Minkälainen kelkka sopii minulle?

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä Tervis, 8/1/07.

  1. Tervis

    Tervis Member

    Tervehdys...

    Sitä on jo joitakin vuosia ollut pohjoisessa mökillä Ski Doo Tundra LT (250cc) -90 kelkka. Olen innostunut kelkkailusta sen verran, että pitäs kelkka vaihtaa parempaan, joten mikä kelkka olisi hyvä? Yllättävän näppärä on tuo Tundrakin ollu eikä kyllä kokemusta uudemmista kelkoista paljoa ole. (Mimmonen kelkka muuten tuo vanha Tundra on asiantuntijoiden silmissä vastaaviin vanhuksiin nähden?)

    Apua uudemman kelkan ehdotuksiin:
    -Ajan suurimmaksi osaksi yksin, mutta jonkinlainen paikka kyytiläiselle olisi hyvä olla, ettei aina tarvitse yksin kurvailla
    -Pidän vauhdista eli siis ajo-ominaisuuksia pitäisi olla sekä tehoa
    -Erityisen hauskaa on umpihangessa ajelu sekä erilaiset vaarat/tunturit eli siis kelkan pitäisi kulkea myös hangessa
    -Työkelkaksi sitä en tarvitse (reen omistan eli sitä ehkä joskus tulee vedettyä mutta se ei ole välttämätöntä)
    -Eli siis tiiviisti sanottuna: haen kelkkaa kelkkailua varten harrastuksena. Urheellisuutta ja suorituskykyä sekä jonkinlainen paikka kyytiläiselle.
    -Ja tärkein eli budjetti: En osaa sanoa missä hinnoissa kunkinlainen kelkka liikkuu eli siis budjetti liikkuu sen mukaan mitä ehdotetaan, mutta rajataan sitä sen verran että vuosimalli voisi olla 90-luvun loppupuolisko. Ei mitään uusinta uutta vaan "hinta/laatu -suhteeltaan" hyvä. ;)

    Ja jos ja kun apua annatte niin ilmoitelkaa myös missä hinnoissa mikäkin kelkka liikkuu ja kunkin kelkan hyvät sekä huonot puolet.
    Kiitoksia etukäteen :)
     
  2. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Jaa-a,

    tiukat on kriteerit. Ensimmäisenä tulisi mieleen joku ns crossover segmentin kelkka. Mutta toi vuosimalli rajaa joitakin hyviä vaihtoehtoja pois.

    Tässä muutamia jotka minun mielestä sopisivat sinun tarpeisiin.

    http://www.kelkkapalsta.com/vaihtokelkat/?uusi=0&id=26141
    http://www.kelkkapalsta.com/vaihtokelkat/?uusi=0&id=25779
    http://www.kelkkapalsta.com/vaihtokelkat/?uusi=0&id=19888
    http://www.kelkkapalsta.com/vaihtokelkat/?uusi=0&id=24325
     
  3. Tervis

    Tervis Member

    Joo siis perusteluja väitteille kiitos ni saa enemmän irti... ;)

    Millon tota Ski Doo MXZ mallistoa on alettu tehä ja mimmonen kelkka se on?
     
  4. Tervis

    Tervis Member

    Ei ne oikeestaan oo siis kriteereitä vaan pikemminkin suuntaa antavia apuja vihjeisiin. Kaikkea saa ehdottaa ja vielä perusteluineen olis paras.
     
  5. kairankulkija

    kairankulkija 550 Indy Voyageur 155"

    Nimenomaan oikea merkki jos tarkoittaa kelkalla myös ajavan eikä pelkästään kärryn kyydissä kuljettaa ;D Sipolan vaihtoehdot varsin hyviä, taitaa noissa sks:sä olla 345 pitkä matto?
    Tässä vielä muutama tältä vuosituhannelta:
    http://www.kelkkapalsta.com/vaihtokelkat/?uusi=0&id=26396
    http://www.kelkkapalsta.com/vaihtokelkat/?uusi=0&id=26041
    http://www.kelkkapalsta.com/vaihtokelkat/?uusi=0&id=26915
     
  6. Bearcat-97

    Bearcat-97 Well-Known Member

    Näyttää heti vetävän jätkillä OFFin puolelle.

    Joku tourinki vois tosiaan olla ok, kun on tuplapenkki vakiona ja hieman pidempi tela. Ite en ala merkkejä lateleen, kantsii ite käydä ottaan tyyppejä ajoasennoista yms. Mutta pääperiaatteena, mitä uudempi sitä parempi. Mutta halvin ei taas oo se paras... Iskarit kantsii tsekata, että ois huollettavat, tahtoo noissa touringeissa monesti olla jokku mehupumput. Moottoriksi joku 500-600 neste 2 pyttynen. Kolmipyttysiä en suosittele, jos meinaat ummella ajella.

    Kiertoluisti Rotaxit on aika kestäviä ja kohtuullisia pensan syönnin kans, eli Skidoo tai Lynx tuon jutun puolesta. Lynx taas ei istu kuvaan ikänsä puolesta - ei oo oikein häävejä ummen vehkeitä tuon ikäset. Eli ennemmin SkiDoon esim Grand-Touring kuin Lynx.

    Polleja on monenlaisia tähän kastiin ja kait ne on ihan ok, niin ku Jani ehotteliki?

    Catilla on hyviä tourinkeja kans, mutta niiden koneet on tuon ikäsissä kovia syömään bensaa. Lisäksi alavääntö uupuu, joten metässä pitää mennä eikä meinata ;D Tosin joku Powder Special 500 EFI vois olla ok, niitä saa kohtuu hinnalla. Niistä kun säätää kytkimen uusiksi, alkaa pääseen hiljaa ja kohtuu pihistkin.

    Jammuista en osaa sanoa muuta ku että tarkista alusta, ettei oo sökö. Varmasti on ollu pariin kertaan sökö, mutta että on korjattu :)

    Edit:
    Kairankulkija ehti väliin. Noissa SKS:ssä on se ihme matto - joku 339 tms?
     
  7. Tervis

    Tervis Member

    Kiitos...

    Sitten semmonen kysymys noista hinnoista, että jos ajatellaan budjettia 90-luvun loppupuoliskon kelkalle niin mikä ois sopiva hinta?
    Ottakaa huomioon se, että entinen kelkka oli tosiaan 250cc eli mitään huippua ei seuraavaksi vielä tarvita ettei hengestä pääse ;)... Arvelisin et 400-600cc ois sopiva. Eli mitä saa 2000€ ja mitä 3000€ ja mitä 4000€ budjetilla jne.?
     
  8. Tervis

    Tervis Member

    Onkos touringit kankeita menemään metässä? Mimmosilla vehkeillä sitä yleensä offataan?
     
  9. Bearcat-97

    Bearcat-97 Well-Known Member

    Kun on noin vanha kelkka, niin hinta riippuu ihan kunnosta. Matkamittaria ei kantsi tuijottaa. Tuon ikäset pitää olla jo vähintään kerran rempattu, jos ei jo paristiki, joten kantsii kysyä millon on rempattu ja mitä tehty. Kuitit rempoista on kans kivoja :)

    Yleisiä syitä tuon ikäsissä vehkeissä on runko. Eli se tahtoo ratketa jostain sieltä moottorin kohdilta sivuilta. Sitte telatunneli kans pitää kattoa kunnolla.

    Edit:
    Offaus riippuu ihan itestä, että miten tykkää offata. Jotku menee pätkillä, jotku taas 60cm leveillä työkelkoilla. Pätkillä pitää olla reippaasti urheiluhenkeä messissä ja tuolla työkelkalla saa naatiskella maisemista :)
     
  10. Antti Harinen

    Antti Harinen Well-Known Member

    Ja kannattaa katella tuolta nettimoton ja pörssin puolelta myös. Tässä nyt ei budjetista puhuttu, mutta ainakin osa noistakin kelkkapalstan ehdokkaista näyttää olevan aika suolaisesti hinnoiteltuja. :eek:

    Pyyntejähän nuo toki on, mutta tuolla noin 3000-4000 hinnalla saa jo huomattavasti uudempia peljä kuin noita 1998-1999 vehkeitä. Puhumattakaan siitten mitä saa vaikka viidellä...

    Ja niinkuin Bearcatti jo sanoi, mitä uudempi, niin sitä parempi.
     
  11. Tervis

    Tervis Member

    Tommonen ku "Sport Touring" mimmonen löytyy ainakin Lynxiltä ja Polarikselta ni vaikuttaa sellaselta mitä haen. Mimmosia kelkkoja ne on? Ja millasia vastaavia löytyy? :)
     
  12. JH79

    JH79 Well-Known Member

    www.nettimoto.com/409020

    Tollanen voisi olla soppeli?
     
  13. sakari10

    sakari10 Active Member

    Aika pahat on vaatimukset. Jos tehoa ei tarvitsisi, niin silloin joku forest fox, joka on mahtava menemään ummessa ja eukko sopii kyytiin. toisaalta se on työkelkka, joten urheilullisuuden saa unohtaa, eli ei sitä.
    Touring on kohtuullinen monessa, itsellä lynx super touring 600, joka on asiansa ajanut, mutta jos totta puhutaan, niin omassa käytössä
    tela on jäänyt monasti lyhyeksi (tela 345). Paljon on myös päästy ja tukkia tuotu reessä mökille.
    Jos nyt pitäisi valita, niin ehkä 600 neste ranger, jossa 365 tela voisi olla aika mukava. Tehoa ja ajoominaisuuksia riittävästi ja hieman pidempi
    tela olisi plussaa.
    Jos vähänkään tykkäät tehosta ja kiihtyvyydestä, niin 600 neste tai isompi on poikaa. On mukava, kun kelkka kiihtyy  ;D toisaalta
    tundran jälkeen kiihtyy lähes kaikki nykykelkat.
    Eli vähintään 345 tela ja n. 600 neste kone ja vetokoukku. Taitaa se siihen touring sarjaan mennä.
    Älä sorru puhaltimeen

    Tuossa se olisi nettimoto ID: 416031 , taitaa olla vielä 396 telalla.
     
  14. mikaa

    mikaa Well-Known Member

    Joo kylläpä touringilla ajelee mettässä ja kairassa kuin myös reitillä, mutta silloin kannattaa olla vakiota paremmat iskarit. Itsekin olin ennen skeptinen tourinkeja kohtaan mutta kun laitoin nykyisen huomasin, ettei nuo touringitkaan mitään turhia kamppeita ole. Hyvin on puut tullut perässä, vaikka tela on 345 pitkä ja reiteillä on painateltu menemään. Omaan olen tehnyt pienet modit että kulkisi ummella paremmin kun vakio kunnossa tuo G-touring ei ole mikaan ummenkulkija, nyt se menee siellä kuin kotonaan. Eli joku hieman uudempi 00-04? touring kelkka ei varmasti ainakaan huono vaihtoehto ole.

    No jos ei mene, niin menemään se laitetaan. Eikä ole iso homma. Nimimerkillä kokemusta on.
     
  15. oudie

    oudie Polaris AXYS Pro RMK 163"

    Itseä mikä nuissa touringeissa karsastuttaa on se alusta joka on yleensä (ei aina) melkoisen surkea. 2 päällä jos joutuu ajamaan vähänkään patikkoa niin aivan järkyttävää se on. Ja alustan kestävyys on jotain aivan ala-arvoista ainaki noissa polariksen 01-03 touringeissa. Toki alustaa saa parannettua jos vaihtaisi vähänkään jäsympää keppiä alle ja vahvistelee sieltä täältä.

    Sinun kohdalla valinta olisi minun mielestä crossoveri tai lyhyemmällä matolla oleva "mountain" jos vähänkään urheillullisempaa haluaa ja parempaa käsiteltävyyttä metsässä ym, mutta sitten hinta haraa vastaan.
     
  16. Henri

    Henri Well-Known Member

    joku ski-doon renegade voisi olla kans ihan hyvä peli mutta vuosimalli on jo vähän uudempi 04? 05? näihin saisi jo ilmeisesti lisäpenkin.
     
  17. kairankulkija

    kairankulkija 550 Indy Voyageur 155"

    Mielenkiintoista. Velimiehellä oli polariksen 600 classic touring vm. 00 ja mitä itse sitä kokeilin ja mitä velimies siitä sano niin alusta kyllä oli erinomainen, niin yksin kuin kakspäälläkin. Kyyti oli erittäin tasaista ja mukavaa, ei pienet patit paljoa haitannu. Mielipiteitä on näköjään monia..
     
  18. Tervis

    Tervis Member

    Mitäs nämä crossover ja mountain sitten oikein ovat? Ei sano mitään.
     
  19. Tervis

    Tervis Member

    Vielä jos joku viitsisi kertoa Ski-Doo MX Z malleista...
     
  20. Makezi

    Makezi Well-Known Member

    Hyvä kelkka tuo mx z on, mutta ei täytä nuita sun kriteerejä nuo 90-luvun loppupuoliskolta olevat mx zetat. Pitäs alkaa sitte kattelee -03:sta etiä päi
     

Suosittele tätä sivua