Raivaussahat

Keskustelun 'Vähemmän kelkkailuun liittyvä jutustelua' on aloittanut käyttäjä Jani Sipola, 24/2/13.

  1. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Hoi,

    Pitäis kesällä vähän puuhastella tuola kotitilan mettissä. Aiemman kokemuksen perusteella raivaan nopiampaan moottorisahalla ku raivurilla, mutta siinä hommassa saa selän aika nopiasti huonoon happeen. Sain tuossa suosituksia raivureista ja tämä oli listan kärjessä!

    http://www.lakeudenkone.fi/tuotteet.html?id=75/672

    Onko kellään kokemusta tuollasesta reppuraivurista? Vaikuttais ihan toimivalta kamppeelta!
     
  2. loisteputki

    loisteputki Well-Known Member

    Vs: Raivaussahat

    Ei ole kokemusta tuosta, mutta mieluummin käveleskelen alueen peristeisellä raivurilla läpi ja katkon puut juuresta. Jahtihommissa kun kulkenut niin nuo puolenmetrin tyngät on ihan viho viimeisiä metsään jätettäviä. Lahoahaan ne jossain kohtaa, mutta kunnon perus raivurilla juuresta poikki on minun mielipiteeni. Tynkä silläkin jää, mutta paljon lyhyempi.
     
  3. Masai

    Masai Well-Known Member

    Vs: Raivaussahat

    Ääni perinteiselle raivurille.
     
  4. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Vs: Raivaussahat

    Vaan ku ei tuolla reppuraivurillakaan tarvi jättää puolimetristä tappia... se on tuolla vaan mahdollista, jos haluaa harrastaa semmosta ruottalaistyyppistä sahausta. Eli tuon voi säätää alas, jolloin saa lyhyen kannon. Tosin siitä tulee viisto, vaan onko sen väliä.
     
  5. loisteputki

    loisteputki Well-Known Member

    Vs: Raivaussahat

    No jos juuresta katkaisee niin miksi sitten tuollainen laittaa?
     
  6. M4tt1

    M4tt1 Polaris Axys Pro RMK 850 155" 19

    Vs: Raivaussahat

    Vuosi sitten tuli koulussa testattua tuommosta kun aukkoja raivattii puhtaaksi, oli jotenki vähän köykäsen olone kampe verrattuna normaalii raivaussahaan.
     
  7. loisteputki

    loisteputki Well-Known Member

    Vs: Raivaussahat

    Myös tätäkin minä mietin. Ja luulen että saman rahan, mitä tuo uutukainen maksaa, laittaa perinteiseen raivuriin niin ei parempaa tarvi.

    "Oikealla" raivurila kaatuu vähän isompikin ranka aika köykäisesti. Ja niitä tulee kumminkin tuollaisessa ensiharvennuksessa eteen aika monta.
     
  8. Hra XC

    Hra XC Well-Known Member

    Vs: Raivaussahat

    Minulta ääni oikealla raivaussahalle, käyttökokemukset kyllä jo 20v vanhoja, mutta silloin tuli ajeltua kuukausi tolkulla hussen raivurilla.
    (eikä silloin tuommosia ollu keksittykään mitä janin linkissä oli.)
    6-8 tankillisen päiviä tuli ajeltua ja niitä ei kyllä tavallisella sahalla aja raivausmielessä ellei oo tosi lyhyet jalat ja selkä... ;D

    ja muutaman kerran päivässä terän viilaus niin homma sujuu. :)
     
  9. amiantt

    amiantt INDY 600

    Vs: Raivaussahat

    Muistaakseni tuo reppumallin husku on kehitetty ajatellen pääasiassa ruotsissa käytössä olevaan reikäperkausmenetelmään, jossa taimikkoa peratessa poistetaan kunkin taimen ympäriltä varjostavat vesakot pois. Ja varsinainen taimikon harvennus suoritetaan muutamaa vuotta myöhemmin normi raivurilla.
    Ketjukäyttöinen terä on varmasti miellyttävä ja tarkka käytössä, joskin varmaan hitaampi kuin 225 millinen raivausterä.
    Käyttökokemuksia varmaan vähänlaisesti reppusahasta, mielellään kuulisin kokemuksia jos niitä jollakin on.
     
  10. joukaha1nen

    joukaha1nen Well-Known Member

    Vs: Raivaussahat

    Ruottissa ovat myös kokeilleet tuota reppusahaa taimikonharvennuksessa alaoksien postamiseen. Eli että tulis laadukkaampaa tukkia. Sanovat että 50% kalliimpaa työtä, mutta kyllähän siitä saa jotain takasinki laadukkaamman tyvitukin muodossa - sitten joskus. Ellei sitä ennen joku veripää kelkkailija aja taimikkoa siliäksi :D
     
  11. a--

    a-- deep snow glider

    Vs: Raivaussahat

    Viimevuotisrssa Koneviestissä oli pitkä juttu tuosta reppuraivurista. Kannattnee lukea se ennenkuin ostaa. Numeroa en muista mutta haku on hyvä
     
  12. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Vs: Raivaussahat

    Pistin jo toimitukseen öömailia ja kyselin tuota numeroa ;D

    Tuota reppuraivuria mietin lähinnä siksi, että osa noista raivausalueista on kasvanu sen verran isoksi, että joutuu käymään sahalla parsimassa. Olen raivureilla hinkannu risua poikki sen verrran, jotta tiiän millasta poltattamista se on ku sattuu +10 cm koivu. Niin ja olen sahannu isoillaki sahoilla. Ei riitä hermo ;D Siksi olen käyttäny pääasiassa moottorisahaa.
    Siis jos käyn ensin raivurilla ja lopuksi sahalla, niin onko se sen nopiampaa ku tuollasella ketjuraivurilla kertaalleen, vaikkakin sen oletettu teho olis vähän pienempi.

    Tässä joutuu miettimään tarkoin tuon valinnan. Ku yks kriteeri olis tuo työn helppous... Tuota raivattavaa olis tuossa enskäteen 100 ha.... Sitten vielä tuollasia kasvavien metsien kunnostuksia, jotka pitäis tehdä moottorisahalla joka tapauksessa, mutta sielä tuo reppukone olis aivan ehdoton.

    Yks juttu oli tuossa reppukoneessa tuo ulottuvuus ja se että sen kans ei tarvi tehdä ees-taas-liikettä niin paljoa. Osa noista meidän taimikoista on aurattu helkkarin syviin ojiin... Sielä saattaa tulla kaatuneita metsureita ja saatapeetä jokusen kerran tuollasen normi raivurin kans...
     
  13. Induktanssi

    Induktanssi Guest

    Vs: Raivaussahat

    Mulla oli sama ongelma ihan alkuun, kun en osannut terää huoltaa.
    Naapurin ammattimetsuri näytti, kuinka terä taivutetaan aina hampaan kohdalta ja sitten paljon jyrkempi viilaus hampaaseen ja a'vot.
    Muistan sen jälkeisen testiajon, jolta talolle saavuttuani totesin enolleni, että: "Nyt me voidaankin myydä moottorisaha tarpeettomana"
    Testimielessä olen kaatanut noin 20cm tyvestä puita. Niissä moottorisaha on nopeampi. Kymppisenttinen menee samalla vauhdilla raivurilla, kuin moottorisahalla ja pienemmille raivaussaha on ihan ykkönen.
    Moottorisahalla raivasin noin hehtaarin-kaksi ja en siihen työhön enää haluaisi alkaa. Eniten nyppi, kun ketju pitää pitää niin kireällä, että laippa savuaa tai muuten pienimmät varvut tempasevat aina ketjun päältä.

    Raivaussahana meillä on joku Jobu 90-luvulta. Toisena on pikkuinen Partneri, jossa heinikkoterä, jolla senttiset varvutkin menevät.
    Eroa noissa on niin valtavasti, että selkeästikin raivurin moottorissa pitää olla paukkuja. Pienellä markettiromulla metsään lähtö on varmasti pelkkää tuskaa.........

    Vielä loppuun, pumppupullossa pidän mukana glyfosaattiliuosta, jolloinka raivausta ei tarvitse suorittaa, kuin kerran. Suinkaus aina roskapuiden kantoon ja eipä verso...

    EDIT!
    Suurena etuna tuossa reppuhelekatinkoneessa on tuo pystykarsintamahdollisuus.
    Valtavana miinuksena taasen tuo "sinkeleitä ja mankeleita siellä täällä", eli jokainen, joka on kunnon risukkoa raivannut, tietää, että 90% risuista kaatuu omaan niskaan.
    Normiraivurillakin olet joskus jumissa puskan keskellä, niin kuinka sitten tuolla, kun on tuo (ilmeisesti) voimansiirto takana ja tukihilavitkutin päällä...
     
  14. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Vs: Raivaussahat

    Tottakai tuo terän terävyys on yksi erittäin merkittävä tekijä se on selvä. Mutta terävästä terästä huolimatta on isomman puun kaataminen raivurilla vähä /ceestä...

    Lapissa tuo vesakoituminen ei ole niin nopiaa että tarvis myrkkyihin turvautua. Ihan hyvin pysyy metsä kuosissa ku tekee tuon ensiharvennuksen ja vesakon poiston. Sen jälkeen se saaki olla siinä sellasen kymmenen vuotta.

    Hitto ku pitäis päässä kokeileen tuollasta reppuraivuria jossaki. Pitää alkaa kyseleen että onko joku tuttu ostanu moista härveliä ;D
     
  15. L4t3

    L4t3 AC CF/M 800 141" -11

    Vs: Raivaussahat

    Ite laittasin tuommoseen "nuoren metsän kunnostukseen" mieluumin kaatokahvat moottorisahaan tai sitten investoi isolohko raivaussahaan ja nipulliseen viiloja. Metsälehdessä oli kanssa aikanaan testissä tuo reppuraivari.
     
  16. ViRi

    ViRi Well-Known Member

    Vs: Raivaussahat

    Komppaan Induktanssia. Niitä hampaita kun muotoilee terottamisen yhteudessä vaikka maatilasorvilla, putkipihdeillä tjsp niin purevuus on aivan toista. Toki koneessakin pitää olla jonkin verran potkua. 10cm karahka menee kertahuitaisulla poikki.

    Lisäksi rakkineen runko pitäisi tietysti olla riittävän jämäkkä, jotta sitä kestää vähän lyödä puuta vasten. Tiedän toki että ettei se ole oikea tapa, mutta kummasti se tehostaa perkuuta. Itse ostin joku vuosi aikaa huskun 343:n ja harmittaa etten piheyksissäni hankkinut isompaa. Paras käyttämäni raivuri oli stihlin 500:n, se oli jämäkkä ja tehokas.

    ps. Tuossa Janin himoamassa uutuudessa on niin monta uutta ja ennenkokematonta liikkuvaa osaa, etten vanhana skeptikkona olisi sitä ensimmäisenä ostamassa. Tämä on toki pelkästään minun tietämätön mielipide.
     
  17. TEPI

    TEPI Well-Known Member

    Vs: Raivaussahat

    epäilen vähän että tuo toimis moottorisahan "korvaajana", eli että tuolla yhtä helposti sais kaadettua 10-15cm puun. tehoa tuossa on vaan 1.6kw, tosin ketjunopeutta näyttäs olevan vähän enemmän kuin vastaavantehoisessa moottorisahassa. mutta sitten kun tuo laippa on tuolla pitkän varren päässä, ja ketju alkaa vähä tylsyä, niin vois kuvitella et tuota on aika raskas puuta vasten painaa että terän saa uppoamaan ja aika ikävää kiertoliikettä joutuu tekemään. raivaussahassa moottori toimii tässä tilanteessa vähän vastapainon tavoin.
    ohuemmalle puulle tuo varmaan toimii hyvinkin, ihan muutaman sentin risulle varmaan raivaussaha on taas parempi. tuo soveltuminen pystykarsintaan on kyllä hyvä ominaisuus.
    kyllä mie ennemmin ottasin ammattimallin raivaussahan ja sille kun opettelee kaatotekniikan niin ei tuota 10cm+ puutkaan mitään ongelmia :)
    sitten jos alkaa kaikki kaadettavat olla lähempänä 15cm niin moottorisaha tai moto on parempi valinta ;D
     
  18. hanski-58

    hanski-58 Well-Known Member

    Vs: Raivaussahat

    ei kellään satu sitten olemaan vaikka kuvaa oikeasta teroituksesta mitä tuossa puhuitte, itselläkin raivuri hieman hengeton tuommoseen katkomiseen...
     
  19. Induktanssi

    Induktanssi Guest

    Vs: Raivaussahat

    Jos kuvaa ei muualta irtoa, saat noin kuuden päivän päästä.
    Periaatteessa kuitenkin jokaisen teräpalan kohdalta pitäisi sitä terää taivuttaa noin 15astetta leikkaavalle puolelle ja teroittaa sitten noin 30 asteen kulmaan.
     
  20. Hra XC

    Hra XC Well-Known Member

    Vs: Raivaussahat

    Meillä tämä ohje oli ihan raivaussahan käyttöohjekirjassa aikoinaan. Ihan kuvien kanssa.
     

Suosittele tätä sivua