Ensimmäistä kelkka ostamassa?

Keskustelun 'Minkä kelkan ostaisin?' on aloittanut käyttäjä kelkka-ukko, 19/3/13.

  1. kelkka-ukko

    kelkka-ukko Member

    Ensimmäistä kelkkaa oon ettiny jonkin aikaa. Hakusessa olis siis kelkka jossa tehoa löytyy reitti ajoon mutta myös joskus umpi hangessa pitäisi jollain tavalla päästä. Sportteja olen katellu. Eniten olen kattonu lynx 550 ravea 2007 9 tuhatta ajettu fööni .... artic cat f6 sno pro 2007 3 tuhatta ajettu nestekoneella .... ski doo mx z x 600 2004,, 4 tuhatta ajettu nestekoneella.... Kokemuksia kyseisistä kelkoista..
    Toivoisin hyvin perusteltuja vastauksia.
     
  2. Exoxxer

    Exoxxer Lynx rave 600sdi 155"

    Vs: Ensimmäistä kelkka ostamassa?

    Jos ummessa ajat vähäsenkää enemmän nii unoha fööni koneiset. Niillä ei tee mittää ummessa
     
  3. T-Cat

    T-Cat Well-Known Member

    Vs: Ensimmäistä kelkka ostamassa?

    Todella asiantunteva vastaus, thumbs up! ;D
     
  4. ZetaÄrrä

    ZetaÄrrä Well-Known Member

    Vs: Ensimmäistä kelkka ostamassa?

    no lynksi tippuu katin ja skiidun kyydistä kun ei ole voimaa.. mutta ummellahan et itten pääse nuilla kyllä millään.. muutenpa niillä on omat murheensa joka merkillä. ite ottaisin skippaduun tai lynen vastaavan nestekoneella. niihin on joka kylässä tietoa ja jopa taitoakin korjata.
     
  5. Exoxxer

    Exoxxer Lynx rave 600sdi 155"

    Vs: Ensimmäistä kelkka ostamassa?

    En tiedä asiantuntevasta mutta Nimimerkillä: kokemusta on!
    Puhkulla ei p3rkele uskalla etes kattoa umpea ku samantien on jumissa. Onhan se kuskista kiinni tottakai.
    Ite laittasin ski-doon nuista. Onko tuo ski-doo sdi vai ho vai ss? Revit mitä ite oon ajanu nii todella hyvät ajo ominaisuudet tuon ikäsiksi kelkoiksi kuhan vaan sukset vaihtaa. Ainaki entinen SS koneinen -06 revi oli todella miellyttävä ja hyvä omasta mielestä. Nyt jos pitäis alkaa jotain vanhempaa kelkkaa katsomaan nii revin laittasin. Tekniikka on todella yksinkertainen ja konehuoneessa on tilaa kummiski nykykelkkoihin nähden melko hyvin. Rungothan nuissa Reveissä on vähä paperia mutta pikkasen vahviketta sinne ja tänne nii kyllä kestää paukuttaa reittiäki.
    Vakio iskarit toimii tiettyyn pisteeseen asti hyvin mutta melko äkkiä tulee raja vastaan niissäki. Kovemmassa vauhissa patikossa meinas loppua ominaisuudet hpg:eista kesken ainakin omassa ajossa(johtuu varmaan 100kg elopainosta kelkkakamppeet päällä ;D)
     
  6. Kamppi

    Kamppi Well-Known Member

    Vs: Ensimmäistä kelkka ostamassa?

    Kannattaa ottaa vaihtoehtolistaan myös Lyneltä vähintään vuoden 2007 vastaavat nestekoneet. Niitä on markkinoilla ihan kohtuullisesti tarjolla ja hyviäkin löytyy kunhan viittii ettiä. Juttua ym löytyy foorumilta vaikka novelliksi asti. Lynx on hiukan painavampi kuin Rev mutta jykevämpi. Pätkä Rev varustettuna hiukan korkeemmalla harpulla menee ummessakin ihan kohtuullisesti. Mietiskele kuin paljon ajostasi on umpista ja tykkääkö patikkoa paukuttaa "isoa kovaa". Siitä kun vetää johtopäätöksen niin kyllä se valinta osuu oikein.

    Voisko jokin seuraavan kaltainen karkea jako pitää eres jonkin verran kutinsa:

    patikon paukutus / umpinen:
    >90% / <10% --> pätkä
    80 - 70% / 20% - 30% --> pätkä, puolipitkä
    <70% / >30% --> puolipitkä, pitkä

    Tuota listaa ei kannata lukea kuin piru raamattua ;D .
     
  7. Mr. El Maco

    Mr. El Maco Yamaha SW440

    Pitäis myös tietää. Mitä tämä umpinen on. Etelä-Suomen satunnaiset umpisajot hoituu hyvin pätkällä. Föönillä vähän kehnosti mutta yleensä silläkin pääsee.. esim. Catin f7:lla ei ollu minkäänlaista ongelmaa.
     
  8. repeat

    repeat Kitty Cat

    Vs: Ensimmäistä kelkka ostamassa?

    Jos pelkästään sijoitettavaa rahasummaa ajattelee, ottaisin laskuihin myös Polariksen. Sillä hinnalla mitä noista vähän ajetuista -04 rev mallin Ski-doista pyydetään alkaa saamaan jo 08-09 Polarista joilla on ajettu puolet vähemmän (kun tuskin löydät -04 kelkkaa jolla on todellisuudessa ajettu vain 4000 km).
    Itselle tuli laitettua talvella -08 RR Polaris, ja pyyntihinnat oli samaa luokkaa kuin nuilla mainitsemasi ikäisillä reveillä. Bensahan tuolle kyllä kelpaa, mutta niin on kelvannut muillekkin omille aiemmille kelkoille.
    REV on kieltämättä hyvä ajaa, kun sellasellakin on tullut päästeltyä menemään pari talvea. Lynxiä jos otat mukaan kelkka vaihtoehdoksi, suosittelisin kattomaan sellasia joissa on jo PPS-alusta. Nykysen RR:n alusta ei pelaa tällä hetkellä lähellekkään niin mukavasti kuin edellisen PPS-alustaisen Lynxin alusta toimi, mutta kesällä aletaan hakemaan lääkettä siihenkin. Tieten noissa Brp:n tekeleissä on vielä se hyvä puoli että käytettyjä osia löytyy joka kylältä pilvin pimein.
     
  9. kelkka-ukko

    kelkka-ukko Member

    Vs: Ensimmäistä kelkka ostamassa?

    Mitenkäs kulutusten laita on? mikä kuluttaa vähiten? minkäs merkin kone kestää eniten kilometrejä? uskaltaako harkita lähemmäs 10 tuhatta ajettuja?
     
  10. Glx5900

    Glx5900 TNT 2008

    Vs: Re: Ensimmäistä kelkka ostamassa?

    Joo aina huudetaan heti että "ei pätkää eikä fööniä ummelle, ei mee mihinkää". Ei taida esim. Etelä-Karjalassa ikinä tulla sellasia talvia ettei pätkällä pääsis, ja föönilläkin. ;) Sijainti ratkaisee ja/tai meinaako kuskata kelkan Norjaan kuinka useasti?
     
  11. kelkka-ukko

    kelkka-ukko Member

    Vs: Ensimmäistä kelkka ostamassa?

    Itse asun pohjois-karjalassa. täällä on joka talvi muutama kymmenen senttiä lunta. miten pätkä pärjää sellaisessa lumessa? Mitenkäs kulutukset?
     
  12. Kamppi

    Kamppi Well-Known Member

    Vs: Ensimmäistä kelkka ostamassa?

    Pääsääntöisesti pätkällä pärjää ihan hyvin. Itse mielelläni ajelen puolipitkällä. Väliin emännyksen Rev:llä ja ei sekään huono ole kruisailla. Hän tykkää siitä koska on kohtuu kevyt. Tosin se on varustettu PP:llä joten siitä tuo kohtuu kevyt kommentti. Kulutus on niin hiivatin paljon kiinni kuskista. Toiset ajaa pienillä kulutuksilla ja kun kuski vaihtuu niin soppaa menee ihan erityyliin vaikka pailakka on sama. Omasta kokemuksesta BRP:een ruiskukoneet (SDI) menee kohtuu vähillä. E-tech koneisella taitaa päästä vähemmällä. Kaasari koneisella pääsee myös kohtuu kulutuksilla.
     
  13. repeat

    repeat Kitty Cat

    Vs: Ensimmäistä kelkka ostamassa?

    Kaikki kyllä puhuu että RR Polaris ois kova syömään bensaa, mutta ainakin minun ajoilla tuntuu syövän saman n.26l/100km minkä kaasari RE ja REVikin veivät.
     
  14. Mr. El Maco

    Mr. El Maco Yamaha SW440

    Vs: Ensimmäistä kelkka ostamassa?

    No täällä etelä-karjalassa lunta on joinain vuosina n. 70cm höttöä, noissa alkaa pätkä olemaan vaikeuksissa, ellei ole reippaasti tehoa. Tosin sekään ei auta liikkeelle lähtiessä. Useimmiten kuitenkin pärjää vaikka pätkäföönillä. Mielenkiintoahan hommassa on jos pikkusen joutuu yrittämään että pääsee sinne minne haluaa. Uskoisin sielläkin pätkällä pärjäävän. (toki, eniten oon ajanu Catin pätkillä, jotka on vähän muita pidempiä ja suht hyviä kulkemaan ummessa) nykyinen Phazer on aika huono umpiseen, kun keula tökkää oitis kun lunta näkee. Joskin vielä sillä on päässy, vaan eipä oo höttöluntakaan.

    Kulutuksessa mieti sitä, minkämoisia pätkiä haluat ajaa. Meillä jos huolto-asemalta toiselle on maksimissaan matkaa 70km, niin sen nyt selvittää millä tahansa. Sillä suunnalla jää em. RR-pollella jokunen lenkki ajamatta, ja jää myös muutamalla muulla kelkalla. Eli tankin koko/kulutus on jo oleellisempi.

    Alkuun mainitsit F6 catin, niin mun kokemukset on aiemmasta kopasta, joka aika varmasti peittoaa uudemman ummella keveytensä ansiosta.
     
  15. JiiPee73

    JiiPee73 Lynx Rave RE 600 e-tec -15

    Vs: Ensimmäistä kelkka ostamassa?

    Hommasin kans täksi talveksi ensimmäisen kelkan. Samanlaisia vekottimia oli kiikarissa ja hintahaarukka aluksi luokassa 2-3 t. Totesin sitten (ja kokeneempien suosituksesta myös), että parempi vähän laittaa lisää euroja tiskiin niin saa jo huomattavasti uudempaa kalustoa alle ja kilsatkin pitänee paikkansa. (En minäkään usko, että 9 v vanhalla kelkalla olisi ajettu 4 tkm!).

    Itse päädyin vm 2010 Polaris 550 Shiftiin ja olen ollut tosi tyytyväinen. Olen ajellut sillä nyt noin 1 000 km. Ostettaessa maileja mittarissa oli 2800 ja hintaa alle 4 t€. Puhallinkoneella menee ummessakin riittävästi ja on vedetty myös kevyttä latuhöylää eikä edes tihkaise. Reitillä en pysynyt patikossa kokeneempien perässä, mutta se johtunee enemmän kuskista kun kelkasta. Kiihtyy 80 km/h kuitenkin melkein samaa tahtia kuin muutkin. Eroa alkaa tulla vasta sen jälkeen. Näissä pikku puhallinkoneisissa on myös se, että niistä ehkä löytää helpommin yksilön jotka ovat olleet vähän rauhallisemmin kelkkailua harrastavilla kuskeilla eli ei välttämättä ole rällätty pilalle. Melko uudenkin kelkan saanee kuitenkin huonolla pidolla ja reikäpääajamisella hajalle.

    Polttoaine maistuu tällekin mukavasti.
     
  16. Mici

    Mici Summit 800 & 5900 lts

    Vs: Ensimmäistä kelkka ostamassa?

    Osta Nytro.
    Paras reissu ollut reitillä ja kulutus ollut 16l/100km
    Mutta kyllä tuonkin saa nostettua helposti yli 20l raskaammalla kädellä ;D
    Yammun kone kestää sen +10 tuhatta
    http://kelkkalehti.com/keskustelu/index.php?topic=108928.msg924910#msg924910
     
  17. Mr. El Maco

    Mr. El Maco Yamaha SW440

    Nytro painavan keulansa kanssa ei oo oikeen umpisenpeli. Reitillä ihan kiva.
     
  18. XXSakkeXX

    XXSakkeXX 2009 Lynx Rave 600 136"

    Vs: Ensimmäistä kelkka ostamassa?

    Itekki sain viime kaudella ensimmäisen kelkan ja tuli sitten ostettua tuommone Lynx Rave 550 2006 fööni. 4200 oisko ollu mittarissa ostettaessa ja nyt on 6400 eli kilometrejä kerty ihan kivasti ensimmäisellä kaudella ;D Meni muuten yllättävän hyvin ummella fööniksi, vaikka ei olis uskonu ;) powderit suksina ja kytkimessä hiukan painavemmat puntit sekä kakkosvarissa jäykempi jousi. Ois myynnissä muuten nettimotossa: http://www.nettimoto.com/lynx/rave/1479555 jos kiinnostaa
     
  19. keitsi

    keitsi 2015 BoonDocker DS 3900 800R E-TEC

    Vs: Ensimmäistä kelkka ostamassa?

    550 brp fööneistä sen verran, ettei kannata koneen kilometrejä säikkyä hirveästi.
    Ite ostin n. 14000km ajetun 2007 Ski-Doo GTX:n, puristuksetkin vielä OK ja kelkassa ei juuri mitään vikaa.
    Safariajosta poistettu yksilö. Kestää hyvin kilsoja tuo kone, kuulemma yli 20-25 tkm paukuttelevat safarihommissa ennen kuin konetta tarvii aukoa.

    Möin kelkan kaverille ja käy kuin singeri vieläkin :)

    Nuita safarikelkkoja porukka tuntuu pelkäävän koska paljon kilometrejä, mistä johtuen niitä saa aika halvalla. Ite maksoin omastani n. 2700 euroa pari vuotta sitten.
    Alusta hyvässä kunnossa koska noita ei paukuteta patikkoa 100 lasissa.

    Ainakin Ski-Doon 550 föönistä kannattaa ne kaasarin kurkut tarkistaa, että on ehjät.

    Niin ja menee se föönikin ummella ihan sujuvasti, IMO. Ei toki niin hyvä kuin nestekoneet.
     
  20. BRP man

    BRP man Lynx RE 800 e-tec 2014 & Lynx RE 600 e-tec 2015

    Vs: Ensimmäistä kelkka ostamassa?

    600 tai 800 Lynxin rave/x-trim kaasareilla menee myös ummessa. Ja KESTÄÄ paljon km.
     

Suosittele tätä sivua