos jostain saisi. Sehän on kuitenkin aika tarkkaa niiden kanssa että ovat oikeassa momentissa?
     
  6. Kiertokanki

    Kiertokanki Evo 500

    Tapinlaakerit tulee usein mäntäsarjan mukana, jos ei tule niin kannattaa silti vaihtaa, ei ole kalliit.
     
  7. kop-O-nen

    kop-O-nen 2004 440 Pro-XR 700Mod / 2021 Xterrain 900 Turbo

    Mites Klynksimiehet, kertokaas paljonko tommosen Lynx Enduro 500 vm.04´ kuuluis kulkea? Mulla nyt semmonen ajossa jonkunaikaa ja tuntuu tosi TOSI laiskalta 500 pollen jälkeen... Jaksoi hikiseen kiriä 120 mittariin jäällä vaikka kuinka vingutti kaasupohjassa.. :(
     
  8. Hiikeri

    Hiikeri - Ei kelkkaa -

    No selvästi jotain vikaa ollut tossa Lynässä jos vain 120 ottanut mittariin. Kyllä se sen 140-150 pitäisi ottaa.
    Itsellä vanhempi = ilman läppäventtiilejä oleva 500 = 10hp vähemmän ja kyllä tämäkin sen 140 mittariin ottaa ajetulla uralla.
     
  9. Höttis

    Höttis ei lunta, ei kelkkaa...

    Joo kyllä siinä jotai vikaa on, niinku Hiikeri sano. Itellä samanlainen ja kyllä sen mittarin saa sinne sataanviitenkymppiin nousee. Oot sit saanu lainakelkanki särettyä ;)
     
  10. kop-O-nen

    kop-O-nen 2004 440 Pro-XR 700Mod / 2021 Xterrain 900 Turbo

    Hmm.. Mahtaiskohan johtua siitä että siinä on liikken jäljiltä 95 tankissa..? Ite tankkasin eilen sen täyteen 98 mutta kyllä sinne sitä vanhaakin bensaa vielä jäi. Sekin vähän outoa että se kulkee sen 120 oli sitten kaasu 1/3 auki tai kokonaan auki, ei tunnu olevan mitään vaikutusta kulkuun. Tulee mieleen skootteri missä on varissa rajoitin paikallaan ettei vaihda isompaa pykälää...
     
  11. ppr

    ppr enduro 500 sp '02

    Noniin, kelkka on taas kasassa ja hyvin toimii. :) Tuli sitten kuitenkin vaihdettua vain molemmat männät, tarvittavat tiivisteet ja männäntappien laakerit. Alapään avaaminen näyti sen verran suuremmalta hommalta eikä varmaankaan olisi ollut kaikkia tarvittavia työkaluja saatavilla että se jäi tekemättä.

    Syy kiinnileikkaamiseen löytyy ilmeisesti männänrenkaasta joka oli päässyt pyörimään paikoiltaan. Männänrenkaan aukko oli pyörinyt pakoaukon kohdalle josta se oli sitten päässyt hieman aukeamaan ja osunut pakoaukon reunaan ja lohkaissut männästä palasen pois. Pakoaukon reunaan ei onneksi ollut jäänyt suurempaa jälkeä, pikkasen oli reuna vain pyöristynyt.

    Kuva männistä. Ilmeisesti olleet vähän jo väljät kun tummuneet renkaan alapuolelta.
    [​IMG]

    Ja kannesta, joka otti vähän osumaa kun männänrenkaanpalanen oli jäänyt männän päälle.
    [​IMG]

    Lisää kuvia: http://www.ee.oulu.fi/~ppr/kuvia/kelkka/


    Jos variaattorit ja remmi ovat kunnossa, niin voi olla että männänrenkaat on jo sen verran väljät että osa palamisen paineesta pääsee sylinterin seinämän ja renkaan välistä karkaamaan. Ainakin itsellä oli vähän sama homma että ei tahtonut millään kulkea kuin sen vajaa 130km/h, ja kuvassa näkyvä männänrenkaiden alapuolella oleva tummuminen viitaisi juuri tähän ilmiöön. Ja mitä nyt ehti vähän jo ajella uusia mäntiä sisään, niin kyllä heti huomaa että on aivan eri peli. Kevyemmin lähtee käyntiin ja kulkee jo kevyellä kaasulla paljon paremmin. Vielä ei kärsi kokeilla paljon nyt kulkee, mutta ero tuntuu kyllä sen verran suurelta että veikkaisin että kulkee sen mitä pitäisi. Ei ehkä pitäisi vielä olla ajankohtaista pari vuotta vanhassa kelkassa mutta ei sitä tiedä, paljonko sillä on ajettu?
     
  12. viinapiru

    viinapiru Lynx RE -07

    tuota nuin.. paljos sulla tuli tuo kyseinen remppa maksamaan? ku pitäs tässä kesän aikana alkaa tekeen skiituun kans tuo mäntien vaihto sun muuta pientä fiksailua...
     
  13. ezco

    ezco Lynx Enduro 500 SP -02

    Mulla on -02 Enduro 500 ja se kulkee juuri mittarin mukaan sen 125-130..
     
  14. ppr

    ppr enduro 500 sp '02

    mäntä + rengas 158e/kpl
    männäntapin laakeri 25e/kpl
    alapahvi 30e
    + kannen tiivisteet ja tappien sokat teki yhteensä 440e. Tosin paikanpäällä kun meni hakemaan niin sain hieman aleenusta ja kun yksi laakeri puuttui niin koko totaaliksi tuli 390e. Kaikki alkuperäisiä osia.
     
  15. RK

    RK Well-Known Member

    2003 mallinen ottaa mittariin reilut 140. Eipä nuo taia juuri kovempaa mennä.
     
  16. heisja

    heisja Well-Known Member

    - 03 kulkee mullakin mittariin noin 140, taisi olla 142 ja gps:n mukaan silloin 137. Lujempaa ei mene eikä tarvi mennäkkään ;)
     

Suosittele tätä sivua