GLX 5900

Keskustelun 'Lynx' on aloittanut käyttäjä GLX 5900, 27/12/05.

  1. 5900

    5900 Lynx 5900 GLX -89, LT Tuntra,MXZ 500

    Vs: GLX 5900

    http://img704.imageshack.us/img704/1209/nimetnp.png
    Mikä on tuo Z mitta tai mistä löydän sen ??? ??? ???
    Kelkka on 5900 syncro -89
     
  2. Joske

    Joske Well-Known Member

    Vs: GLX 5900

    Tuumasin alakaa matonvaihtoon, vaanku ei lähe vetoakselin oikeanpuolen laakeri irti akselista eli en saa akselia poies kelekan alta. Kuinkas net vetorattaat on kiini akselilla, prässäämällä?
     
  3. Nalle

    Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

    Vs: GLX 5900

    Siinä laakerin sisäkoolilla on muistaakseni kolme kappaletta kuusiokoloruuveja, jotka lukitsevat lakerin akseliin..

    Eli ruuvaileppa ne enste irti, niin voipi irrota helpommin. Toki, voihan se olla ruostunut kiinnikin, mutta sitten jeesaa CRC ja kuumuus..
     
  4. Motopete

    Motopete Well-Known Member

    Vs: GLX 5900

    Ja mikäli lämpöä ei ole mahollista antaa, niin ujuta laakeria sen verran sieltä esille että saat rälläkällä halkaistua sen.

    (Tosin, minun muistaakseni se akseli hätnäppää sopi tulemaan laakerin kanssa sieltä pois.. Ihan varma en muistikuvasta ole.)
     
  5. Joske

    Joske Well-Known Member

    Vs: GLX 5900

    Ei oo ollu ku kahella kuusiokololla eikä kolomannelle ollu reikääkään, huomasin ja irrottelin net jo päivällä ku alotin. Pittää hakia ulosvetäjä jostaki ja koittaa sen kanssa. Laakeria en raaski pilikkoa vielä ainakkaan ku se on aivan priima eikä ees näytä vanahalle.
     
  6. kiantti

    kiantti Lynx commander 600 e-tec

    Vs: GLX 5900

    Itekki joutu käyttään voimakeinoja ja lämpöä,ulosvetäjää yms. Eipä siinä taija konkurssi tulla vaikka säretki sen. Taitaa uus maksaa 25 eugeä.
     
  7. Joske

    Joske Well-Known Member

    Vs: GLX 5900

    Ulosvetäjällä ei lähteny ku ulukokooli palasina ja kuulat... Noo sai sentäs akselin poies kelekan alta kätteen asti. Saapastelin sitte kiinan Dremelin luo ja silipasin sisäkoolin halaki ni joha irtos. Jumitus johtu turvonneesta akselin päästä ku koitin lekalla antaa liikesuuntaa. Muutako uutta laakeria kattelemaan.
     
  8. T_Hirppari

    T_Hirppari Member

    Vs: GLX 5900

    Terve. Monesti oon täältä tietoa ettiny ja nyt piti liittyä porukkaan jotta pääsen esittämään hölmöjä kysymyksiä, kun en kaikkeen mieltä painaviin asioihin löydä vastausta.
    Elikkäs noin kolme vuotta sitten sain käyttöön vaarini Lynx 5900 kelkan vuosimallia -87. Kelkoista en mitään tiennyt niin ei muutaku kelkka suoraan ajoon. Kelkka oli ollut vaarillani 10 vuotta ja kilometrejä tullu tänä aikana alle 10km. Hyvin pelitti mutta viime tammikuussa jumittui vaihdelaatikko.
    Naapurinmies on kelkkaa aina välillä lainannut ja lupasi auttaa ongelmassa. Laatikko pöydälle ja auki. Kaksi ratasta hajonnut joten uudet tilalle. Samalla vaihtui kaikki laakerit ja stefat. Tämän jälkeen alle 20km ajoa ja imuäänenvaimennin irtosi ja männät paloi, että kiitos... :(
    Siihen loppua ajot viime talvelta. Nyt on moottori pöydällä ja vaihtoon menee männät, männänrenkaat, tuulettimen hihna, tulpanjohdot, tulpanhatut ja puola sillä epäillään heikkoa käynistymistä vanhan puolan syyksi.
    Kelkka on seisonut samoilla jousilla sen kymmenen vuotta ainakin joten täytyypi vaihtaa telan etu- ja takapään jousiparit ennen lumia. Tähän liittyy eka kysymys eli miten telaston rungon saan pois ilman maton poistoa? Ja parantaako ajo-ominaisuuksia jos lasken telan etu- ja takapäätä vaikka 6cm?
     
  9. kiantti

    kiantti Lynx commander 600 e-tec

    Vs: GLX 5900

    Se telasto mahtuu tulemaan kyllä pois kun löysäät taka-akselia ja pukkaat taka kääntöpyörät mahdollisimman eteen, eli toisin sanoen löysäät mattoa. Toinen vaihtoehto että teet tuon edellisen ja irrotat vielä toiselta puolen sen kääntöpyörän niin mahtuu helpommin pois.
     
  10. Nalle

    Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

    Vs: GLX 5900

    Ja siinä vaiheessa kun irrottelet etu- ja takapukkien pultteja, kannattaa avata ne pultit siten, että kun olet avannut esim. etupukin oikeanpuoleisen pultin, väännät sen miltei auki ja sitten takaisin kiinni. Sitten avaat toisenpuolen pultin. Tällätavalla saat avattua nuo pultit siten, ettei se etupukin yläputken sisällä oleva sisätanko jää pyörimään tyhjää, kun koitat avata sitä toista pulttia.. Jos tämä ei onnistu, niin avaat sen pultin, joka suostuu avautumaan ja pyörität siihen pulille mutterin ja väännät pultin takaisin paikalleen, ei kuitenkaan ihan kiinni asti. Sitten sillä mutterilla lukitset pultin ja sitäkautta akselin paikoilleen ja vännät toisen puolen pultin auki..

    Avautuikohan tämä mun sepostus. :p

    Mutta kuten todettu, ainakin minulle aika usein on käynyt niin, että kun ensin avaa toisenpuolen pukinpultin, niin toista avattaessa pultti ei aukenekaan, vaan se pukin yläputken sisustanko pyörii tyhjää... Joskus syynä on vissiin lukiteliima, joka sinne pulttiin on aikoinaan tuhrittu.
     
  11. Sumu

    Sumu Well-Known Member

    Vs: GLX 5900

    Paljonka ja mitä öljyä glx 5900 fc vm. 1997 vaihteistoon?

    Löytyykö tuosta muualta rasvanippoja, kun etuiskareista?

    Mitähä kaikkea huoltoa tollasee tarvis tehä, kun ei oo muuta tehty ku tulppia vaiheltu ja tankattu? Ajettu 6500km.
     
  12. HJR

    HJR Well-Known Member

    Vs: GLX 5900

    En usko, että imuäänenvaimentimen irtoaminen liittyy suoraan mäntien palamiseen. Eihän se vaimennin sisällä mitään, mikä rajoittaisi ilman virtausta, eli ei sen puuttuminen juurikaan seoksia laihenna. Kannattaisi etsiä todellinen syy moottoririkkoon, jos et halua tehdä uutta remonttia. Kampiakselin stefat saattavat vuotaa, kaasutin olla täynnä pskaa tms. joka saa seokset laihalle. Itse aikoinaan tein saman virheen yhden Polariksen koneeseen vain männät uusimalla ja sehän leipoi saman tien kiinni uudestaan, silloin syynä oli kampiakselin väljät stefat.

    Omasta latikeula viisysistä nostin perää laittamalla takapukin kiinni noin 6cm alkuperäistä alemmas astinlautojen alle kiinnitettyjen kulmarautojen avulla. Lisäksi kiristin etupukin hakaneulajouset aivan tappiin. Näin kelkka alkoi kääntymään myös tiellä ajaessa sekä reki perässä ja umpisessa kulkee ihan eri tavalla kuin ennen. Voin suositella perän korotusta! :)
     
  13. Bolinder

    Bolinder ''Luomalan Patruuna''

    Vs: GLX 5900

    Olen joskus ennenkin kysynyt tätä täältä muttakun talvi jo alkaa lähestymään niin mulla tullee kiire saada lynxi kuosiin joten, Montako johtoa ja minkä värisiä 59:n 503 motista pitää lähteä? Voikohan magneeton puolella olla jotain liitos-maadoitus häiriöitä kun ei anna laskea jännitettä vaikka 2 ehjällä säätimellä olen kokeillut?? eli mulla lähtee magneetosta 2 virtapiuhaa sähköllaitteille (keltainen ja punainen). punaisen johdon välissä on ollut jännitteensäädin, keltaisessa ei mitään, joten onko sen yhden jännitteensäätimen tehtävä ''maadoittaa'' tuo koko kelkan järjestelmä 12 volttiseksi?
     
  14. T_Hirppari

    T_Hirppari Member

    Vs: GLX 5900

    Ainaki paikallisella (Viitasaarella) konetarvikkeella sanoivat, että jos ottaa ilman "raakana" eikä imuäänenvaimentimen kautta niin polttaa männät, vuan ei ossaa sannoo ku ei tiiä asiasta mitään.
    Stefat ny jäi vaihtamatta, mut jos palavat uudestaan niin ei voi sanoa ku, että tyhmyydestä sakotetaan ja virheistään oppii ;D
    Kaasari on muuten viimetalvena osaavilla käsillä (ei siis minun) purettu ja putsattu perusteellisesti.


    Mutta asiaan elikkäs rojektiin:

    Kelkasta oli siis männät palanu ja ne lähettiin vaihtamaan. Samalla päätettiin vaihtaa uus puola, tulpanjohdot, tulpanhatut, ku epäiltiin niitä syyks huonoon käynnistymiseen. Tuulettimen hihna vaihtui kätevästi samalla. Männän vaihdon yhteydessä myös tietenki kampiakselin yläpään neulalaakerit vaihtoon sekä kaikki tiivisteen (männän, kaasarin ja pakosarjan)

    On vähän lämpöjä saanu ;D
    [​IMG]

    Siinä samalla mietin mitä muuta kannattais vaihtaa ja päätin hommata telastoon uudet jouset ja iskarin sekä pariin telaston pyörään piti vaihtaa uudet laakerit

    Vanha kerenny jo vähän ottaa uutta muotoa
    [​IMG]

    En älynny mitata takapäästä, mutta etupään ryhti parani sentillä jo pelkästään jousien vaihdon yhteydessä
    [​IMG]

    En alkanut peräpäätä korottamaan, ku olis pitäny kelkka kulettaa kylänmiehen hallille niin iski laiskuus ja muutenki tota peräpäätä on jo näköjään laskettu, ku sinne on hitsattu korotuskorvakkeet ja etupäätäki korotettu.
    Jousien vaihdon jälkeen rupesi telastosta löytymään jopa joustoa :D
    Ei mennyt telastonrunko muuten paikoilleen, kun irrottamalla iskari toisesta päästä ja purkamalla takapään jousien vireystila irroittamalla jousen etummainen viiksi. Meinas männä tapellessa vähän hermot.
    Suksia koitin suunnata, mut ei onnistunu ku vasemmassa suksessa on väljää niin heiluu liki 10cm puolelta toiselle. Olis pitäny vasemman suksen ohjausvarsi (vai-mikä-lie-onkaan) vaihtaa, mutta iski taas laiskuus ja budjetti päälle. Luojan kiitos suksissa on Vuotsolaiset jo ennestään paikallaan niin ei tarvinnu niitä hommata.
    Tässä odottelen, että saavat Konetarvikkeella tilattua mulle uuden bensapumpun niin pääsen senkin vaihtamaan ja bensaletkut putsaamaan. Jos sais tällä tai ens viikolla haettua paikalliselta kelkkapurkaamolta uuden-vanhan imuäänenvaimentimen.
    En muuten Jaakolta ostais, mut ku ei löydy mistään muualta :-\
    Meijän Jaakko on bisnesmies ja osaa laittaa hinnat kohalleen, esimerkkinä ku kyselin Jaakolta vaihdelaatikonrattaita niin Jaakolla kaikki on käytettyjä ja silti kaikki pienet rattaat on 100€/kpl ja ne alhaalla olevat kolme isoa 200€/kpl. Ylijäämätuotteella samat osat uusina maksoi pienet 45€/kpl ja isot 80€/kpl. Että HUH HUH!!! :p

    Kaiken tämän lisäksi siis vaihdelaatikkoon on vaihdettu pari uutta ratasta sekä kaikki laakerit ja uudet stefan noin 20km sitten. Piru jos ei kohta ala käydä niin myyn koko sonnan osina maailmalle. Ei pitäis olla enää käyntihäiriöt kiinni muusta, kun huonoista ilmaruuvin ja tyhjäkäyntiruuvin säädöistä.
    Ossaako kukkaan muuten kertoa, et miten paljon tota ilmaruuvia pitää avata? En oo mistään ohjetta siihen löytäny

    Ihan ku olis ammattilaiset asialla
    [​IMG]

    Parasta tässä on se, että vuosi sitte hyvä että osasin edes variaattorinhihnaa vaihtaa ;D vaihelaatikonki lopulta kasasin itte ja itsevarmuus sekä tietotaito on vaan kasvanu tämänki remontin aikana
     
  15. mike73

    mike73 Well-Known Member

    Vs: GLX 5900

    On rajun näköinen mäntä :eek: . Stefat olis ollu varmaan hyvä uusia samalla ::)
    Mut jos hermo menee tuohon, niin myy mulle, kun ollaan samalta kylältä .... ;D
     
  16. Motopete

    Motopete Well-Known Member

    Vs: GLX 5900

    Tuo raakana ilmaa tarkoittaa jotain seuraavista

    - Kaasarin ja moottorin välinen kumi halki ja imee halkeamista ilmaa
    - Kampuran stefa(t) rikki ja imee ilmaa sitä kautta
    - sylinterin alapään tiiviste rikki ja imee ilmaa sitä kautta

    Imuboksilla ei sinänsä ole merkitystä, imetyn ilman määrä ei merkittävästi muutu siitä että tuleeko se imuboksin kautta vai imupömpelin kumin ja kaasarin välistä, kunhan kaikki ilma menee kaasuttimen lävitse. ::)
    (sitten taas jos puhutaan ilmansuodattimesta, jossa on esim vaahtomuovinen suodatin, niin se ja sen puuttuminen kyllä vaikuttaa seoksiin.)
     
  17. T_Hirppari

    T_Hirppari Member

    Vs: GLX 5900

    En perhana myy en vaikka konkurssi tulis :D kyllä tuo rohmu pitää saada kulkemaan ja saisin siitä muutenki paremman hinnan ku möisin sen nyt osina ;D.
    Jaakolta hain tänään uuden imuäänenvaimentimen ja se sano kanssa, et jos stefat on vialliset niin voi sillon polttaa männät ja kehotti mittaamaan sylinterien paineet. Kaveri lainaa työpaikaltaan mittarin niin pitäis viikonlopun aikana mitata. Netistä löysin sen verran tietoa, et paineitten pitäis olla 7,5 ja 10 barin välillä ja jos o 7,5 bar alle niin sit vuotaa joten eiku mittailemaan.
    Ei tullu mieleen sillon ku moottori ol pöydällä, että vois stefatki vaihtaa (liekkö tietämättömyydellä ollu osuutta asiaan ::) ) mut helpostiha tuo moottor tuosta irtoaa, ku sen kiinnitystä ja irrotusta joutu harjottelemaan, kun piti moottoria suuntailla ja paikkaa mittailla.
    Osaakos joku kertoa, että miten tuo moottorin pään variaattorpyörä lähtee irti???? Sitä tuli joskus harjoteltua, mutta ku ei lähteny sovinnolla niin annoin sonnan olla :mad:
    Tuossa ei muuten edes ole mitään ilmanputsaria ennen kaasaria. Talvella kokeiltiin laittaa siihen putki johon laitettiin vaahtomuovia, mut moottori ei edes luvannu käyntiin. Ei kestä yhtään vastapainetta sillä ku moottorin käydessä laitettiin se putki kaasarin eteen niin moottori sammu het.
     
  18. Nalle

    Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

    Vs: GLX 5900

    Elä hyvä mies lekendaa myö.. Laita kuntoon ja ajele kovasti.

    Tuo männän posahtaminen on aika mielenkiintoinen judanssi..

    Itse todella alkaisin hakemaan vikaa ilmavuodosta. Nuo kampuran stefat ehdottomasti kannattaa vaihtaa.. Tai sitten ongelmana on itse kaasari, jos ei stefojen ja alakerran tiivisteistä syypäätä löydy.

    Se kaasari kannattaa pistellä pieniksi ja varmistaa, että kaikki suuttimet on oikeasti auki, eikä vaan vähän avoinna. Yksi hyvä konsti olisi kenties laitattaa se kaasari ultraäänipesuun, vai mikä se taikasana nyt lie olikaan.

    Mutta koitahan saada viisysi tulille.
     
  19. Motopete

    Motopete Well-Known Member

    Vs: GLX 5900

    Se alakerta kannattaa kyllä käyttää auki, siellä voi olla stefat koppurat ja jos oikein "arpaonni suosii" niin laakereista voi olla kuulahäkki kappaleina, jolloin se tekee ihan mitä sattuu.. (omassani oli, se kävi ja toimi hyvin siihen asti että tuli vähänkään kovempaa rasitusta)

    Jos laakereita alat vaihtaan niin olehan tarkka sen kanssa, älä laita liikaa äläkä liian paksua tiivisteliimaa, samaten ole varovainen laakerilukitteen kanssa. Mikäli näissä 503:ssa menee pieleen jotain (siis kampura jää vähänkin vinoon) niin limppujen välissä oleva sokkelotiiviste leikkaa kiinni ja alakerta on kerralla roskiskamaa (sitä sokkelotiivistettä ei saa mistään uutta).
     
  20. T_Hirppari

    T_Hirppari Member

    Vs: GLX 5900

    Joo männöö hommat just niinku Jeesuksen pääsiäinen :mad: Laitettiin tappi kampiakselia vasten ja se variaattorin pultti perään ja koitettiin pulttia kiristämällä muljauttaa variaattori pihalle. Tällaset ohjeet löysin useammasta eri lähteestä, vaan kuinkas kävikään... tappi ol liian heikkoa materiaalia ja sinne jäi iäks. Onneks on vielä sen verran kierrettä paljaana, että pultti pysyy kunnolla mut joutuu muutaman ylimääräsen rikan lyömään pultin alle, että kiristää kunnolla.
    Täytyy viiä maanantaina Konetarvikkeelle ja korvat punottaen kertoa tilanne. Jos nuo osais auttaa ja saisivat sen saakelin variaattorin huitsin vidhuun.
    Tää on niin tätä ku "ammattilaiset" käy hommiin :-\ Voi olla, että kohta myyntipalstalla tavataan seuraavan kerran ;D
    Jos kelkka mut jättää talvella mettään (olettaen, että siitä vielä tulee toimiva peli) niin heitän sillä kuikkaa kuhan kuikat ensin palaa keväällä etelänlomalta. Sen verran tohon kelkkaan on laitettu aikaa ja varsinki rahhaa, että ei saa enää temppuilla vaan pitäis käydä ku uus
     

Suosittele tätä sivua