Iskiäs ja kelkkailu

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä duutsoni, 6/9/13.

  1. duutsoni

    duutsoni Well-Known Member

    Eli,oletko sairastanut tämän ihanan kansantaudin(itsellä meneillää) ja kelkkaillut sen jälkeen/kanssa,tai onko tutulla ollut vastaavaa?
    Jännityksellä odotan tulevaa pääseekö sitä tulevana kautena vanhaan malliin jatkamaan vai onko uuden tyrän pelossa körryyteltävä(eli niinku ennen)ja kuinka pitkää...
    Tietääkö kukaan muu kuin yläkerran herra?!
     
  2. Jäpälä

    Jäpälä Well-Known Member

    Vs: Iskiäs ja kelkkailu

    Ite kärsin tästä muutamia vuosia sitten ja satoja nappeja syöneenä apu tähän oli niinkin helppo homma kuin kunnollinen pakaroitten ja jalkojen venytys. Parhaimmillaan oireet oli niin mageita että jalat ei kantanu yhtään ja vihlominen oli jotain ihan järjetöntä. Nykyään jos meinaa vähänkään oireilla niin heti kunnon venyttelyt ja mitään ongelmia ei ole sen koommin ollut.
     
  3. hekuli

    hekuli hemmojen kaikkea moottoriurheilua vastustava

    Vs: Iskiäs ja kelkkailu

    kerron tosi tarinan ,
    kaveri meni lääkäriin valittaen selkää (vikaa sielä en tiedä ja mistä oli tullut) , kommentti lääkäriltä oli , kaikenlainen moottoriurheilu on pahasta .
    kaverihan uskoi tuon ja osti enduropyörän , ajeli kesän , meni uudelleen lääkäriin .
    lääkäri katsoi ja sanoi selkä on paljon paremmassa kunnossa kuin viimeksi , mitäs olet tehnyt ?
    OSTIN ENSKAPYÖRÄN JA AJELIN SILLÄ .
    uskon että kelkkailu sopisi myös tuohon , se kun vahvistaa syvempiä selänlihaksia sillä pienellä liikkeellä ajaessa , selkä ja vatta täytyy olla balanssissa
    keskenään jos toinen on vahvempi kuin toinen se aiheuttaa vinoutumaa , esim. kireät takareidet aiheuttaa esim. notkoselkää.
    aluksi vois kokeilla tasapainolautaa jolla hakee tuntumaa onko se pahasta vai ei
    muuta en osaa sanoa kuin kokeilla täytyy mikä helpottaa
    nämä jos kokeilet niin omalla vastuulla ja oman tuntuman mukaan !

    TSEMPPIÄ VAAN !
     
  4. Alijohtaja

    Alijohtaja ELANI

    Vs: Iskiäs ja kelkkailu

    Minulla oli selkäongelmia.Liikunnasta löytyi ratkaisu,kannattaa kokeilla.
     
  5. duutsoni

    duutsoni Well-Known Member

    Vs: Iskiäs ja kelkkailu

    Oho,vastauksien määrä yllätti!! Kiitos
    On 6-v. Sitten kuvattu selkä ja todettu pullistumia välilevyissä.
    Nyt sitte meni aivastaessa jalat alta ja siitä seurannut sairasloma,kantapäillä kävely ei vielä onnistu toisella jalalla.
    Menee ns. Läpsähtäen maahan,tästä seuraa fysio hoidot jne.
    Venyttelyhän se tosiaan on tuolle parasta lääkettä varmaan.
    Sitä vain jännittänyt että kun talvi koittaa ja ensimmäiset iskut kelkan penkistä niin vihlaseeko vai mitäköhä.
    Kova kuntoutus on kyllä jo mielessä jahka tästä kunnialla selviää,saa kivun pois ja pääsis treenaamaan.
    Ei tätä toivo kellekkää,on sen verra ikävät kivut.
     
  6. Nipademu

    Nipademu Lynx RE-23, XTRIM STD 600ACE 2020

    Vs: Iskiäs ja kelkkailu

    Itselläni on ollut selkäongelmia 15 vuotta. Kelkkailukautena vaivaavat vähiten, nimenomaan noiden syvien selkälihasten kuntoutumisen takia. Muulloin joutuu 2-4 kertaa viikossa tekemään selän voimistelu ja venyttelyliikkeitä. Noihin liikkeisiin löytyyy hyviä ohjeita netistäkin. Sinällään eivät ole kummoisia ja tuntuu tehdessä, ettei nämä voi mitään auttaa. Mutta kannattaa kuitenkin kokeilla, voi yllättyä positiivisesti.
     
  7. petez

    petez Well-Known Member

    Vs: Iskiäs ja kelkkailu

    Kuusi viikkoa olen nauttinut kovista iskiaskivuista ensimmäistä kertaa, vuosirenkaita pikkasen yli 40.

    Kertakaikkiaan vitt..ista kipua alaselässä ja vasemmassa pohkeessa. Pahimmillaan ei voinut paikallaan olla hetkeäkään. Istuminen ja varsinkin autolla ajo on pahinta.

    Ekat neljä viikkoa buranaa ja vasta sitten alkoi fysioterapia, röntgentutkimukset ym. Miksi vasta 4 viikon jälkeen, on tullut kysyttyä kaikilta hoitavilta tahoilta, joiden kanssa olen ollut tekemisissä...kuulemma yleinen käytäntö. Eikö se ole kaikille osapuolille edullisinta, että tartutaan härkää sarvista heti, kun oireet alkaa.

    Kaveri vinkkas, että kokeile akupunktiota ja niinhän sitä varattiin omaan piikkiin aikaa. Kokemus oli "mielenkiintoinen". Välillä tuntui kun akupunktioneuloja laitettiin ihoon, että syötettiin sähköä kroppaan...taisi löytyä hermopisteet.

    Kolme kertaa olen viikon välein käynyt akupunktiossa ja jokaisen käynnin jälkeen kivut ovat vähentyneet.
    Nyt tuntuu, että äijästä on vielä töihin ja harrastuksiin tulevaisuudessa...
     
  8. jussi 77

    jussi 77 Well-Known Member

    Vs: Iskiäs ja kelkkailu

    No joo itellä on aika paha selkä vika mutta apua on tietysti liikunnasta mutta kelkkailussa suuri apu seläkävaivaan on itsellä ollut foxin suojapaita jossa on kunnollinen panssari ja munuais vyö jotka yhdessä tukevat selkää paremmin kuin entiset suoja paitani sitten pitää sen verran kehittää sitä ajokuntoa! ettei makaa kuin veltto paska siinä penkillä!!! kyllä siinä menee tervekkin selkä paskaksi kun pattiin vetää istuvalleen että seisten aina patikkoon :p
     
  9. duutsoni

    duutsoni Well-Known Member

    Vs: Iskiäs ja kelkkailu

    Kiitoksia vastauksistanne ja mukava jos keskustelu tästä viriää.
    Saa tietämättömät kokemuksia kuunnella,tämä osittain ratkaisi myös omalta kohdaltani tulevaa.
    Kelkkaa ei vielä laiteta lihoiks enspakkasten tultua!! 8)
    Tukivyö ja suojapaita on ollu itselläni aina käytössä,joskus tuntenut iskun selässä ajellessa mutta ei se remonttiin ole vienyt vielä kertaakaan.
    Toivottavasti ei viekkään.
    Tsemppiä teille kanssa kavereille ja kohtalo tovereille tuleviin...
     
  10. ruso

    ruso äkstriimi

    Vs: Iskiäs ja kelkkailu

    Itse olen yrittänyt pitää vatsalihakset kunnossa on samalla pysynyt iskias aisoissa, haetaan sixpäkki salilta eikä kaupasta ;)
     
  11. Hjaurus

    Hjaurus Ac snopro f800 rr 2013

    Vs: Iskiäs ja kelkkailu

    Liikunta auttaa selkävaivoihin tai ainakin itsellä auttaa. Muutamia vuosia sitten tuli todella kovat kivut alaselkään ja kiloja kertyi noi 20kg vuosi. Huonot elintavat tietenki lisäsi enemmän kipuja, kuten jäykkien alkoholijuomien sekä tupakointi ja huono ravinto.
    No sehän oli sitten alaselälle liikaa ja näin ollen nikamat pääsi liikkumaan selässä ja aiheutti tätä kipua.
    Pienillä liikkeillä lähdettiin sisäisiä lihaksia vahvistamaan ja näin ollen ehkäistiin kipujen syntyä.
    Sekä vähemmälle jäi juopåttelu ja röökin veto.

    Tänä päivänä ei ole ollut minkäänlaisia selkäongelmia. Salilla aktiivisesti reenannut tasapuolisesti koko roppaa ja muut urheilut siihen päälle niin jaksaa painaa.

    Ja kyllähän tuota alkoholia tulee harrastettua välillä, eli maalaisjärellä kun hoitaa roppaa ja ottaa soppaa tasasin väli ajoin niin eikait siinoo mitää ku kovaa ajoa :=)

    Tietenki kaikkia vaivoja ei liikuntakaan paranna, rakenteelliset jne.. Muutaku lekurin kautta fysiatrialle ja opastavaa hoitoa niin on aina viisaampi.
     
  12. wolle

    wolle Speedot '15

    Vs: Iskiäs ja kelkkailu

    2007 paukahti kolme alimmaista välilevyä tuusan paskaksi. Sen jälkeen on menty välillä hampaat irvessä ja välillä lääkkeen voimalla. Pari melkeen 6kk jaksoa on myös jolloin selkä pelas hyvin. Leikata sitä ei voi. Mulla on käytännössä kaikki mahdolliset oireet mitä tuosta voi tulla, eli iskias kipua, jalat puutuu ja kipuilee. Sen lisäksi ite välilevyissä ja ympäröivissä hermoissa kovat kivut.
    Joka kerta kun se uusii ja menee pahaksi, niin kunto laskee ja painoa tulee lisää. Mitää ei pysty tekemään pariin kuukauteen ja sitten alkaa tuskasen hidas ja raskas kuntoutuminen, edes jollekin tasolle.
    Ei ole ollu tuon päivän jälkeen enää paluuta entiseen missään asiassa. Nykyään osaa jo tunnustella selän kuntoa ja tekee sen mukaan asioita. Myös psyykkiset oireet on tullu koettua...entinen aktiivi urheilija saattaa masentua, kun kk tolkulla joutuu makaamaan kotona lääkkeissä :-\
    Nyt alkaa taas kuntoutus ja reeni talvea varten ja tavoite olis olla kelkkailukunnossa jouluna! Viime vuonna ajoin vaan pakolliset ajot töissä ja vähän vapaa-ajalla. Joka paikassa ajan seisaaltaan, myös mönkijällä työajot aina seisten! Pyssyy jalat hyvässä kunnossa :)
    Tälle ei kannate antaa periksi, siihen loppuis eläminen....
     
  13. N.Opee

    N.Opee Well-Known Member

    Vs: Iskiäs ja kelkkailu

    Been there...

    Kerran onnistuneesti leikattiin, mutta samasta nikamavälistä paukahti vajaan vuoden päästä uusiksi. Tästä alkuperäisestä tapaturmasta leikkaussalin pöydälle alle 2 vko:a ja silti kerkesi pieni pysyvä hermovaurio muodostua. Tuota hermovauriota ei tosin huomaa kuin tasapainoillessa vasemman jalan varassa. Kelkkaakaan ei minun kannata nykyään työntää oikealle viistorinteeseen :) Tämä jälkimmäinen pullistuma olikin sitten niin syvällä hermojuurikanavassa, ettei pysty leikkaamaan.

    Kolome vuotta on -03/-06 aika sumussa lääkityksistä. Meni pitkävaikutteista ja nopeavaikutteista Tramalia maksimi annoksilla. Triptyl, Levozin, Lyrica, Voltaren, Sirdalud ... *ttu mikä lääkekierre. Sarkaalipuudutukset, akupunktiota, Tns:ää, hierontaa, lämpöä, kylmää, kuntoutusjaksoja...

    Se enduropyörän hankintahan meni silleen mulla, että fysioterapeutti käski hommata kuntopyörän. Minähän siihen, notta olis yks enskapyörä sopivasti tiedossa. Ensin tietysti tyrmäs, ettei ihan sitä tarkoittanut mutta mietti sitten hetken ja tuumas, että kannattaa kokeilla kuntoilumielessä. Pyörässä sellaisella köröttelyajolla iskut on kuitenkin verrattain pehmeitä vaikka kelkkaan verrattuna. Liikkuminenkin vähän mielekkäämpää kun liikkumistapa viehättää. Pieniä asennemuutoksia vaan vaatii lähtiessä, että malttaa ajella ihan hillitysti ja kuuntelee vähän sitä selkää. Eka lenkki oli soratietä noin kolme kilometriä, jonka päätteeksi pihalla tuli oksennus kun kävi niin makian kipeää ja selkä protestoi vastaan. Pikkuhiljaa pidempää lenkkiä ja sillä sain parempia tuoksia aikaan kun kaikilla muilla hoitometodeilla yhteensä.

    Nyt on parempia ja huonompia päiviä. Loppuelämän vaivahan tämä on, mutta kyllä tämän kans on ilman lääkkeitä pärjätty. Tuon periksiantamattomuuden perään minäkin hehkutan. Synkistelemällä ei selkä parane ja periksi ei pidä antaa.
     
  14. Jäpälä

    Jäpälä Well-Known Member

    Vs: Iskiäs ja kelkkailu

    Moni on kehunut mönkkärillä ajoa selkävaivojen hoidossa ja olen itse myös samaa mieltä.
     
  15. SvaR

    SvaR Well-Known Member

    Vs: Iskiäs ja kelkkailu

    Pistetään vanha jo nähty kuva mutta se nyt kertoo paljon.
    [​IMG]

    Tuolle kun näyttää niin itkua saa vääntää isokin mies, mutta sitten se kipun saattaakin kadota kun tunto häviää... eikä välttämättä palaudu kuten mulle kävi.

    Näihin vaivoihin minä en ymmärrä nuita mielettömiä särkylääkkeitä. Kun jos sulla keho yrittää varoittaa että joku liike esim. kumartuminen saa aikaan sen että tuo välilevy painaa kahta pahemmin hermoja niin nyt lääkärit yrittää vaan turruttaa lääkkeillä siitä aiheutuvan kivun pois, eli näin voit tehdä liikkeitä joita et muuten kärsisi. Ei mene minun jakeluun...ja ite jätin 95% lääkkeet syömättä

    Mutta nuista ajoista jo onneksi muutama vuosi. Raskasta aikaa se oli henkisesti kun joka helvetin päivä ja monta kertaa päivään miettii pari vuotta että missäs nyt mennään selän kanssa ja voinko tehdä tuota tai tätä. Nykyään menee jo pitkät tovit ettei selkää tarvitse miettiä ollenkaan. Ja tietää mitkä jutut on pahasta ja mitkä hyvästä...mönkijällä ajo etenkin semmonen todella tekninen maasto jossa pompit puolelta mönkijää on todella hyvää liikuntaa. Ja Ivalon vesicrosseissa rantatörmällä istuminen on taas todella pahasta.
     
  16. duutsoni

    duutsoni Well-Known Member

    Vs: Iskiäs ja kelkkailu

    Hyvää keskustelua aiheesta.
    Näistä varoittavista esimerkeistä kannattaa nuorempien ottaa vaarin,jotka ovat vielä kunnossa.
    Eli liikkua ja kuntoilla monipuolisesti ja venytellä!!
    Saatte nauttia pidempään kelkkailusta ja elämästä.
     
  17. cue

    cue Polaris 600 RMK 144 -13, Ski-Doo Nordik 540 -94

    Vs: Iskiäs ja kelkkailu

    Minulle (ja isäukolle jolla samat vaivat) lääkäri on määränny kourallisen tulehduskipulääkettä päivässä, ei kipua varten vaan tulehdusta. Sitä varten että se kuivattaa ja välilevy ei enää purista hermoa. Siitähän se kipu johtuu, välilevy painaa iskias hermoa. Vannottaneet aina että ne buranat on sitten syötävä vaikka ne ei kipuun vaikuta. Edellinen päiväannos viime talvelta oli 2400mg buranaa.

    Kodeiinipohjasia lääkkeitä on kipuun annettu mutta niistä meni nuppi sekasin, ne oli vapaaehtosia - ei viittiny pureskella, mieluummin ähis ja vaihto paitaa kun oli edellinen hikoiltu loppuun. Rentouttavia on tullu vedettyä joskus illalla, jos ei muuta ni ne väsyttää ja saa nukuttua :)

    Ja heti kun liikkumaan pääsee ni liikkeelle, lepo ei ole tuolle vaivalle hyvästä. Kelkalla ajosta on sanottu että jos ajamaan pystyy ni ei muutaku menoa.
     
  18. Madd

    Madd Well-Known Member

    Vs: Iskiäs ja kelkkailu

    Kokeilkaapa polkupyöräilyä ,aikas hyvää lääkettä.
     
  19. duutsoni

    duutsoni Well-Known Member

    Vs: Iskiäs ja kelkkailu

    Onkos porukalla jäänyt mitään pysyviä hermovaurioita sairauden jälkeen?
     
  20. SvaR

    SvaR Well-Known Member

    Vs: Iskiäs ja kelkkailu

    Jäihän niitä...ajoissa jos olisvat minun tilanteessa leikanneet niin niiltä olis ehkä vältytty.

    Eli oikeasta jalasta sais puukolla vuolla siivua ;D
    Jalkaterän ulkosyrjä aivan tunnoton ja reiden takana samoin turta kohta. Lisäksi pieni voima ero jaloissa. Nilkan takaosasta kun akilesjänteen seutuvilta koputtelee ei lekuri löytäny minkäänlaisia refleksiä. Mutta kyllä nuitten kanssa nyt elää, etenkin kun voimat palautu tuohon oikeaan jalkaan kumminkin ihan hyvin. Pahimmillaan kun se oli ihan perässä vedettävä.

    Hauskin osuus oli kumminkin Kelan toiminta, että ennen leikkausta olisin kuulemma ollut aivan kunnossa olemaan töissä ja istumaan moton kopissa. Mitä nyt oikeaa jalkaa vähän halvasi, mutta eihän se nyt sairauslomalle olisi oikeuttanut ;D
     

Suosittele tätä sivua