Pantasusien seuranta.

Keskustelun 'Vähemmän kelkkailuun liittyvä jutustelua' on aloittanut käyttäjä Leader Dog, 13/10/13.

  1. Ahkera

    Ahkera Xrs 800

    Vs: Pantasusien seuranta.

    Aikoinaan alhaalla valtion hommissa ollessani olivat paikalliset ihmiset ottaneen pentususia elätikseen. Tai näin ainakin väittivät, eikä sitä osattu epäilläkkään kun susilta näyttivät. Osa oli sairaita ja lamaantuneita, osa oli pirteitä ja niitä käytiin joskus kattelemassa ja rapsuttelemassa.

    Kerran kysyttiin että saako antaa ruokaa niin omistaja kielsi jyrkästi. Joku kerta nähtiin sitten se ruokkimishomman niin ei enää huvittanut mennä rapsuttelemaan. Elukka kun haistoi lihan niin joku nappi napsahti eri asentoon sen päässä. Sai sen lihan ja sen kepakon ruokkijalta ja tuli aivan hulluksi. Olis varmasti tappanu kaiken mihin ois yltäny hampaansa lyyä. silppusi sen kepakon ja huusi ja ärisi ympäriinsä ja tuhosi minkä ylsi lyhyestä juoksunarustaan.

    Aika vaihteleva luonne tuntui olevan.
     
  2. iLeader dog

    iLeader dog Member

    Vs: Pantasusien seuranta.

    Tulivaan mieleen kun eilen tuli tv:stä joku dokkari koirista , niin siinä kerrottiin ettei oikeat sudet koskaan hauku, kuten kaikki tietää, mutta mites koirasusi, haukkuuko vaiko ulvooko vaiko molempaa?.
     
  3. Ahkera

    Ahkera Xrs 800

    Vs: Pantasusien seuranta.

    Niin ei ne varsinaisesti haukkunu. Murinaa ja semmosta rupesi pitämään.

    E: Saattohan ne koirasusiakin olla tai vain villikoiria.. Niitäkinhän siellä oli varmaan muutama tuhat. Talvella isoissa laumoissa.
     
  4. T-Cat

    T-Cat Well-Known Member

    Vs: Pantasusien seuranta.

    Mitenkä alhaalla nämä hommat oli? UN?
     
  5. Ahkera

    Ahkera Xrs 800

    Vs: Pantasusien seuranta.

    Kosovo
     
  6. iLeader dog

    iLeader dog Member

    Vs: Pantasusien seuranta.

    No, niistä ei tainnut olla poroille haittaa.
     
  7. Mara

    Mara Rev life

    Vs: Pantasusien seuranta.

    varmistus tullu tuohonki: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013111417724564_uu.shtml
     
  8. Leader Dog

    Leader Dog ROTAX 440x-06 +R8 -63+R8 -64+912-ULS

    Vs: Pantasusien seuranta.

    YLE kirjoittaa;
    UUTISET
    KOTIMAA
    Kotimaa 16.11.2013 klo 8:00 | päivitetty 16.11.2013 klo 11:15

    Internetin susipantaseuranta koukuttaa

    Perinteisen susipuhelimen korvannut karttapalvelu on kerännyt laajan joukon aktiivisia käyttäjiä. Kartta näyttää ajantasaisesti pantasusien liikkeitä, mikä helpottaa esimerkiksi metsästäjiä. Sudet herättävät paljon tunteita ja monet haluavat jakaa kokemuksiaan susista tutkijoiden kanssa. Aktiivinen osallistuminen sekä auttaa, että vaikeuttaa susien tilannetta.


    Sudelle asennettava seurantapanta tutkijan kädessä.
    Sudelle asennettava seurantapanta tutkijan kädessä. Kuva: Yle
    Mistä on kyse?

    Susipuhelin korvattiin syyskuussa internetin karttapalvelulla
    Karttapalvelu näyttää pantasusien liikkeet ajantasaisesti
    Susien liikkeet näkyvät tarkkuudella viisi kertaa viisikilometriä
    Pantasusiseuranta siirtyi tänä vuonna puhelinpalvelusta nettiin, kun susipuhelin suljettiin ja internetiin avattiin kartta, josta susien liikkeitä voi seurata koko ajan.

    Kartta syntyi susipuhelimen parannusehdotusten pohjalta ja nyt siinä on asiakkaiden toivomia uusia ominaisuuksia. Karttapalvelu on ajan tasalla ja susia voi seurata metsästyskauden loppuun. Mikä parasta, kartasta susien liikkeet voi tarkistaa milloin tahansa, sillä se ei ole riippuvainen susipuhelimen päässä olevan tutkijan virka-ajasta.

    Ihmiset olisivat toivoneet keskustelumahdollisuutta karttapalvelun yhteyteen, sillä kiinnostus susia ja niiden toimintaa kohtaan on suurta. Osa käyttäjistä seuraa Riista- ja kalantalouden tutkimuslaitoksen tutkija Samuli Heikkisen mukaan karttapalvelua päivittäin.

    - Hirmu paljon ihan tavalliset ihmiset seuraavat, antavat palautetta ja kyselevät meiltä jopa tutkimustuloksia. Ihmiset tykkäävät kertoa omia kokemuksiaan. Kommentointiin ei nyt ole mahdollisuutta, koska täysin automaattisen karttapalvelun myötä oli tarkoitus, että ennen puhelimeen vastannut henkilö vapautuisi tekemään muita töitä, Heikkinen sanoo.

    Tarkka paikannus voi mahdollistaa väärinkäytön talvella

    Palvelua käyttävät erityisesti metsästäjät ja koirakokeiden suunnittelijat, jotka eivät halua kisata alueilla, jolla susi on vasta liikkunut. Ensimmäinen versio kartasta sai kiitosta, mutta metsästäjät myös kritisoivat susien liikkeissä näytettyä suhteellisen laajaa aluetta, joka oli kymmenen kertaa kymmenen kilometriä.

    Tätä järjestelmää ei saisi käyttää hyväkseen, jos on suunnitelmia elukoiden pään menoksi.
    - Samuli Heikkinen
    Nyt kartta näyttää susien liikkeen tarkkuudella viisi kertaa viisi kilometriä. Tarkka paikannus ja lumi ovat huono yhdistelmä, mikäli joku haluaa tehdä susille hallaa.

    - Tätä järjestelmää ei saisi käyttää hyväkseen, jos on suunnitelmia elukoiden pään menoksi. Ajatus on, että viisi kertaa viisi kilometriä on sellainen matka, että susi ei löydy kesällä. Valitettavasti lumen tullen se on helpompi löytää. Toisaalta, kyllä ne löytyvät lumen aikaan oli siellä viittä, kymmentä tai kahtakymmentä kilometriä.

    Ihmisten aktiivinen seuranta auttaa väärinkäytösten estämisessä ja karttapalvelun tietojen päivittämisessä esimerkiksi susien kumppaneiden osalta.

    - Meille tulee soittoja hyvin paljon esimerkiksi hirvenmetsästyksessä nähdystä kumppanista tai joku on nähnyt tien yli juoksevan susiparin. Tulee myös sellaisia ilmoituksia, että kaksi sutta oli yhdessä, toisella oli panta ja toisella ei. Kun näitä soittoja tulee kaksi tai kolme, päivitämme karttaan tiedon mahdollisesta kumppanista.

    Mielenkiinto ja ilmoitusherkkyys aiheuttavat myös hallaa

    Ihmisten kiinnostus susia kohtaan voi koitua joskus myös haitaksi. Viime vuosina herännyt keskustelu susien liikkumisesta yhä useammin asutusalueiden lähellä on Heikkisen mukaan mahdollisesti seurausta juuri ihmisten kiinnostuksesta ja ilmoitusherkkyydestä.

    - Ihmiset hirmu tarkasti nykyisin ilmoittaa niistä ja seuraa sitä tilannetta. Jos siinä lähellä nyt on käynyt jokin, niin se heti ilmoitetaan. Mä luulen, että tilanne ei ole muuttunut entisestä juuri mihinkään. Suurpedot eivät jätä kylmäksi, ne aina herättää tunteita ihmisessä. Sitten kun faktat ja tunteet sekoittuvat, alkaa soppa olla valmis.

    Sitten kun faktat ja tunteet sekoittuu, alkaa soppa olla valmis.
    - Samuli Heikkinen
    Heikkisen mukaan on kuitenkin sula mahdottomuus, etteivätkö sudet silloin tällöin eksyisi asutusalueiden lähelle.

    - Mitä idemmäs ja pohjoisemmas mennään, ovat reviirit enemmän erämaisilla alueilla, mutta etelässä ja lännessä on enemmän ihmisasutusta. Kyllä susi selvästi valitsee sellaisen alueen, missä on vähemmän ihmisasutusta.

    Tällä hetkellä pannoitettuja susia on noin kaksitoista. Heikkisen mukaan ensi tammikuussa on tarkoitus pannoittaa lisää susia, mutta vielä on epäselvää, missä ja kuinka monta. Viime talvena merkattuja susilaumoja on kadonnut muun muassa Pohjois-Savosta.

    - En tiedä miten ne ovat kadonneet, mutta jos susilauma asustaa jollakin alueella, on se aika tiukassa siellä. Eivät ne sieltä lennä muuttolintujen tavalla pois. On poliisien tehtävä selvittää, mitä susille on tapahtunut, jos asiaa kiinnostaa selvittää, Heikkinen toteaa.
     
  9. Ahkera

    Ahkera Xrs 800

    Vs: Pantasusien seuranta.

    14 Laskin äskön kartalta.
     

Suosittele tätä sivua