Lynx (Cobra) Ultra 467s-96, alusta ongelmaa

Keskustelun 'Lynx' on aloittanut käyttäjä jakke86, 14/12/08.

  1. jakke86

    jakke86 Well-Known Member

    Moro.

    Alottelijana kyselisin hieman ko. kelkan alustan toimimattomuudesta elikkä takajousituksen kanssa hieman toimimattomuus/säätö(??) ongelmaa perä jää painastaessa alas ja on erittäin jämäkkä.

    takaiskariksi on joskus vaihdettu FOX:in huollettava iskari+jousi ja käytin sen juuri huollossa ja oikeastaan mainittavaa vaikutusta en huomannut siltikään koska kelkan perää painastaessa perä jää alas edelleen, muutaman sentin(korkeintaan) se jaksaa nousta omin voimin takasin, ennen huoltoa esijännitystä oli noin 1cm verran tiukemmalla kuin nyt.
    kaikki alustan osat tuntuisi liikkuvan ihan herkästi niinkuin pitääkin mutta tuntuis silti, että joku siellä kahnaa joten en usko et se nyt tuosta esijännityksestä johtuu...
    tai sitten sen pitää olla helkatin tiukalla???
    Iskarin liikerata näyttäisi ihan normaalilta.

    Mutta vaikuttaisiko nyt sitten entisen omistajan tekemät muutokset: eli telaa laskettu takaa noin 5cm alas, itse pudotin etupukkia noin 2cm tasatakseni alustaa.->ei vaikutusta




    -Jarkko
     
  2. makke

    makke Well-Known Member

    Jos perästä nostaa kun jousitus on lintassa niin meinaako matto irrota maasta vai pukkaako jousi alustan oikeaan asentoon?
    tai jos iskari ei ole paikallaan ja perän nostaa ylös niin valahataako vauhdilla takasin alas?

    kummalta tuntuis, että jousi olis niin kuoleutunut ettei jaksa paria senttiä enempää nostaa perää jos alusta liikkuu vapaasti...

    Jos mahdollista kokeile alkuperäisiä kiinnityskohtia ja/tai kokeile löysätä linkkujen ja telatunnelin yms. pultteja löysäämällä selvität vapautuuko liikkuminen jonkin takertelevan holkin tai muun kohdalla.

    jos tuosta nyt mittään ymmärtää.. ;D
     
  3. jakke86

    jakke86 Well-Known Member

    hyvinhän tuosta ymmärtää ;)

    en ole riuhtonut hirveän nopeasti perää ylös kun selkä vihoittelee :(

    Ei myöskään tullut kokeiltua ilman iskaria tuota reuhtoa, kirin tänään jousen esijännityksen lähes tiukimmilleen mutta ei juurikaan vaikutusta silläkään prkl...!

    Seuraavaksi taidan tuota mainitsemaasi löysäys kikkaa kokeilla(vaikken usko et se vaikuttaa mutta alkaa jo epätoivo iskeä :'( ) ja sen jälkeen kokeilen vielä noita alkuperäsia kiinnityskohtia koska jotenkin vaan on sellainen "näppi" tuntuma ettei iskarin+jousen kulma jotenkin vaan ole oikea vaikka tosin ihan hyvin se jousi kasaan painuu kun perästä painaa eli kyllä siihen jotain liikettä välittyy ihan oikeinkin.

    Tosin kun hetki sitten kaikki alustan osat paikallaan irroitin telaston takapäästä ja kokeilin eri kohtia(vaakatasossa) niin kyllähän siinä tarkemmin ottaen tuntui jotain nihkeyttä olevan mutta voin kyllä vain kuvitella mutta kyllä niitä sai hieman sorkkaraudalla pienellä voimalla avittaa oikeaan suuntaan.

    Entäs mikä on alkuperäisen iskarin pituus? jos tuo FOX olisi vaikka liian pitkä ja siksi kulmat väärin..??(alkaa olla vissiin jo aika hakuammuntaa)

    Oikeasti kaikki vaikka hieman epätodennäköisemmät ideat voi kertoa niin kokeillaan onko niistä apua ;)
     
  4. Rampetti

    Rampetti Vanha Enska

    Mulla vastaava ongelma G-Typestä poistu melko hyvin etupukin fixauksella. Eli vanha iskari oli päästäny ölpät ulos ja imeny vedet sisälle. Kylmällä ei tietty toiminu lainkaan. Samoin etupukista oli yks linkku vääntyny banaanille ja aiheutti takertelua. Uusi tilalle ja kaikki puslat uusiin voiteisiin. Näillä pääsi siihen, että perä jää noin sentin pari ääriasennostaan kun sen painauttaa alas ja löysää.
     
  5. Nalle

    Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

    Tuossa Ultrassahan vissiinkin on se Lynxin alkuperäinen Easyride, eli etupukki toimii sellaisenaan yksinkertaisesti ilman linkkuja. Takapukki puolestaan toimii siten, että pukin reaktiotangot vetävät iskunvaimentimen alapään linkkua sisäänpäin, samalla, kuin takapukki joustaa sisäänpäin. Eli noiden reaktiotankojen tarkoitus on vetää iskaria itseään vastaan sisäänjouston aikana. Onko kelkan perässä jonkinlaista muuta viritystä, vai onko alusta lakuperäinen? Nuo itsetehdyt viritykset kun aina sillointällöin pakkaavat olemaan aika mielenkiintoisella tavalla toimivia.

    Mutta jos alusta on alkuperäinen ja sellaisenaan hyvässä kunnossa, kannattaa tosiaankin katsastaa linkkujen puslat ja osien toimivuus keskenään. Ei tuo oman GLSsän alusta mikään huippuräväkkä nousija ollut, vaikka siinäkin oli Foxi takapukissa.

    Kimpexin mittataulukon mukaan Ultran etupukin iskarin mitat ovat "silmästä-silmään" mitattuna max285mm/min199mm ja takapukissa max365mm/min245mm

    Eli jos etenkin takapukissa iskarin mitta poikkeaa tuosta maksimista 365, niin silloin ei auta kuin lähteä iskarikauppaan.

    Yksi, mikä luonnollisesti kannattaa tarkistaa myös, on, ettei pukeissa ole repeämiä. Nekin kenties voivat aiheuttaa vaikka minkälaista "toimivuutta"..
     
  6. jakke86

    jakke86 Well-Known Member

    jeps täytyypä tarkistaa tuo mitta ja melko varmaan otan tuon koko telaston irti ja tsekkaan kaikkien osien toimivuuden, ei tuota rytkytystä selkä kestä on kuin olisi kiinteät tolpat iskarien tilalla :( ja kyllä se ennemmin tai myöhemmin jostain tuo alusta antautuu kun ei jousta yhtään...
     
  7. jakke86

    jakke86 Well-Known Member

    No niin lopultakin pääsin taas kelkan luokse ja mittailin iskarin ja se on ihan oikean mittainen 365mm, eli huomisen ajon jälkeen täytyy ottaa telasto irti...
     
  8. jakke86

    jakke86 Well-Known Member

    käytin tuossa paripäivää sitten telaston irti ja uusin samalla myös kääntöpyörien laakerit-->telasto ehjä kaikin puolin ja kaikki liikkuu vetreästi, no en keksiny enää muuta tuohon kovan alusta syytä kuin, että kelkan korotus ei vaan pelitä ja laittelin alkuperäiseen kohtaan telaston ja nyt joustaa ja palauttaa niinkuin pitääkin ainoastaan jousto on aika kova eli vielä hieman jousen esijännitystä löysälle niin eiköhän rupea skulaamaan :D vaikkakin on tuo jo tuolleen kymmenen kertaa parempi kuin ennen ja saavat välilevytkin selässä levätä ;D
     
  9. Simanski

    Simanski New Member

    Vs: Lynx (Cobra) Ultra 467s-96, alusta ongelmaa

    Voisin pompauttaa tätä threadia vähän ylöspäin, kun ei viitsi uutta availla tän takia.

    Itsellä vastaava kampe, eli Lynx Cobra Ultra 467s -96, tourinkina tosin. Mulla tekee tota aivan samaa, eli ku hyppäät kelkan päältä pois, ei alusta nosta "perää" enää takaisin yläasentoon. Tuntee sen ajossakin, eli ei joustoja tunnu olevan. Vaihdeltiin viime talvena muumiin takapukin iskari, kun vanha antautu kuormaa nyittäessä.. Tilalle iskettiin SnoPro. Touhutessa huomattiin, että takapukin linkku oli taipunut, eli joskus päsäytetty vauhdilla johonki pattiin/hypätty tms. Siinä vaiheessa oli tarkotus saada härveli vaan takasin ajoon ja laitettiin paketti takas kasaa vääntyneiden romujen kanssa... Ajossa tällä hetkellä aivan hirvee. Pikkasen helpotti, kun suksipaineet ruuvas melkein minimiin, mutta vieläki hakee ja perä elää ihan omaa elämäänsä jatkuvasti. Matto aivan finaalissa, molemmista reunoista kaikki harjat loppu, joka varmaan sekin vaikuttaa.
    Vastailin varmaan osittain jo omaan kysymykseen, eli kaikki vaikuttaa kaikkeen. Tarkotus oli kesällä pistää muumi atomeiks ja vähän rakennella. Ajatuksena oli pidentää telaa 345 pitkäksi, mutta kävi mietityttään toi ~500€ investointi toho easyride-telastoon kaikkine vikoineen. Konehan tossa käy ja kukkuu ongelmitta (n.7000km mittarissa).

    Tässä pari itseä vaivannutta kyssäriä!
    -Mahtuuko 345x38x32 Camoplastin ripsawi pyörimään ilman modauksia? Toiset raapustelee, ettei mitään ongelmia ja toisella hankaa jos johonkin... Ei kiinnostais alkaa suunnittelemaan geometrioita uusiks laskemalla telastoa ym
    -Käykö ns. "heittämällä" paikoilleen jonkun muun mallin telasto, esim. Cobra Enduro/Racing, G-Type?
    -Stongan ja penkin korotus mielessä, eli millasilla paloilla on porukka nostellu tankoa, ettei tarvis vaijereita uusia? Jos tilalle vaihtaa crossitangon, pitää varmaan korotustaki olla enemmän, kun tanko ei oo muodoltaan mallia "helkama"

    Tulipa kirjoteltua pitkästi, minkäs teet 8)
     

Suosittele tätä sivua