Kelkkareitit.fi - Kelkkakartat netissä

Keskustelun 'Baana' on aloittanut käyttäjä maroach, 5/2/11.

  1. mcnobody

    mcnobody AC 4-Stroke Touring -02

    Vs: Kelkkareitit.fi - Kelkkakartat netissä

    Palataanpas taas niiden vaarallisten paikkojen merkitsemiseen. Se hazard:snowmobile -ohjeistus on näemmä kadonnut katkoksessa. Se taisi olla HACYn kirjoittama? Jaksatko koota ohjeet uudestaan kasaan? Olit näemmä OSM:ään pari noita pisteitä tammikuun 1. päivä lisäillyt :)

    Yrittelin noiden kanssa Garminissa leikkiä, mutta Garmin Mobile XT:hen en saanut pisteitä näkyviin img-tiedostosta. Itse tiedostoon ne sain kyllä mukaan mkgmap:lla, koska QLandKarte ne vaaralliset pisteet näytti. Ja siihen tulokseen muutenkin tulin, että img-tiedostosta ei pisteistä saisi Garmineissa varoituksia aikaan.

    Mutta .gpi-tiedoston kanssa onnisti. Tein gpsbabel:n avulla .gpi-tiedoston. Sinne sai mukaan 24x24px kokoisen ikonin ja määriteltyä metreinä kuinka kaukaa tulee hälytys. Garmin Mobile XT alkoi hienosti piippailla 100m ladun risteystä ja ruudulle tuli musta palkki, jossa luki "Varoitus: hiihtolatu". Tuon "hiihtolatu" olin merkinnyt pisteelle nimeksi. Samalla ilmaantui se keltainen lisäämäni kolmio-ikoni näkyviin. Asetuksista laitoin, että varoittelee kaikista hälyttävistä pisteistä jatkuvasti. Eli noille .gpi-tiedoston POI-pisteille ei oletuksena tule mitään hälymatkaa, mutta niille voi määritellä nopeus- tai matkarajan jolla hälytys tulee näkyviin.

    Näillä .gpi-tiedostoilla Garmin itsekin näyttää toimittavat esim. nopeuskameratolpat.
     
  2. PKE

    PKE Well-Known Member

    Vs: Kelkkareitit.fi - Kelkkakartat netissä

    Tuo vaarapaikkojen hälytys kuulostaa hyvältä.
    Vielä kun tämmöset tavalliset "taatelintallaajatkin" osaisi sen tiedoston sinne naviin imuroida, ja saada ne hälyt toimimaan. ;)
    ------------------------

    Tuli ostettua heräteostoksena eka ihan oikeakin Garmin noiden neljän WinCE + GarminMobile XT laitteen lisäksi. (Orig vanha 4,3" Photonav, siitä seuraava 4,3", ja nyt tää uusin 19,90€ joulutarjous 4,3" versio, sekä 6" CE6 laite suoraan Kinkkilästä)
    Velj. Keskisellä kun on 5" näytöllä oleva Nüvi 2545LM ikuisilla Euroopan karttapäivityksillä hintaan 99€.

    Esim Hyllyn maastokartat ja kelkkareitit.fi kelkkaurat toimii hienosti suoraan muistikortilta. Ja voi olla nimettynä ihan millä nimellä vaan, esim kelkkareitit.img.
    Vanha kunnon MapSource ei tuota uudemman sukupolven (Linux pohjaista?) laitetta enää tunnista, mutta BaseCamp onnistuu samat jutut.

    Mutta yksi juttu on mitä en ainakaan vielä saanut ratkaistua. Jos kelkkareitit.fi on GPS valikoista ruksattuna päälle, saman aikaisesti autokarttojen (CN Europe NTU) kanssa, niin reititys kohteeseen eli se navigointi ei toimi. ??? Laskee reittiä aikansa, ja jämähtää johonkin 80% kohdalle, siinä aikansa jumittuaan ilmoittaa että "reitin laskenta ei onnistu" tjsp... Kun kelkkareitit ruksii pois päältä, niin laskee reitin samaan kohteeseen ihan nätisti. Sama tilanne jos käytössä on Mikaelin reitit, mutta sen voisi ymmärtäkin, kun niissä on se on reititys. Mutta eihän näissä ole?

    Edit: Toisella "tiekartalla" + Kelkkareitit.fi navigointi toimii, eli "yhteensopivuusongelma" näyttäis olevan vain tuon CN Europe NTU 2013.10 kanssa.
    --> Mitenkäs muilla Garmin käyttäjillä?

    Edit2: Ajettua jälkitiedostoa ei taida saada tallennettua laitteen muistiin suoraan GPS laiteen valikoista? Tai muutenkaan käsiteltyä, esim poistaa vanha / aloittaa uusi jälki ennen kelkkailemaan lähtöä.
    Jos ei mitään uutta jippoa löydy, niin näyttää siltä, että tuo homma pitää hoitaa tietsikan ja BaseCampin kautta. :-[
     
  3. mcnobody

    mcnobody AC 4-Stroke Touring -02

    Vs: Kelkkareitit.fi - Kelkkakartat netissä

    Juu tarkoitus on toki tehdä skriptit valmiiksi, jotta OSM-datasta saan nuo .gpi:t tehtyä. Sen jälkeen laitan ne automaattisesti generoitumaan ja tarjolle tuonne sivuille kelkkareitit-kartan kanssa. Mutta tässä vaiheessa ollaan siis vasta testivaiheessa käsin puukotetulla testi-OSM-datalla. :D

    Mutta eiköhän nuo ilmaannu tarjolle vielä tämän talven aikana :)

    Nyt vaan tarvitaan ne yhtenäiset ohjeet vaaranpaikkojen merkitsemiseen OSM:ään. Ja sitten tietysti paljon aktiiveja, jotka merkitsevät ne vaarat tuonne OSM:ää.
     
  4. mcnobody

    mcnobody AC 4-Stroke Touring -02

    Vs: Kelkkareitit.fi - Kelkkakartat netissä

    On kelkkareitit.fi:n gmapsupp.img:ssa reititys. Tottahan toki reititys pitää kelkassakin olla saatavilla :p
    Tosin ei siellä mitään nimistöä ole, josta voisi kohteen valita. Mutta POI-pisteitä voi käyttää reitityksen kohteena.

    Mulla itsellä tuo Garmin Mobile XT kun on pelkästään kelkkaa varten niin ei ole ollut ongelmia tuplareititysten kanssa.

    Ei mitään hajua noista Nüveista. Mobile XT:ssähän ajetun reitin saa talteen GPS:stä.

    Mobile XT:ssä homma menee näin:
    - työkalun kuva
    - Omien tiet. hall.
    - Reitit (se jälkimmäinen, jossa on jalan kuvat)
    (- Asetukset -> Tallennustapa: Tiivistä kun täysi, Tallennusväli: Normaali)
    - Tyhjennä aktiivinen jälki

    Sitten reipasta lenkkiä kelkalla ja ajon jälkeen:

    - työkalun kuva
    - Omien tiet. hall.
    - Reitit (se jälkimmäinen, jossa on jalan kuvat)
    - Tallenna aktiivinen jälki
    - Tallenna
    (- Näytä tallennetut reitit)
    (valitaan äsken tallennettu jälki)
    (- Muokkaa)
    (- Näytä kartalla -> Pois käytöstä) En halua noita kaikkia tallennettuja nimittäin näkyviin tuohon kartalle aina...
    (- Valmis)
     
  5. Mileleo

    Mileleo Lynx X-Trim 600 Etec 2013

    Vs: Kelkkareitit.fi - Kelkkakartat netissä

    Myös noiden pisteiden lisäksi olisi hyvä saada määriteltyä alue, joka voisi sitten olla esim punaisella reunuksella ja vinosti viivoja alueen sisään. Noin esim järville virtaus/sulapaikat.
     
  6. mcnobody

    mcnobody AC 4-Stroke Touring -02

    Vs: Kelkkareitit.fi - Kelkkakartat netissä

    Garminissa käsittääkseni hälytyksiä voi saada vain määritellyistä pisteistä. Joten tuollaisen alueen lähestyminen ei suoraan aiheuttaisi hälytystä. Tietysti alueen kulmista voisi tehdä hälytyspisteet. Tai no jos hifistelemään alkaisi niin voisihan sitä periaatteessa generoida sen alueen rajoille pisteitä enemmänkin, sen mukaan kuinka kaukaa ne pisteet on laitettu hälyttämään... Taitaisi vaan mennä turhan hankalaksi.

    Ja olisihan siitä toki jo apua jos kartalla näkyisi ne polygoneina nuo virtauspaikat, vaikkei niistä hälyjä tulisikaan...
     
  7. PKE

    PKE Well-Known Member

    Vs: Kelkkareitit.fi - Kelkkakartat netissä

    Joo, tuo XT:n jäljen tallennus yms on kyllä tuttu juttu. Mutta tuosta Garminin autonavin softasta en ole löytänyt niitä "jalan kuvia", eli valikkoa mistä pääsisi tallentamaan.
    Ajetun jäljen saa kyllä näkymään kartalla, jos haluaa..., osaa palata omia jälkia takaisin jos eksyy. 8)

    Joissain kohdissa tuo XT on siis jopa parempi kuin uusi.
     
  8. HACY

    HACY Its name is Doo, SkiDoo

    Vs: Kelkkareitit.fi - Kelkkakartat netissä

    Ei se ollut ohje, se oli ehdotus.

    hazard:snowmobile=rapids (koski)
    hazard:snowmobile=highway (tien ylitys)
    hazard:snowmobile=piste (ladun risteys)
    hazard:snowmobile=ditch (oja ilman siltaa)
    hazard:snowmobile=bridge (silta)

    Oliko siinä muita?

    Tagithan voi antaa openstreetmapissa pisteelle [​IMG], reitin pätkälle [​IMG], alueelle [​IMG] (=tie, jossa alku- ja loppupiste sama) tai relaatiolle [​IMG]. Sitten vain on piirtäjästä kiinni mitä kartalle piirretään ja konversio-ohjelmasta, mitä esim. navigaattoriin siirretään (ja navigaattorista, mitä se pystyy esittämään).

    .
     
  9. Peki_

    Peki_ Ski-Doo Backcountry 600r -19

    Vs: Kelkkareitit.fi - Kelkkakartat netissä

    Samaa ongelmaa myös Garmin 3790t:n kanssa, taisi olla joku vanhempi CN Europe kartta. Ja jäljen tallennus ainakin tässä pitää tehdä diagnostic logging piilovalikosta. Sieltä voi aloittaa tallennuksen ja poistaa kaikki jäljet. Sinne pääsee tässä mallissa menemällä ensin tilastosivulle painamalla nopeusnäyttöä, josta sitten isoa nopeusnäyttöä pitkään painamalla avautuu valikko. Sama tapa saattaa toimia joissain muissakin malleissa. Tämä diagnostic-logi tallentaa myös pisteiden sijainnin sellaisena kun ne on, eikä pakota niitä lähimmälle autotielle kuten tavallinen logi saattaa tehdä.
     
  10. PKE

    PKE Well-Known Member

    Vs: Kelkkareitit.fi - Kelkkakartat netissä

    Näköjään päästää tuonne piilovalikoihin tuo 2545 myös. Varmaan sitten muutkin uudemmat Garminit.
    Kiitos vinkistä!
     
  11. Mileleo

    Mileleo Lynx X-Trim 600 Etec 2013

    Vs: Kelkkareitit.fi - Kelkkakartat netissä

    Kävi tuossa mielessä, että kun on tilanteita, että luvat urien suhteen muuttuvat. Niin olisiko hyvä olla joku dedikoitu arvo ilmaisemaan tälläisiä muutoksia esim "snowmobile = forbidden". Tuo ilmaisis sitten sen, että siinä on ollut ura, mutta sen käyttäminen on kiellettyä. Tällä hetkellä vaihtoehto on poistaa ura kartalta, mutta se ei välttämättä niin herätä huomiota, että sitä uraa saa enään käyttää. Joten kartalla voisi olla joku semmonen selkeä piirtotapa tuota varten.
     
  12. Peki_

    Peki_ Ski-Doo Backcountry 600r -19

    Vs: Kelkkareitit.fi - Kelkkakartat netissä

    Kuulostaa muuten hyvältä, mutta entä kun sulkeutuneita reittejä alkaa olla useampia samalla alueella, kartta voi mennä sekavan näköiseksi. Reittiverkon kokonaiskuvaa ei hahmota mielestäni silloin niin selkeästi. Ehkä jos ne saisi kokonaan omalle tasolle kuten kahviot ja bensa-asemat, jolloin voisi valita ne halutessaan pois? Silloin syntyisi myös 10-20 vuodessa mielenkiintoinen aineisto "suomen suljetut kelkkareitit" ;D

    Mutta olen kyllä minäkin törmännyt onglemaan että kun reitti on tilapäisesti suljettu, niin ei viitsisi aina oikein poistaakaan kartalta.
     
  13. mcnobody

    mcnobody AC 4-Stroke Touring -02

    Vs: Kelkkareitit.fi - Kelkkakartat netissä

    Olen kanssa samaa mieltä, että ajatus sikäli on hyvä, mutta ei ne voi oletuksena tosiaan olla kartalla näkyvissä. Oma taso tuli itsellekin mieleen.

    Garminia ajatellen en taas keksinyt mitään näppärää tapaa niitä sinne materiaaliin saada. Tietysti voisi laittaa jollain oudolla värillä ja näkyviin vain tosi tarkalla kartalla. Mutta kyllä senkin pelkään olevan sekava, kun haluaisi läheltä jotain katsoa. Toisaalta navissa olisi kiva kun pystyisi jotenkin tarkistamaan, että olen näemmä joutunut suljetulle reitille/uralle.

    Sinänsä kaikki tieto on hyvä kerätä talteen. Voihan sitä joskus myöhemmin keksiä miten noita voidaan järkevästi näyttää ja käyttää. Vaan mitäpä mahtaa OSM olla mieltä siitä, että sinne lisätään tietoa sellaisesta asiasta mitä ei ole olemassa? ??? Itselläni ei ole käsitystä, kun en OSM tarpeeksi tunne.
     
  14. Peki_

    Peki_ Ski-Doo Backcountry 600r -19

    Vs: Kelkkareitit.fi - Kelkkakartat netissä

    Esimerkiksi alkutalvesta avoinna oleva laivaväylä olisi hyvä saada merkattua jotenkin. Jonkinlainen virtapaikka/heikko jää merkintä olisi lisäksi tarpeellinen, muukin kuin koski. Ja käyköhän tuo kosken merkintä myös esim. heikkojäiseen jokeen?
     
  15. HACY

    HACY Its name is Doo, SkiDoo

    Vs: Kelkkareitit.fi - Kelkkakartat netissä

    laivaväylä moottorikelkkareitillä ???
    No, joka tapauksessa. "Muu vaara" [​IMG]
    hazard:snowmobile=danger

    tai sitten voi käyttää
    hazard:snowmobile=*
    eli itse keksii tuohon sopivan.

    Piirto-ohjehan oli, että pelkkä tagin olemassaolo aiheuttaa merkin piirtämisen arvosta riippumatta.

    .
     
  16. HACY

    HACY Its name is Doo, SkiDoo

    Vs: Kelkkareitit.fi - Kelkkakartat netissä

    http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Fi:Key:snowmobile
    snowmobile=no
    tai no... jos ura on poistettu, niin eihän se maanomistajalta tai sen kavereilta estä kelkkailua, eli ei se erikseen kielletty ole, permissive lupa vain ei enää ole voimassa, eli myös:
    snowmobile=private

    .
     
  17. Mileleo

    Mileleo Lynx X-Trim 600 Etec 2013

    Vs: Kelkkareitit.fi - Kelkkakartat netissä

    OSM kuvaa kuiteskin yleisiä sääntöjä, ei omia lupia. joten yleisesti voidaan sanoa, että ajaminen on kiellettyä, jos lupa on vanhettunut. Joten tuo private ei välttämättä niin satu silmään. Toki sekin on vaihtoehto.

    Toinen juttu mikä tuossa osu silmään on:
    http://www.openstreetmap.org/browse/relation/2665497
    http://www.kelkkareitit.fi/?zoom=12&lat=61.55068&lon=23.17828&layers=B00TFFFTFT

    website ei periinny relaatiosta mukaan. Onkos jotain ohjetta kuinka relaatiota tulisi käyttää? Onko tarkoitus, että noodit, jotka on relaatiossa perii relaation ominaisuudet itseensä? Vai onko toi relaatio lähinnä "collection", eli sillä kerätään tavaraa läjään, mutta ominaisuuksia ei periydy noodeihin?
     
  18. Jatso

    Jatso RE800 '12

    Vs: Kelkkareitit.fi - Kelkkakartat netissä

    Lumia -käyttäjille tiedoksi, kelkkareitit saa toimimaan ilmaisohjelmalla Leisure maps. Vaatii tosin gpx:n muokkaamisen + lähettämisen skydriveen.

    Ja vinkiksi, jos menit jo lataamaan koko suomen gpx-tiedoston ohjelmaan kerralla, niin ohjelma kaatuu eikä suostu enää toimimaan. Poista ohjelma --> asenna uudestaan --> EasyGPS edit.
     
  19. Zombie

    Zombie Raskassointinen flyygeli

    Vs: Kelkkareitit.fi - Kelkkakartat netissä

    Vaatii tosin gpx:n muokkaamisen = ??? ???
     
  20. Jatso

    Jatso RE800 '12

    Vs: Kelkkareitit.fi - Kelkkakartat netissä

    Eli avaa kelkkareitit.fi sivustolta saatava gpx-tiedosto EasyGPS ohjelmalla ja poista muut kuin tarvitsemasi reitit, tallenna nimellä ja lähetä se skydriveen. Joku 200km x 200km alue toiminee vielä.

    Jos haluat isomman alueen niin tee noita pieniä gpx tiedostoja monta ja avaa ne näkyviin Leisure mapsilla yksitellen.
     

Suosittele tätä sivua