Jännitteen säätimistä yleensä

Keskustelun 'Korjaamo' on aloittanut käyttäjä Mima, 28/12/08.

  1. Mima

    Mima Member

    Rastui täältä itärajalta, luntakin jo vihdoin maassa n.15 senttiä, lissee tarvihtis...

    Pollesta poksahti jännitteen säädin, sinänsä helppo homma korjata. Tietääkö kukaan millä periaatteella tuo pollessa oleva 1 johtoinen jänniiteen säädin toimii?
    Eli kaipaan rautalangasta väännettyä selitystä, kun hieman yksinkertainen olen tuon sähkön suhteen. Sen tiedän että sähkö on sinistä ja sattuu  ;D

    Entäs onko kukaan kokeillut elämää ilman säädintä? Tuli tuossa mieleen, jos heittäis koko mokkulan järveen ja vaihtais kaikki lamput 24 v, niin kestääkö, ja aiheuttaako muuta ongelmaa. Omassa kelkassa ei ole muita sähköhärpättimiä kuin valot ja sytytys, joten suurempi jännite ei riko muita laitteita, luulisin...
     
  2. kölökki

    kölökki Well-Known Member

    Leikkaa ylimääräisen jännitteen eli maadoittaa kaikki yli 13 voltin jännitteen.
    Polttimot ei kestä ilman säädintä voi antaa jopa 36 volttia.
    Mut jos käytät konetta vain tyhjäkäynnillä niin kestää 24 polttimot mut ei kierroksilla.
     
  3. Mima

    Mima Member

    Pärkkeles :mad:
    Eli elämää pitää sen mokkulan kanssa jatkaa. Mutta taidanpa laittaa varapolttimoksi mukaan 24 v, toivottavasti kestää pimeässä kotio asti ajella jos ja kun se säädin aikanaan poksahtaa.

    Kiitos tiedosta.
     
  4. Motopete

    Motopete Well-Known Member

    No mikset osta uutta säädintä?

    Edullisimmat tarvikehärpättimet yhdellä johdolla on olleet luokkaa 20€...

    Mitä noitten kans kärvistelemään muutaman kympin vuoksi? :eek:
     
  5. kölökki

    kölökki Well-Known Member

    Jos säätimiä alkaa mennä jatkuvasti, kannattaa tarkastella virtavehkeitä vähän enemmänkin.
    Kannattaa aluksi ainakin säätimen kiinnitys kohta eli maadoitus puhdistaa kunnolla.
     
  6. Ilves-kissa

    Ilves-kissa Lynx X-trim Commander 800 E-tec -14

    Meikällä suli kahvakumit viime talvena Pollesta ja kaikki lamput palo. Vikana juuri tuo säädin...
     
  7. Tasala

    Tasala Sidewinder MTX 153" Maptune stage 4

    Kun mulla oli jännitteensäädin paskana kesti 24V hetken kauemmin mutta sitte seki pamahti :-\
     
  8. Mara

    Mara Rev life

    mikä on ku jännitteen säädin kestä. entinen säädin meni ilmeisesti rikki ku valot vaan kiilu erittäin himmeästi eikä kirkastunut vaikka anto kierroksia. no ostin uuden säätimen niin yhden illan pelas niinkö pitiki ja valot palo kirkkaana mutta sitte alko tekeen samaa eli valot  palaa vain tosi himmeästi mutta välillä välähti kirkkaana ja lopulta poltti lampun, ilmeisesti maadoittaa liikaa vai missä vika? virtaa kyllä tulee säätimelle reilusti kun irroittaa säätimen johdon niin palaa erittäin kirkkaana ja kun painaa kaasua niin palaa lamppu (niinkö pitää tehäkkin)  ??? neuvokaa tyhmää.
     
  9. Mara

    Mara Rev life

    eikö kukkaan jaksa kirjottaa ku kuitenki ois tietoa?
    tuo yks vanhempi mies väitti että jännitteen säädin hajoaa siksi ku ei oo kuormitusta sille säätimelle oikea määrä, eli siis ku ei oo takavaloa eikä eikä mitään muutakaan ku tapponaru ja ajo valot vaan niin siksi ei kestä. että pitäs laittaa takavalo ja muut sähköä tarvitsevat takasin että pelaa?? en usko... ???
     
  10. Pasiala

    Pasiala Well-Known Member

    jännitteensäädin pitää maadoittaa kunnolla.
     
  11. Mara

    Mara Rev life

    on maadoitettu.
     
  12. kölökki

    kölökki Well-Known Member

    Onko se yksi johtoinen säädin?
    Paljonko siihen säätimelle tulevalle johdolle tulee virtaa?
    Onko muut johdot OK
    Polttimot voi myös hajota tärinästä, jos vaikka umpio huonosti kiinni, ajelet kauheaa patikko, heikko laatuinen poltin.
     
  13. Mara

    Mara Rev life

    on yks johtonen. en oo mitannu virtaa ku ei ole mittaria. johdot päällisin puolin kunnossa.
     
  14. MacGyver

    MacGyver LYNX Rave 600 RC sdi, Lynx 600 RE E-TEC 3300

    Morjentes

    Kelkkojen sähköjärjestelmiä on pääosin kolmea eri versiota.

    1. Vaihtovirta järjestelmä jossa ei ole tasuria ollenkaan ja kaikki toimii suoraan virtakäämiltä saatavalla amplitudiltaan vaihtelevalla vaihto sähköllä. ( monesti yksijohtiminen säädin)

    2. Sekavirta järjestelmä jossa on sekä vaihtovirta puoli että myös tasavirta puoli. Tasavirtapuoli on vain akkua varten ja lataa akkua joka sitten on elektroniikkaa ja starttia varten. ( Tasasuuntain ja regulaattori mokkula yleenssä neljä johtoa)

    3. Uusimmissa kelkoissa tasasähkö järjestelmä jossa kaikki toimii jo normi DC sähköillä. (tasasuuntain paketti regulaattorilla)

    Yksijohtimiset säätimet ovat ns shuntti regulattoreita ja ne tulevat suoraan magneetolta tulevan ulostulon ja kelkan rungon väliin. Näin siis silloin kun magneeton toinen pä on suoraan kelkan rungossa kiinni. Jos magneetolta tulee pari johtoa niin rekkula tulee näiden johtojen väliin. Kuten joku oli jo kommentoinut niin tällainen regulaattori toimii leikaten magneetolta tulevata vaihtuva amplitudisesta siniaallosta yli 13.4V huiput pois ja ulostulevan sähkön tehollisarvoksi saadaan noin +13.4V. Magneetolta ulostulevan siniaallon suuruus on riippuvainen kelkan sähköjen kuormitukseen ja mitä enemmän piiriä kuormitetaan niin sitä enempi jännite piirissä tippuu. Tästä syystä shuntti regullaattoreille on eduksi että kelkassa on aina oikea kuormittava virtakuorma kuten valot ja yleensä kaikki joka on oletuksena päällä käynnistettäessä. Jos kuormaa ei ole niin regulaattori joutuu hukaamaan kaiken magneetolta tulevan ylijännitteen ja hävittämään tämä lämmöksi.
    Yklsinketainen neuvo onkin että pahempi on se että jos kuormaa ei ole kuin se että pitää aina kahvanlämppäreitä hivenen päällä. Kannattee myös kiinnittää huomiota että ostaa oikean tehonkestoisen rekkulan vanhan tilalle sillä rekkulan pitää kestää kelkan magneeton tuottama energia. Jos siis kelkassa on 300w lataus niin rekkula sen mukaan. Kiinnittäkää myös huomiota rekkulan jäähdytykseen eli kunnolla pulteilla puhtaaseen metalliin ja mahdollisesti jotain lämpöä johtavaa tahnaa väliin. Paras on aina alkuperäinen uusi säädin sillä se käy suoraan vanhan tilalle ilman piuhasulkeisia. Jotkut tarvikesäätimet saattavat vaatia eristyksen rungosta riippuen kelkan järjestelmästä ja jos ei ole perehtynyt sähkötekniikkaan niin asennus voi olla HAASTAVAA.

    Toivottavasti tästä on apua hahmottamaan mikä ois vikana.
    :)
    TV MG
     
  15. Mester

    Mester Member

    Vs: Jännitteen säätimistä yleensä

    Itsellä on nyt lunx 5900 fce vm.96 kelkasta hajonnut 4 kertaa jännitteen säädin noin 700km aikana.
    Hajotessaan se aina pistää semmoiset lämmöt kahvoihin että näpit palaa ja kaikki valot räjähtää. Maadoituksen kävin äsken tutkimassa ja huomasin että sehän oli aivan hapettunut
    ja ruosteinen. Myös liittimen magneetolta tuleva johto oli ihan musta ja sulanut. Eli onko vika ollut vain yksin kertaisesti omassa laiskuudessa kun ei ole tajunnut maadoitusta puhdistaa.
     
  16. KELKKA 3

    KELKKA 3 Member

    Vs: Jännitteen säätimistä yleensä

    Pitää muistaa poksahtanutta lamppua uuteen vaihtaessa puhdistaa hyvin usein ruostunut lampun pesä,eli ruoste pois niin lamppujen runko saa yhdistettyä miinuksen.Sama vika kelkoissa,autoissa ,mopoissa,,,,,,,,,
    Tv. Sähkäri
     

Suosittele tätä sivua