SDI 600 "turraa"

Keskustelun 'Korjaamo' on aloittanut käyttäjä JoonasA, 7/2/13.

  1. JoonasA

    JoonasA Member

    Eli potilaana tällä kertaa vm2005 600sdi mxzta. Tarina alkaa viime talvelta jolloin kelkkaan alkoi hiipimään pikkuhiljaa ominaisuus "Turraa" noin 5000rpm tietämillä. Noh aluksi ilmiö oli lievä eikä juuri haitannut ajamista kunnes paheni nopeasti yhellä reissulla niin että ajo meinasi loppua kokonaan. Oireet turraamisen lisäksi äänenvaimentajakin hehkui punaisena! Siitä viisastuneena läppärunkojen kumikurkut syyniin ja molemmat olivatkin irtipoikki alapuolelta. Siihen korjauksena hommattiin blingfactoryltä ne alumiinikurkut sekä äänenvaimentajaan uusi pakolämpötila anturi kun edellinen näkyi olevan kaput. Ei kuitenkaan sytyttänyt vikavaloa.

    Nämä korjaukset toiveikkaana suorittaneen kelkka tulille että nyt pelaa... Vaan ei pelannutkaan, pahimmat käyntihäiriöt kyllä katosivat mutta mutta turraus jäi :D. Kelkalla kyllä pystyy ajamaan kun ajaa reilusti että kierrokset ovat korkealla samaten tyhjäkäynti ja sähköpakki pelaavat moitteetta ainoana lisäoireena on ilmaantunut käynti todella rikkaalla kylmänä, tulppia kastuu joka kerta kun yrittää käyntiin.

    Korjauksena tähän asti on yritetty:

    -Suihkut käytetty irti ja omasta mielestä silmämääräisesti pelaa.
    -Laitoin bensanpainemittarin väliaikaisesti, paineet käydessä koko ajan yli 4bar.
    -Puhdistettu tankista polttoainepumpun "imusukka"
    -Mitattu imuilman lämpöanturin toiminta (se joka on "kaasuläppämuovipöntössä") näyttää yhteneviä lukemia toisen samanlaisen kelkan kanssa. -15 pakkasta anturin lukema n.12 kohmia.
    -Pakolämpöanturi on uusi kun edellinen oli rikki (Tämä kai ei varsinaisesti vaikuta kylmäkäynnistykseen)
    -Puristukset mitattu kun epäiltiin pientä kiinnileikkautumista kun kävi kuumana kurkkujen hajoamisen takia, olivat molemmissa sylintereissä tasaiset joskin hiukka alhaiset? N 8.5 bar.
    -Pakoputken y-haarasta katsottuna sylinterit näyttävät omaan silmään ehjiltä.
    -Rave-venttiilit on käytetty auki ja putsattu.
    -Mahdollisista ohjelmapäivityksistä kyseiseen kelkkaan ei ole mitään tietoa, onko saatavilla?, onhan se uutenakin pelannut niin pitäisihän sen pelata vieläkin?

    Ainut mitä ei ole vielä kokeiltu on sytytyspuolan vaihtoa toisesta vehkeestä ja mikäli ei sillä tule kuntoon alkaa tällä sähkömiehellä usko hiipumaan siihen malliin että taitaa joutua nöyrtymään liikkeen apuun kyseisessä käyntihäiriössä.... ONKO kanssakelkkailijoilta hajonnut sytytyspuolia ko.moottorilla olevista kelkoista tuolleen ns.puolivikaisesti??

    Hakuakin olen koittanut moneen kertaan ja montaa kautta mutta ihan suoraa vastausta ei ole oikein löytynyt ja mikäli joku muistaa topikin kyseisestä aiheesta niin otetaan kiitollisena vastaan...!
     
  2. matti

    matti XRS 600 -07

    Vs: SDI 600 "turraa"

    Kyllä tietenkin punahehkuinen äänenvaimennin viittaisi siihen, että bensaa on huilannut läpi putkeen ja palaa siellä... Samoin rikkaalla käynti antaisi siihen viitteitä, että ei sytytä aina?

    Kannattaa varmaan tuo puolahomma kokeilla heti jos ehyt on käsillä?
     
  3. Vs: SDI 600 "turraa"

    Kaverilla oli SDI:ssä samoja oireita ja viaksi paljastui yksi suuttimista mikä "kusi" eli silloin kun turrasi sai liikaa löpöä ja poltti monesti tulpankin..
    Silmällä sitäkään ei nähnyt mutta perusteellisen liotuksen ja virralla auki/kiinni napsuttelun jälkeen vika häipyi.

    Kokeile ainakin tuo.
     
  4. JoonasA

    JoonasA Member

    Vs: SDI 600 "turraa"

    Pitääkin kokeilla heti tuota suihkujen liuotushoitoa. Nimittäin kun kelkan sammuttaa niin satunnaisesti bensanpaineet tahtoo pudota mittarista seuraten melko nopeaakin kun taas välillä saattaa paineet olla tallessa vielä seuraavana päivänäkin...
     
  5. JoonasA

    JoonasA Member

    Vs: SDI 600 "turraa"

    Noniin... ChillyWilly oli lopulta oikeassa... purin suihkut uudestaan irti ja aloin katsomaan tarkemmin, puhalsin paineilmaa suutintukkiin ja naputin suihkuja akkulaturilla, niimpä sieltä paljastu yksi kappale jonka suihku oli epämääräinen... :D Korjauksena otin kaikki suihkut irti siitä tukista ja laitoin päiväksi uppeluksiin nafta-astiaan ja iltapäivällä puhalsin lisää paineilmalla ja nakutin sähköllä kiini-auki-kiini niin jopa alkoi tulemaan yhteneväinen sumu kaikista!

    Lopputulos: Jännityksellä kasaan että eihän se vika nyt nuin pienessä voinut olla... Mutta niin vain katosivat käyntihäiriöt kokonaan... Enään ei kastu tulppia sekä se turraus 5000rmp:n tietämiltä loppui kokonaan!!!

    Suur kiitokset avusta vastaajille!!!
     
  6. HemPPaz

    HemPPaz Lynx RS-14

    Vs: SDI 600 "turraa"

    Nyt tuli niin läheltä liippaava aihe että en ois palio muuta osannu toivoakkaan.
    Itellä kun oli saman kuuloista vaivaa tuossa muutamaviikko takaperin. Vika tosin paikantui pääsulakkeen huonosta kontaktista (joka vaihdettu uuteen) ja läppärungoissa oli myös haittaavasti töhnää. Käy lukemassa tuolta XRS 600/800 2007 sivulta 61 mun stoori.

    Vielä olis tarkotus puhistaa nuo pensalinjat ja suuttimet huolella ettei tarvi niitäkään enää miettiä.
    Sitte vielä jos käyttäs roikan nokassa kaasuläpän asentotunnistimen kalibroimassa kaiken varalta.

    Voikko kirjottaa vielä tarkemmat työvaiheet tohon suuttimien puhdistukseen ja että mitä pitää ottaa huomioon.
    Vois varmaan auttaa melko montaa kaveria täällä foorumilla.
     
  7. Vilijo^

    Vilijo^ Active Member

    Vs: SDI 600 "turraa"

    Lainaanpa minäkin tätä topiccia. F6 -05 kelkka on kyseessä ja tekisi mieli ruiskut tarkistaa kun selkeää syytä konerikolle ei ole vielä löytynyt. Kuinkahan niiden ja suuttimien toiminnan voi tarkistaa, vai toimiiko homma samalla metodilla kuin otsikon laitteessa? Itse kun ymmärrän suuttimien päälle suunnilleen saman verran kuin apina appelsiinista.
    Vai voiko suuttimien tai ruiskun viallinen toiminta edes johtaa kiinnileikkaamiseen?
     
  8. JoonasA

    JoonasA Member

    Vs: SDI 600 "turraa"

    Suuttimien irtiottohan on helppo homma, joskin ennen koko operaatiota pitääkin purkaa variaattori, "kaasuläppämuovipönttö" mikälie viralliselta nimeltään onkaan pois tieltä että saa tilaa värkätä. Itse otin vielä kaasuläppärungotkin irti niin sai hiukan lisätilaa.

    Suuttimet ovat alapäästä kiinni moottorissa pelkillä o-renkailla ja yläpäästä lujasti kiinni jakotukissa semmoisilla rautaklipseillä. Avaat vain ne kaksi mutteria jotka pitävät tukkia kiinni moottorissa sekä irroitat suuttimien sähköjohdot. Sen jälkeen kevyttä nitkuttelua niin koko höskä "lupsahtaa" irti moottorista.

    Itse tarkistin suuttimien toimintaa siten että käänsin suuttimet siihen paremmin näkösille ja annoin olla bensaletkun vielä kiinni ja painoin starttinappia sen verran että se esipaineistaa linjan. Sitten annoin ihan tavallisella 12v akkulaturilla sähköä aina yhdelle suuttimelle kerrallaan ja tarkistin että sumu olisi hienojakoista.

    Napaisuudella ei pitäisi olla merkitystä kuinka päin akkulaturin kaapeleita suuttimeen kytkee kun sehän ilmeisesti on vain magneettikäämi? Sähköä ei kannata kovin kauaa pitää yhtäjaksoisesti päällä, ainakin nuo suuttimet alkoivat lämpeämään ihan käsiintuntuvasti. Tietääkö kukaan että aukaiseeko Ecu suuttimia 12 voltin jänniteellä vai onko se kenties alhaisempi/korkeampi?

    yksi suutin kuitenkin sumutti muita huonommin ihan silmämääräisestikin joten aloin miettimään että voisikohan kotikonstein tehdä näille mitään..... vai vienkö ennemmin jonnekkin dieselpajalle että putsatkaapa. Tuumasin kuitenkin että kun paineet ovat vaatimattomia tuolla bensapuolella että josko itse kokeilisi ensin kun ovat kohtuuhelposti irrotettavissa vaikka uudelleenkin jos eivät sattuisi omin konstein toimimaan.

    Tuumasta toimeen: bensaletku vielä irti jakotukista ja tukki suuttimineen päivineen pöydälle, metalliklipsit irti suuttimien yläpäästä ja hiukan nitkutusta taas niin ne saa siittä tukista irti. Suuttimet ovat kaikki ilmeisesti samanlaisia joten ei ole vaaraa vaikka eivät samaan reikään tulisikaan uudelleen kasattaessa. Sitten otin taas sen akkulaturin sekä lisäksi paineilmapistoolin ja aloin puhaltamaan ilmaa vuoroin suihkusta ulospäin ja sisälleppäin ja samalla sytkytin virtaa suuttimelle jotta mahdollinen kura lähtisi liikkeelle tukkimasta reikiä. Varmuudeksi laitoin vielä hieman naftaa astiaan ja suuttimet sinne kokonaan uppeluksiin päivän ajaksi ja toistin saman puhallusoperaation uudestaan. Sumu näytti jo hienolta kun nafta poistui suuttimista ilmalla puhaltamalla.

    Kasaus päinvastaisessa järjestyksessä ja koeajolle.... nyt kun on 80km lenkki takana niin on huomannut seuraavaa: Kelkka menee todella helposti rajoittajaa vasten kun kiihdyttää kaasupohjassa, tai ei itseasiassa tarvitse kiihdyttää kuin reilulla puolella kaasulla jos on kova tienpohja ettei kierrokset karkaa... Saa säätää kytkimestä ramppeja että saa kierrokset putoamaan alemmas. Olisiko suihkut olleet jo pitemmän aikaa jotenkin heikolla hapella kun ei tuo kelkka ennen ole nuin helposti ottanut kierrosta? yhtä ja kaikki nyt kelkka pelaa kuin unelma... Varsinainen ajoa haittaava "turraus" alkoi kuitenkin ilmaantumaan vasta noin 500km sitten ensin oikein heikkona käyntihäiriönä sillä tietyllä kierrosluvulla n. 5000rpm kuitenkin koko ajan pikkuhiljaa pahemmaksi muuttuen... Ramppien asentoa en nyt muista missä numerossa ne tällä hetkellä ovat....
     
  9. JoonasA

    JoonasA Member

    Vs: SDI 600 "turraa"

    Ja unohtui vielä kysyä että onko kylkiposkessa sijaitseva anturi se joka kertoo ruiskulle ilmanpainetta? se ainakin näyttää semmoiselta? En kuitenkaan saanut vastusarvoa muuttumaan siitä anturista mihinkään suuntaan vaikka yritin imeä ja puhaltaa.... :D aina vaan näytti noin 6k ohmia.
     
  10. vesu

    vesu 600 x-rs sdi

    Vs: SDI 600 "turraa"

    Eilen puhisitin omasta sdi:stä suuttimet. 4000-5500rpm turraus hävisi ja tyhjäkäynti tasoittui kun kierrokset nousi 200rpm.

    Ite käytin apuna 10ml lääkeruiskua ja polttoöljyä. Otin ruiskut kokonaan irti ja puhistin samalla suutintukin. Täytin ruiskun polttoöljyllä ja painoin suutinta vasten. Sitten ruiskuun paine ja kytkimestä suutin auki. Ensin ruiskutin väärään suuntaan, eli suutinkärjestä bensalinjaa kohti ja paskaahan sieltä suuttimista tuli. Sen jälkeen testasin samalla lailla että minkälaista suihkua suuttimista tulee ja ihan hyvältä näytti.

    Tuolla konstilla saattaa tulla muutaman kerran löpöt silmille, mutta ainaki omalla kohalla kannatti ;D

    Tänään kokeilla vaikuttiko tuo takkuiseen kylmäkäynnistykseen. Mutta ehottomasti kannattaa tehä jos on käyntihäiriöitä! Ei ole kummonen homma...
     

Suosittele tätä sivua