Veden poisto tankista?

Keskustelun 'Korjaamo' on aloittanut käyttäjä Fatfinn, 1/4/13.

  1. Fatfinn

    Fatfinn Polaris 800 Assault Switchback 2018

    Miten nuo mahdolliset vedet poistetaan tankista? Tankki irti ja tyhjäksi vai onko lisäaineita jotka poistaa veden?
     
  2. Sampo

    Sampo Winha 31S

    Vs: Veden poisto tankista?

    Eipä tule äkkiseltään mieleen kuin Masinol ym vastaavat joita autoissa ennen käytettiin..Sitähän ei kai suositeltu 2T seosbensiinin joukkoon..Tarkoitus sitoa vesi itseensä ja liueta sitten bensan sekaan.Tai niin olen ymmärtänyt..
    Vois kai sitä hiukan lirauttaa jos kerran kyse vain "kaikenvarasta" mutta jos varmaksi tietää että siellä on vettä-kaataisin pois ja vaikka ruohonleikkuriin sitten tms..
     
  3. arskaw

    arskaw Well-Known Member

    Vs: Veden poisto tankista?

    Venepuolelta löytyy sopivia käsipumppuja tuohon tarkoitukseen, en muista millä nimikkeellä olikohan öljynvaihtopumppu tms.
     
  4. Induktanssi

    Induktanssi Guest

    Vs: Veden poisto tankista?

    Jos se nyt tuntuu, että olisi talven mittaan kondensoitunut, tankki täyteen ja ajamalla tyhjäksi ja joko kesäteloille jättää täyden tankin tai ihan tyhjän.
    Jos taasen lojunut vuosia, pari litraa bensaa joukkoon, sekoitus ja lappoletkulla kaikki pois.

    Alkoholit ovat jäänestoaineita, eivätkä poista sitä vettä mihinkään.Sitovat sen ja estävät jäätymästä suodattimiin, letkuihin, jne ja lopuksi koko setti palaa koneessa. Ei niitä kannata kelkan tankkiin tunkea.
     
  5. 1234.5k

    1234.5k Member

    Vs: Veden poisto tankista?

    Ei ne lisäaineilla häviä. Lappo tai pumppu jolla tankki tyhjäksi. Jos on aikaa ootella niin haihtuuhan ne sieltä itekseen kun jättää korkin pois.
     
  6. Kojontti

    Kojontti 600R RE, x-rs pessimisti-evo

    Vs: Veden poisto tankista?

    Tankki tyhjäksi ja korkki/korkit auki suojassa haihduttamalla saa kaikki. Irroittamalla ja kaatamalla saa riittävän tyhjäksi.
     
  7. TA

    TA Well-Known Member

    Vs: Veden poisto tankista?

    Noinkohan sitä vettä tankkeihin enää nykybensoilla paljoakaan kertyy? Nimittäin 98E:ssäkin on kai maks. 5 % etanolia eli eiköhän se vesi sekoa siihen ja sekoitu sitten koko seos bensan joukkoon ja siitä eteenpän bensan mukana.

    Muistaakseni noilla Masinoleilla (80 luvun lopulla viimeksi käyttänyt) annostelu oli litran pullo tankkiin (n. 40 l) tekee seokseksi 2,5 % ja siis nykybensassa enempi alkoholia.
     
  8. Kojontti

    Kojontti 600R RE, x-rs pessimisti-evo

    Vs: Veden poisto tankista?

    Ihan samalla lailla kertyy, ei Masinol tai mikään muukaan sitä vettä sieltä järjestelmästä poista. Estää vain jäätymisen.
     
  9. TA

    TA Well-Known Member

    Vs: Veden poisto tankista?

    Usko mitä haluat.

    Ns. pulituuriukot taisi aikanaan poistaa denaturointiaineet valuttamalla lasolia jääkylmää ratakiskoa pitkin. Denaturointiaineet jääty siihen rautaan ja alkoholi valui alas toiseen pulloon.

    Kokeile sitten vaikka samaa kikkaa eli valutat vetiset bensat jääkylmää ratakiskoa pitkin niin vesi jäätyy siihen ja bensat takaisin tankkiin.
     
  10. Kojontti

    Kojontti 600R RE, x-rs pessimisti-evo

    Vs: Veden poisto tankista?

    Vesi on edelleen bensaa raskaampaa ja riippumatta siitä onko se sulaa vai jäässä, se pysyy polttoainejärjestelmän pohjalla. Lisäksi etanolilisäys ei ole poistanut fysiikan lakeja ilmankosteuden kondensoitumisen osalta, eli kosteus tiivistyy vajaiden säiliöiden sisäpintaan kuten -80 luvullakin.

    Masinol tai mikään muukaan ei tee vedestä bensaa.
     
  11. TA

    TA Well-Known Member

    Vs: Veden poisto tankista?

    Ei tuolla alussa kukaan kysynytkään miten vedestä tehdään bensaa vaan miten vesi poistetaan tankista. Se poistetaan tankista siten, että se saadaan sekoittumaan bensaan ja kulkeutumaan bensan mukana koneen läpi ja höyrynä pakoputkesta pihalle.

    Enkä minä väittänytkään etteikö mahdollinen kosteys kondensoituisi tankissa.

    Mutta tosi on, että Masinolilla tms alkoholilla saadaan vesi sekoittumaan bensaan. Ja koska nykybensassa jo on etanolia niin epäilen, että pienet kondensoitumiset sekoavat joukkoon ilman erillistä Masinolin lisäystä.
     
  12. Induktanssi

    Induktanssi Guest

    Vs: Veden poisto tankista?

    Totta.
    Ja jos sitä vettä tuntuu/pelkää olevan niin god damn perhanan paljon, lapolla tyhjäksi ja jättää vanhaan 2t- kannuun odottamaan juhannuskokon sytyttämistä.

    Kesäksi suosittelen henkilökohtaisesti tankin täyteenjättämistä.
     
  13. Sampo

    Sampo Winha 31S

    Vs: Veden poisto tankista?

    Näin se menee.
    Vaikea vaan sanoa tapahtuuko sitä kondensoitumista merkityksellisessä määrin vajaassa tankissa jossa vain vähän bensaa jäljellä..Jos vaikka pidän tyhjää kanisteria jossain nurkissa kesän ajan,niin ei sinne kyllä mitään vettä tule.Ei vaikka kannussa olisi muutama litra bensaa.
     
  14. Induktanssi

    Induktanssi Guest

    Vs: Veden poisto tankista?

    Nyt villi veikkaus... Rohkenen olettaa sen kosteuden tiivistyvän kelkan tankkiin, koska se ei ole täysin tiivis LUE=Kelkka katollaan ja tihkuttaa ulos.
     
  15. Sampo

    Sampo Winha 31S

    Vs: Veden poisto tankista?

    Tiivis tai ei(korvausilman reikä on korkissa aina)niin eihän noi lämpötilanvaihtelutkaan kesällä ole juuri mitään.Mistä sitä vettä tankkiin oikein tiivistyy?

    Ekaa kertaa viimetalveksi täytin prätkästä terästankin piripintaan.Ja sekin vain siksi kun en keksinyt muuta paikkaa minne tyhjään veneestä bensat kun kelkkaan esim se ei käynyt koska on ihan omansa mixtuura.Tarkoitus ei ollut estää kondensoitumista,mutta jospa sekin nyt sitten tuli samalla hoidettua..Kyllähän toi motskarin tankki aika huurteessa ulkoa päin taitaa olla aina kun pakkanen lauhtuu nopeast kylmässä tallissa...

    Kyllä tähän kohta joku fyysikkko tulee kertomaan tuliko tankkiini vettä ;)
     
  16. znood

    znood Guest

    Vs: Veden poisto tankista?

    Vesi sekoittuu etanoliin joten pienet määrät poistuu jo bensan mukana .. tietysti bensassa oleva etanoli ei pysty sekoittumään isoihin määriin joten tankin tyhjääminen vaikka irrottamalla ja ylösalasin kääntämällä auttaa kovasti asiaa :) Tenttua esim Masinol ei voi kovasti lisäillä bensaan koska alkoholia on jo bensassa se 5%+ ja useiten 2T-koneille maksimietanolimäärä on se 5%.

    Niinjoo .. tiivistymistä ei tapahdu ellei tankki ole tyhjä. Eli kannattaa pitää tankki täynnä vaihtokelien aikaan.
     
  17. Induktanssi

    Induktanssi Guest

    Vs: Veden poisto tankista?

    Totta turiset... Kaippa tuo perhanan ympäröivä ilma sinne mönkii....
    Kelkan tankkihan on ulkoapäin aivan huurussa, kun lämpö vaihtuu... Tuon kun toistaa 20 kertaa, saatanee jo useampi desilitra vettä, josko sama tapahtuisi tankin sisäpuolella....... Eli tässä yllä tuli selitettyä ja perusteltua, miksi tankki täynnä ja mistä se kaikki juontaa...
     
  18. TA

    TA Well-Known Member

    Vs: Veden poisto tankista?

    Kondensoitumista varten tarvitaan samalla kertaa kaksi asiaa:
    - ilmaa, jossa on vettä eli kosteutta (lämpimässä ilmassa voi olla enemmän vettä kuin kylmässä)
    - pinta, jonka lämpötila on alle ao. ilmankosteutta vastaavan kastepisteen

    Kaikki asiat, joilla ehkäistään noiden kahden esiintyminen yhtä aikaa vähentää kondensoitumista.

    1. Täysi tankki - ei jää tilaa kostealle ilmalle
    2. Tyhjä tankki - sisällä olevan Ilman ja sisäpinnan välille ei synny paljonkaan lämpötilaeroa, koska ilma jäähtyy samaa tahtia kuin pinta. Muovitankki jäähtyy sisäpinnasta melko hitaasti.
    3. Tiiviisti suljettu astia - ei tule uutta kosteutta astiaan. Jos vaikka ilman kosteus kondensoituisikin niin ilma vastaavasti kuivuu koska uutta kosteutta ei pääse tilalle. Lämpötilan noustessa se vesi haihtuu takaisin siihen kuivaan ilmaan.

    Tankin sisäpuolella ei käytännössä tiivisty yhtä paljoa kuin ulkopinnalla koska uutta kosteaa ilmaa ei pääse tilalle niin nopeasti. Periaatteessa tankki "hengittää" korvausilmaletkun kautta lämpötilan vaihteluiden aikaansaaman pienen paineen vaihtelun johdosta. Se on kuitenkin melko vähäistä.
     
  19. Sampo

    Sampo Winha 31S

    Vs: Veden poisto tankista?

    Niin kai sitten niin..mulla on vanha kelkka ja siinä on tankki kuomun alla(ehkä hieman suojaisammassa),en ole huomannu että olis huurtunut päältä..tosin eipä tullut katottua nimenomaan sitä varten sinne alle kovin usein.

    Mitäs sitten siihen sanotte kun nykybensan säilyvyysaika pitäisi ola jotain 2-3kk vai mitä se oli?
    En minä ole jättänyt kallista menovettä suotta seisomaan puoleksi vuodeksi juuri koskaan mihinkään.Sinne jää mitä jää käytön jälkeen enkä ole huomannut murheita vanhalla bensalla.Tämän tästä saa lukea tarinoita kuinka vanhoilla bensoilla jotkut on päräyttäneet koneita tulille.

    Lisäys:Niin,ja toki olen pyrkinyt kaatamaan tuoretta bensaa aina päälle kausikoneeseen kun otan käyttöön.Ja ei siellä ole monesti ollut sitä vanhaa jäljellä juuri mitään.
     
  20. Sampo

    Sampo Winha 31S

    Vs: Veden poisto tankista?

    Tuo "TA:n" selostus oli minusta aika hyvä ja ymmärrettävä.
    Eli näillä mennään :)
     

Suosittele tätä sivua