Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä Kottinen, 8/3/10.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Yamaha enticer

    Yamaha enticer SxViper

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Jos tuommoinen saataisiiin lehteen, ostaisin heti ;)


    Loppuisiko tinka testin jälkeen? Ei varmasti. Mutta sitä vartenhan nämä keskustelupalstat on.
     
  2. Nalle

    Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Tuollaisen testin tekeminen jollain suppealla testiporukalla ei ole kovinkaan järkevää, ellei porukkaan kuulu oikeasti sellaisia ihmisiä, jotka ovat ajaneet kaikilla tuollaisilla vehkeillä.. ja minä tarkoitan, että niillä vehkeillä on oikeasti ajettu, eikä vaan "ajeltu". Aika moni nimittäin täälläkin on kehunut, kuinka on ajettu leveämattoisella, eikä ole päästy edes nilkkalumissa.. No, sellaiselle ajokokemukselle en isoakaan arvoa anna.

    Niinkuin on tullut moneenkin kertaan todettua, eri tyylin kelkkojen pääseminen edellyttää täysin toisistaan poikkeavaa ajotyyliä.. Uskallan jopa väittää, että monet ns. ammattikuljettajat voivat olla meikäläisen ajotyylin kanssa helisemässä.. Eli se on näiden eri tyylisten vehkeiden kanssa sellainen homma, että kelkkojen kuljettajien pitää todella olla sinut noiden laitteiden kanssa. Minä en esimerkiksi usko lainkaan sellaisen "testin" tulokseen, jossa mountainimiehet testaavat noita kelkkoja.. En kyllä usko sellaiseenkaan testiin, jossa WT-miehet testaavat noita laitteita.. Eli kun kerran kyseessa on laitteet, jota poikkeavat toisistaan täydellisesti, lähes kaikkien ominaisuuksiensa esiintymisen suhteen, vaaditaan silloin ajoporukkaan oikeasti semmoiset tyypit, jotka osaavat noita laitteita ajaa ja käsitellä siten, kuin niitä pitää ajaa ja käsitellä.

    Ja tähän viestiin on "amatimiesten" aivan turha alkaa huutamaan, kuinka he kyllä tietävät, kuinka näitä kelkkoja pitää ajaa.. ovathan he nimittäin ammattilaisia. Se huutaminen ei auta yhtään, koska jos esimerkiksi se näiden laitteiden välinen asenne näkyy näissä kirjoituksissa, niin aivan varmasti se näkyy myös lehtijutun tasossa ja tuloksessa.

    Minun mielestäni tuollainen puolueeton, oikeasti osaavien kuljettajien tekemä testi olisi paikallaan.. Kelkkojen testausmenetelmät pitäisi vaan pystyä jotenkin määrittelemään siten, että testissä olisi mahdollista pärjätä.. Esimerkiksi suoran, jyrkkenevän rinteen poraaminen rintarinnan ei kerro vielä mitään ratkaisevaa.. Se kertoo kyllä, mikä etenee sitä mäkeä suoraan, muttei se kelkkojen todellisesta pääsykyvystä kerro mitään. Toisella kun pystyy huutamaan lurtta pohjassa sitä mäkeä maailman tappiin, kun toinen jää astimiensa varaan.. Eli testi olisi tehtävä siten, että noiden laitteiden todellinen pääsemiskyky selvitettäisiin.. Vähän siten, että tyyli on vapaa.

    Niinkuin aiemmin postailin, pääsin viime viikolla kokeilemaan Tundra Extremen ihanuutta noiden leveämattoisten kelkkojen seassa ja tulos oli kyllä hämmästyttävä. Mikäli sinkkiä tiukkoi, meni tuo Turre ihan mihin vaan.. Mutta minun ajotyylilläni kelkka ei oikein vakuuttanut.. Ja jottei kukaan valopää nyt ala kiljumaan päin naamaa, kuinka minä en osaa ajaa, niin tähdennettäköön tähän väliin nyt senverran, että hyvä etten osannut kaasutella.. Nimittäin melko monessa kohdassa kelkka löysi lumen alta kantoa ja kiviä ja voi vaan kuvitella, minkälaisia vinksahduksia olisi tullut, mikäli olisin tunkenut kelkkani ko. paikkoihin hiemankaan isommalla kaasulla.. Itseasiassa, tuo karkea kapea matto tuntui löytävän melko monta lumen alaista estettä, kun kelkalla hissunkissun ajeli. Leveämattoisilla noita kantoja ei edes huomannut, eli siinä muunmuassa ilmeni se ero, mikä noiden laitteiden välillä on.

    Toki, kun Turrella pääsi urvottamaan jyrkkään rintuukseen, niin kunhan keulan sai osoitettua sopivaan suuntaan, niin kelkka kyllä kiipesi.. Hieman kieltämättä hirvitti, mitä olisikaan tapahtunut, jos telamatto olisi tavannut kiven, kannon tai pahimmoilleen kaatuneen lumenalaisen puunrungon. Tuollainen, noin 45 asteen kulmassa ajosuuntaan lumen alla pötköttelevä runko nimittäin voi aiheuttaa kaikenlaista kätevää ohjelmaa....

    Mutta alkakaahan suunnitella testiä.. Minäkin jopa lupaan ostaa lehden, mikäli tuollainen testi sinne ilmestyy. Mutta kuten sanoin, ei tuollaisen testin tekeminen ole lainkaan helppo nakki. Siinä pitää kyllä testiporukan pyrkiä löytämään niin monta erilaista näkökulmaa, että itse en mukaan lähtis, vaikka mikä olis.

    Yksi ajatus toki voisi olla sellainen, että otetaan ne osa-alueet, joissa lumipora pärjää.. Mennään ja kokeillaan ja annetaan leveämattoisille kuonoon oikein huolella. Mutta sitten toisessa osiossa mennäänkin leveämattoisen ehdoilla. Sovitaan esimerkiksi tietty määrä tavaraa, joka pitää kelkkoihin pakata. Perään voidaan laittaa vaikka pulkkaa tai rekeä ja sensemmoista, mitä noiden leveämattoisten matkassa yleensä kulkeekaan.. Ja ei muuta ku mönkimään.. Ja kun vuoriporaosuudessa kelkoilla on voitu huudattaa ja kairata ja tehdä kaikkea, mikä on vuorikelkalle tyypillistä, niin toisessa osiossa mentäisiinkin sitten täysin mettäsian ehdoilla ja nopeuksilla. Ja jos joku kelkka kiehuu, niin harmi.. Samahan se oli tuossa nousuosuudessakin, eli jos ei potku riittänyt, niin voivoi..

    Minun mielestäni testaaminen on OK, mutta noin monisärmäisen testin tekeminen voi kyllä suunnittelupuolelle aiheuttaa harmaita hiuksia. Se on vähän, kuin testaisi moottoripyöriä tai autoja, jotka keskenään poikkeavat noinkin paljon toisistaan.. Onnea matkaan, muuta en osaa toivottaa.

    Mutta oli testin tulos mikä tahansa, niin enpä usko, että tämä mölinä mihinkään muuttuisi. Niinkauan, kun porukat eivät älyä kunnioittaa toistensa tarpeita ja mieltymyksiä, niin ääntä lähtee. Minusta kun on aivan turha yrittää mollata toista sen perusteella, millä kelkalla hän ajaa ja kuinka paljon hän siitä touhusta pitää. Kyllä minäkin taannoin muistan, kuinka hyväosaiset "kaverit" penikkana kiusasivat, kun kotipihassa ei ollut Finlandiaa tai kakspuokkia kummempaa kelkkaa.. Parhaat yrittivät jopa tuolloin lannistaa sillä, kuinka heidän urheiluhirmunsa olivat joka suhteessa parempia.. Noh, tuli se ainakin jossain mielessä jo tuolloin kenties osoitettua, etteihän sellainen haavekuva pitänyt paikkaansa, vaikka monessa suhteessa altavastajaksi noissa karkeloissa joutuikin. Eli ei tämä palstamollaaminen näytä poikkeavan sellaisesta reippaasta, perinteisestä koulukiusaamisesta paljoakaan. Jos sulla ei ole tiettyä laitetta, vaatetta, kännyä, kelkkaa tai mitä vaan, niin olet surkea ja paska jätkä. Onneksi itse on tullut tuo ikävaihe ohitettua jo aikaa sitten.
     
  3. Fred Scuttle

    Fred Scuttle Lynxejä ja Ski-Doo

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Minäkin voin osallistua testiin ja häpäistä itseni, jos joku maksaa viinat ja matkat. :)
     
  4. Yamaha enticer

    Yamaha enticer SxViper

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Idea:
    Järkätkää foorumilaisista sakki, jossa on molemmat ääripäät edustettuna.
    Mukaan myös hyvä kameramies. Niin ja sellainen heppu myös, joka tekee sitten hyvän tiivistelmän
    tänne foorumille lehtijutun tyyliin. Tai miksei se joku voisi olla lehtitoimittaja hra Sipolakin ;D
     
  5. Mici

    Mici Summit 800 & 5900 lts

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    [​IMG]

    Tuollainen karvainen mäntykin voi joskus olla hidaste etenemiselle umpisessa, vasemmalla keulassa nojasi kiveä vasten, ettei kallistamalla liikkunut ja paksut oksat ottivat sopivasti kelkalta pois menohalut ???
     
  6. Motopete

    Motopete Well-Known Member

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Vuan ku tuollainen vertailu on ihan turhaa, ellei ensin ole tinkaa paremmasta etenijästä.

    Sellainen testi vois olla tarpeellisempi että laitetaan vanhuksia mollaavat vuoriporakuskit vanhusten selkään. Nähtäs ainakin se että kuinka huono kuski pitää olla siihen että voi sanoa ettei vanhuksilla kestä umpiselle kääntää ja minkälaisen painoarvon niille turinoille voi antaa.. ;)

    Ps, ei tuo lahti ihan oikeata meri-ilmastoa tänne saa, ja vaikutus heikkenee melko nopeasti lahden jäätyessä ja rajaa ylöspäin noustessa..
     
  7. Harri.T

    Harri.T lynx

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Minä en nyt oikeen käsitä, että mitä nämä 59 miehet meinaa kun kokoajan jauhavat tuota samaa, että mäen nousu kyky ei kerro mitään todellisesta pääsemisestä. Eikö voi olettaa että kun pääsee jyrkkää mäkeä ylös, niin silloin pääsee myös tasaisella?
    Ja jos 59 ei nouse mäkeen mutta pääsee tasaisella ja mountain menee sekä mäessä että tasaisella. Niin eikö sillä silloin pääse paremmin. Miksi tästä asiasta pitää tehdä tuon monimutkaisempaa?
     
  8. Motopete

    Motopete Well-Known Member

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Sinäkään et siis ymmärrä lukemaasi, vai?

    Näytä meille "59 miehille" kohta jossa väitetään että viisysi pesee mounttainit etenemiskyvyssä.

    Se että viisysin mäennousukyky on rajallinen, johtuu ihan vaan siitä että siinä ei ole kiukaassa sitä löylyä ja harjakorkeutta, ja sitä kautta vauhtia, kuin nykypäivän vuoriporissa.
    Käsiteltävyys taas on aivan toinen tarina.
    Laitetaan 5900:seen 160hv ja 44mm harjaa mattoon, niin nouseehan se sekin..

    Metsäpujottelu taas on ihan toinen tarina, ja sinne riittää vähempikin teho ja mäennousukyky, ja siellä nämä vanhukset pärjäävät varsin hyvin.

    Monimutkaista tästä tulee siinä vaiheessa kun "vuoriporapoterosta" laitetaan "vanhuspoteroon linnoittautuneille" sanoja suuhun.
     
  9. Harri.T

    Harri.T lynx

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Niin eli aletaan rakentaan sitä 59 siihen suuntaan mitä nykyajan mountainit on, että silläkin pääsee.
    Tai helpotetaan olosuhteita tarpeeksi niin jo taas mennään.
     
  10. Naavaparta

    Naavaparta Yeti59 ACE600

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Kelkka ymmärtääkseni valitaan pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaan. Mikään ei ole hyvä kaikessa. Siinä mielessä vähän kyseenalaista vertailla niin fanaattisesti. Näille monien ihannoimille vuoristokelkoille on melkoisen vähän sellaista laillista ajomaastoa Suomessa, jossa niiden ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa. Useisiin tarpeisiin muut mallit ovat varmaankin sopivampia. Katselin youtubesta Snow Hawk videoita. Todella kapea tela, mutta korkea lappu, yksi suksi, yllättävän syvässä umpisessa näyttää menevän, mutta kauhookin sitten jokseenkin pohjaa myöten kovan tehonsa ansiosta. Taimikko saisi kovasti kyytiä.

    Itsellä oli ehkä tärkein kriteeri kelkassa vetokyky. Raskas nelari olisi siinä paras. RS-Viking, 1300 Yeti jne. Joskus kuitenkin pitäisi käydä umpisella. Piti tehdä pientä kompromissia ja 59Ace tuli hommattua. Täällä lunta kohta munille, hyvin vielä pääsee umpisella. Tosin ei tuo kaikista pahinta höttöä ole. Tuulella satanut enimmäkseen, niin hieman pakkaantunut. Taljat ja muut vehkeet aina matkassa, jos kiinni jää. Tasamaata enimmäkseen ajelen, latupohja piti aukaista tosin myös rinteeseen, mutta silloin oli hieman vähemmän lunta. Oikeista ajotyyleistä en ymmärrä, seku siinä kökötän.
     
  11. Naavaparta

    Naavaparta Yeti59 ACE600

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Ainiin. Näin Yeti Pro V-800 liikkeellä umpisella. Taitaa olla aika painava laitos, mutta meni hyvin kuitenkin. 60 tela ja pulkkakeula auttanee. Semmosta.
     
  12. Fred Scuttle

    Fred Scuttle Lynxejä ja Ski-Doo

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Niin, ja jos siellä filmataan ja kuvataan, niin lupa, että saa käyttää paperipussia, jossa silmänreiät, ja ääni muutetaan. ;D
     
  13. Motopete

    Motopete Well-Known Member

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Vastasitkin sitten siihen ihan ensimmäiseen lauseeseen..

    Tämä koko tinka on täysin verrattavissa siihen että jotkut ostavat Lada Nivan päästäkseen marjastamaan ja metsästämään. 2000€ maksaneen Lada Nivan tyytyväinen omistaja kertoo kuinka silläkin pääsee melko pahaan paikkaan, vaikkei moottoritehoa ole ja renkaatkin ovat melko kulahtaneet. Kuitenkin sillä pärjää kaikkinensa varsin hyvin, eikä sillä ole niin nökönuukaa vaikka vähän petäjän kylkeen nojaakin.

    Toinen porukka on sitten sitä mieltä että eihän sillä Nivalla pääse mihinkään, vaan tuliterä Land Cruiseri on ainoa oikea vekotin millä saa marjat metsästä, jos vain viitsii ottaa riskin että kääntyy metsätielle ja lommottaa 80 tonnin auton..

    Sen sijaan nivakuski sanoo land cruiseri-miehille ettei tarvitse land cruiseria koska pääsee nivallaan tasan sinne mihin tarvitseekin, jonka jälkeen land cruiserilla toyotan takki päällä ajavat nostavat älämölön siitä kun nivakuski kehtasi sanoa että lada niva menee paremmin kuin land cruiseri...

    E: Jatkettu viesti loppuun.
     
  14. Nalle

    Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Ja mitä tulee tähän ultimate umpismachine -testin haaveiluun, niin suosittelen ensin lukemaan vaikkapa uusimmasta (tai uusimmasta, minkä minä olen lukenut) Kelkkalehdestä Yeti Armyn koeajon..

    Voi luoja, mitä höttöä. Komeasti lehdessä kyllä kirjoitettiin, kuinka mainio peli tuo on. Kehuttiin tavaratiloja, varusteita, telamaton kantopinta-alan massiivisuutta esim. 59iin verrattuna, tehoa sun muuta.. Mutta se "koeajo". Massiivinen, yllättävän helppo, varmasti pääsee ja sitärataa äijäpeli.. Ei voi ymmärtää. Olikohan tuossa lehdessä, jonka minä luin, jäänyt sivu tai kaksi puuttumaan vai mistä johtuu, että se koeajo, jonka minä luin, muistutti lähinnä esittelyä tai jotain muuta teaseria, muttei kuitenkaan koeajoa sen todellisessa merkityksessä...

    Minusta koeajossa pitäisi kiinnittää oikeasti huomiota niihin ominaisuuksiin, jotka voidaan kokea nimenomaan koeajamalla.. Faktatiedot on ihan jees, mutta niiden lisäksi pitäisi kyllä oikeasti myös jakaa niitä kokemuksia siitä ajamisestakin ja pyrkiä analysoimaan sitä, miksi kelkka tuntuu siltä, miltä se tuntuu. Olisin halunnut tietää, kuinka tuo vekotin oikeasti etenee. Kuinka puunkierrossa kuskin massa riittää kelkan kallisteluun ja onko laite oikeasti niin kyvykäs umpisen menijä, kuin paperitiedot antavat olettaa. Lisäksi reittiajamiseen ei otettu oikeastaan mitään muuta kantaa, kuin, että kokoisekseen on hyvä.. Mitä se hyvä tarkoitta? Onko se kuitenkin surkea möhkö, joka on anteeksiannettavissa kun kelkan koko otetaan huomioon.. Miten se alusta oikeasti reitillä toimi ja millaisella reitillä ajettiin.. Onko keulan LTS saman tuntuinen, kuin vanhemmissa malleissa, vai onko LTSsän ominaisuudet muuttuneet sen uusimisen myötä? Niin otettiinko huomioon, että LTS ei ole enää se sama, mikä oli esimerkiksi Yeti PROssa..

    Se, että kyseessä on laite, jota ei voida verrata mihinkään muuhun menijään varustuksensa, tehonsa, telansa tai muun ansiosta, ei ole mikään selitys sille, että kelkan ajettavuutta käsiteltiin vain muutamassa hassussa lauseessa.

    Eli jos nyt aletaan puhumaan hyvinkin erilaisten kelkkojen testaamisesta, niin ainakaan tuon Armyn testin veroista testiä ei kannata edes vaivautua tekemään. Kyseessä on kuitenkin kokonaisuudessaan varmasti paljon vaativampi temppu, kuin jonkun samassa sarjassa painivien urheilukelkkojen testaaminen reittiajossa, että suosittelen tekemään kotilaksyt hyvin, ennenkuin kovin aletaan totuuksia laukomaan noiden laitteiden keskinäisistä eroista ja erinomaisuuksista.

    Negatiivissävytteistä tekstiä pukkaa, mutta vain ja ainoastaan osoituksena siitä, kuinka vaativa temppu tuollaisen erityiskelkan testaaminen ja ajaminen on. Kaikki eivät siihen pysty, eivätkä kaikki pysty suhtautumaan esimerkiksi leveätelaiseen sellaisella idealla, että siitä voisi löytyä jotain hyvääkin. Nyt ei kannata repiä herneitä neniin, vaan ottaa lusikka kauniiseen käteen ja miettimään, kuinka tätä touhua voitaisiin parantaa. Mielestäni tämän maan lehditöissä ei esimerkiksi leveämattoisten suhteen olla oltu lainkaan kartalla. Voitaisiin jopa sanoa, että niihin ei ole suhtauduttu lainkaan vakavasti. Sinänsä sääli, koska kelkkojen ostajista varsin moni kuitenkin miettii vaihtoehtona myös leveämattoista työmyyrää.
     
  15. Fred Scuttle

    Fred Scuttle Lynxejä ja Ski-Doo

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Samaa mieltä.
     
  16. vuorikelkkailija

    vuorikelkkailija Well-Known Member

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Kävin tuolla kairassa tänhän vähän ajelemassa ja täytyy todeta,että on haastava keli.Jossain aukeilla kantaa jotenkin ja risukot ovat täysin höty lunta.Kyllä ainakin tuolla missä ajelin täytyy olla leveätelainen kelkka koska ny täytyy pysyä lumen pinnalla jos meinaa ajella.Kirves on välttämätön työkalu koska kaikki koivut ovat lumen alla.Eli pumppukeula,leveä matto,váihelaatikko jolla voi ajella todella HILJAA..146 summitti on kuitenki liian lyhyt tälle kelille.
     
  17. Koulupoika

    Koulupoika Summit 850

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Länsikairassa menee 146 ylämäkeen kuin hissi.
     
  18. pezq^

    pezq^ Nykyää Lynxejä

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Nyt taas nousee ? ;)
     
  19. Motopete

    Motopete Well-Known Member

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Hah ;D
     
  20. pezq^

    pezq^ Nykyää Lynxejä

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Kyllä mulla satanelikutonen vielä nousee aika jyrkkäänki mäkeen KU VOIMALINJA ON TIKISSÄ! ja alusta kunnossa, vakiona ei nousis enää. Nimenomaan nuhainen kuussatku,.

    Tämänpäivän ajon perusteella kelkka olis saanu olla pitempi ja ehkä leveämpi, Kyllä tuolla pääsee minne haluaa mutta kulutus on valtava ku painuu niin syvälle kokoajan! Paljon sievemmin ainaki menis pidempi ja leveämpi vekotin....

    Joka reissulle pitäs olla eri kelkka ;) ja hupireissut erikseen!
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Suosittele tätä sivua