Kelkka yleiskäyttöön

Keskustelun 'Minkä kelkan ostaisin?' on aloittanut käyttäjä peko, 11/1/22.

 1. peko

  peko Member

  Tervehdys kaikille lukijoille!

  Joka talvi iskee kelkkakuume, mutta nyt vähän ankarammin, kun olisi edessä rankaprojektia.

  Käytännön kokemusta kelkoista ei vielä ole, joten kysyn mielipidettänne seuraavilla kriteereillä:
  Kelkan käyttö olisi etukäteen arvioituna puolet työkäyttöä (rankojen ajoa) ja puolet hupikäyttöä valmiilla reiteillä ja umpisessa. Ensimmäiseen kelkkaan en investoi enempää kuin n. 4000 e, jolla pääsen tutustumaan aiheeseen uhraamatta liikaa. Käsillä olevat vaihtoehdot ovat 2-t ilmajäähdytteinen työkelkka, 2-t vesijäähdytteinen työkelkka ja 4-t touringkelkka. Touringin puolustukseksi sen verran, että koko vuoden polttopuita ei tarvitse saada kuljetettua yhdellä kuormalla. Aikaa on ajella useamman kerran, mutta toisaalta taas maasto on rinteistä.

  Onko ehdotuksia?
   
 2. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Sen verran ajatusta puunajosta.

  Itekki on tullu vuosien saatossa jokunen kuorma ajettua halkolanssiin. Oma havainto on, että käytännössä millä tahansa kelkalla kyllä ajelee puut jos on aikaa. Tärkeintä on tehdä hyvä ajojäljet etukäteeen. Tämä tieto antaa sinulle mahdollisuuden valita kelkan muiden kriteerien mukaan.
   
  Mika_R tykkää tästä.
 3. peko

  peko Member

  Kiitos mielipiteestä. Noin olen ajatellut itsekin. Pientä ongelmaa aiheuttaa se, että yksi ranganajo paikka on sen verran kaukana, että ajoreitin valmistelu etukäteen ei välttämättä onnistu. Tietenkin samalle päivälle voi ajella ensin tyhjänä, mutta sitten ei ehdi kovettua.
   
 4. perttuni

  perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

  Muutamia huomioita. Jättäisin valikoimasta pois esim. Catin pokatulla tunnelilla olevat mallit. Se välistä pokattu ja niiteillä liitetty tunneli kestää huonosti vetokäyttöä ja toisaalta siinä vetokokoukku menee niin ylös, että ei ole hyvä raskaampaan vetoon. Toinen huomio se, että mitä enemmän se kelkka on tehty urheilulliseen käyttöön ja mitä enemmän siinä on tehoa niin sitä pidemmät välitykset siinä yleensä on. Eli käytännössä soveltuu yleensä huonommin niihin vetohommiin. Toki se on voimansiirron säädöstäkin paljon kiinni, mutta pääsääntöisesti lyhyillä välityksillä voi helpommin ajaa hiljaa kuorman kanssa.
  Vanhempia 2t puhaltimia saattaa saada kohtuu rahaan ihan hyväkuntoisia ( esim. tourinkeja) ja niihin on edullista tehdä kaikenlaista remonttia jos ja kun sellaista vaatii. Puhallinkone on oikein käytettynä luotettava. Oikein käytettynä tarkoittaa sitä, että ei ole säädetty laihalle seokselle ja toinen se, että ei aja sitä "laihalle". Eli jos vetää vaikka raskasta rekeä niin reilusti kaasua ja vaikka vähän pumppaillen niin saa riittävästi bensaa. Toki osa näistä on tehtaalla ainakin säädetty niin rikkaalle että saa varmasti riittävästi bensaa.

  Nelaria toki siinä mielessä voisi suositella, että veto ominaisuudet alakierroksilla on ihan eri luokkaa ja ei käryä eikä savua. Polariksen 750 nelareista kannattaa käsittääkseni pysyä erossa. Catin 660 nelarista en osaa oikein sanoa millainen on, mutta kaikki uudemmat nelarit taitaa ollakin luotettavia moottorin puolesta. V800 Lynxeissä/ Skidooissa oli jakoketjuongelmia, mutta nekin lienee korjattu niistä jotka on myynnissä.
   
 5. peko

  peko Member

  Kiitos, hyvää tietoa. Tuo moottoritekniikka puoli on tutumpaa ja työkalut kyllä pysyy käsissä. Artic Cat T-series olisi yksi vaihtoehto. Se on matalaviritteinen ilman turboa, mutta miten tuo mainittu tunneli? Onko juuri tuo "niittimalli"?
   
 6. perttuni

  perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

  Tuon ikäisissä on mielestäni suora tunneli noissa touringeissa. Joku muu osannee paremmin kommentoida tuon 660 luotettavuutta.
   
 7. Vesukka

  Vesukka Xtrim 600 re, Rs Venture

  Ite etin kans keväällä monikäyttökelkkaa mahd. edullisella budjetilla.. Koitin katella brp:n tuotteitta 600 tai 800cc koneilla, mut hinnat karkas niissä järestään..

  Sit löyty rs venture - 05.. Tiesin yampun 4t koneet jo ennalta luotettaviksi, taloudellisiksi ja tehokkaiksi..
  On kyllä yllättäny positiivisesti miten mukava kelkka ajella reitillä, pellolla ym. missä vaan yks, kaksin tai kolmisin.. Pojan kans vuoroteltu reitillä xtrimmin ja venturen välillä, ei oo kertaakaan harmittanu ajaa kummallakaan..
  Itellä tf eli 3900 pitkä malli taittoperällä.. Umpisen ominaisuuksia en oo kerenny vielä kunnolla testaamaan, mutta latuhöylää ja virkistyskäyttöä tullu jo harjotettua..
  IMG_20210507_074628.jpg
   
  Mika_R tykkää tästä.
 8. Jannne

  Jannne Rust - eze wintage sled

  Sivusta seurannut jotta vanhoihin Cattuloisiin osien saaminen Suomesta melkoisen haastavaa
   
 9. peko

  peko Member

  No joo, juuri tuossa katselin varaosamyyjien valikoimia ja tulin samaan tulokseen, joka ei tosin ollut yllätys. Onhan käytettyjen Lynxien, Ski-Doo:n ja Polaristen tarjontakin paljon suurempaa ja myös edustusten määrä. Olisikohan niin, että päädyn Polaris WideTrakiin.
   
 10. Mika_R

  Mika_R Klonks rave enduro 600r, Yamaha RS Vector -06

  Minä laitoin viimekevää yleiskelkaksi -06 rs Vectorin. Miinuksena tuossa on lyhyt tela ( kerrankin minulla näin päin:p). Nyt vaihdoin siihen uuden ja aavistuksen pitemmän telan. Vectorilla ajetaan kaikki pihapörräykset, ladunvedot ja järvenjäällä ajot, ettei lynksiin kerry turhia kilometrejä. Lynxi on sitten vain tosi toimiin, sillä ei ajeta "hupia":D
   
 11. peko

  peko Member

  Viitaten Vesukan viestiin Yamaha Venturesta; listallani on kaksikin vähän ajettua 2-t Venturea. Pidän Yamahaa laadukkaana ja luotettavana merkkinä. Ainakin mönkijä oli hyvä. Yamaha ilmoittaa telan pituuden vain maahan osuvalta osalta ja se on 125 cm. Mikä tuossa nyt sitten on telan kokonaispituus verrattuna muihin?
   
 12. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  https://www.nettimoto.com/polaris/550-lxt/2760827

  Tuollanen on aivan toimiva vaihtoehto. Minulla oli osan talvea joku vuosi sitten tuollainen käytössä. Ei mitään pahaa sanottavaa jos kelkan ominaisuudet suhteuttaa hintaan. Heikko kohta on iskarit, mutta perus kaasukepit ei maksa montaa satkua.
  Toisaalta fööni 2T moottori savuttaa vähä ikävästi, mutta jos olet katellu vanhempia kakstahteja, niin ei toi niistä pahempi ole tässä mielessä.
   
 13. Vesukka

  Vesukka Xtrim 600 re, Rs Venture

  Vähä sama itelläkin.. Yksin jos lähen reitille nii sitte lynksillä, muuten jamppu on kaikessa mukana.. :)

  Tuo 2t Venture on ihan eri vehe kuin RS Venture, joka on 4t 1000cc n. 120hp kelkka.. Rs:ssä samoin kuin muissa Yamahan 1000cc nelareissa riittää hyvin potkua myös hupikäyttöön.. Samalla yleensä hyvin kestäviä myös ainakin moottorin osalta.. 10tkm ajettu ei oo vielä paljoa niille koneille.. Itelläkin 11tkm mittarissa.. Hinnat lähtee n. 3te ylöspäin..

  2t ventureita en tarkemmin tunne mut tod. näk. niissä on myös pidempi tela kuin pätkäkelkoissa.. Venturet on 38cm leveellä matolla ja Vikingit 50cm..

  Jos tarve enemmän hupipainotteista, nii sitte kapeatelainen suht tehokas ajaa varmasti asian, mut jos enemmän hyötytarvetta ja raskaampaa vetokäyttöä, nii sitte leveätelainen peli..
   
  Viimeksi muokattu: 11/1/22
  Mika_R tykkää tästä.

Suosittele tätä sivua