AC ZR 600 variaattori

Keskustelun 'Arctic Cat' on aloittanut käyttäjä Ville_V, 2/3/10.

  1. Ville_V

    Ville_V Polaris 800 Switchback Assault -14

    Koitin haulla etsiskellä juttuja kakkos variaattorin toiminnasta ja jousen säädöistä ja jotain tietoja sain kerättyä. Kelkkatekniikan paremmin tuntevat, auttakaa.
    Kulkine siis: ZR 600 EFI CC vm.2002, jossa kakkos variaattorissa vakio punainen jousi. Kilometrejä mittarissa noin 8000km.

    Kyseessä kuvan kaltainen variaattori
    [​IMG]

    Jousen toiselle päälle on lautasessa 5 reikää. Oletusarvoisesti ja korjausoppaan mukaan jousi on keskimmäisessä reijässä. Haulla löysin, että yksi pykälä muuttaisi huippukierroksia noin 200rpm. Oikein? Olenko ymmärtänyt oikein että jännitystä lisäämällä huippukierrokset nousevat, eli vaihtaa isommalle hitaammin. Ja taas esijännitystä löysäämällä vaihto isommalle tapahtuu nopeammin, jolloin huippukierrokset laskevat.

    Kaikissa löytämissä keskusteluissa kehoitetaan aina siirtämään jousi viimeiseen reikään, eli ilmeisesti lisäämään esijännitystä? Keskusteluissa ei sen enempää selitetty asiaa. Jousihan kuoleentuu ajan saatossa, joten tälläkö kompensoidaan jousen muutosta iän myöden? Olenko ymmärtänyt oikein? Vai onko kakkos variaattori ollut alkujaankin vakiojousella liian herkkä vaihtamaan isommalle?

    Alussa mainittu kelkka ei minulla ole ollut uudesta asti, joten en tiedä millainen kiihtyvyys on ollut alkujaan. Kilometrejä on kuitenkin mittarissa, joten jousi ei varmastikaan ole enää uusi ja luultavasti jonkin verran kuoleentunut. Korjausoppaan mukaan huippukierrokset kyseiselle kelkalle olisi noin 8250rpm, mutta mittarin mukaan ei kuitenkaan päästä kuin noin 8000rpm. Kytkin huollettu, kakkos variaattori putsattu, männät vaihdettu, vetoakselien laakerit vaihdettu, pidempi tela (307 --> 325) ja APV:t putsattu viimesyksynä. Remminä AC:n oma remmi. Kelkka toimii hienosti, mutta lähetettäessä vaihtaa mielestäni liian nopeasti isolle.
    Pitäisikö minunkin nyt parempaa kiihtyvyyttä tavoitellessa siirtää jousi viimeiseen reikään (lisätä esijännitystä)?
    Tällä toimenpiteellä myös huippukierrosten pitäisi nousta lähelle huoltomanuaalin 8250rpm, vai?
     
  2. Bearcat-97

    Bearcat-97 Well-Known Member

    Vs: AC ZR 600 variaattori

    Mitenkä telassa harjakorkeus: Onko muuttunu paljon verrattuna vakioon? Jos on iso ero, niin sillon voi joutua hienosäätään yläkierroksia.

    Oot ihan oikein ymmärtäny nuo jutut. Elä pistä suoraan kireimpään reikään sitä kakkosta vaan kirraa pykälä kerrallaan. Jos tuntuu ettei riitä, niin voi olla jompikumpi tai molemmat variaattorin jouset kuoleentunu. Yks konstihan on lyhentää välityksiä parilla piikillä ketjukotelosta.
     
  3. Ville_V

    Ville_V Polaris 800 Switchback Assault -14

    Vs: AC ZR 600 variaattori

    Uuden telan harjakorkeus on tosiaan 32mm, kuten oli vanhan alkuperäisen matonkin harjakorkeus. Unohdin tuossa ekassa viestissä mainita, että huippukierrokset sekä moottorin ja variaattorin käytös eivät muuttuneet telan vaihdon myötä mitenkään havaittavasti. Tuo maton muutos on kuitenkin aika lievä (307*38*32 --> 325*38*32).

    Ketju on venynyt, mutta ketjussa vielä reilusti kiristysvaraa. Ketjun vaihto tulee kuitenkin tässä jossain vaiheessa eteen, joten voisi kokeilla piikin pari pienempää ratasta ketjukoppaan. Tuollahan konstilla lähtöjä saisi lisää, mutta huippunopeudessa sitten hävitään. Tuo on kuitenkin pieni ongelma, koska niitä huippunopeuksia ei juurikaan koskaan ole tarvittu. Koitetaan nyt ensin tutustua kelkkatekniikkaan ja tähän kyseiseen ongelmaan ja korjata se.

    Kiitos Bearcat-78 tuosta oman ymmärrykseni varmistamisesta. Pitää kokeilla viikonlopulla säätää jousi pykälän kireämmälle ja katsoa, miten vaikuttaa.

    Kuvastaako alla kuvattu käytös jotenkin liian löysää / kuoleentunutta kakkos variaattorin / kytkimen jousta vai kuuluuko tehdä näin?
    Paikalta lähdettäessä täyskaasulla nousee kierrokset huippukierroksiin, eli tässä tapauksessa vähän alle mitä korjausmanuaali ohjeistaa. Kuitenkin melkein heti kun on päästy liikkeelle kierrokset laskee noin 250-500rpm, missä pysyy koko kiihdytyksen ajan. Eli mielestäni pyrkii liian isolle "vaihteelle". Sama kierrosten lasku havaittavissa myös vauhdista (20-50 km/h) lyötäessä kaasu pohjaan. Ensin nousee huippukierroksiin ja melkein heti kiihdytyksen jatkuessa laskee kierrokset taas tuon 250-500rpm, jossa pysyy loppu kiihdytyksen ajan.
     
  4. Bearcat-97

    Bearcat-97 Well-Known Member

    Vs: AC ZR 600 variaattori

    Juu ei se noin pieni telan muutos varmaan vaikuta mitään.

    Siitä on vuosia aikaa ku oon viimeksi värkkäilly noitten kans, mutta sanosin että kakkosta pitäs löysätä pykälällä jotta tuo ominaisuus vähenee. Mutta sillon huippujengat laskee kans rahtusen. Kytkimeen kun vaihtais yläpäästään jäykemmän jousen se vois taas auttaa tuohon kierroksien tippumiseen.

    Tosin tuo sun kuvailema käytös saattaa olla ihan vakioki? En tiedä ku en oo ko kelkalla ajanu. Yleensä vakiosetupit ei oo ne kaikkein parhaimmat, mutta yleistoimivat kuitenki. Minkälaisella alustalla kiihytit? Jos kiihdytät kovahkolla alustalla, se kyllä helposti vetää pari sataa jengaa ylikierroksille koska tela sutii rajusti.

    Sulla pitäs olla tämmöset palikat variaattoreissa, jos on vakio:
    - Kelta/vihreä jousi kytkimessä
    - 53 gr painot
    - 55/53 heliksi
    - Puna/valkea jousi kakkosessa
     
  5. Ville_V

    Ville_V Polaris 800 Switchback Assault -14

    Vs: AC ZR 600 variaattori

    Painot on noi vakiot. Jouduin viimetalvena vaihtamaan kun vanha omistaja oli laiminlyöny kytkimen huoltamisen. Jousien värit täsmää myös kuvauksiisi. Heliksistä en mene takuuseen, mutta oletan sen olevan vakio.
    Tämä selviää viikonlopulla kun puran kakkos variaattorin ja kiristän tuota jousta yhdellä pykälällä. Sitten näkee miten se vaikuttaa tuohon kiihtymiseen ja huippukierroksiin.
     

Suosittele tätä sivua