Sähkölinjojen viat ja moottorikelkkailu ????? !!! ?????

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä Asemapäällikkö, 28/1/11.

  1. Asemapäällikkö

    Asemapäällikkö Ski-Doo Gran Tournig ACE 600 Sport vm2016

    Morjens, kaikille kelkkailijoille!

    Tässä on viikon verran luettu, kunneltu radion ja katseltu tv:n uutisista kuinka puut katkoo sähkölinjoja itäsuomessa ja miks ei muuallakin.

    Olis ajatus joka auttas aikas paljon, pitäs vaan saada se tieto oikeaan paikkan perille.

    Elikkäs nyt kun linjavikojen korjaus on niin vaikeaa lumisen talven takia niin niiden korjaus olisi huomattavasti helpompaa jos kaikkien sähkölinjojen alustat olisivat LAILLA TAI ASETUKSELLA SALLIUTTU VAPAAKSI KELKKAILU REITIKSI, MYÖS PELTOALUEET, paitsi ihmisten pihat. Pääsis sähkölaitoksen miehet korjaamaan vikoja kun olis valmiit reitit linjojen alla, saisivat myös samaisen lain nojalla kelkailijat vevollisuuden ilmoittaa mahdollisista "uhkaavista tilanteista", jonnekkin ilmaiseen numeroon soittamalla, sama koko valtakunnan alueella ja kertoa missä puut on tulossa linjojen päälle. Eikös noi puoliksi linjojen pääle kaatumassa olevat puut oo huomattavasti edullisempia korjata pois ajoissa.???

    Sehän sopisi tähän uuteen maastoliikennelakiin kelkkailun osalta mikä on par'aikaa työn alla, olis valmis runkoverkosto reiteile pitkin ja poikin Suomea. Tässähän tulis useampi "kärpänen" kerta laakilla.

    MIELIPITEITÄ KEHIIN, ONKO AJATUSTA!!!!!




    Mitähän mieltä muut on tällaisesta ajatuksesta, vastustajiahan on tietysti osa "maajusseista"
     
  2. Motopete

    Motopete Well-Known Member

    Vs: Sähkölinjojen viat ja moottorikelkkailu ????? !!! ?????

    No peltoalueista en sen tähden tiiä, muuten kuin linjojen alla olevilta osiltaan.
    Sinänsähän linjoilla kelkkailu ei todellakaan haittaisi ketään ja uria olisi valmiiksi enemmän kuin tarpeeksi, joten idea saa mun puolesta kannatusta.

    Itseasiassa tänään löysin meidän sähköt katkaisseen vian, oli puunlatvus katkennut lankojen päälle, jota sähköyhtiön miehet olivat hakeneet tuntitolkulla. Tavoitin sähköyhtiön äijät ja opastin vikapaikkaan. Kovasti kiittelivät ja sanoivat että palkkio näistä on ruukannut tulla.

    Annoin nimen ja osoitteen, ja nyt sitten palkkiota odotellessa, on kuulemma ruukannut kuksa tms. tulla. Saas nähhä mitä tulloo. ::)
     
  3. Asemapäällikkö

    Asemapäällikkö Ski-Doo Gran Tournig ACE 600 Sport vm2016

    Vs: Sähkölinjojen viat ja moottorikelkkailu ????? !!! ?????

    No, se peltoalueen käyttö vain ja ainoastaan linjojen alla, toki isot valtaojat saisi kiertää/tehdä silta, se olisi tavallan "hinta" että maanviljeliät saisivat sähköä aina, todennäköisesti he ovat se ryhmä joka sähkön puutteesta eniten kärsivät, ainakin taloudellisesti.
     
  4. Harri_82

    Harri_82 Well-Known Member

    Vs: Sähkölinjojen viat ja moottorikelkkailu ????? !!! ?????

    Useamman kerran on tullu ilmoteltua sähköyhtiölle et ois taas puita kaatumassa linjalle. Jos pätkiny sähköt niin oon yleensä käyny kattoon pihan poikki menevän linjan et onko sen matkalla vikaa ja kertonu sit sähköyhtiön miehille ku tulevat katteleen et väli on tarkastettu tai sit jos vika löytyny niin soittanu heti et tulkaahan siivoomaan puut pois. Pari kertaa ollu ite kaverinaki siinä hommassa. Yks pyyhe on taidettu saada palkkioksi ilmoitetuista vioista ja siitä on varmaan 10 vuotta aikaa ja sen jälkeenki ollaan ilmotettu varmaan 5 kertaa vikopaikat.

    Ite oon kans sitä mieltä et ois viisain ku antasivat ajaa niin ei tarvis puitakaan raivata niin tiheään ku kelkat polkis jo taimena ne poikki. Niin ja hyvillää ovat olleet ku on valmiit kelkan jälet mitä myöten käydä tarkistaan vikapaikkoja. Yks syksy raivasin vielä pienintä risua myöten kaikki pois meidän puolelta linjaa niin raivaus porukka oli hyvillää ku pääsi paljon vähemmällä.
     
  5. HE55U

    HE55U arctic cat

    Vs: Sähkölinjojen viat ja moottorikelkkailu ????? !!! ?????

    Ihan toimiva idea... olis kyl ura/reittipohjaa eikä risukko ehkä kasvas joka kohas niin ku muuten kasvas. Eikös ne sähkölinjan aluset oo maanomistajien? Kaveri kysy joltain ukolta että saako ajaa linjan alla, niin kuulemma ei koska se voi olla vaikka maanomistajan joulukuusien tai koristepajujen kasvatuspaikka. Pusikon mittarajan ylittäessä linjaukot tulee katkomaan, et ei passaa korkeita joulukuusia kasvatella ;D

    Mut tosta pelto hommasta en tiiä... Olen itse maatilalta(viljatila) niin vaikka umpihankeen ajaa yhen jälen niin se näkyy muokkaus, itämis ja kasvukautena urana kasvustossa vaikka olisikin kynnetty tai kyntämättä. Ja sit jos on iso pelto ja metrin leveydeltä jäätyny maapohja joka ei idä kunnolla mut muuten hyvä tuottoinen palsta niin siitä kilometrille kelkkauraa saa jo satotuloksia. :eek:

    Tämä ei ehkä päde kaikkiin peltomaa tyyppeihin, mutta itse sen olen nähnyt kun on korkeampi ura pellossa mikä on talvella tampattu hankeen, niin se tuntuu traktorin puikoissa toukoja tehdessä et se ura oli siinä, vaikka olis vaan pari kertaa ajettu kelkalla. Mutta näistä peltoylityksistä vois tehä näin että ajas pellon reunoja ja ojanvarsia pitkin missä kasvusto on yleensä heikompi tai on suojakaistale. Toki ajatellen sitä matkaa sitten et onko se pelto likeemmäs 20ha niin en itse kiertäs jos suoraan linjaa pitkin yli tulee vähemmän matkaa. Ja linjaukot käy harvemmin pellolla ajelemas.

    On vähän pellon omistaja kohtasia juttuja :-\
     
  6. Perttu

    Perttu M8 -08

    Vs: Sähkölinjojen viat ja moottorikelkkailu ????? !!! ?????

    Tuo peltohomma tuskin onnistuisi, mutta tuo että linjojen alla saisi ajaa ilman maanomistajan lupaa kuulostaisi järkevältä, sehän on täysin joutomaata kuitenkin. Kelkkailijat tamppaisivat ja jopa lanaisivat uraa, avaisivat uran syksyisin pajuista jos on tarvetta ja toki riski puistakin ilmoiteltaisiin, mitään haittapuolta on vaikea keksiä?

    Tämä ehdotushan pitäisi lyödä nyt heti johonkin palstalle missä tämä saisi näkyvyyttä.
     
  7. HE55U

    HE55U arctic cat

    Vs: Sähkölinjojen viat ja moottorikelkkailu ????? !!! ?????

    Jokainen maata omistava kelkkailija jolla on maillaan sähkölinja niin varmasti kannattais tätä. Ja nyt kun esittäs tämän oikein niin ihmiset jotka ei kelkkaile ymmärtäs. Mutta joukkoomme mahtuu ahdasmielisiä niuhottajia jotka varmasti rupee kasvattaa joulukuusia tai koristepajuja just koko linjan leveydeltä omistamallaan alueella vaikka sieltä olis 2km sen kotipihaan. Ja kun näistä meijän kulkupeleistä kuulemma lähtee ääntä ja saasteita... kappas ;D niin voi olla että ei senkään takia onnistus joka paikassa.

    Suunnittelua ;)
     
  8. F3

    F3 Vaimikäseoli...?

    Vs: Sähkölinjojen viat ja moottorikelkkailu ????? !!! ?????

    Siis TÄH!?YKSI umpihankeen ajettu kelkanjälki voi siis näkyä vielä kesälläkin vaikka maa on käännetty ja sen jälkeen vielä lumien sulamisen jälkeen karhittu ja kylvetty!?Hankala vaan maallikon uskoa...
     
  9. Motopete

    Motopete Well-Known Member

    Vs: Sähkölinjojen viat ja moottorikelkkailu ????? !!! ?????

    Voihan se... varsinkin jos lunta ei ole kovinkaan kaksisesti ja se vielä poljetaan läjään niin aika syvällehän se routa pääsee, sitten kun se pinta sulaa ja se maa käännetään nurin, niin kyllähän se kylmää vielä hohkaa sieltä maan alta. Vaikuttaako se sitten kasvuun vai ei, en osaa ottaa kantaa.
    Se että onko se todellinen ongelma onkin sitten toinen asia enkä siihen osaa kyllä ottaa mitään kantaa, muuten kuin että yhden paikallisen viljelijän luvalla poljin avokille hiihtoladun/luistelu-uran tuohon viereiselle pellolle. Kysyin että "saako tohon pellolle vetää ladun tuolle akalle?", niin vastaus oli välinpitämätön käden heilautus ja toivotus "anna mennä vaan".

    Siispä, palstan jyväjemmarit, kertokaa mielipiteenne asiaan. ::)
     
  10. mikkohen

    mikkohen Summit 850 154"

    Vs: Sähkölinjojen viat ja moottorikelkkailu ????? !!! ?????

    Kannatan, mutta en nyt lähtisi ihan kaikkia sähkölinjan aluksia vapauttamaan kelkkareiteiksi. Paljon noita mennöö asutusten läheltä ja pihapiireissä. Mutta uusia kelkkareittejä miettiessä ja suunniteltaessa näitä vois hyödyntää enemmän. Ainakin täällä Kainuussa on pitkät pätkät reittiä juurikin sähkölinjoilla. Sähkölinjojen aluset kuuluvat maanomistajille, joten lupa johtoalueella ajamiseen tarvitaan ainakin maanomistajalta. Lisäksi onhan tuolla paljon vaarapaikkojakin. Kuka korvaa ja on vastuussa jos kelkkailija törmää esim. harusvaijeriin ja satuttaa itsensä, kelkkansa ja mahdollisesti aiheuttaa verkon rakenteisiin vikoja.
     
  11. AJV

    AJV Indy 500 SP EFI -92 & RMK 800 -14

    Vs: Sähkölinjojen viat ja moottorikelkkailu ????? !!! ?????

    itehhän siinä vastuussa ja vakuutusyhtiö saattaa korvata.. Oli siinä reittiä tai lupaa ajaa tahi ei..
     
  12. Bearcat-97

    Bearcat-97 Well-Known Member

    Vs: Sähkölinjojen viat ja moottorikelkkailu ????? !!! ?????

    Noita linjoja ois pätevä käyttää myös siirtymiin taajamista pois. Kaks kärpästä yhellä iskulla...
     
  13. Mr. El Maco

    Mr. El Maco Yamaha SW440

    Vs: Sähkölinjojen viat ja moottorikelkkailu ????? !!! ?????

    Tällä suunnalla on tullu juteltua useammankin maanviljelijän kanssa ja lähinnä karsastavat reitin vetoa syysviljapelloille (hyvästä syystä). Muutoin väittävät, että uranpaikka näkyy alkukesästä heikompana kasvuna, mutta korjuuaikaan uraa ei enää erota.
     
  14. Summit-1000

    Summit-1000 AC M1000 153 SP juMi series. niin, ja GLS 3500 -90

    Vs: Sähkölinjojen viat ja moottorikelkkailu ????? !!! ?????

    Mystistä, itse olen semmoselta kylältä kotoisin (kittilän korkeudelta) joka on peltoja täynnä ja aina on pellot poletettu kelkan uria täyteen talvisin. Ei kyllä ikinä ole heinät jääny kasvamatta, eikä kukaan viljelijä ole sanonu mitään siihen viittaavaakaan elonkorjuu aikaan ??? Mutta voihan se tietysti johtua lajikkeestakin?

    Muuten hyvä idea tuo sähkölinjoilla ajamisen salliminen, tulis kaksi kärpästä samalla iskulla.
     
  15. Nalle

    Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

    Vs: Sähkölinjojen viat ja moottorikelkkailu ????? !!! ?????

    No heitetäänpä nyt tähän aiheeseen soppeli imagoidea..

    Eli nyt kun kerran sähköyhtiöt on niin kusessa tuon valtavan lumimäärän kanssa, niin olisiko jollain kelkkaseuralla tai muulla instanssilla intoa ottaa paikkakunnallaan yhteyttä lumen kanssa taikinoivaan sähköyhtiöön ja tarjoutua talkoilemaan, lähinnä ajamisen ja logistiikan merkeissä, jotta äijät saadaan raivuuhommiin.

    Voisi olla aika mukava otsikko luettavaksi: "Vapaaehtoiset moottorikelkkailijat talkoilevat sähkönjakeluhäiriöiden korjaamiseksi"
     
  16. Kamppi

    Kamppi Well-Known Member

    Vs: Sähkölinjojen viat ja moottorikelkkailu ????? !!! ?????

    Onhan tämä hieno ajatus. Täälä meirän suunnalla aina tullu pistettyä merkille noiden sähkölinjojen alustoja suunnistaessani ja talvisin lenkkeilessäni. Alustat kasvaa melkoista vesakkoa. Pajua ja pientä koivua älyttömästi. Pakkaslumi takertuu näihin kasvustoihin siten jotta näin syntyvää "hankia" on todella älyttömästi. Tämä lumimäärä on todella höttöä ja siinä kelkalla ajaminen on erittäin haastavaa. Kasvustojen varret on erittäin liukkaita ja tela vaan lyö tyhjää. Vauhtia tulee pitää kohtuullisesti ja pysähtyä ei kyllää pysty. Mutta ainahan ajettu jälki auttaa myöhemmässä vaiheessa. Nyt syntyneet sähkökatkot eivät johdu johtokadun alla olevista puista vaan niiden reuna-alueilla nopeasti kasvaneista puista joiden rungot ovat ohuita ja siten taipuvat oksille jäävästä lumesta.
    Peltoaukeista sitten. Joka vuosi olen seurannut tiettyä kohtaa josta talvisin ajetaan erittäin paljon. Rehupellossa näkyy hiukan kohta jota ajetaan mutta erittäin nopeesti sekin häviää. Muokatulla pellolla ei ole mitään vaikutusta viljan kasvuun. Ihan samalla tavalla kasvaa kuin muussa kohtaa (otan valokuvia tulevana kasvukautena esimerkiksi). Varmaan maalaji vaikuttaa asiaan.
     
  17. Gman

    Gman Yamaha Nytro RTX-ER CO TT, Yamaha Venture 600

    Vs: Sähkölinjojen viat ja moottorikelkkailu ????? !!! ?????

    Kannatan sähkölinjoja....
    Siis kelkkareitteinä.

    Perusteluissa olen osin erimieltä. Kelkkareitti varmasti vähentää raivaustarvettä sähkölinjan alla.
    Nämä viimeaikojen sähkökatkot ei vaan johdu tuosta. Ongelma on ne isommat puut jotka kasvaa sähkölinjan vieressä joita ei raivata ennen kuin maanomistaja tekee avohakkuun/harvennuksen.

    Sähkölinjan pitäisi olla leveydeltään lähemmäs 2x viereisten puiden pituus jotta ne ei kaatuessaan/painuessaan osuisi sähkölinjoihin. Tähän taas ei maanomistajat suostu. 1m lisää leveyttä 1km matkalla vastaa 0.1ha vähemmän metsää = tuloja (jos mun matikka pää nyt oikein laski). Jotta tuo lähemmäs 2x toteutuisi niin linjoja pitäs leventää 10m eli 1km pätkällä maanomistaja menettää 1ha metsää.

    Nykyään usein reitit näyttää menevän noiden suurimpien linjojen alla. Niissä johdot on niin korkealla ja linja raivattu leveästi ettei juuri sähkökatkoja esiinny. Suurin ongelma taitaa olla nuo keskijännitejohdot jotka menee muuntajalle (3 eristämätöntä piuhaa saman tolpan nokassa 40cm välein). Niille on yleensä tehty vain muutaman metrin levyinen linja.

    Talojohdotkaan ei taida olla niin suuri ongelma koska niissä käytetään eristettyä piuhaa (3 piuhaa kierretty koko pakettia kannattavan maapiuhan ympärille). Paitsi jos napsahtaa poikki.....
     
  18. Emppa87

    Emppa87 Member

    Vs: Sähkölinjojen viat ja moottorikelkkailu ????? !!! ?????

    Siellä on linjan alla pirun hankala ajella kelkalla kun on välissä valtaojia, kallioita, rotkoja ja välillä pari metristä pajukkoa vielä lisäksi hankaloittamassa ajamista ja samalla pitäs yrittää katella missä on puuta langalla ja useasti vielä voi olla ahkio perässä täynnä korjauskamppeita. :-\ Ja normaalistihan kun tuolla pitää ajella niin on tietysti kello aamu 4 ja lunta sataa niin helvetisti mikä ei ainakaan helpota hommaa..Sinne ei tee mieli jäädä kiinni mihinkään valtaojaan kun yksinään yöllä ajelee ja tielle on muutama km matkaa. ;D
     
  19. Emppa87

    Emppa87 Member

    Vs: Sähkölinjojen viat ja moottorikelkkailu ????? !!! ?????

    Näin siis sähkölaitoksen hommissa..
     
  20. tyly

    tyly Lynx RE 800R

    Vs: Sähkölinjojen viat ja moottorikelkkailu ????? !!! ?????

    Yksi huono puoli olisi tietenkin että reitit olisivat kohtuullisen suoria ja ajelu pitemmän päälle yksitoikkoista. Muuten osittain erinomainen idea. Toki kaikkia linjan alusia nyt ei varmasti saataisiin mutta edes jotain. Laittakaas joku vinkkiä etelä-savon paikallislehdelle niin saataisiin media näkyvyyttä varmasti. Uskoisin että tällä hetkellä voisimme saada myös tukeakin asialla ovat meinaa sen verran kuumana kyseisillä alueilla.
     

Suosittele tätä sivua