Metsänhoito, metsänomistus, jne

Keskustelun 'Vähemmän kelkkailuun liittyvä jutustelua' on aloittanut käyttäjä Induktanssi, 5/3/13.

  1. MX Z

    MX Z Lynx rave 800H.O

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    Samaa mieltä ylispuiden poistosta PowderJunkien kanssa. Monesti tuolla taimikoilla näkee, kun on jätetty ylispuut sinne ja taimikko kasvaa ns epätasaisesti juuri tuon takia kun siellä ylispuiden varjossa se puolenmetrin taimikko ei pääse tekeen sitä pitempää vuosikasvainta vaan jää sellaiseksi "tatiksi" sinne pitkäksi aikaa.

    Hyvin muuten pelannu kaivinkoneessa tuo kiljotiini. Tänäiltana sai taas yhen parin hehtaarin kuusikon tehtyä. Palio nuista lähtee puuta, kun on tuollaisia kolmannen kehitysluokan mehtää ja siellä seassa on riukuuntunutta kuusta ihan sellaisena seinämänä, että siitä ei mikään läpi kävele. Mutta nyt pääsee hirvikin ilman ongelmia kulkemaan. ;)
     
  2. Ike

    Ike RossiMaksi

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    Kulotushommat kannattaa tehdä isosti jottei kustanukset karkaa / ha.

    Lannoitukset yleensä kannattavat ainoastaan eteläisessä suomessa, ja sielläkin esim. turvemailla joilla on kova kasvu ja ravinnepuutoksia. Lapin läänissä ei oikein kannatta edes ajatella kuin todella poikkeuksellisissa olosuhteissa / paikoissa.

    Tuhkan levitys on ihan ok, mutta sitä sitten pitää olla PALJON. Eli puhutaan suurimmillaan tonneista per hehtaari. Vaikutus toki sitten näkyykin ja tuntuu puun kasvussa jopa kymmeniä vuosia. Olen käynyt sellaisessa männikössä Nurmeksen seudulla jossa oli lannoitettu tuhkalla koealue 50-luvun lopulla. Jopa vielä nykyäänkin vaikutus kasvuun oli havaittavissa. Ero ei lannoitettuun alueeseen oli useampia kuutioita per vuosi parhaillaan. Toki paikka oli turvemaaksi muuttunutta, hyväkasvuista männikköä.

    Ylispuiden poistosta samaa mieltä muiden kanssa. Hankirajalla pois vaan. Jos ne jätetään ensiharvennukseen saakka on korjuuvauriot jäävälle puustolle jo kalliimpia kuin hyöty tukkeina.

    Koivuja ei kannata yleensä kasvatella kuin vaneriksi jos vain mahdollista. Muuten niitä voi käyttää esim. kuuselle suojuspuuna sopivasti harvassa asennossa. Kuusihan on aika hanakka tulemaan koivun alle ihan luontaisestikkin. Harvenna se koivikko ja odottele kuusia taikka jos kiire on niin kaikki pois ja uusiksi alusta asti. Taloudellisempi toki antaa luonnon tehdä töitä puolestaan ihan itse. Yleensä paras lääke on raivaussaha sellaisiin epämääräisiin paikkoihin.

    Ike
     
  3. PoederJunkie

    PoederJunkie Well-Known Member

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    Pikkusena ohjenuorana vielä sanoisin kaikille ylispuustoisen taimikon omistajille, että hyvin yleisesti nuilla ylispuustoisilla taimikoilla on ylispuuton määrä jotain 25-35 m3/ha luokkaa (riippuu ylispuuston järeydestä ja luku omakohtaisten mittausten karkea keskiarvo). Siitä sitten arvioimaan tukkiprosenttia paikanpäälle, ni voi hieman laskeskella, mitähän sieltä mahdollisesti sais rahana pois.
     
  4. Kojontti

    Kojontti 600R RE, x-rs pessimisti-evo

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    Hallituksen mailla täällä kainuun korkeuksilla on viime vuosina poistettu siemenpuut kun taimet ovat kymmenisen senttiä. Aika vähän enää edes jätetään siemenpuita, yleensä pahimpiin kivikkomaihin, konekylvö on vallitseva menetelmä helpommin muokattavilla mailla.
     
  5. ketomoto

    ketomoto piiptek 800 gaypride "146 -15

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    Jos ne taimet kasvaa sen hankirajan yli nii siinä tulee samalla aika palion vikanaisia taimia ku niitten päälle kaajellaan ylispuita.. vähä sama ku kurnuttaa ristiin rastiin kelekalla sielä taimikoissa :p tai mistä minä mitään tiiän ammattikoulu pohjalta...
     
  6. skspolaris

    skspolaris Well-Known Member

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    ei ne kyllä kestä paljon yli 10 sentin olla ettei taimi vaurioita tule kun poistetaa siemenpuita tai sitten pitää olla todella kantava lumi että runko/oksat pysyy lumen päällä.
    kyllähän ne joutaa pois jos on taimia tulossa joka paikkaan vaikka olisivat 5 senttisiä.
     
  7. Ike

    Ike RossiMaksi

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    Tuo noin puolen metrin mitta on täällä pohjoisessa ihan ok sääntö, kun lumihome tappaa aika paljon taimia vielä siinä metrinkin mittaisena. Toki tapauskohtaista harkintaa kannattaa käyttää ja pitääkin.
     
  8. PoederJunkie

    PoederJunkie Well-Known Member

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    Luontaisen uudistamisen edellytyksenähän on, että alalla on havaittavissa selvää taimettumista jo ennen hakkuita ja näiden pystyyn jätettävien siemenpuiden tehtävänä on vain varmistaa uudistumista. Yleensä siemenpuualueilla maa on jo valmiiksi täynnä siemeniä ja puuston poistaminen vapauttaa taimet kasvuun. Tämän vuoksi näillä siemenpuilla ei ole 5 vuoden jälkeen enää muuta virkaa, ko metton istumapuuna.
     
  9. Induktanssi

    Induktanssi Guest

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    Joka herättääkin kysymyksen.
    Meillä... oisko 10v sitten... hakkauttivat metsät (eivät olleet vielä minun hallinnassani) ja joku dorka metsäinssi laikututti noin 8ha maata.
    Vieressä olevat siemenpuuasemassa olleet koskemattomat maat ottivat siementä, kuin hullut ja tuplaten koneiden ajouriin.
    Sitten taas laikutettu maasto on periaatteessa normaalin käyskentelemisen/talvella kelkalla ajamisen suhteen tuhottu ja sinne laikkujen vieriin ottivat jotku perhanan koivurisukot kiinni ja peittävät jopa osittain jälkeenpäin apukeinona istutetut kuusentaimet!!!

    Mistä tulee tuo idioottimainen laikutus?

    Luojan kiitos enoni silloin sentään kielsi kyntämisen, jota olivat niin innoissaan tekemässä myös.
     
  10. 250

    250 Well-Known Member

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    Elikkä oliko tuossa kyseessä siemenpuilla tapahtuva uudistus? Ja männylle ilmeisesti koitettu uudistaa, vai?
    edit: ja mikä kasvupaikkatyyppi?
     
  11. Induktanssi

    Induktanssi Guest

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    Joo, männyllä mentiin ja kaikki siemenpuulla.
    Ammattikieleni ei varmaan oo oikeen hyvää, mutta sellasen hiekkakankaan päällä on talo ja sen viereiseen 0.5ha otti vain ajouriin siemenpuusta. Siirtelimme lapiolla joitakin satoja taimia ja siinä on kaunis alku metsälle.
    Toisella puolen on ehkä 6ha sellasta kosteahkoa maata, josta noin 4ha mätästettiin ja se on ihan hirveetä perunapeltoa ja silti joihinkin paikoin piti laittaa ihan manuaalisesti kuusentaimia, kun se mätästys vaan rehotutti ne roskapuut ja koivupuskia teetti kanssa.
    Sama tapaus kankaan toisella puolen.

    Kauempana siitä kankaasta ei edes ollut siemenpuita ja jotenkin ihmeessä mänty teki mahtavan metsäkkeen sinne.

    Sitten yksi alue ilmeisesti istutettiin (en ole 100% varma) ja hirveät söivät männyt. Sitä seurailen nyt ja katson, millaisen sekametsän siitä raivailen.
     
  12. SvaR

    SvaR Well-Known Member

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    Siis jos nyt yhtään ymmärsin niin kaikki ala ollu tarkotus uudistaa luontaisesti männylle ja sitten istutetaankin kuusia niin aika pahasti ollaan metsässä oltu ensi yrittämällä.
    Mätästys on hyvä muoto jos kuski osaa sen tehdä eli ei liian syvältä.

    Millä tittelillä sinä muuten noin kärkkäästi metsäasioissa kirjoittelet, ihan vaan että osaisi edes vähän suhteuttaa?
     
  13. Induktanssi

    Induktanssi Guest

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    Niitä kuusentaimia vaan sattui olemaan niin prkleesti ja niillä sitten tavallaan paikkailtiin, kun siinä muutenkin oli kuusta istutettuna todella liki.
    Titteli: Totaalinenturistimetsänhoitoasioissa.

    Aloitin topikin vaan ihan ajatellen, että itsellä on hurjasti mielenkiintoa ja tekemisenhalua ja tuo kelkka nyt tavallaan liittyy metsänhoitoon. Lue ihmeessä ensimmäinen viesti.
    Ja anteeksi, että olen kärkkäästi kommentoinut.
     
  14. PoederJunkie

    PoederJunkie Well-Known Member

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    Siinä vain on kato dorkilla metsäinsseilläkin laki vastassa, joten kaikki kasvualustat ei ole sallittuja luontaiselle uudistamiselle. Sen mitä ite oon dorkaillu metässä ja aiheuttanu ihmisille taloudellista tappiota luontaisen uudistamisen merkeissä, on tapahtunut täysin harkitusti ja erittäin ohut kunttaisille alueille, jossa jo ennen hakkuuta on ollut laskettavissa ainakin se 1500 tainta hehtaarille. Jos ei ole, niin vähintään äestys, tai laikutus, mikäli kivisyys sen sallii äestyksen. Jos isäntä toivoo uudistamisen tuottavan, niin sitten aurataan ja istutetaan! Niin tekisin myös omiin metsiin.

    Pyytäisin kuitenkin hieman perehtymään hyvän metsänhoidon suosituksiin, mikäli kovinkin aktiivisesti omatoimista metsänhoitoa harrastaa.. Teos on Tapion julkaisema ja sen voi tilata Tapion verkkosivuilta.

    Ihan hatusta vedetyillä ei kannattais minkään ammattikunnan edustajien toimia arvostella... Se ei ole kenenkään etu, eikä johda ainakaan rakentavaan keskusteluun.
     
  15. MX Z

    MX Z Lynx rave 800H.O

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    Suosittelen kanssa tuota Tapio julkaisemaa "opasta". Siitä kyllä saa aloitteleva henkilö yllättävänkin paljon tietoa irti ja tietääpähän mitä metsälle pitäis tehdä.

    Vaan nyt hailuotoon pilikille! 8)
     
  16. Induktanssi

    Induktanssi Guest

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    Tarkoitus ei ollut hyökätä koko ammattikuntaa vastaan. Ei missään tapauksessa. Pahoitteluni, jos tuli röllipeikko kylään.
    Olen itsekkin unelmoinut ko. alan koulutuksesta, mutta nykyisessä elämäntilanteessa ei koulun penkki enää ole minua varten.

    Yksi iso ongelma on, että metsien virkistyskäytölle viitataan kintaalla. Menee melko pitkään, ennenkuin tuokin 8ha on kävelykelpoista. Ei kiinnostaisi nilkkojaan murtaa. Niin, tuo on siis talon välittömässä ympäristössä, heti kankaalta laskeuduttaessa...
     
  17. Induktanssi

    Induktanssi Guest

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    Uutta putkeen....
    Naapurin eukko tosiaan näyttää hakkauttavan tuon koko 7ha kuiduksi/energiaksi ja aikoo myydä maat muutamalla satasella.

    Alusta on varmasti hyvää ja sopivaista koivikolle. Tämä naapurin ammattimetsurilta, jonka taannoin omilla urilla näin.

    Nyt sitten, kertovatko asiaa tuntevat, kannattaisiko tuo ostaa ja miten maa muokata, jos tekisin siitä omalle lapselle vanerikoivikon?
     
  18. Motopete

    Motopete Well-Known Member

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    Kannattaa tietysti ostaa, jos ei muuten niin tollolta turvaan kuitenkin.. ;D
     
  19. Deippa

    Deippa Yamaha Phazer FX -07

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    Maata kannattaa aina hankkia. Sen valmistus on nimittäin lopetettu jo aikaa sitten 8)
     
  20. 250

    250 Well-Known Member

    Vs: Metsänhoito, metsänomistus, jne

    No jos koko 7 ha saa muutamalla satasella, niin kannattaahan se ostaa pois kuleksimasta. Ja kannattaa ottaa selvää että mikä kasvupaikkatyyppi alueella on? Ja äkkiseltään vähän ihmetyttää että miksi se hakkuuttaisi sen jo kuitu/energiapuuna (vetoaako väärään puulajiin, vai täyttyykö uudistusrajat?)
     

Suosittele tätä sivua