GLS 3500 FC

Keskustelun 'Lynx' on aloittanut käyttäjä ntt, 11/4/06.

  1. de_wille

    de_wille Well-Known Member

    Vs: GLS 3500 FC

    Omassa gls:ssä löytyy telatunnelin päältä, oikealta puolen, eli ns. jarrulevyn takaa, kojetaulun putken etupuolelta.
     
  2. Naatti

    Naatti Well-Known Member

    Kiitos avusta, löyty!
     
  3. Jussi588

    Jussi588 Member

    Vs: GLS 3500 FC

    Kun vielä tietäskin miten vari puretaan ja huolletaan ja mitä sieltä löytyy :D
     
  4. jörö

    jörö Member

    Vs: GLS 3500 FC

    Osaako kukaan sanoa mikä ero on 1990 ja 1991 mallissa.Itsellä on rekisterin mukaan 1991 mut vähän epäilyttää että oisko silti 90,vetopyörät on vielä vanhaa reikävetomallia.Tarvisin tiedon sen takia kun kerran leipoi kone kiinni.500km kesti konerempan jälkeen ja taas iski mäntäpistiäinen.tarkistin kaikki bensalinjat,laitoin uuden bensapumpun.Silti ei oikeaa syytä löytyny miks leipoi?90 Lynxin manuaali antaa pääsuuttimeksi 320 ja 1991 malliin 300.Eikö molemmissa malleissa ole samat motit?Miks erit pääsuuttimet?Pitäisikö vaihtaa tuo pääsuutin varmuuden vuoksi 320,kun nyt on tuo 300.
     
  5. Nalle

    Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

    Vs: GLS 3500 FC

    Katso kelkan valmistenumeroa. Jos se alkaa numeroilla 19, niin kyseessä on 91nen, jos taas 09, niin kyseessä on vm90. Eli tuon ikäisissä Lynxeissä valmistenumeron ekat numerot kertovat vuosimallin.

    Ja muita eroja on seuraavasti (jos siis alkuperäisessä kuosissa).. Molemmissa mustat kuomut, mutta 90sessä on pystyteippauksin GLS, kun taas 91sessä on monivärinen raita ja GLS vihreillä tyylitellyillä kirjaimilla kuomun sivutaitoksessa.

    Tuo suutinpuoli on kieltämättä jännä homma. Voisiko olla, että kun 90sessä alettiin käyttää eriä pakoputkistoa, kuin mm. vuotta vanhemmassa GLS 3300sessa, niin tehojen hakemisen innoissa jälempiin 3500siin olisi tehtaalla tukittu hieman liian piikaiset suuttimet.

    Mutta jos olet tarkastanut bensalinjat ja pumpun, niin jäljelle jää enää kaasuttimien ja moottorin väliset kurkut (onko ehjät) ja moottorin kampiakselin stefat. Jos nuo on kaikki kunnossa, niin jäljelle jää sitten suuttimet. Ja yksi tarkastamisen arvoinen asia on kaasuttimien kunto. Onko kaikki suuttimet varmasti kunnossa, vai onko käynyt niin, että kaasarit ovat hartsiintuneet tukkoon tietyiltä osin?
     
  6. jörö

    jörö Member

    Vs: GLS 3500 FC

    Täytyy tarkistaa tuo valimistenumero juttu.Kaasarinkin olen puhdistanu ultrapesurissa,kurkut on alkuperäiset rotaxit(uudet).kampuran stefatkin laitoin orginaalit.Bensapumppu on kylläkin vaihdettu vasta nyt leipomisen jälkeen kahdella ulostulolla olevaan mikuniin.
     
  7. jörö

    jörö Member

    Vs: GLS 3500 FC

    Valmistenumeron perusteella on 91.Kelkan väri on violetti.
     
  8. TripleF

    TripleF Lynksit: GLS 3500 fc ja Light Touring

    Vs: GLS 3500 FC

    Voisikos joku auttaa sen verran että ilmottaisi mitat 3500:sen (tai muun samanikäsen lynxin) stongan kiinnityksestä? Tarkoitus olisi pääsiäisreissua varten tölskätä siihen koropala teräksestä. Tangon halkaisija oli mallia paksu ja vahvistettu, muuta en muista. Pultin reikien sijainnit ja halkaisijat ja tämmöiset olisi hyvä tietää.

    Jos joku kehtaa mittoa niin palkintona olisi vähintäänkin virtuaalinen kädenpuristus ja taputus selälle :) kelkka sattuu olemaan 650km päässä. Niin ja jos saisi valistuneen arvauksen että kuinka paljon vaijerit antaa myöten. Tarkoitus on korottaa vain sen verran ettei polvet ota istuessa tankoon enää kiinni ;D eli ehkä jotain 3"
     
  9. Jussi588

    Jussi588 Member

    Vs: GLS 3500 FC

    Kesällä olis tarkotus huoltaa variaattori ja kytkin ja vaihtaa 38x345 2.52 tela tähän 92 glssään. Käykö varmasti kun laittaa vaan jatkopalat? Ja mikä on varmat telan mitat kun en ole varmaa tietoa löytänyt. Kun olis halvalla 38x325 jako 2.52 mattoakin saatavilla nii meniskö se sitte suoraan kiinni? Tuli tässä vaan mieleen että saako tähän oikkeen kokosta hihnaa ? kun tuntuu olevan tää 92 vm erilainen hihna ja vari ja kytkin? Ja entäs sitten saakos tähän tuohon variin ja kytkimeen osia ? Onko tää nyt toivoton tilanne kun ei tunnu löytyvään mistään osia ???
     
  10. dontsa21

    dontsa21 Well-Known Member

    Vs: GLS 3500 FC

    Tuota kiinnileikkaamista esiinty mullakin aika reilusti. ;D

    Yks omaan piikkiin kun oli tuplaputket.

    Viimeksi kesti vajaa kolme kilometriä kun uuden männän vaihoin. ;D
     
  11. Jussi588

    Jussi588 Member

    Vs: GLS 3500 FC

    Kaipasin edelleen vastausta käykö 92vm 3500glsään 345x38 2.52 matto varmasti kun vaan laittaa jatkopalat? Ja onkos tässä 92vuosmallissa cometin 108exp vari ? kiitos jos joku osais ja kehtais vastata... ???
     
  12. 5900

    5900 Lynx 5900 GLX -89, LT Tuntra,MXZ 500

    Vs: GLS 3500 FC

    Ny pitäis löytää lynx 3300 gls -89 moottorin kumityynyt. Saa orkkiksia enää mistään vai löytyykö siihen joku muu vaihto ehto ???
     
  13. köysti

    köysti Well-Known Member

    Vs: GLS 3500 FC

    38 matto taisi höllätessä/jarrutuksessa ottaa tunneliin... jatkopaloja ei välttämättä tarvi ku vaan siirtäää kiristimet pulttiväliä taakseppäin. näin itse tehin. vetopyörät pienemmiksi niin 38 matolla no problem.
     
  14. M.E.A

    M.E.A Lynx

    Vs: GLS 3500 FC

    Tämmönen tuli noiihin pihaleikkeihin laitettua, vuosimalli mikälie mutta ruskeakoppanen on. Alustaksi vaihtunu joku ilmeisesti skiidosta peräisin oleva 137" 32 lappusella matolla.

    Kymppitonni taulussa, hyvin pelaa mutta onko jotain erityistä mitä tuosta kannattaa kattoa normi huollon ja rasvausten lisäksi ennen ku ajoon ottaa. Konetta tuskin auottu tai ei ainakaan tietoa siitä. Puristuksia on ja hyvin vetää ja käynnistyy. Kelkka ollu viime talvetkin ajossa ettei missään ladossa oo lahonnu.

    Juu ja orkkis penkille tarvis. Saa tarjota jos on suunnilleenkaan ehyt, värillä ei väliä.
     
  15. Nalle

    Nalle Commander 900, GLX5900, Cobra Racing 583RAVE

    Vs: GLS 3500 FC

    No eipä tuollaisessa mitään isompaa mahda olla... Ja sepä noissa GLSsissä onkin niin mainio puoli, ettei ne tarvi mitään kovin ihmeellisia huoltotoimia. Toki, telamattojen ikä tekee oman tehtävänsä ja mattovikoja voi piankin alkaa ilmenemään. Samoin variaattoripuoli alkaa varmasti ikänsä puolesta olemaan kulunut ja voi vaatia huomiota. Myös telaston kunto kannattaa katsoa ihan tarkalla silmällä.. Ratkeamia voi löytyä molemmista pukeista. Ja etujousituksen helatkin kannattaa tsekata.
    Mutta kuten huomataan, niin kaikki, mitä kyseiseen kelkkaan voi ilmetä, liittyvät nimenomaan kilometrien myötä tulleisiin kulumisiin. Mitään mystisiä ja sitäkautta pirun kalliita vikoja noihin ei oikein helposti pääse pesimään. Minun mielestäni aivan erinomaisia yleiskelkkoja ja erittäin hyviä harrastepelejä.

    Ja noista telaston ratkeamista ei kannata huolestua. Ne pukit on ihan normitavaraa ja ovat täysin hitsattavissa. Hyvänä nyrkkisääntönä on se, että jos pukeissa on ruostetta, on siellä todennäköisesti myös vääntymää tai ratkeamia.

    Penkkiä kannattaa kysellä vaikkapa Lapin Kelkkaosasta Rovaniemeltä.
     
  16. M.E.A

    M.E.A Lynx

    Vs: GLS 3500 FC

    Alusta tosiaan vaihdettu jostain tourinki skiidosta ja samalla mattokin vaihtunu tuoreeseen. Hyvin riittää tuo vakiotunneli vaikka matto vähän pitempi onkin. Alustaa samalla puotettu takapukin kohalta joku sentti, kiinnitys astinlaudan alapuolelle tehtyyn tukevaan korvakkoon, kulkuasento silti ok, ei oo liian nokallaan. Kykimeen kuulemma lisätty punttia ettei keuli niin reilusti, saas nähä miten pelaa kun nilkkalumia syvemmälle pääsee. Nestejarrut kans vaihettu vakio vaijerihässäkän tilalle.

    Rekisteröity -93 mutta minkähän lie vuoden malli tuo on, koppa on tosiaan ruskea, teipeissä keltasta harmaata ja sinistä.

    On se vaan aika kirveellä veistetyn näkönen peli kun rex2 koppaseen vertaa ;D
     
  17. Jannne

    Jannne Rust - eze vintage sled #winterrules #summersucks

    Vs: GLS 3500 FC

    92 mallia tuo tiilen punainen
     
  18. M.E.A

    M.E.A Lynx

    Vs: GLS 3500 FC

    Jees, kiitosta.
     
  19. rouveri

    rouveri New Member

    Vs: GLS 3500 FC

    Ostin Lynx GLS 3500 mittarissa km 9500. Toimii hienosti teknisesti ja kulkee niin rivakasti kuin vain tuon ikäinen kelkka kulkea voi 110-125km/h:) Ongelma on seuraavan lainen mikä tässäkin viestiketjussa on kyselty moneen kertaan. Vuosimalli on 91- tämä siis matonsisäpinnassa olevilla vetopyörillä vetävä malli.. Matossa kuitenkin reiät sille vanhantyylin reikävedollekkin? Haluaisin kasvattaa maton pituuden 345.. Millainen matto on optimaalinen harjakorkeudeltaa ja leveydeltään. Ja miten jatko on helpoin toteuttaa? En ole noviisi tekniikan kanssa mutta moottorikelkan telastot on aivan uusi juttu minulle :). Luin tämän koko viestiketjun mutta selkeää tietoa ei ollut miten tämä toteutetaan. Ja onko tämä standardi veto jako tässä minun kelkasa tuo 2.52" kun on sisävetoinen matto? ja onko kaikissa nykymatoissa tuo reikäjako ja sisänappula veto samassa matossa?? ihan mielenkiinnosta kysyn kun tuossa vanhassa näyttäisi olevan.. Tulipas epäselvä viesti mutta Deal with it :D.. Saa myös laittaa viestiä jos jollain olisi tähän minun projektiin sopivaa mattoa. Tarkoitus olisi korottaa takajousitustakin hieman.
     
  20. rotax377

    rotax377 OldSchool Dokkeri 144" RS treeride ja muut lynxit

    Vs: GLS 3500 FC

    Tuossa sinun kelkassa pitäisi olla ihan normaalit nappulavetopyörät 2.52 jaolla, jos ei niitä kukaan ole koskaan vaihtanut. Teloja löytyy monenlaisia, joissakin on osa soljenreijistä ummessa ja osassa kaikki auki, mutta nuilla sinun vetopyörillä sillä ei ole mitään väliä, kunhan jako on oikea. Sitten jos vaihtaisit siihen vetoakselille ns läpivetävät pyörät = vetää sekä nappuloista että reijistä, pitää telassa olla vähintään kaikki reijät auki ja mielellään vielä ns täyssoljitettu eili jokaisessa välissä metallisolki.

    Jos et halua alkaa prässäilemään pienempiä vetopyöriä akselille, niin ainakin joko 25mm tai 32mm harjalla mahtuu tela pyörimään ilman ongelmia vetoakselin kohdilta. Eli optimi on 38cm leveä ja 25mm tai 32mm harjalla. Se kannattaa kanssa ottaa huomioon, että telan kuvio merkkaa tosi paljon siitä miten se pitää missäkin paikassa, esim ripsaw on kovalla reitillä hyvä, mutta pehmeässä lumessa umpisella aika kehno jos vertaa semmoisiin teloihin missä "tasaiset" harjat.

    Telastoon löytyy valmiita jatkopaloja, jotka vaan pultataan kiinni, mutta jos työkalut pysyy käsissä, niin käy hakemassa vaikka 10x100mm alumiinilattaa ja siitä sitten itse teet, niin saat paremmat. Karkeasti ajateltuna jatkon pituus pitää olla n puolet siitä kuinka paljon tela pitenee. Eli esimerkiksi alunperin 320cm tela vaihtuu 345 telaksi, niin taka-akselin täytyy siirtyä (345-320)/2= 12,5cm. Liukurunkojen jatkot kannattaa tehdä niin, että tulee tarpeeksi pitkälle sinne liukurunkoon kiinni, niin kestää paljon paremmin. Toisaalta tähän jatkojen pituuteen vaikuttaa tapauksesta riippuen suuntaan tai toiseen myös se jos telaston paikkaa muuttaa ja jos vaihtaa vetopyöriä jne.

    Telatunnelin jatkoja saa kanssa valmiina tuotteina (esim blingfactory, duell jne), mutta monessa metallipajassa kanttaillaan alumiinilevystä jatkoja, kunhan mitat on tiedossa. Toisaalta itse olen tehnyt useampiakin tunnelinjatkoja silleen että jostakin sopivan levyisesta vanhasta rungosta leikannut pätkän siististi ja sen sitten muokannut sopivaksi ja niitannut kiinni. Takapuskuri kannattaa hommata tai tehdä semmoinen, että on senverta pitkä, että tulee myös tarpeeksi pitkälle alkuperäiseen runkoon kiinni, niin tukee kunnolla sitä jatkoa.

    Sitten tuo telaston laskeminen on kanssa semmonen juttu missä pitää ottaa huomioon asioita, jos ei halua mennä perse edellä puuhun. Koska jos yhtä asiaa muuttaa telastossa, niin se vaikuttaa yleensä moneen muuhunkin kohtaan. Monesti näkee semmoisia toteutuksia, että pelkästään takapukin kiinnitystä on laskettu alaspäin esim kulmaraudalla. Joo perä kyllä nousee silloin ylemmäs, mutta silloin suksipaineet kasvaa ja telasto makaa kokoajan hieman takapukin päällä, eli ei todellakaan hyvä. Jos haluat tehdä sen telaston laskun kunnolla, niin pitää siirtää myös etupukkia hieman alaspäin. Mutta kun etupukkia laskee suoraan alaspäin, kasvaa telan kohtauskulma = tela on enemmän "pystyssä" lumen pintaan nähden -> kelkka etenee huonommin hangessa, koska tela puskee kokoajan hangen läpi. Tähän auttaa se, että samalla kun telaston etu ja takapukkia laskee alaspäin, niin niitä siirretään samalla hieman taaksepäin. Sitten taas, kun koko telasto on alempana ja taaempana, ei liukurunkoja tarvitse jatkaa ihan niin paljoa samalla kun vaihtaa sen pidemmän telan. Paljon tietysti riippuu siitä että miten paljon meinasit saada perää korkeammalle, mutta perusperiaatteeltaan näin.
     

Suosittele tätä sivua