Uralla pysyminen?

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä iikkarok, 3/4/06.

  1. iikkarok

    iikkarok SkippaDoo

    On se kumma, kun olen lukenyt näitä MK foorumeita ja nyt piti itsellekin luoda nikki, niin ensimmäinen kirjoitus pitää olla tälläinen negatiivinen. ??? ???

    Itsellä on kelkka ja sillä on tullut ajeltua vaikka missä mutta jotenkin on aina ollut kunnioitus sen verran toisten työtä kohtaan ettei uralta ole tarvinnut poistua muuta kuin omilla mailla.

    Olemma antaneet maillamme olevalla vesilinjalla kulkea "epävirallisen" uran, eihän tuo ura pelloilla hyvää tee, mutta jostakinhan kelkoilla on päästävä kulkemaan,niin olemma antaneet ajaa. ( Tiedoksi muille että tuossa uran kohdalla pelto sulaa "työkuntoon" joka vuosi noin pari viikkoa hitaammin, ettei se pelloilla ajelun haitta niin olematon ole. )

    Joka vuosihan siinä joku "pallopää" aina käy pelloilla sekoilemassa, mutta eipä aikaisemmin ole tällä tavalla käyty harrastamassa, ilmeiseti joku luulee että koskematon pelto on tarkoitettu "puuterisurffailuun... ", nyt suoraan sanoen palaa päreet. :mad: :mad:

    Eipä tässä ilmeisesti auta kuin läppässä ura poikki? Poliisi ei kuulemma jouda tälläisiä valvomaan.., ja eipähän tuo urakaan mikään virallinen ole..

    Aika satavarma olen siitä että nämä revittelijä ovat paikallisia koltiaisia, mutta kun ei yhtäaikaa paikalle satu niin mitäs teet.. Ei jaksa uskoa että kukaan aikuinen nuin pölijä ois?

    Aijoo, sehän tässä oli yhtenä pointtina, että jos tämän sattuu lukemaan jokin tälläisen "koltiaisen" vanhempi, niin viitsisittekö opettaa jonkinlaiset säännöt kelkkailusta?
     
  2. Axu

    Axu ?

    Näinhän tuo on.. En tiedä olenko itse tällainen koltiainen. Aina otan selvää, että saakos tuosta kävässä ajamassa reitin tai jopa kolme. Omat sukulaiset(joilla maata riittää) antavat aina ajaa maita ja mantuja, joissa muut ajelevat paljonki ilman lupaa. Myös ystävän ukki tästä läheltä antaa ajella pelloilla ja soilla aivan rauhassa.


    Mutta sapettaa minuakin melko paljon tuollainen, että isännän pellolla tullaan törkeästi jopa oman pihan kautta rälläämään ja porailemaan. Soitin kerran tälle "mulkulle" ja sanoin, että kun tahtoisin tuohon pellolle paljon koskematonta umpea, että jos viitsisi tästä edespäin olla ajelematta meidän mailla. Tästäkös sälli innostui ja alkoi ajamaan entistä kovemmin. Silloin alko kyllä sappi kiehumaan, ja meinasin käydä lyömässä vanhasta niittooneesta piikit pystöön ;D. Noh ei... En ainakaan vielä rupea tuollaisiin toimiin, mutta kesällä on lyötävä lippusiimat peltoihin. Jos ei tämäkään vielä auta niin otetan yhteyttä paikalliselle nimismiehelle. Jos tämäkään ei vielä auta niin katsotaan niitä piikkejä ::). Eli laittakkee vaan lippusiimaa, jos ei tahdo että pällit käyvät poraamassa omia mantuja!!

    Prkl...!
     
  3. -valopää-

    -valopää- 800x summit `14

    Ikävää tommonen, mutta arvatkaapas alkaako keittämään kun joukko puupäisiä ammatinharjoittajia tulee joka talvi ja pyörittää isännän taimikon maan tasalle. Puhun nyt poromiehistä. Hehtaarin taimikopalstan vieressä on jänkä jota pitkin porot voisi ajaa muutaman kilometrin päässä olevalle aidalle mutta EI! Joka vuosi tehdään vankka jälki taimikkomme läpi ja sitten levitetään siihen heinää että porot kulkisivat siinä. Sitten kun aika tulee niin poromiehet alkavat ajamaan kisuroitaan aitaa kohti ja taimikko on kuin tornadon jäljiltä. :mad: Pyöritetään kelkkoja ja porotokkaa miten sattuu ja samalla kaikki puusto polkeentuu. Ja tästä on valitettu poromiehille mutta rälläys vaan lisääntyi entisestään. Muutenkin homma kuulostaa enemmänkin henkilökohtaiselta #ittuilulta kuin työnteolta. Ja työnsä nojalla heillä on oikeus siihen joten virkavaltakaan ei auta. :-\
    Pakko kait tehdä kunnon aita taimikon ympärille että homma loppuu, mutta sekään ei ole ilmaista.
     
  4. Erä-Jorma

    Erä-Jorma Well-Known Member

    otappa iikkarok paikalliseen kelkkakerhoon yhteyttä ja kerro miten asiat on. Kerho voisi mainita jäsenkirjeessään tästä tapahtumasta ja näin tieto menee jokaiselle kerholaiselle, näin jos joku muu kelkkailija näkee nämä suharit siellä sun pellolla ajelemassa niin saadaanpahan syyllisistä ainakin tuntomerkit. Onhan tuommoiset ikäviä kun niistä kärsii kaikki.
     
  5. Catiska

    Catiska Well-Known Member

    Lapopeenrannassakin on kelkkailijoita käynyt toistuvasti rälläämässä golf-kentällä... Tekevät seuraavan kerran kuulemma rikosilmoituksen. Onneksi arvelevat, että ajaja eivät ole kerhon jäseniä, vaan samoja puupäitä, jotka ajavat reiteillä ilman lupia... Kun vain tavottaisin ne itse teosta :mad:
     
  6. matti.l

    matti.l Well-Known Member

    joo kyllähän tuolla saa varmaan järkeäkin käyttää, ajelee sitten luvan kans tai ei .johan se pitäis syksyllä tajuta jos pellolla kasvaa jotain vihreetä ruohon näköistä niin se voipi olla syksllä kasvatettua viljaa ,jonka pitäis sitten keväällä lähtee kasvamaan,mutta jos siinä kelkoilla rällätään niin takuulla on joku jääpolte tai vastaava tuho käyny
     
  7. sampsa78

    sampsa78 Guest

    Eipä nuille poroille voi mitään, ne kulkee joka vuosi samoja reittejä!
     
  8. JartsaCF6

    JartsaCF6 Polaris 600RR

    Uralta en poistu kun vain jos on pakko.
     
  9. Vouhottaja

    Vouhottaja Lynx GLS 3500 -91 , derbi senda x-race r -08

    Mökin pihalla joku vuosi sitten kävi jotku rälläämässä vaikka joen jäällä oisivat voineet ajaa mutta rantatörmältä olivat tulleet ja joka paikassa rällänneet mutta laitettiin sitte semmosia lavoja, kiviä ja piikkilankaa eteen niin siihen loppu rällääminen ;D.
     
  10. stirred

    stirred Well-Known Member

    Muuan kirja sanoo: "Ken sytön on hän heittäköön ensimmäisen kiven" Ja jos tästä lähtökohdasta lähdetään joka mutkaan ja kelkan jälkeen syylistä etsimään, niin ei kiristä läheskään niin paljoo. Tietysti jos jonkun toisen toiminta aiheuttaa vahinkoa, taloudellista tai vain mielipahaa, ja jos tämä toiminta on veillä luvantonta ja vieläpä lain vastaista, niin harmittaahan se. Taloudellisille vahingille tietysti täytyy löytää maksumies. Eli tehdään ilmoitus viranoamisille tapahtuneesta vahingosta, he tukivat ja löytävät syyllisen ja sitten voi hänelle osoittaa laskun todellisten vahinkojen mukaa, jos ei itse ole kykeneväinen määrittämään vahingon suuruutta voi käyttää ulkopuolista arvioitsijaa. Harmitusta ja mielipahaa on sitten taas vaikeampi hinnoitella, eikä taida ne viranomaiset ketään lähteä jäljittämään jos ilmoittaa olevansa vittuuuntuneessa mielentilassa. Ja luvaton ajelu vieraalla maalla aitaa olla asianomistaja rikos, eli jokainen maan omistaja voi tehdä siitä rikosilmoituksen. Mutta väkivaltaan ja omankäden oikeuteen ei kenelläkään ole oikeutta turvautua, vaikka harmittais kuinka kovasti. Monelta mahahaavalta vältyttäisiin jos omistaja taho ei olisi niin hemmetin tiukkapipoisesti omaansa puolustamassa, vaikka siitä ei niin suurta todellista vahonkoakaan olis, tietysti tuon muuan kirjan lausetta lainatekseni, joku voi alkaa ensimmäisenä niitä kiviä viskomaan, mutta saatta olla että se viattomuus menee siihen. Sääntöjä, lakeja ja asetuksia pitäisi noudattaa, ja pääsääntöiseti niin tehdäänkin, sillä emmehän ole, kelkkilijoista huolimatta, edes lähellä anargiaa. Toisaalta kanssa tallaajien hyväksyminen, omine virheineen ja puuteineen, säästäisi pollaa huomattavasti.

    EDIT: Tuossa edellinen postaus on hyvä esimerkki, kuinka 15 v kaveri kertoo asettavasnsa esteitä ja ansoja mökkitontilleen, lopettaakseen rälläyksen ja tuolla muualla sama kaveri kehuu virittävänsä mopoa, että kulkee kovempaa, ihanko laillista nopeutta vai likeö tarkoitus ajella ylinopeutta...
     
  11. znood

    znood Guest

    Hajoaako se pelto siitä ajamisesta, vai häiritseekö ajaminen muuten(ääni, syysvilja) ?
    Itse on vaan vaikea käsittää tuota, että otetaan nokkiinsa jäljistä jotka eivät mitään oikeaa vahinkoa tee.
    Kai se pyörittäminen on parempi tehdä siinä pellolla kuin taimikossa eikös ?
    Kokonaan kieltäminen ei muutakuin vaikeuta harrastusta, luvatonta rälläämistä se ei lopeta.
     
  12. T-Cat

    T-Cat Well-Known Member

    Tulee mieleen sellainen sanonta/lakiteksti? kuin toisen omaisuuden kunnioittaminen En tiedä onko kaikille tuttu, ei itsellekään täysin mutta kun tätä velkaa on pankin suuntaan ihan nokko (ei kylläkään metsän/maan muodossa) niin jotenkin tuntuu että vituttais jos joku käyttäisi omaisuuttasi miten sattuu huvikseen. Ja ihan turha vinkua että ei se maa/pelto mene miksikään siitä ajamisesta, jospa sen alueen omistaja ei halua että siinä ajetaan vaikka se ei miksikään menisikään, omistajanhan voi täysin määrätä omaisuutensa käytöstä? Ei herhneitä, velkasen poikapolon mietteitä :)
     
  13. Forest Fox -99

    Forest Fox -99 Lynksi, kivenmurtaja.

    Joo taas tuommonen vastaus kaikkeen..
    Annetaan poikien ajaa yksityisten pelloilla rinkiä, vaikka se nyt mahollisesti jättää muutaman lumipilkan maahan pitemmäksikin aikaa jonnekin joutomaalle. (Toisten ihmisten omistamalle mahdollisesti elinkeinon harjoittamiseen tarkoitetulle peltomaalle.)
     
  14. Motopete

    Motopete Well-Known Member

    No joo... ehkä tässä nyt kannattaa vähän eritellä sitäkin että tarkoitetaanko sillä pellolla rälläyksellä sitä, että pyöritetään ääliötä 30 sentin lumilla jolloin turpeet ja heinänkorret lentelevät, vai puhutaanko yli 60cm lumilla tapahtuvasta pyörittelystä josta ei juuri vahinkoa aiheudu..
     
  15. JartsaCF6

    JartsaCF6 Polaris 600RR

    ei siinä. Tutulla on mukavan näkönen mäki Palloselän lähellä mikä on istutus aluetta niin jotku joilla ei hissi oo ylimpään kerrokseen menny niin ovat käyneet siellä rälläämässä ja taimia poljettamassa. Ärsyttää moinen vaikkei omaa mettää olekkaan. Mikseivät ennemmin vaikka menis hakkuualueille ajamaan missä ei ole poljetettavaa taimikkoa ja kysyisivät sinne luvat maanomistajalta kuin mennä luvatta tyhmänä polkemaan toisten vaivalla istutettuja taimia.
     
  16. SvaR

    SvaR Well-Known Member

    Tuohon pelto juttuun voisin heittää semmosen pointinkin kuin salaojitus jota ei välttämättä tule ajatelleeksi ollenkaan ja se kun hirveästi näy muuten kuin avo-ojien loistaessa poissa olollaan.
    Toinen pelto rauhotettu lumipeitteen aikana kokonaan, johtuen siitä että yleinen reitti menee niin likeltä että tämä maalaisjärjellä ajatelu joka toisella pellolla toimii ei tässä tapauksessa voi toimia eli totaali kielto.
    Toisen ylitän tai sitten leikin sillä oman harkinnan mukaan.
    Tämä ensimäinen pelto meni kelkkailu kieltoon siinä vaiheessa kun salaojitus jäätyi.
     
  17. teppo175

    teppo175 600 Shift -08

    http://www.youtube.com/watch?v=fJVI2ArylkE

    Oliko pakko vai ommaa mettää ;D ;D

    Ei herneitä.
     
  18. znood

    znood Guest

    lol busted ;)
     
  19. stirred

    stirred Well-Known Member

    Tuota nyt et usko itekkään....

    Ihan taivahan tosi on että jokainen kelkkilija joka poistuu kauden aikana omilta mailtaan tekee "syntiä" muodossa tai toisessa. Kelkkailu on niin tarkoin säännelty harrastus että sitä on lähes mahdotoan harrastaa, rikkomatta jotakin pykälää vastaan. Joten ihan turha Jeesustella toisten tekemisistä ja heristää sormea. Ihan samalla lailla maanomistajein on turha itkeä kelkan jäljistä jonkun peltoalueen läpi, vaikka se olis kuinka oma. Jokainen meistä joskus lipsuu luvattoman puolella, niin kelkkailija kun se maistansa mustankipiä isäntä. Vahingon teot on asia erikseen, niistä pitää jopa täytyy valittaa ja saada syylliset käpälälautaan... vanha sanonta sanoo: "Sillä paha, millä voipi."
     
  20. TRI

    TRI Well-Known Member


    Näinhän se on mutta onneksi on olemassa vielä pieniä poikkeuksia kuten meidän mökin alueella jossa on yhenlainen herrasmies sopimus maanomistajien kans.Eli saa ajella toisten mailla kelkalla kunhan ei tosiaan mene taimikkoja raiskaamaan ja muutenkin maalaisjärjellä toimii.Paikalliset ajelee jälkiä sinne sun tänne ja niitä saa käyttää.
     

Suosittele tätä sivua