Lataus akulle

Keskustelun 'Korjaamo' on aloittanut käyttäjä jakkis, 2/1/10.

  1. jakkis

    jakkis Lynx Safari 400 & Cobra enduro

    Akun lataus on ongelman nimi. Elikkäs on kelkka jossa ei ole ollut akkua ennen. Nyt laitoin siihen koko aalto tasurin ja regulaatorin. NO se meni pas.... (Rikki) eli antaa ihan mitä sattuu Tai voi se olla sekin että et ole True MRS mittarikaan.

    Tietääkös kukaan että jos ostaa jännitteen säätimen jossa on akun lataus niin toimiiko? ONko se koko aalto tasa suunnattua vai puoliaalto tasasuunattua.
     
  2. MacGyver

    MacGyver LYNX Rave 600 RC sdi, Lynx 600 RE E-TEC 3300

    Vs: Lataus akulle

    Moro

    Joskus on tullu värkättyä näiden kelkan rekkuloiden kanssa ja mieleen tuli että ota huomioon onko koneesta lähtevän vaihtosähköpuolen toinen potentiaali kelkan rungossa vaiko onko vedetty erillisillä johdoilla molemmat kääminpäät ulos generaattorilta. Jos käämin toinen pää on jo maatettu koneen sisällä jo suoraan runkoon niin silloin pitää ottaa huomioon voiko tuon kytkemäsi tasuri regulattori pultata suoraan runkoon vaiko pitääkö se olla eristetty rungosta. Ja oikeassa olet jos meinaat saada jotain mitattua oikein ole true RMS mittari pitää olla koska eihän tuolla ole mitään suurempia kapasitanseja/ varaavia juttuja joten aika sykkivää ja kierrosten mukaan muuttuvaa tuo jännitekkin on.
    Jos rekkula paloi jo niin veikkaan että mieti tuo potentiaali juttu uudestaan eli jos kelkan rungossa on AC puolen toinen pää niin silloin siihen ei voi vetää DC puolen maita. Toisaalta sitten riippuu tuosta rekkulasta miten on sen sisäinen kytkentä että pitääkö rekkula eristää kaikesta ja pitää se kelluvana mokkulana muuhun kelkan sähköhärpätykseen verrattuna. Regulaattorihan sinänsä on shuntti tyylinen ja on siis suoraan rinnan kytketty kelkan AC puolen kanssa ja toimintaperiaate on että jos AC puolen vaihtosähkön peak to peak arvot purkivät nousemaan liian korkeiksi alkaa tuo rinnalla toimiva shuntti johtamaan ja leikka latvat pois tasoittaen tehollisarvon sinne noin 13.5-14.2v välille kierroksista riippuen. Tasuri sitten saa vain syöttönsä tuosta vaihtosähköpuolelta ja lataa esim sitä akkua. Onko sillä sitten merkitystä onko koko vaiko puoliaaltotasasuunnattua tähän sinun tapaukseen niin ainoa ero on latauksen teho joka tietty on parempi kokoaaltotasatussa. Sitä en nyt muista kumpaa tuo on joten se menee sitten tetailun puolelle.
    :)
    TV MG
     
  3. jakkis

    jakkis Lynx Safari 400 & Cobra enduro

    Vs: Lataus akulle

    Runko on mulla maapotentiaalina. Jos mie koko aalto tasasuuntaan ja anturi maadottaa mittarin niin eikös se kokoaalto tasattuna ole oikosessa puoliaalon mittaa oikosessa?
     
  4. MrDuckle

    MrDuckle Polaris Pro X

    Vs: Lataus akulle

    Itse laitoin polaris pro x:ään akun just pari viikkoa sitten. sähköthän tuossa kelkassa on AC 12V. Otin vapaasta liittimestä (olishan ne voinu ottaa esim. etuvaloiltakin) virrat tasasuuntaajalle (35A, 4€), minusta tuo oli mallia kokoaalto, ja siitä piuhat akulle. Nyt valot toimii akun kautta. Relettähän tuo ei tarvi ainakaan siihen että akku purkaantuisi, koska tasasuuntaaja ei päästä virtaa toiseen suuntaan. Ja lataus-säädintä en laittanut ollenkaan koska kelkassa on niin pienet virrat että sillä ei normaalia akkua saa rikki, ainoastaan ylijännite voi akun kiehuttaa.

    Ja kelkan akku on täysin erillään muista sähköistä/rungosta, itse en edes alkanut mittaileen miten runko on kytköksissä AC virtoihin.

    Sen huomasin että kun valot ei ollu päällä niin akun napajännite kävi jopa 17voltissa, mutta valot päällä ei noussu yli 14v kovillakaan kierroksilla, niinpä regulaattori jäi laittamatta. Ja kelkassahan on jo valmiina jännitesäädin, miksi niitä toinenkin pitäisi laittaa. Ehkäpä tuon kelkan oma jännitesäädin vaatii sitä kuormaa että alkaa toimimaan tai sitten halpis yleismittari ei näytä oikein. Pitää vaan nyt seurata mihin tuo akun jännite jää. Pistin samalla xenon valot ja toimii niin kelkan käydessä kuin sammuksissakin. Valoille vedin ihan omat piuhat ja kytkimet, niin saa H4 toimimaan heti jos tulee ongelmia xenonien kanssa.

    Näin minä asentelin akun ja katsellaan kauanko toimii :D
     
  5. jakkis

    jakkis Lynx Safari 400 & Cobra enduro

    Vs: Lataus akulle

    Mie mittailin ja hoksin että kokoaalto tasasuunattuna jännite nousee aikasta korkealle, No kokemus näyttää, mulla kyrvähti jo ennen ensi metrejä regu ;D.
     
  6. MrDuckle

    MrDuckle Polaris Pro X

    Vs: Lataus akulle

    Mulla on tuo tasasuuntaaja kokoaaltotasasuunta, eli tuossa valmiissa paketissa 4 diodia. Ei sen pitäisi kyllä vaikuttaa jännitteen huippuarvoon onko puoli vai koko aalto, itseasiassa kokoaaltotasasuuntaajassa tulee joku 0.6v jännitehäviötä enemmän verrattuna puoliaaltotasasuuntaajaan koska virta kulkee kahden diodin kautta. Sen unohdin mainita , että laitoin myös kondensaattorin tasaamaan latausjännitettä, tais olla 4600uF, mutta sillä ei taida olla paljoa merkitystä akun latauksen kannalta.

    Kannattais ehkä kokeilla, että jättäisit sen maapotentiaalin pois kelkanrungosta kokonaan tasasuuntaajan jälkeen ???
    Onko sulla ollu valot päällä kun olet mittaillu niitä voltteja tasurin jälkeen ilman regulaatoria?
     
  7. fokura

    fokura Active Member

    Vs: Lataus akulle

    Erittäin hyvää päivää vaan!
    Tästä sähkövirran käsittelystä kaipais tietoa varmaankin moni rippisikäinen, ja minäkin 4x ehtoollisikäinen äijä.
    Tälläinen vahvavirtapuolella yleinen virtajohdossa sarjassa oleva tasauuntaus uppoaa paremmin kaaliin
    kuin tämä kelkassa oleva, magneetolta lähtevän valojen ym. hehkuttimien käyttöön rinnalla oleva tasuri ja jännitteensäädin. Akulle menonhan jotenkin ymmärtää kun virta menee sen mötikän läpi.
    Tietenkin tuon tasuri - jän.säätimen sisäisen rakenteen saisi mittaamalla selville kun vain osaisi.
    Tämä nelijohtoinen malli on ehkä kinkkisempi omaksua kuin nuo vähemmillä piuhoilla olevat mallit.

    Ajankuluksi pari tasausanimaatiota näistä helpommista tapauksista.

    http://www.reuk.co.uk/Bridge-Rectifier.htm
    http://www.youtube.com/watch?v=PKy5ghLiz6I&NR=1

    Jos olis hyviä linkkejä näistä kelkan tasurihommista niin eikö esille vain!
    Eikä se kyllä haittais lainkaan vaikka joku " Edison " viitsisi kyhätä esitelmääkin aiheesta.
     

Suosittele tätä sivua