Kelkkailijan survival -yksin jumissa kairassa

Keskustelun 'Baana' on aloittanut käyttäjä Fazeristi, 4/4/13.

  1. Fazeristi

    Fazeristi AC M6000 Sno Pro

    Tuli tuossa pääsiäisenä uutukaista testatessani mieleen mitä teen jos kelkka jää reitille - minne ottaa ensimmäisenä yhteyttä jos hätätapaus yllättää. Reitillä olikin yksi kaveri remminvaihtopuuhissa - vaatimattomalla kokemuksellani auttaen matka kaverilla jatkui. Itse en uuteen kelkkaan ehtinyt vararemmiäkään hommata... siksi ajelu vain lähellä hiihtokeskusta.
    Lapissa kännykän kuuluvuuskin häviää muilla liittymillä kuin Soneralla pihavalojen jäätyä näkymättömiin.
    Helmikuussa -30 pakkasessa Pokka-Kumputunturi -välillä ajamattomalla reitillä saatiin kelkat kunnolla jumiin muutamaan otteeseen (puuteria runsaasti...), hämärtää, kännykässä ei kenttää, sivistyksen pariin reilu kolmekymmentä kilometriä. Onneksi ei lähdetty Porttipahdan ylitykseen; Tievabaarin miehen mukaan jäällä olisi ollut vettä liki puoli metriä...

    Pitkä kävely?, tulivehkeet aina mukana, työkaluja, lapiokin ym. Eikä tietysti mielellään yksin ja kerro aina reitti mihin aiot mennä ja aikataulu.

    Jos on kokemuksia niin kerro vinkkisi ja tarinasi opiksi muille.
     
  2. znood

    znood Guest

    Vs: Kelkkailijan survival -yksin jumissa kairassa

    Niin no yksin ajaessa pitää olla aina vehkeet mukana jotta saa tulen tehtyä ja mieluummin päivän muonat sekä tarpeeksi vaatetta. Kokeneet eräkelkkailijat kuljettavat myös metsäsuksia mukana koska suksilla matka taittuu hangessa paljon helpommin kuin tarpomalla.
    Ei sinne metsään kuole vaikka se kelkka sinne hajoisikin kunhan on varautunut viettämään aikaa siellä(ruokaa, tulentekovehkeet, avaruuspeite, jne...) Gepsistä sitten kattellen vaan optimaalisin reitti pois lähimmälle autotielle. Tietenkin kelkkailemaan lähtiessä on hyvä ilmoitella mihin on menossa jotta osataan etsiä oikealta suunnalta kun ei miestä kuulu.

    Paras on tietenkin olla ajelematta yksin pitkin pomokairaa pätkäkelkalla ja pysyä "nurkissa" jossa kelkkareittiä käppäilemällä löytyy aina joku asumus/kämppä parin kilsan säteeltä.

    Tuli mieleeni se taannoinen tapaus jossa joku tyyppi oli yrittänyt ajella taivalkoskelta hossaan tms.. yksin ja pätkäkelkalla. Sinnehän se oli jumiin jääny viettämään yön maastossa. Onneksi ei ollut -30 pakkasta.
     
  3. carrillo

    carrillo Well-Known Member

    Vs: Kelkkailijan survival -yksin jumissa kairassa

    http://kimk.kaamosnet.fi/kimk/prodpics/paikannuspiste-kelkkareitit.jpg
    Tuommoisia kylttejä näkhyy joissahin tolopissa jos pysyttelle reiteillä, ja sattuupi apuja tarviamaan.

    Mulla on aina pikkukirves, tuohokset,tulentekovehkeet ja leuku mukana. Sekä tieten kelekin vaatimat remmi ja hieman työkaluja. Eikä yksin rymyämään umpikairaan. Pitkä kuormaliinhakaan ei huono ole, saapi sen kamppeen vetästyä pois vaikka pakilla jostain, kun laittaapi liinan telamaton silmiin kiinni, niin kelkan matto toimii vähän niinkö vinssi. (jos on pakkhi ja paikka mihin toisen pään sitasee ;)) Kuusien kuivat alaoksat saaphi sytthtymään vaikka ois eräkoulut jäänhy käymätä.
    Ja sithen kun tulee hiki,, kun on ensin ollu niin pirun kylymä, pietään vaatheet päällä= hypotermian ensimmäisiä merkkejä ;)
     
  4. patikkomestari

    patikkomestari Yamaha Nytro RTX

    Vs: Kelkkailijan survival -yksin jumissa kairassa

    Tosta carrillon mainitsemasta telamaton vinssinä käyttämisestä on oikein kuviakin poliisien nettisivuilla.Kiskoivat lynxiä juuri noin rannalla loskasta ja sohjosta ylös eteenpäin.Narun toinen pää telassa ja toinenpää rannalla puussa kiinni.
    Ite kun ajelin ekan kerran nyt yksin lapissa kelkalla,niin mukana oli älypuhelimen lisäksi pitkällä toiminta-ajalla varustettu hyvä norminappuloilla oleva peruspuhelin sekä maasto gps,josta esim hätätilanteessa tarkat koordinaatit pelastushenkilökunnalle.
    Sitte tietty paperikartta,evästä,varavaatetta,pari lootaa sytytyspaloja,puukkoo,nippareita,jesaria,ledlenseriä ym.
    Lisäksi astinlaudoilla oli pari varakannua bensaa varmuudenvuoksi.
    Yksin jos on liikkeellä ja jotain sattuu,niin tärkeetä on myös se,että ensin vähän miettii,että mites nyt kannatais menetellä ja pysyy rauhallisena.
    Sama pätee jos eksyy,eikä mukana satu olemaan gepsiä.Ei kannata päätä pahkaa sinkoilla joka suuntaan,vaan vähän muistella ohittamiaan maamerkkejä,joita varsinkin yksin ajellssa kannattaa katsella,eikä pelkästään keskittyä pitämään mahdollisimman kovaa reittinopeutta,jolloin jää paljon ympäristöä huomioimatta.
    Paljon on varmaan tosikonkareilla lisää vinkkejä,mutta tälmmosiä ajatuksia oli itellä.
    Nii ja tietty kelkastaan pitää olla melko varma,että kaikki perusjutut on ok.
     
  5. LeviSLED

    LeviSLED Guest

    Vs: Kelkkailijan survival -yksin jumissa kairassa

    Mulla on tämmönen varustus aina matkassa:
    • vararemmi & varatulppia
    • kelkan työkalut
    • kirves ja pieni lapio
    • ensiapulaukku (jossa useampia avaruushuopia)
    • reittikartta
    • vanhempi nokialainen, jossa akkua riittää viikoksi.
    • tulentekovehkeet (tulitikut, sytytyspaloja, pikku pullo sytytysnestettä)
    • pientä purtavaa
    • pipo ja paksut työhanskat
    • pari kuormaliinaa

    Jos keskellä kairaa joutuu jostain syystä vaikka yön viettämään, nuo ensiapulaukun avaruushuovat on uskomattoman käytännöllisiä. Kun niitä on useampia matkassa, yhdestä voi rakennella tuulisuojan ja lopuilla pitää ittensä lämpimänä.
     
  6. patikkomestari

    patikkomestari Yamaha Nytro RTX

  7. znood

    znood Guest

    Vs: Kelkkailijan survival -yksin jumissa kairassa

    olisko alkuperänen alottaja halunnu kuitenkin että kerrotaan kauhutarinoita tapahtuneesta :) ?
     
  8. sipe.koo

    sipe.koo Well-Known Member

    Vs: Kelkkailijan survival -yksin jumissa kairassa

    Lisäisin tuohon kattavaaan listaan vielä otsalampun ( pieni kuljettaa), sillä jos kelkka ei pysy jostain syystä käynnissä, on pimeätä järveltä huonosti havaittavissa, kun ei niitä tulenteko vehkeitä ole siellä ihan lähellä. Olen lisäksi liimannut kelkkaan lisä heijastimia, jotta näkyisi pimeässä mahdollisimman hyvin.
    Ja puhelimen kenttää ei todellakaan ole joka paikassa. Aina surrival kamat matkassa, kun oomme reissussa.
     
  9. JEP

    JEP RE -14, XCF, Viking II, Lynx 3500, XCSP 500

    Vs: Kelkkailijan survival -yksin jumissa kairassa

    Jos jääpi tulentekovehkeet pois matkasta niin tulet syntyy "opetusvideon" konstilla http://www.youtube.com/watch?v=EAk2Txd3msg
     
  10. Fazeristi

    Fazeristi AC M6000 Sno Pro

    Vs: Kelkkailijan survival -yksin jumissa kairassa

    ;D saa senkin tehdä jos haluaa. Sekin kiinnostaa miten se roppana sitten haettiin pois sieltä jänkältä tai korvesta - ei noita kelkanraatoja kuitenkaan yhtenään tuu vastaan ???
     
  11. znood

    znood Guest

    Vs: Kelkkailijan survival -yksin jumissa kairassa

    Kai kelkan reellä saa tuotua pois jos se hajoaa. Paremman puutteessä ehkä jopa ahkiolla.
     
  12. LeviSLED

    LeviSLED Guest

    Vs: Kelkkailijan survival -yksin jumissa kairassa

    Jos kelkassa tela vain pyörii ja alusta on ees jotenkuten kunnossa, hinaamalla tulee parhaiten. Jos taas telasto on tuhannen päreinä, kelkkaa voi siirtää reitillä reen kyytissä. Umpihangesta olen yhen raadon hinannu vahvan teollisuuspressun päällä.
     
  13. Fazeristi

    Fazeristi AC M6000 Sno Pro

    Vs: Kelkkailijan survival -yksin jumissa kairassa

    No näin tietysti, en osannut muotoilla kysymystä oikein mutta hainkin lähinnä vastausta siihen kun on reissussa kauempana kuin kotikulmilta (n. 400-500km) ja tuttuja kavereita ei ole. Lähin huoltamo tai "TB:n baari" toki varmasti tietää jo jotain mutta tästä voisi löytyä muutama mehukas tarina kypärä kourassa apua pyytämään menosta.
     

Suosittele tätä sivua