Että tälleen sitten...

Keskustelun 'Baana' on aloittanut käyttäjä Lynxxmann, 21/11/19.

 1. mikada

  mikada Yamaha Sidewinder 2017

  No tuskin ainakaan hevosilla sinne kukaan tulee. Tai jos tulee, niin ensimmäisen kelkkakohtaamisen jälkeen tuskin uudestaan tulee. Siinä kun hevosen kohdalla ohittaessa narmasee sinkin suoraksi, niin saattaa hevosmiehelle tulla ohjelmaa. Ja saattaa sitä tulla muidenkin eläin valjakon kuskeille.
   
  mircoolio, Joutoukko, Janne.mikael ja 3 muut tykkäävät tästä.
 2. mikada

  mikada Yamaha Sidewinder 2017

  No kohta todetaan, että kelkat aiheuttavat vaaran reitillä ja kielletään kelkalla ajaminen kelkkareiteillä
   
  Joutoukko, Janne.mikael, teme- ja 4 muut tykkäävät tästä.
 3. fxjannu

  fxjannu -19 Xterrain 850 RE 3700

  Voihan tällä päätöksellä olla hyviäkin puolia. Kohta todetaan että pitää rakentaa puretut laavut ja kodat takaisin jotta pääsee pyöräilijät ym tuiskulta turvaan.
  ??? !!!;) Voi ….u
   
 4. jaskap

  jaskap Iso vehje jalkain välissä jo vuodesta seitenkaks

  Aika kylmänkiskoinen suhtautuminen tuntuu kelkkamiehillä olevan. Varsinkin nuo sinkki tiukalla naarmasut hevosten ja muiden eläinten kohdalla kuulostaa oudolta.
  Näitä kun valtaväestö lukee, niin voi voi.
  Yhteiskäyttöreitit ja Kanadan malli voisivat olla mahdollisuus.
   
 5. S4ms4

  S4ms4 Lynx G-type Lynx RS vm:11 AC Alpha HC

  Nii no hevoset ei minusta tässä ees ongelma ole ku itsekkin pari omistaneena nii kukaan sinne halua ratsastaan. Mut nuo koira valjakot safari letkana ja eritoten läski pyöräilijät jotka sit polkevat joka ikisellä suomen reitillä alkaa aiheuttaa jo uhkaa. Ja joo, myönnän ajavani 80% ajastani turhan sinkki kiriällä mut se et jo tavan 40-60km/h ajavat alkaa olla mutkan takaa aika kuolettava yhdistelmä ku tullaan mutkan takaa vähä hämärässä vastaan esim fillaroijaa.
   
  Fudge tykkää tästä.
 6. M.E.A

  M.E.A Lynx

  Kauhulla odotan kun Oulunseudun ennestäänkin ruuhkaisille reiteille tulee läskipyöräilijät sekaan.. Vahinkoja tulee takuulla oli kelkkamiehellä ylinopeutta tai ei...
   
  Fudge tykkää tästä.
 7. K.Pukarinen

  K.Pukarinen Lynx Commander Gt -21

  Suomessa se vaatii yleensä onnettomuuden ennenkuin asiaan ruvetaan puuttumaan ylemmältä taholta. Sitten kun on jo paskat housussa tulee yleensä hätiköityjä päätöksiä. Itse kyllä kannatan yhteisuria/reittejä, mutta vain sulan maan aikana.
   
  Fudge, Janne.mikael, M.E.A ja 1 muu henkilö tykkäävät tästä.
 8. MikaPu

  MikaPu XF8000 HC 153, IQ600 Wt

  Nooh. Vuonna miekka ja kilpi Oulun ensimmäisien Husky-valjakoiden ajajana vois todeta ettei ennen vanhaan ollut mitään ongelmaa mk-urilla (jeerasa). Mutta olen täysin samaa mieltä ettei valjakot ja läskipyörät kuulu ruuhkasille ränneille kelkkojen kans samaan uraan. Jeerareiteille kyllä pitäs kaikkien sopia varsinkin jos sillä konstilla valt.kassasta irtoaa euroja ylläpitoon
   
  Viimeksi muokattu: 23/11/19
 9. vaari55

  vaari55 Well-Known Member

  Nyt ollaan oikella tiellä.
  Jos reittiverkostoa meinataan pitää kunnossa, pitää olla maksajia.
  Nyt kun reitit tulee kaikkien käyttöön niin maksumiehiä on enemmän.
  Täällä Kainuussa sopii ajelemaan millä vehkeelä milloinkin.
  On niitä 400km reissuja ettei ole ainuttakaan vastaantulijaa.
  Sitten niille sinkki suorana ajajille ajopaikat ovat muualla kuin kelkkareitilä.
   
  Reverend_, JoK ja Murre tykkäävät tästä.
 10. peccis

  peccis Assault 850 144" -20

  Meinaatko että läskipyöräilijät maksaisivat reittimaksun ?
   
  Hemikoo, Janne.mikael, Fudge ja 2 muut tykkäävät tästä.
 11. vaari55

  vaari55 Well-Known Member

  Jos kelkkailijat maksaa, niin maksaa muutkin.
   
  Janne.mikael ja KEKU tykkäävät tästä.
 12. LittleSnowman

  LittleSnowman Well-Known Member

  Kyllähän noille reiteille tarvittaisiin lisää leveyttä, jotta siellä sopisi paremmin ohittamaan erilaisia kulkijoita. Ainakin täällä koillismaalla (taivalkoski/syöte) reitit ovat pääsääntöisesti niin kapoisia, että aika tarkkana saa vastaantulijoiden kanssa olla. "Fättäreille" on onneksi nykyään tullut uusia reittejä ainakin matkailukeskittymien yhteyteen, joissa niillä voi sitten ihan rauhassa ilman melusaastetta poljeskella menemään. Valjakkofirmat näillä seuduilla ovat hoitaneet asiakasajoihin omat reitistönsä, joissa he saavat ajella täysin rauhassa. Voisihan joillekin reittiosuuksille mahdollisesti päästääkin fättäreitä ja valjakoita, kunhan kyseiset osuudet levennettäisiin ja tehtäisiin selkeät ohjeet kohtaamisiin yms. Meitä metsässä kulkijoita kun on moneen junaan ja monenlaisilla vermeillä siellä kuljetaan. Suomen laaja kelkkareittiverkosto on rakentunut, yllätys yllätys, kelkkailua ajatellen, joten on jossain määrin erikoista, että ne ollaan nyt valjastamassa myös muuhun käyttöön. Eikö nämä muut käyttäjäryhmät voisi käydä läpi saman työmäärän mitä kelkkailuväki aikoinaan on tehnyt, jotta näin kattava reitistö on saatu aikaiseksi?
   
  KEKU ja BRP-Lynx tykkäävät tästä.
 13. Raidman

  Raidman Well-Known Member

  Siellä on kyllä jo kaikenlaista kulkijaa nytkin ihan kelkkojenkin kanssa, joten otan kyllä jo nytkin vauhdin pois kaikkiin pimeisiin mutkiin ja nyppylöihin. Täällä etelässä ainakin urat niin kapeita, että kohtaamistilanteissa onnettemuusriski on todellinen. Yhtä tämmöistä onnettomuutta olen ollut näkemässä kun kelkat osuivat yhteen mutkassa kun kaveri tuli vastaan liian keskellä uraa.
   
 14. Mileleo

  Mileleo Lynx X-Trim 600 Etec 2013

  Muoniossa monasti tullut koiravaljakoita vastaan. Hetkeksi vaan reitin sivuun ja antaa niiden rauhassa mennä ohi. Ei ole ongelmia.

  Läskipyörällä kulkeva kuulee kyllä kelkkojen äänen kaukaa ja ihan varmasti osaa paremmin väistää kun toinen kelkkailija. Eläimet onkin sit toki tilanne toinen, kun niillä nyttei äkkiä penkkaan esim hypätä.
   
 15. FFoxi

  FFoxi X-trim & 5900 LTS

  Sallisivat ruottin tyyliin vapaan kelkkailun luonnossa, niin minun puolesta voisi kelkkareitit ollakin sitten yhteiskäytössä.
   
  Reverend_ tykkää tästä.
 16. Janme

  Janme Well-Known Member

  Jos tuomonen tulee, niin pitäs ainaki velvoittaa käyttämään aina kunnon valoa päästämään nopeat ohi siirtymällä syrjään reitiltä. Viime vuonna ajoin monta kilometriä yhtäkymppiä pitkän valjakkoporukan perässä eikä niillä ollu aikomustakaan väistää. Piti ite metsästä ohittaa ja pysäyttää se porukka, että muut pääsi ohi.

  Kahella kerralla meinannu lanata valjakon, ku tullu mutkassa koko uran leveydeltä vastaan, mettään väistämällä välttyny henkilö- ja koiravahingoilta. Toisella kerralla säkkipimiässä joku onneton tuikku päässä kuskilla ja koirilla ei valjaissa minkäänlaisia heijastimia. Onneksi ollu paljon ajetuilla safarireiteillä, niin ollu oma vauhti keskimääräistä rauhallisempaa.

  En usko, että tämä tulee menemään läpi, sen verran paljon on kritiikkiä tullut joka suunnasta. Mihinkään muualle nuo ei mielestäni reiteille tai urille sovi ku järville, jossa näkyvyyttä on nokot.

  Kyllä tässä tietenki vois miettiä reittipenojenki etua asiassa yhteisen hyvän nimeen, turvallisuuden lisäksi.
   
  KEKU tykkää tästä.
 17. FFoxi

  FFoxi X-trim & 5900 LTS

  Tuo oli vain omalta kantilta ajateltu asiaa vähän karusti. Näinhän ei varmasti tule käymään Suomessa.

  Jos muita aletaan tässä asiassa miettimään, niin silloinhan tämä menee nyt aivan oikein. Kaikki ovat tervetulleita reitille.


  Ihminen on itsekäs elukka ja yleensä vain oma etu kiinnostaa.
   
 18. juketsu

  juketsu Kolomen lynksin talous.

  Lapin kansassa juttu tähä liittyen. Kittilässä aiotaan lisäkylteillä eläimet kieltää kelkkareiteillä. Joku viksumpi sen tänne varmaa osaa linkata:)
   
  KEKU tykkää tästä.
 19. Rauta

  Rauta Well-Known Member

  Huono juttu, mutta suurin osa maamme kelkkapätkistä on kuitenkin KelkkaUria ja
  siellähän meno jatkuu entisenlaisena eli kaikki siellä liikkuu. Täällä etelässä ainakin on kaikenlaista kulkijaa paitsi Koiravaljakoita ei ole näkynyt, koiria muuten kyllä paljonkin...
   
 20. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Mutta mutta. Kelkkaurilla on uran ylläpitäjällä täys oikeus kieltää kaikki muu liikenne, paitsi kelkat. Mikäli tästä on maininta vuokrasopimuksissa. Kelkkareiteillä tämä on ollut kirjattuna lakiin.

  Aivan helvetin järjetöntä sekoilua. Itsekkin olen tähän lakimuutokseen antanut pyynnöstä lausuntoja. Aikaa olen käyttänyt ihan merkittävästi. Linjat on ollu samoja kuin Poliisilla ja Liikenneturvalla. Siitä huolimatta, kaikilla alan ihmisten lausunnoilla on pyyhitty persettä ja tilalle tempastu jotain aivan älyttömyyksiä. Näistäkin asioista on taas päättäneet ihmiset, jotka eivät tiedä kelkkailusta hevon paskaa.
  Nythän esimerkiksi Lapin suurimman safariyrityksen tj antoi lausunnon, jossa piti tätä muutosta vaarallisena ja täysin tarpeettomana.
   
  Hemikoo, Jakke_, M.E.A ja 3 muut tykkäävät tästä.

Suosittele tätä sivua