2000-luvun makkaranpaistokelkka

Keskustelun 'Minkä kelkan ostaisin?' on aloittanut käyttäjä mtalo, 17/2/19.

  1. mtalo

    mtalo Well-Known Member

    Ensimmäiseen tarpeeseen ostin n. 5 vuotta sitten Yamaha ET340 vm. - 83 moottorikelkan. Sillä onkin pärjäilty, kun parina vuonna ajo jäänyt viikon lapin reissuun, kun täällä on ollut heikko lumitilanne. Lähinnä ajo on lasten vetämistä reellä ja kevyellä latukoneella tuvan ympärille latujen tekemistä.

    Nyt herra 7v. on innostunut ajelemaan pellolla ja sitä myöten om tullut ongelmaksi käynnistäminen. Juniori ei jaksa käynnistää kylmää konetta, joten sähköstartille olisi tarvetta. Lisäksi pakki olisi pakollinen, ettei tartte repiä käsin katokseen.

    Lisäksi voima meinaa loppua, kun väkiä on reessä joskus reippaamminkin. Ja extra bonuksena; voisihan sitä joskus reitillökin vähän käydä ajelemassa - tuo lehtijousinen ei ole oikein kannustanut siihen touhuun.

    Näiden vaatimusten keralla ajattelin päivittää kelkan hetikin 2000-luvulle ja olen ajatellut aika vähän ajettua (max 7000km). Mitä suosittelisitte tällaiseen käyttöön, kun toimintavarmuus on ykköskriteeri.

    Nykyinen raaseri on haukkunut hintansa kyllä hyvin. Ketjuöljyt olen kaksi kertaa ja tulpat kerran vaihtanut ja muistaakseni muuta ei ole tehty. Tämän kokemuksen vuoksi olen vähän katsellut Yamaha Venturea ja se taitaa olla ihan ok. Ilmeisesti ummessa ei kovin hyvin kulje. Vähemmän ajetut Venturet on useimmiten 500cc koneella. Lisäksi olen katsellut Ski-Doo legendiä ja Lynx Rangeria. Näitähän on tarjolla 380cc koneella. Sitten vähän nykyiaikaisemman näköisenä olisi Ski-Doo GTX. Onko näissä laitteissa merkittävää eroa minun vähäisessä käytössä? Tietysti kaikki käytetyt on yksilöitä, mutta ei sitä tahallaan haluaisi ostaa ongelmallisinta konetta.

    Mitens tuo moottorin koko? Millainen ero on esim. 550cc ja 380cc? Onko tuodsa pienimmässkin koneessa jo tupla tehot nykyiseen ET340 verrattuna? Pehmeässä meinaa nykyisestä jammusta teho loppua, mutta muuten se on tehtävänsä hoitanut. Onko noissa sitten jo liikaa tehoa pikkupojan käyttöön? Osaa kyllä ajaa osakaasullakin eikä nytkään juuri koskaan laita kaasua pohjaan.

    En tosiaankaan tiedä näistä juuri mitään, joten kaikki vinkit on tervetulleita. Olen ajatellut, että yksinkertaisuuden vuoksi 2-tahti puhallinkone olisi paras.

    Parasta vastinetta rahalle haetaan hintaluokassa 2000-4000€.
     
  2. Murre

    Murre Hardcore+6900+SnoSport125

    itse ehkä ostaisin 600 ACE:n vaikka olisikin reilusti kilometrejä. Esim lynx adveture. Toki rev koppanen gtx 380 tai 550 ei huonoja vaihtoehtoja olisi nekään.
     
  3. mtalo

    mtalo Well-Known Member

    Halvin olis noin 4000€ ja 20tkm ajettuna. Onhan tuo 4-tahti tietysti kestävämpi moottorina, mutta jotenkin pitäisin järkevämpänä 5tkm ajettua 2000 euron 2-tahtia. Nämähän on suurimmaksi osaksi mielipide asioita, antaa tulla lisää ehdotuksia.

    Tosiaankin käyttö on varmaan 200km vuodessa, joten ajo-ominaisuudet yms. ei ole niin keskeisessä osassa. Jos nykyisessä jammussa olisi pakki ja sähköstartti ei vaihtotarvetta olisi ollenkaan.
     
  4. Zombie

    Zombie Raskassointinen flyygeli

    Venture 500 XL, ilmajäähdytteinen, pakilla ja startilla?
     
  5. giuzeppi

    giuzeppi Winha 32, Elan, Indy SKS, Lynx 420, 520, 535, 5900

    Pikku-Lynxien ja Ski-Doon 380cc eli Rotax 377 ei aivan hirveästi enempää tehoja anna kuin samalla aikakaudella suunniteltu Yamaha 340 -83. Taitaa niissä jo vajaa 10hv enemmän kummiskin olla jos on tuplakaasarit. Aika pirteitä ne on pieneen ajoon ja nuorisolle varmasti sopivampia kuin isommat. Jos reen vetoa paljon tai umpisessa ajoa, niin sitten isompi kone puoltaa paikkaansa. Edes niissä ei ole liikaa tehoa reen vetoon tai umpiseen. Jos 7v herra tosiaan osaa jo annostella kaasun hyvin, niin ei kai tuollainen 500-550 puhallinkonekaan käsistä karkaa. Vähän vaikea suositella kun on kaksi niin erilaista käyttötarvetta. Yamahoissa ei ainakaan tekniikkaongelmiin törmää, mutta on Rotax 377:kin luotettava kone jos pienikoneiseen päädyt.
     
  6. mtalo

    mtalo Well-Known Member

    Okei eli tuossa 377 rotaxissa on noin 40hp. Mitäs sitten on tehoa 500 jammussa ja 550 rotaxissa?

    Onhan tosiaankin vähän eri käyttötarkoituksia, mutta tosiaankin nykyinen ET340 on suoriutunut annetuista tehtävistä. Onkohan näissä kaikissa ekasda viestissä listaamissani malleissa paremmat umpisen ominaisuudet luonnostaan korkeamman rakenteen vuoksi? ET:hän jyssähtää aika helposti astilaudoistaan lumeen.
     
  7. Salvelinus

    Salvelinus 49 Ranger 900T -23

    550 rotaxissa on noin 56 hummaa.
     
  8. mtalo

    mtalo Well-Known Member

    Mitens muuten noitten kelkkojen painot versus ET340. Nykyisen kelkan perän nostaa hangen päälle vielä yksikseen, mutta onko nuo uudemmat raskaampia? Vai kyntääkö ne syvemmälle, ettei sen vuoksi pysty nostamaan?

    Onko painossa merkittävää eroa 380 ja 550 välillä? Ja entäs käsiteltävyys, vaatiiko enempi voimaa kääntymiseen kuin nykyinen?

    Paljon kysymyksiä. Kelkalla en ollut koskaan ennemmin ajanut, kun nykyisen ostin. En siis ollut metriäkään ajanut ja kerran lapsena istunut reen kyytissä. Nytkään kokemusta ei ole kuin nykyisestä jammusta ja kerran testannut Venture 600cc:tä.
     
  9. Kojontti

    Kojontti 600R RE, x-rs pessimisti-evo

    Kevyempiä noin pääosin nostaa ja käsitellä muutenkin uudemmat "korimallit", tosin tuosta jammusta ei ole mitään kokemusta.
     
  10. mtalo

    mtalo Well-Known Member

    Viimeksi muokattu: 18/2/19
  11. jukkis67

    jukkis67 Well-Known Member

  12. pezq^

    pezq^ Nykyää Lynxejä

  13. giuzeppi

    giuzeppi Winha 32, Elan, Indy SKS, Lynx 420, 520, 535, 5900

    Ranger on täyspitkä ja Explorer puolipitkä. 600cc Rangerilla ajoin joskus paljon, oli hyvä ja ärhäkkä kelkka mutta todella raskas käsitellä ja aika vikuri, eikä paras mahdollinen nuorisokelkka varmaan. Ei ehkä päde tuohon pienikoneisempaan. GTX:stä on kokemusta vain 550cc koneisen semmoisen irrottamisesta ojasta, ei ollut kevyttä, palkaksi työstä sain tuon minun avatarkuvan Elanin.. 380 kevyempi varmasti. Yamaha 340 on todella riisuttu malli ja ihan niin kevyttä ei varmaan uudemmista oikein löydy. Kääntyvyydeltään nämä uudemmat luultavasti hakkaa vanhuksen. Tuo Forest Fox sopisi ajoltaan nuorisollekin, vanhemmat 380cc mallit aavistuksen keveämpiä ja halvempia. Foxi kapeasta suksivälistä johtuen ehkä herkempi kallistelemaan/kaatumaan kevyen kuskin alla. Explorerillakin olen nähnyt vedettävän isoja pöllikuormia, joten ihan avuton menijä se ei ole. Kai noita pitäisi päästä ajamaan ja vertaamaan myös sen nuoremman kuskin kanssa, että saisi oman mielipiteen. Ihan susia ei noista ole mikään
     
    Viimeksi muokattu: 18/2/19
  14. mtalo

    mtalo Well-Known Member

    Tuo GTX kyllä on alannu kiinnostamaan. Se näyttää merkittävästi nykyaikaisemmalta kuin muuta vaihtoehdot. Onko siinä korkeampi ajoasento kuin esim. Rangerissa?
     
  15. M.E.A

    M.E.A Lynx

    Gtx on hyvä valinta mainitsemaasi käyttöön. Hyvä ja kevyt ajaa, lisäksi ajoasento enemmän tätä päivää.
     
  16. perttuni

    perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

    Tuollaisen alle 10 vuotiaan käyttöön varmasti tuo 380 puhallin riittää ja se on varmasti paljon taloudellisimpikin kuin tuo 550 puhallinkone.
    Skidoosta kannattaa katsoa, että on eturunko suora eli sukset pituussuunnassa samassa sijainnissa. Melko pehmeä tuo REV runkoisen eturunko, tai siis kyllä se kovaakin ajoa kestää, mutta suksilla tai olkatapeilla ei kärsi tökkiä puihin tms. jotta taivahtele mutkalle. Uskoisin, että ei ole ongelmaa tuollaisessa touringissa sen asian suhteen.
    380 puhaltimella ei varmasti umpisessa valloita joka paikkaa tai vedä rekeä, mutta kovalla jäljellä menee siinä missä muutkin. Tehoa noissa viimeisissä 380 koneisissa lienee jotain 40-45hv. 550 koneisessa piti olla lähelle 60hv

    Tuo GTX kuitenkin ajoasennoltaa nykyaikaisen kampe tuossa ehdotellussa joukossa.
     
    M.E.A tykkää tästä.
  17. mtalo

    mtalo Well-Known Member

    Nyt on kaupat tehty GTX:stä vm. 2006. Koneena tosiaankin se Rotax 377. Mittarissa vain reilu 3tkm, johon minö uskonkin. Menee vielä pari viikkoa, että saan kelkan kotipihaan. Toivottavasti täällä on vielä lumikelejä silloin.

    Uskollinen Yamaha ET340 lähteen nyt myyntiin. Olis ihan mukava jättää sellainen retrokelkka itselle, mutta eipä sille taida olla mitään käyttöä jatkossa.
     
  18. mtalo

    mtalo Well-Known Member

  19. Kamppi

    Kamppi Well-Known Member

    Sanoisin ettei sovi, ei ainakaan helposti. Tuon linkin kuvassa laatikko seuraa takalampun muovihässäkkä hyvinkin tarkasti. Gtx:ssä on erilainen. Siitä vain itse katoin. Mutta tutkihan kuvia netistä vielä tarkemmin.
     
  20. mtalo

    mtalo Well-Known Member

    Pääsin kanssa samaan lopputulokseen, kun laatikon myyjä lähetti enempi mittoja. Tuo penkkikin on erilainen ja selkänoja tulee laatikon tielle.
     

Suosittele tätä sivua