Kelkkareitit.fi - Kelkkakartat netissä

Keskustelun 'Baana' on aloittanut käyttäjä maroach, 5/2/11.

 1. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Asenna BRP go sovellus, se osaa reitittää melko hyvin.
   
 2. TeeM

  TeeM Member

  Mapitaren sovellus on yksi millä pystyy reitittää, reitit ladataan sovellukseen niin toimii oflinenäkin. On tosin maksullinen.
   
 3. Tuomas Myllykoski

  Tuomas Myllykoski SuSeMK Ry sihteeri

  Kannattaa huomioida, että BRP Go käyttää Mapitaren dataa ja Mapitare päivittää aineistonsa vain kahdesti vuodessa. Kuulemma on selvityksen alla josko tihentäisivät päivityssykliä talvikaudella.
   
  TeeM tykkää tästä.
 4. Värjäri

  Värjäri Well-Known Member

  Eli tuo ajetaan alas, jotta saadaan tilalle BRP Go...?? Se kun näyttää olevan ainoa vastaus.

  En tiedä millainen vaiva ja kustannus kelkkareitit sivusto on, mutta on se tuonut paljon näkyvyyttä ja nopeaakin infoa reittien tilanteesta.
  Itsellä on ulkomainen serveri käytössä ja nyt vuosikustannus nousi 20 kertaiseksi verrattuna 2022 vuoteen.
   
  Viimeksi muokattu: 25/1/23
 5. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  No nyt on kyllä Värjärillä mielikuvitus laukalla :D

  Tuskin tuota kukaan on ajamassa mihinkään alas. Kyseessä on vapaaehtoisvoimin toimiva järjestelmä. Systeemissä on joku bugi, mutta sellaisten korjaus vaatii aina aikaa. Eiköhän se tuolta sutviinnu. BRP Gota on tarjottu vaihtoehdoksi siksi aikaa, kunnes joku saa tuon järjestelmän tulille.

  Urat ja reitithän tosiaan näkyy tuola Kelkkareitit.fi, mutta ne näkyy vain tosi isolla zoomauksella. Ei lie isosta ongelmasta kyse.
   
  Viimeksi muokattu: 25/1/23
 6. Värjäri

  Värjäri Well-Known Member

  Hyvä, minä laukkaan apteekkiin :p
   
  ///AJS ja bavo tykkäävät tästä.
 7. TeeM

  TeeM Member

  Piti ladata toi brp go testimielessä. Nopeesti käytöstä pääsee jyvälle ja vaikuttaa aivan hyvältä sovellukselta. Ajo opastuskin löytyy vähän kun navigaattoristakin! Erilaisia Kartta pohjia huutaa, mutta niitäkin varmaankin tulee tulevaisuudes.
   
 8. Andres

  Andres Well-Known Member

  Ei liitty varsinaiseen aiheeseen, mutta viime kaudella näin netissä jossain metsähallituksen vesistöjen ylittävien reittien tikutuksen aikataulut, en enä löydä.
   
 9. Jude

  Jude Lynx Xterrain Re 3700 -22

  Nyt näyttää homma pelittävän taas
   
  Viikinki, rainbow6, Makestain ja 1 muu henkilö tykkäävät tästä.
 10. bavo

  bavo Sidewinder 137" -18

  Jes!!:):). Ehtoolla pussi popcornia ja reittejä suunnitteleen.
   
 11. karjal

  karjal Well-Known Member

  Kiitokset kelkkareitit.fi ylläpitäjälle! Olikos se Marouch vai kuka? Joku kolehti pitäis vissiin kerätä!
   
  Reverend_, Arwid Käkivaara ja bavo tykkäävät tästä.
 12. Reverend_

  Reverend_ Nytro #PPS, X-Rs 850 137", Rene 900R

  Mikähän on kun ei päivity muutokset kartalle? Puuttuu viikko-kaksi sitten tehtyjä. Kokeilin tallentaa muutoksia uudelleen osm:ään, mutta ei tule näkyviin.
   
  Huge™ tykkää tästä.
 13. HAPPYHILL

  HAPPYHILL Well-Known Member

  Mahtaiskohan olla mahdollista siirtaa kelkkareitit tiedostoa Garmin navigaattoriin. Ja jos on niin loytyisikohan jostain ohjeita.
   
 14. mcnobody

  mcnobody AC 4-Stroke Touring -02

  Googleen kun kirjoittaa "kelkkareitit garmin" niin ensimmäinen osuma ohjaa tekemälleni kelkkareitti-imagelle Garminin laitteille. Osoite on https://laaksola.net/kelkkareitit/

  Sieltä löytyy vähän ohjeitakin, mutta kovin paljoa tarkempia ohjeita ei oikein osaa tehdä, kun ei voi itse kaikkia laitteita omistaa.
   
  HAPPYHILL tykkää tästä.
 15. Huge™

  Huge™ 2023 Lynx Xterrain RE 850 3700

  Täällä ihmetellään samaa... Hankala kun maanomistajien kanssa sovittuja muutoksia ei saa näkymään kartalle. Ymmärrän hyvin kelkkareitit.fi ylläpidon vapaaehtoisuuden ja uradatan epävirallisuuden.

  Loppujen lopuksi luvallisesta ajosta vastaa kelkkailija itse :)
   
 16. bavo

  bavo Sidewinder 137" -18

  Näköjään taas reitit hävinneet johonkin bittiavaruuteen:(
   
  Viikinki tykkää tästä.
 17. Timo Ikola

  Timo Ikola Member

  Lopultakin yli vuoden kestäneiden ponnistelujen jälkeen tämä tunnuksen aktivointi kelkkalehden palstalle onnistui ja pääsen osallistumaan keskusteluun. Puuhaan kartta-alalla ja olen touhunnut paljon Open Street Map datan kanssa. Lähinnä maastopyöräily- ja latukarttojen kanssa, mutta olenpa mökin lähistöllä tehnyt vähän kelkkareittieditointejakin. Kelkkareitit.fi palvelussa nähdyt ongelmatilanteet ovat jokseenkin samoja kuin kaikissa muissakin OSM (Open Street Map) pohjaisissa karttapalveluissa. Eli yhtälailla maastopyöräilyssä käytetyssä Trailmapissa tuskaillaan päivittymättömien reittien kanssa ja ihmetellään miksi tekemäni muutokset eivät näy kolmenkaan yön jälkeen palvelussa. Tässä muutamia omia kokemuksia

  1. Kelkkareitit.fi sivusto on aika ikääntynyt OSM toteutus ja se miten reitit päivittyvät on varmaan sen ikääntymisen mukaista. Eli kaikilla palveluilla on joku aika jolla se reittejä tarkistaa OSM tietokannoista ja se on jokaisella palvelulla omansa. En tiedä tämän palvelun aikataulua ja kuka sitä hallinnoi, mutta kiistatta eihän se enää ihan moderni ole. Toisaalta palvelu on yksinkertainen, toimii ihan hyvin ja siinä on muutamia hyviä ominaisuuksia, esimerkiksi itse olen käyttänyt sen tarjoamaa XYZ tiles rajapintaa monet kerran, jonka avulla kelkkareitit saadaan tuotua erilaisten muiden kartta-aineistojen päälle helposti.
  2. Jos joku päivitys näkyy jollain zoomaustasolla mutta ei kaikilla, kyse on 99% varmuudella oman selaimen välimuisteista. Eli sama asia toisella koneella/selaimella on erinäköinen. Kannattaa noissa ongelmatapauksissa kokeilla toista konetta tai toista selainta tai opetella erilaisten välimuistien nollaus. Sillä se yleensä alkaa näkyä. Firefox on erityisen tehokas löytämään kaikenlaisia karttatasoja välimuististaan ja sillä datan päivittyminen omia aikojaan on välillä todella hidasta.
  3. Yksi kartoituksen kehityskohde koskee kelkkareittien viivoja. Omat kelkkareittejä koskevat korjailuni ovat olleet teknisiä korjailuja, jossa kelkkareitti kulkee metsätieuria pitkin ja kelkkareitti on piirretty siihen viereen. Sille ei ole tarvetta vaan, jos yksi viiva on jo piirretty, sille kannattaa lisätä vain ne kelkkailua koskevat tagit ja näin pärjätään sillä yhdellä viivalla. Eli tiivistäen, kun lisää highway muotoiselle viivalle, snowmobile=permissive ja toll=snowmobile tageja siitä viivasta tulee osa kelkkareittiä. Turha piirtää viereen toista viivaa, jos yksi viiva jo kuvaa reitin. Tästä asiasta hyvä esimerkki on vaikkapa Maltion luonnonpuisto Savukoskella. Siitä on olemassa luonnonpuistoa kuvaava aluemainen kohde: https://www.openstreetmap.org/way/440569395 ja sen lisäksi pelkästään kelkkailun kieltävä, jokseenkin edellisen kanssa täysin yhtenevä alue: https://www.openstreetmap.org/way/1033167049Tämä oli aluemainen esimerkki, mutta kartta on tulvillaan tuplaviivoja, joista toinen kuvaa tien ja toinen kelkkareitin vaikka oikeasti tie vain talvella muuttuu kelkkareitiksi. Sellainen on ihan turhaa ja vain lisää viivoja karttapalvelussa eikä luo oikeasti mitään uutta tietoa. Open Street Map ympäristössä on eräs periaate ”do not map for renderer”, eli kartalle halutaan vain maaston totuutta eikä sellaisia juttuja, joilla joku karttapalvelu saadaan halutunlaiseksi. Toisin sanoen, jos reitti menee jokseenkin olemassa olevaa tietä tms. uraa pitkin, ei kannata piirtää uutta viivaa vaan käyttää sitä olemassa olevaa ja tagittaa se vain halutunlaiseksi
  4. Tähän edelliseen liittyen se ainoa kehityskohde, jonka minusta kelkkareitit.fi palvelun ylläpitäjä saisi kehittää palveluun, on snowmobile=yes tagilla merkittyjen aluemaisten kohteiden esittäminen. Eli nyt palvelussa on kelkkailuilta kiellettyjä alueita, jotka hoidetaan nähdäkseni pelkästään tuolla snowmobile=no tagilla. Ihan yhtälailla on olemassa Open Street Map datassa kelkkailuille sallittuja alueita (=vapaan kelkkailun alue) ja niitä on kuvattu snowmobile=yes tagilla. Esimerkkinä vaikkapa tämä Kuhmon alue: https://www.openstreetmap.org/way/572826909 Niiden kuvaaminen vaikka vihreällä tms. olisi ihan hyvä lisä ja sen ei luulisi olevan iso muutos, kun kerran jo snowmobile=no tagitetut alueet osataan piirtää kartalle. Tunnistan tässä kyllä yhden ongelmatilanteen. Olen ylläpitänyt yhtä polttoainepistettä ja siitä on olemassa aluemainen kohde (olen piirtänyt sen huoltoaseman mittarikatoksen mukaan). Sen olen merkannut snowmobile=yes muotoon, joten siitä huoltoaseman katoksesta syntyisi jonkinlainen vapaan kelkkailun alue, jos palvelua noin muutetaan.
  Open Street Map kartoittaminen on kohtuullisen helppoa hommaa. Minäkin olen opettanut eläkeläiskoirankusettajan tekemään sitä hommaa ja hyvin se sen oppi. Eli jos omalla seudullasi jokin kelkkareitti on pielessä, se on kohtuullisen helppoa kenen tahansa muokata kuntoon. Tämän aiheen ykkössivuilla on hyviä ohjeita. Jos haluaa lisää oppia, niin trailmap.fi palvelussa annetaan hyviä ohjeita maastopyöräreittien kartoitukseen. Kelkkareitin kartoitus ei poikkea maastopyöräreitistä muuten kuin käytettyjen tagien osalta. Totta kai yleinen Open Street Map ohjeistus antaa myös apuja, mutta oikeasti tässä on kyseessä yksi helpoimmista Open Street Map jutuista, kun tarve on tyypillisesti vain antaa viivamuotoiselle kohteelle snowmobile=yes/no/permissive tyyppisiä tietoja.
   
  Viimeksi muokattu: 27/3/23
  karjal, Ryteikkörämpijä, ruiseri ja 3 muut tykkäävät tästä.
 18. Rauta

  Rauta Well-Known Member

  Asiantuntevaa tekstiä Ylläpitäjäksi vaan...
  mutta nyt ei kuitenkaan näy mitään;(
   
 19. ruiseri

  ruiseri Voiko kelkassa olla liikaa varusteita?

  Ei niin, mutta reititys toimii (ja näkyy!)

  Ensin katsoo samat reitit skoterleder.orgista ja sen pohjalta tökkii kelkkareitit.fi reittipisteet oikeisiin paikkoihin niin näkyy sekä matkat että laskettu reitti, vaikka itse reittiviivat onkin hukassa (näkyy joillakin hyvin lähellä olevilla zoom kertoimilla osittain)
   
 20. Rauta

  Rauta Well-Known Member

  Okei, taidan kuitenkin laittaa navin kiinni tietokoneeseen niin tuleehan ne sieltä näkyviin Basecamppiin...
   

Suosittele tätä sivua