Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä Kottinen, 8/3/10.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. JRT

    JRT Well-Known Member

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Katsoppas kun Ounasjoessa on vettä virrannut vuodesta 1991 jolloin 250 ja 39 ja 59 ja sen sellaset oli kovia umpisen pelejä ja urheilukelkoilla ei ollu sinne asiaa. Nykyään tasainen maa vaikka siinä olisi 3 metriä puuteria ei ole mikään haaste moottorikelkalle. Toisin oli vielä vuonna 1991. Nykyisille moottorikelkoille etenemisen haaste syntyy silloin kun maasto kohoaa. Siksi mäennousukyky on se tekijä minkä parissa on selvimmin nähtävissä etenemiskyvyn eroja, kaikki lintat tasasella menee.

    Lopputulemana nykyaikaisilla moottorikelkoilla voi ajaa etenemiskykynsä puolesta siellä missä perinteisilläkin, ja enemmän. Perinteisillä moottorikelkoilla ei voi ajaa kaikkialla siellä, missä nykyaikaisilla moottorikelkoilla, sillä etenemiskyky moottorikelkalle kaikkein vaikeimmassa paikassa, ylämäessä, ei vain riitä. Tasaisella ja alamäessä pääsee molemmilla ja kelkkakohtaisia eroja on paljon.

    Perinteisille moottorikelkoille lienee paikkansa ja tarpeensa ja käyttötarkoituksensa. Lienee tilanteita, joissa perinteisessä moottorikelkassa jokin ominaisuus on sellainen, että esimerkiksi vuoristokelkka ei siinä tilanteessa pärjää, vaikkapa tavarankuljetus olkoot esimerkkinä. Etenemiskyky ei kuitenkaan ole perinteisen työkelkan vahvuus vuonna 2013, se oli sitä vuonna 1991 kun verrokit olivat paljon huonompia etenemään.

    Keskustelun naurettavuutta lisää se, että perinteisten työkelkkojen etenemiskykyä kehuvat lähinnä ne, jotka eivät ole juurikaan ajaneet nykyaikaisella vuoristokelkalla tai sellaista omistaneet. Työkelkkojen etenemiskykyä haukkuneet taas näyttävät olevan ajaneet runsaasti molemmilla. Pitäisikö tästäkin vetää jotain johtopäätöksiä?
     
  2. Mr Cool

    Mr Cool Aina ei voi olla ensimmäinen

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    On se hyvä kun ei sitä Ounasjokea valjastettu. Niitä jokitörmiä on mukava kurautella ylös ja alas...ja Kittilästä isollekirkolle oiken nopea pikatie. Pisteet perinteisille kelkoille.

    edelleen

    Mr Cool
     
  3. Fred Scuttle

    Fred Scuttle Lynxejä ja Ski-Doo

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Ammattikäytössä Summitit ja 49-ranget vaatii lisäpuskurin.
     
  4. Nalle

    Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    No voi teitä hassuja... ;D

    Avataanpa avarakatseisuudessa hieman tuota mun postausta, niin katsotaan, mihin se sisälukutaito katosikaan..

    Eli tämähän vissiin tulikin joissain postauksissa todettuakin..

    No tuossahan se jo todetaan, että on ne mahtavia pelejä.. Millä kielellä se pitää teille kirjoittaa, että menee jakeluun ja loppuu se iänikuinen parku siitä, kuinka me ei ymmärretä teitä poloisia.. Mahtava peli = pääsevä peli, jolla siis pääsee.. Voiko sitä enää tämän selvemmin sanoa?

    Tämä viittaa tulevaan, perusteltuun näkökantaan..

    Eli myönnetään noiden leveämattoisten heikkouksiakin.. Mie pystyn jopa tämäntyyliseen analysointiin, jopa omasta kelkastani.. Miten te??

    Tämä teksti oli puhdasta, omasta kokemuksesta pohjautuvaa kokemusta, eli sanotaanko nyt vaikka, että henkilökohtaisesti todettua faktaa.. Kaikkien ei tarvitse olla tästä kirjoituksesta ja sen sisältämistä jutuista samaa mieltä kirjoittajan kanssa, mutta jos tuon litanian lukee ajatuksella läpi, niin vaikea sieltä varmaan mitään suurensuuria virheitä on bongata.. Edelleenkään tässä tekstissä ei syyllistytä herjaukseen, eikä toisten omistamien kelkkatyyppien aliarvioimiseen.

    Tämä taas on puhdas toteamus ja hauskaksi ajateltu vertaus jo käytyjen keskusteluiden sävyistä.. Minkä sille tekee, että toisilla se herne menee nenään, jos toinen erehtyy omastaan pitämään. Ei se tosiasia tee meistä leveämattoisten kelkkojen ystävistä yhtään sen huonompia kelkkailijoita, kuin teistä vuorimiehistäkään.

    Minusta on edelleen hienoa se, kuinka erilaisista asioista porukat täällä maanpäällä riemunsa repivät. Jos esimerkiksi nyt Moto kertoo, kuinka hän nauttii hiljaahiljaa hiipien tuolla maastossa mönkiä omalla 59llään, niin ei siitä kenenkään tarvitse loukkaantua. Jos Moto omistaisi vaikkapa Summitin, ja kirjoittaisi samantyyppisiä kokemuksia siitä kelkasta, niin nyt ne, jotka nyt suuttuvat ja pahastuvat, todennäköisesti huutaisivat UUta ja AAta.. "Iiihhana somelaine summit".

    Ja nyt saa niitä herneitä taas kiskoa.
     
  5. Summit-1000

    Summit-1000 AC M1000 153 SP juMi series. niin, ja GLS 3500 -90

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Huh! Miten te jaksatta tingata tästä näin paljon ???
     
  6. skspolaris

    skspolaris Well-Known Member

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    en minä ainakaan raski minun palkoilla tuonne pusikkoihin ajaa uudella vuoristokelkalla. tuo 3900 ja 360 on ihan omiaan tuonne ja on kevyt ajaa ja sopii pienistäkin puun väleistä ja korkeat maat kierretään
    ensimmäisenä päivänä jotain rikki toisena lisää ja talven jälkeen kuin sodan käynyt
    töihin tuli yhdelle suunnittelijalle Ski-Doo - Tundra Xtreme 600 E-TEC pitää kysästä kun näkee että onko parempi kuin entinen 360 lyne jossa karkea tela 51mm
    ja kuin on pysynyt muovit ja tuulilasi matkassa näin tykky aikaan ;D
     
  7. snoub

    snoub Well-Known Member

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Vanhat ihmiset ei tykkää pyöritellä ääliörinkejä, roikkua kalliorinteessä yhdellä suksella ja ylipäätään naakia voimalinja punaisena 8200rpm taulussa 80kmh mattonopeudella tuolla kairassa ;D Ne tykkää vaan istua penkillä ja kääntää ratista sekä ihmetellä 1,5m korkean ikkunan läpi että minne menee jäniksen jäljet.
    Ne haluaa pistää pakin päälle ja peruuttaa pois jos tulee umpikuja, ei syrtätä edes takas 50cm kerrallaan tai repiä suksista/vetää korva maassa kampetta ympäri.

    Että heille se suotakoon ja tuollainen leveetelainen lumen päällä kulkeva kampe lienee tuohon hommaan paras, oli sitten uus tai vanha. 60cm telasen vois kuvitella menevänkin jo johonkin, pl. rinnetouhut.
    Onhan tuo monesti nähty että samat kaverit mitkä kiertelee kaks päällä työkampeella päivän kairassa jäämättä kiinni, annat niille umpisen poran niin ne on eka näreen juuressa jumissa ja kiroaa. Tiiä sitte mistä johtuu.

    Jos sinne takamettiin haluaa mennä urheilumielessä jo koettelemaan 2t tekniikan sekä kumiremmillä toteutetun voimalinjan äärirajoja niin silloin lienee kaikille selvää että vuoripelillä se jälki saadaan sinne vaikeimpaan paikkaan.
     
  8. KMU

    KMU Watercross team lannistumattomat 93

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    kolomas talavi puolesa, kuustoista tonnia mittarisa kyseisillä malleilla, eikä vielä oo ollu puskuria ja käyttöki meleko ammattimaista ;)
     
  9. Jäpälä

    Jäpälä Well-Known Member

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Miksi? Eikö ammattikäytössä ole enään kääntyviä suksia? Ajetaanko ammattikäytössä aina taimikot paskaksi? ???
     
  10. skspolaris

    skspolaris Well-Known Member

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    ammatti käytössä joutuu ajamaan joskus taimikossa (metsähallituksen taimikossa muualle ei meillä ole asiaa töiden puolesta) mutta ei ne nyt varmaan paskaksi mene jos siitä kerran ajaa läpi ja eikös se ole jo liian tiheää jos ei sovi kelkka kerran menemään.
    aina ei käänny vaikka kuinka yrittää vääntää sarvista ja kallistaa ;D
    joudutaan sitä joskus ajamaan kesällä mönkijälläkin hallituksen taimikon läpi vaikka menee taimia poikki jos taimet pitää viedä hakkuu aukeilla istutettavaksi niin ne on vietävä vaikka mikä olis edessä.
    joku varmaan tähän kommentoi että onhan sinne ajanut mettäkone että sitä jälkeä pääsee mutta kun aina ei pääse.

    ainahan mettässä aukkoja on harvemmin tasaisesti 2000 runkoa hehtaarilla
     
  11. Fred Scuttle

    Fred Scuttle Lynxejä ja Ski-Doo

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Täälläpäin on lisäpuskurit Tundrissa, neliysissä, ja onhan se myös SH:n summitissakin . Vaikka taimet kierretäänkin, joutuu iskettämään jos minkälaisen rytteikön ja pajukon läpi, kuten tiedät. Ilmeisesti kohtuu luja tuo summitin keula, jos ilmankin pärjää.
     
  12. Induktanssi

    Induktanssi Guest

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    HEI! Mä oon vasta 30v ja nyt mua haukutaan vanhaksi! Hehehe
    Eiks Summitissa oo samanlainen vakiopuskuri, kuin työluokan kelkoissakin... siis leveämattoisissa?
    Kyllähän sellaisella uskaltaa puita kaataa... Jos se on yhtä vahva, kuin ST:ssä, jolla meni ainakin 10cm puu juurineen nurin eilen, kun ajoin hieman väärään paikkaan, enkä halunnut etsiä uutta uraa...
     
  13. skspolaris

    skspolaris Well-Known Member

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    ollut juuret melko löyhässä jos 10cm puu kaatuu kelkalla juurineen.
    ei ainakaan täällä päin mene tyvestä tai rinnan korkeudelta 10sentin puut nuri ihan nuin vain ainakin nakkaa kelkan kyljelleen tai sitten pitää alla vauhtia enemmän mitä tuolla pusikoissa saa kelkalla max 10-20km/h
    kyllä tässä keskustelussa ainakin on mielipiteitä saman verran kuin kirjoittajia ;D
    itse aloitin kelkkailun jotain 12w papan 3900 ja isännän 250 lynellä ja pääsi ummella mutta lynx cobra 583:slla ei päässyt sitten mihinkään umpisessa kun sellainen oli ensimmäinen oma kelkka.
    ja sen voin sanoa että 250,3900,360 lynellä uskaltaa kairaan kelillä kuin kelillä huonossa kelissä kaikilla ollaan joskus kiinni mutta se kuuluu asiaan ja irti se on vain saatava.vuorikelkat voi mennä paremmin jossakin ja jossakin vanhan liiton työ kelkka.
    itse en ole leveätelaisen kannattaja yhtään omasta mielestä 38cm maton leveys riittää hyvin umpiseen nuo siitä leveämmät on sitten veto hommiin jo koska ovat pirun paljon raskaampia ottaa irti kuin esim 250lyne
     
  14. pexi

    pexi Matryx rmk 850 155 -22, SKS 800 155 -16

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Jotenki pelottaa että yhteisymmärrys olis löytymässä (59-kansa alistumassa kohtaloonsa :p) ja tinka hyytymässä...otetaan vaikka käsittelyyn 9cm puut juurineen :D
     
  15. jounia

    jounia Skidoo summit 600 165" -22

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Puskuri auttaa pikkupusuissa, Tapiolan kasko isommissa :-*
     
  16. Fred Scuttle

    Fred Scuttle Lynxejä ja Ski-Doo

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Ja v,tut alistuu, panokset kovenee! ;D
     
  17. Jauho

    Jauho Rmk 155" ja CFI800RR 128"

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Onko teillä vara nostaa niitä ??? :eek:
     
  18. Fred Scuttle

    Fred Scuttle Lynxejä ja Ski-Doo

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Raha ei lopu, jos tekijät ei kuole! :p
     
  19. Nalle

    Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Minusta kun jotenkin tuntuu, että teillä niitä panoksia pitää koventaa.. Ties monettako vuotta tätä mäikkää käydään ja edelleen olen leveämattoisen kannattaja. Älkää nyt vaan erehtykö siinä ylemyyden tunteessanne vaan kuvittelemaan, että vaikka edelleenkin myönnän vuorikelkkojen etevyyden sarallaan, minä jotenkin muuttaisin omaa mielipidettäni noihin leveämattoisiin, tai alkaisin omaamaan suppeamman näkökannan.. Minun nähdäkseni leveäamttoisten porukka on suuruutensa jälleen kerran osoittanut. Ainakin minä tulen edelleen ajamaan STllä ja 59llä.. Ja kun jonain päivänä tulee aika ostaa uusi peli, on sekin aika suurella todennäköisyydellä leveä, ellei jopa tosi leveä. ;)

    Mutta koittakaahan te vuorimiehet pipertää niiden omienne kanssa... Ja jos tulee paha mieli, niin tehkää vaikka makkaratulet sinne risukon laitaan ja haukkukaa joku WT mallinen kelkka. Tuleepi parempi mieli ja taas se oma helevetin kallis investointi näyttää piirun verran verrattomammalta kulkineelta. ;D
     
  20. Fred Scuttle

    Fred Scuttle Lynxejä ja Ski-Doo

    Vs: Millaisella kelkalla uskaltaa kairaan nyt ?

    Rahaahan mulla on ollut siitä asti, kun äiti minun housuihin taskut neuloi. ;)
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Suosittele tätä sivua