Kelkkailu urheiluna eli harjoitusohjelma (peruskuntokaudelle)

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä Lumisiipi, 2/5/16.

 1. Hemikoo

  Hemikoo -17 Widowmaker

  Maastopyöräilty jotain parisen tonnia ja kävelylenkkiä silloin tällöin sekä töissä tulee kuntoiltua välillä liiakseenkin, vajaata kuukausi olisi ensilumenladun avaukseen mutta en taida kehata ajella 60km yhteensä päästäkseen himoharrastajien joukkoon, toivottavaa olisi että oma kunta levittäisi aikoinaan tuon kilsan ladun kun lunta näkyy olevan jemmassa tavoite 500-1000km pertsalla.
   
 2. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Joo-o,

  Itelä meni tosiaan tuo polvi rikki keväällä. Alunperin oli tarkoitus aloittaa kova kuntokuuri heti kauden päälle. Mutta toisin kävi, kuntoilu muuttu kuntoutukseksi. No nyt pari kk leikkauksesta polvi toimii paremmin ku vuosiin. Eli aloin raakasti liikkumaan jo seuraavana päivänä leikkauksesta.
  Tänään on se päivä kun alan taas kautta varten pistään kuntoa kohilleen. Aluksi vois vähä lenkkihommaa ja päälle kahvakuulaa himassa. Parin viikon kuluttua alotellaan salitreenit ja siitä se sitten taas lähtee. Semmonen kevyt parin kuukauden rykäisy ja ukon pitäis olla jiirissä.

  Tuo kahvakuula on kyllä maailmojen vehe. Jos ei muuta kuntoiluvehettä halua ostaa niin kuulat. Pari vaikka 10-12 kg ja yks 16 kg ja yks joku 24 tms. Noilla pääsee melko pitkälle.
   
 3. -P-

  -P- Rrronks -14 RE 600

  Mulla revähti pohje toukokuussa lentopalloa pelatessa, eli ei tullut kesällä paljoa reviteltyä. Lihasten plyometrinen voimantuotto on aika huono tällä hetkellä, mutta salitreeneillä se palautuu ja sekin varmaan helpottaa, kun pikkuhiljaa voi palata lentiskentille.

  Fribakisoja kiertelin urakalla, joten pohjakunto vois olla melko hyvä. Viime viikonloppuna kaksi paljon liikkuvaa ja maastopyöräilevää junioria väsähti parikisassa :)
  Kisan aikana pelikaveri kellotti n22000 askelta askelmittarilla, eli ei tuo "walk in the park" oo, vaikka käytännössä juurikin sitä :D
   
 4. LRacing

  LRacing Well-Known Member

  Kesä hommat on jääny päivittäiseen kävely ja pyörä lenkkeihin + jotain muuta puu hommia yms joskus. Välillä vaan peruskuntoa ja välillä sitten vähä vauhikkaampaa menoa että kastuu vaatteetkin. Viime syksynä tein pari KK ennen kautta käsille säännöllistä venyttelyä ja jonkin verran lihaskunto harjoituksia. Pääasia oli niillä vahvistaa ja auttaa kädet+ yläkroppa kestämään ajoa paremmin. Eivät kuitenkaan näin toimistotyöläisellä joudu keskimäärin siihen rasitukseen kuin kelkalla ajossa. Lisäksi golf kyynärpää vaivasi joka alkoi jo talonrakennuksesta pari vuotta sitten. Ihan perus jutuilla oli viime talvena kädet hyvässä kunnossa eikä ajamisen takia tarvinnut kärsiä ylimääräisistä kivuista.
  Voimaahan sais aina olla lisää mutta sillä mennään mitä on. 40+ kun on mittarissa niin valmistajan takuu on jo päättynyt ja joutuu tekeen vähän töitäkin jos aikoo kestää ehjänä talvella :)
   
 5. LRacing

  LRacing Well-Known Member

  joo, takuun päättymisestä on vielä pitkä matka parasta ennen päivään :D
  Mutta kyllä se vähän ennemän vaatii jo valmistautumista kun puolet nuorempana jos ajaa pitkiä lenkkejä tai reilua reitti vauhtia tai kisavauhtia ihan.
   
 6. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Mutta,

  Mie sanon vielä saman mitä olen sanonu aiemminkin. Kun lähdette hakemaan kuntoa kelkkailuun, niin paras mittari on kalorin kulutus. Kun saatte kuntoillessa esim tunnissa saman kulutuksen kuin kelkkaillessa, tiedätte että treenaatte sopivalla sykealueella. Itellä se tarkoittaa semmosta reilu 1000kcal per tunti. Sitä muutes saaa salihommisa reuhtoa ihan tosissaan että pääsee tuohon tahtiin. Mutta ei tuolla tahilla tietenkään jatkuvasti voi treenata, sitähä palaa ukko pohjaan melko nopiaa.
   
 7. Harri.T

  Harri.T lynx

  1,5h peruskunto lenkki kuluttaa tuon verran ja vähä enemmänki. Kolme semmosta viikkon ja 1h motocrossia. About tuolla kaavalla on kesä menty.
   
 8. LRacing

  LRacing Well-Known Member

  joo, herkästi menee itelläkin aerobisen liikunnan puolelle ja kisa vauhtiin nostaa niin tehotaso nousee heti kohti anaerobista aluetta. reittiaajo sujuu vielä peruskuntoalueen puolella jos edes vähän nopeusrajoitusta seuraa ;)
  ei ihan pelkka raudan nostelu kyllä valmista tuohon mutta kun yhdistää sen muuhun liikuntaan voi onnistua. Hyvä ois vähä koe ponnistaa niin että sais kulutuksen tuonne 1000kcal luokkaan mutta sepä vaatii jo vähän reilumpaa hikoilua sitte :)
   
 9. T-Cat

  T-Cat Well-Known Member


  Tuota tuota. Parempi laittaa pelkästään :D
   
 10. Harri.T

  Harri.T lynx

  Laitoin sykevyön päälle ja kävin vetäse muutamia motoja, 20min ajon aikana keskisyke 178, maksimi 193. Kaikenkaikkiaan ajoa tuli 52min ja kaloreita paloi 1021 kcal.
   
 11. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Ohhoh. Aika rajut on sykkeet. Meikällä ei tarvi edes haaveilla yli 175 sykkeistä. Ei nouse niin korkealle ees kattomalla eduskunnan kyselytuntia jossa vihreä liitto puhuu moottoriajoneuvoista.
   
 12. Hemikoo

  Hemikoo -17 Widowmaker

  Heleposti tuota tasoa kun yrittää pysyä nuorempien perässä :D, eilen yritin oikein varovasti pyörällä ajella syksystä nauttien 30min tiellä ja maastossa kun oli 2h aamuunet yövuoron jäljiltä takana, keskisyke 120 ja sen alemmas en sa yksinään ajaessa tippumaan menee muuten maku koko touhusta :(.
  Yövuoron jälkeen urheillessa huomannut että kärsii noita tuttuja lajeja harrastaa ensimmäisen 45min aivan järjettömillä tehoilla tuntumatta lihaksissa/sykkeenä, mikähän lie syynä? Olohan on kuin krapulapöhnässä olisi ja mieli on väsynyt kuten kaikki vuorotyöläiset tietää.
  Välillä tuntunut että kynttilä palaa molemmista päistä vauhdilla ja otin töihin sykemittarin mukaan tutkiakseni asiaa, normaali 1.5h kävelykierros töissä portaita ylösalas 150m jne pikkupuuhastelua keskisyke 120 max 155 matkaa tuli noin 4-5km ja tämä 12h yövuoron alussa, kuitenkin aamulla ja päivällä normaalit syksyn rutiinit omakotitalon asujalla, tähän kun lisää huonot unet ei se varmaan ihme oo että perheellistä välillä väsyttää :p mutta kun liikkuminen on nauttimista ei oikein osaa löysätäkään.
   
 13. Vanahanaama

  Vanahanaama 04Evo600&Lynx rave 150&Evinrude

  Ympäri vuoden kun ajaa säännöllisesti crossia ja enskaa niin on valmis kelkan selkään milloin vain :) Lisäksi tulee käytyä juoksulenkillä, jonkun verran lihaskuntoa kehon omalla painolla, uintia ja pyöräilyä sillointällöin...Hiihtämäänkin eksyn joskus.... Kilpakelkkailun näkökulmasta saan enemmän ajokuntoa ajamalla enskapyörällä muutaman tunnin lumispooria kuin ajamalla päivän ajan kelkalla perus reittiä. Viime talvena kävin gianttia ajamassa ns. kylmiltään kelkkahommista, eka päivän jälkeen virkeämpi olo kun perus 2h spooritreenit pyörällä...(toisena päivänä keskeytys tekniseen vikaan). Tämä toki historicissa jolloin patin määrä ei yhtä iso kun hänniluokissa (Ajettu läpi harrasteessa plussakelissä niin voi jeesus sitä latua, tullee hiki ) Mutta kyllä moni hisse kuskikin oli loppu jo eka päivänä...

  Silloin kun nautin kelkkailusta niin saapi nuo pk ja aerobiset sykkeet unohtaa, se nautinto ei vaan tasaisesta ladusta tule... Toki on kiva ajella lapissa vaikka 500km reittipäiviä vähän rauhallisemmin mut tahtoo se hiki tulla sielläkin jos sopiva porukka.

  Summasummarum: Kisakelkkailijan pärjäämiseen on rutkasti apua kun ajoa tulee ympäri vuoden muullakin vehkeellä jossa tulee rajuja g voimia ukkoon (enduro,crossi(pyörä tai kelkka),alamäkipyöräily yms. Toki kaikesta muutakin kuntoreenistä on apua, tekkee vaikka halkoja tai työntää ruohonleikkuria :)

  Ensi talvenakin ajatus käydä joku kelkkaenska ajamassa ns lähes kylmiltään vaikka tuskin juuri muuten kelkkailen, en vaan saa kipinää lähtee lanattua baanaa urmuuttamaan mutta kisoissa on ihan eri fiilinki, ainakin giantissa pattia oli ns tarpeeksi historicillekkin että kunnolla oli merkitystä eikä sillä kuka on hulluin :)

  Näin omasta näkökulmasta, kelkkailua voi harrastaa monella tapaa :)

  Btw Enskapyörällä saan pumppuun 10iskua enemmän jengaa kun laskettelurinnettä juostessa, ilmeisesti se kokonaisvaltaisuus tekee vaikka molemmissa tapauksissa tuntuu ihan hirveeltä

  Cc kisoissa kulutus ollut noin 5000kk/ reilu 2h. Esim Giant harrasteessa plussakelissä noin 8000kk/eka päivä. Päitsillä tais olla jtn 11500kk eka päivälle... Mittari siis päällä suorituksen ajan, ei koko päivältä...Mahtaa nuissa ajukamppeissa joku lihapiirakka ja keskikalja olla hien muodossa, sille ne kyllä haiseekin
   
  Viimeksi muokattu: 2/10/17

Suosittele tätä sivua