Kelkkavalmistajien taloustilanteesta

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä JRT, 7/11/13.

  1. JRT

    JRT Well-Known Member

    Kaivelin tuossa iltojen iloksi kelkkavalmistajien vuosikatsauksia ja osavuosikatsauksia, pällistelläkseni miten kelkkavalmistajilla taloudellisesti menee. En missään nimessä ole alan ammattilainen, tuskin edes harrastelija mutta jos kiinnostuneita löytyy niin ehkäpä asiasta viriää jotain keskusteluakin. Jokaisen valmistajan osakkeita on myös suomalaisen kelkkailijan mahdollista ostaa, ei muuta kun oikeanväriset ajolasit päähän, verkkopankissakin onnistuu kunhan osaketili on avattu.

    Valmistajien taloustietoja kaivellessa esiin nousi muutamia vaikeuksia. Ensinnäkin yritysten tilikausi ei ole sidoksissa kalenterivuoteen joten ajallinen vertailu on hankalaa. AC ja Yamaha käyttää kalenterivuotta, BRP:n tilikausi alkaa helmikuun 1. päivä ja Polariksen tilikausi huhtikuun 1. päivä. Toisekseen BRP:ltä ei ole saatavissa kokonaista osavuosikatsausta koska yritys uudelleenlistautui pörssiin vasta tänä vuonna, oltuaan vuosia kokonaan yksityisten sijoittajien omistama. Lisäksi BRP:n ja Yamahan osalta samassa segmentissä on kelkkojen lisäksi muita tuotteita eikä BRP erittele myyntiä tuotteittain osavuosikatsauksessa. Kaikki valuuttakonversiot on tehty tämän päivän kurssilla (1 EUR = 1,33 USD / 1,39 CAD / 133 JPY) ja summat ovat tästä eteenpäin euroissa.

    Yhteistä kaikille valmistajille on vuonna 2008 iskenyt talouskurimus, ainoastaan Polaris on onnistunut kasvattamaan liikevaihtoaan vuoden 2008 tuloksesta.

    Arctic Cat

    AC on kaikilla mittareilla mitattuna pienin moottorikelkkojen valmistusta harjoittava yritys. Kahdella tuotantolaitoksella ja muutamalla varasto- ja toimistotiloilla on töissä yhteensä n. 1500 henkeä. Catin liikevaihto viime tilikaudella oli 504 miljoonaa, liikevoittoa kertyi karvan alle 30 miljoonaa. Liikevaihdosta 39% (~200 milj) tulee moottorikelkoista, 49% pyörillä varustetuista maastoajoneuvoista ja loput lisävarusteista, vaatetuksesta ja varaosista. Catin tuotevalikoima on täten kaikista valmistajista kapein. AC on pystynyt tänä vuonna maksamaan ensimmäistä kertaa omistajilleen osinkoa sitten vuoden 2009 alun.

    Cat pyrkii johdonmukaisesti eroon valuuttakurssiriippuvuudestaan, tämä on ollut keskeisiä tekijöitä Suzuki-yhteistyön loppumiselle. Rivien välistä voi tulkita että pitkällä aikavälillä AC pyrkii valmistamaan itse kaikki moottorinsa, mahdollisesti myös myymään niitä muille. Nelitahtiteknologian kehitystyö on hidasta ja kallista, mönkijäpuolella AC on kuitenkin jo onnistunut siinä osittain.

    Catilla ei ole yksittäisiä suuria omistajia, omistusosuudet ovat todella tasaisesti jakautuneet. Suurimmat omistajat (1-3% omistusosuuksilla) ovat erilaiset sijoitusyhtiöt, eläkevakuutusyhtiöt, pankit jne. Arctic Cat on velaton yritys.

    BRP

    Bombardier Recretional Products, Inc on täysin BRP Inc - holdingyhtiön omistuksessa. BRP Inc tuli vasta tänä vuonna takaisin pörssiin (Toronto) oltuaan yksityisomistuksessa vuonna 2003 tapahtuneesta emoyhtiö Bombardierista irrottautumisen jälkeen. Nykyisin BRP:n suurin omistaja on Beaudier Group (34,9%) jonka taustalla on mm. J Armand Bombardierin jälkeläisiä. Toiseksi suurin omistaja (34%) on Bostonilainen pääomasijoitusyhtiö Bain Capital, jonka nokkamies on muuan Obamalle presidentinvaalit hävinnyt Mitt Romney. Bain Capital oli vielä viime vuonna suurin omistaja, näyttää siltä että yhtiö on kuitenkin hiljalleen luopumassa osuudestaan. Kolmanneksi suurin omistaja on quebeciläinen eläkerahasto. Noin neljännes osakkeista on ostettavissa pörssistä.

    BRP:n liikevaihto viime vuonna oli n. 2,1 miljardia ja liikevoitto 87 miljoonaa. Velkaa BRP:llä on hieman yli 600 miljoonaa. BRP otti pahasti osumaa vuoden 2008 talouskriisissä ja yhtiötä pääomitettiin Quebecin osavaltion toimesta. Liikevaihto näyttää kuitenkin nousevan tänä vuonna vuoden 2008 tasalle. BRP:llä on n. 6800 työntekijää.

    BRP:n tuotesegmentit ovat: Kausituotteet (25% liikevaihdosta, sis moottorikelkat & vesijetit), ympärivuotiset tuotteet (mönkijät, roadsterit, 50% liikevaihdosta), propulsiojärjestelmät (Evinrude, Rotax, n. 12,5% liikevaihdosta) ja lisävarusteet, vaatetus & varaosat (n.12,5% liikevaihdosta). Kausituotteiden liikevaihto on siis n. 525 miljoonaa joka pitää sisällään sekä kelkat että jetit. BRP luopui urheiluveneistä viime syksynä.

    Kelkkamyynti kasvoi prosentin luokkaa vuonna 2012.

    Polaris

    Taloudellisesti mitattuna Polariksella pyyhkii kelkkavalmistajista parhaiten. Polariksen liikevaihto saavutti viime vuonna yrityksen ennätyksen, 2,4 miljardia euroa. Myös liikevoitto oli ennätyksellinen, 212 miljoonaa. Liikevaihdosta 9% tulee moottorikelkoista, 69% pyörillä liikkuvista maastoajoneuvoista, 9% tieliikenneajoneuvoista ja 14% lisävarusteista, vaatetuksesta ja varaosista. Kelkkamyynti kasvoi 2012 vain prosentin, kasvun ollessa 2011 huimat 40%. Polariksen myynnistä valtaosa tulee Pohjois-Amerikasta (86%). Polariksella on n. 4600 työntekijää.

    Polariksen data tarjoaa tietoa myös kelkkamyynneistä segmenteittäin, mountain-kelkat vastasivat n. 40% kelkkamyynnistä, cross-overit 20%, reittikelkat 20% ja työ- ja touringkelkat 20%.

    Polariksella ei ole suuromistajia, omistajapohja on hyvin samankaltainen kuin AC:lla. Yhtiöllä on velkaa n. 75 miljoonaa.

    Yamaha

    Yamaha Motor Corporation on kelkkavalmistusta harjoittavista yrityksistä selvästi suurin mutta taloudellisesti viime vuosina eniten kärsinyt. Yamahan liikevaihto viime vuonna oli 9,1 miljardia euroa, liikevoittoa kuitenkin vain 56 miljoonaa (200 milj v. 2011). Yamahan ennusteen mukaan liikevaihto tänä vuonna kasvaa 10,9 miljardiin euroon ja liikevoitto 255 miljoonaan euroon. Yamahalla on melkoinen velkapotti, n. 2,5 miljardia euroa.

    Yamahalla on hieman yli 10 000 omaa työntekijää ja n. 43 000 työntekijää sen osittain tai kokonaan omistamissa yrityksissä.

    Yamahan tuotesegmenteistä merkittävin on moottoripyörät (66% liikevaihdosta), sitten vesituotteet (16%, sis veneet, venemoottorit, jetit, uima- ja porealtaat), power products (8,6%, sis mönkijät, moottorikelkat, golf-autot, generaattorit), teollisuuslaitteet ja robotit (2,6%) ja muut tuotteet (6,4%, mm. sähköavusteiset polkupyörät, auton moottorit jne).

    Yamahan kelkkamyynnin liikevaihto on valmistajista pienin, n. 112 miljoonaa. Viime vuonna meni kaupaksi 21 000 Yamaha-kelkkaa. Yamahan kelkkamyynnistä valtaosa suuntautuu Eurooppaan (Venäjä 55%, Länsi-Eurooppa 14,6%). Yamahan myynti Pohjois-Amerikassa on valmistajista heikoin, Kanadan osuus myydyistä Yamahoista oli 16,4% ja USA:n 13,5%. Moottorikelkkojen osuus Yamahan liikevaihdosta on siis vain hieman yli prosentin.

    Yamaha Motor Corporationin suurin omistaja on Yamaha Corporation (12,5%, tämä on se firma joka tekee esim soittimia). Muut suuromistajat ovat japanilaisia teollisuusyrityksiä (mm. Toyota) sekä japanilaisia pankkeja. N. 44% Yamahan osakkeista on ulkomaisessa omistuksessa.
     
  2. Topsukka

    Topsukka Renegade

    Vs: Kelkkavalmistajien taloustilanteesta

    Kiitoksia, tää oli kansantajuisella kielellä selitetty. Harmi kun BRP ei erittele LYNX-merkin liikevaihtoa tai tappiota. Olisi ensi vuonna kiva nähdä, miten Rovaniemellä kehitetty 6x6 kömpijä käy kaupaksi ja tuottaa organisaatiolle rahaa..
     
  3. T-Cat

    T-Cat Well-Known Member

    Vs: Kelkkavalmistajien taloustilanteesta

    Mielenkiintoisia lukuja, hyvä postaus.
     
  4. Pooka

    Pooka Well-Known Member

    Vs: Kelkkavalmistajien taloustilanteesta

    Foorumin asiasisältöisin ja selkein postaus viime aikona. Hyvin on jaksettu asioita "kaivaa".
     
  5. Mr. El Maco

    Mr. El Maco Yamaha SW440

    Vs: Kelkkavalmistajien taloustilanteesta

    Oli kyllä mielenkiintoinen postaus. Itse pohdin noita juuri päivänä eräänä, että pitää penkoa hieman, vaan enpä sitä muistanut siinä vaiheessa kun koneen ääreen pääsin. Kiitos.
     
  6. Golfster

    Golfster BD3900ds 2019, Iron Doggi, FIII CK3

    Vs: Kelkkavalmistajien taloustilanteesta

    Todella mielenkiintoista faktaa, kiitoksia JRT:lle vaivannäöstä. Melkein häätyy käydä tarkemmat katsaukset pläräämässä, kun rupes uteliasta kiinnostaan... ;D
     
  7. M.E.A

    M.E.A Lynx

    Vs: Kelkkavalmistajien taloustilanteesta

    Mukava että jrt on viitsinyt kaivaa tällaistakin faktaa näytille. Mielenkiintoista luettavaa.
     
  8. ÄRRRÄ

    ÄRRRÄ Well-Known Member

    Vs: Kelkkavalmistajien taloustilanteesta

    Noita kirjanpitoja kun ei tarvi ammatikseen selailla niin niitä ei välttämättä osaa oikein lukea..mutta näyttäskö tuo siltä että Catilla menee aika hyvin?
     
  9. M.E.A

    M.E.A Lynx

    Vs: Kelkkavalmistajien taloustilanteesta

    No ei niillä ainakaan velkaa ole.
     
  10. JRT

    JRT Well-Known Member

    Vs: Kelkkavalmistajien taloustilanteesta

    Jatkoa alulle, tällä kertaa kelkkavalmistajat tarkastelussa yksittäisen kelkkailija-osakkeenomistajan näkökulmasta. Oletuksena kelkkailija on ostanut tuhannella eurolla valmistajan osakkeita tämän vuoden alussa ensimmäisenä mahdollisena pörssipäivänä. Vuoden valuuttakurssivaihteluita ei ole otettu huomioon, kuten ei myöskään osakekaupan kustannuksia jotka vaihtelevat käytetyn osakevälittäjän mukaan, ollen kuitenkin 15-30 euron korvilla per toimeksianto.

    Arctic Cat

    [​IMG]

    Tonnilla vihreälasinen kelkkailija on saanut vuoden alussa omistukseensa 38 Catin osaketta. Osakkeiden tämän päivän arvo on 1482 euroa. Osinkoja AC on maksanut kaksi kertaa, molemmilla kerroilla dollarisentin osakkeelta eli reipas 50 eurosenttiä on kilahtanut lisäksi tilille :)

    Mikäli Cattimauri olisi ostanut tonnilla Cattia vuoden 2009 alussa, olisi salkku noin kymppitonnin arvoinen. Sillähän jo melkein uuden kattilan saisikin.

    BRP

    [​IMG]

    Kuten aiemmin todettu, BRP:n osakkeet ovat olleet saatavilla Toronton pörssissä vasta tämän vuoden toukokuusta. Ostamalla tonnilla bombalaista 22.5.2013 olisi tänä päivänä taskussa 59 osaketta joiden arvo on 1194 euroa.


    Polaris

    [​IMG]

    Polarismauri löi punaiset lasit päässä tonnin tiskiin alkuvuodesta ja sai vastineeksi 15 Polariksen osaketta, jokunen euro jäi vielä bensarahaakin. Tänä päivänä viidentoista osakkeen arvo on 1465 euroa, kohtuullisen hyvä tuotto siis. Polaris on lisäksi maksanut vähän yli 14 euroa osinkoja. Sijoittamalla saman summan vuoden 2009 alussa Maurilla olisi 95 osaketta, arvoltaan 9357 euroa.

    Yamaha

    [​IMG][/URL]

    Yamaha-miehellä tonnin sijoitus on kuluneen vuoden aikana kasvanut 1459 euron arvoiseksi. Viisi vuotta sitten sijoitettu tonni olisi tänä päivänä 1538 euron arvoinen.
    Yamaha ei ole vielä maksanut tämän vuoden omistuksesta seuranneita osinkojaan, analyytikkojen ennusteen mukaan Yamaha maksaisi n. 18,7e osingon alkuvuoden tonnin sijoitukselle.

    Näköjään kelkkailulla voi merkistä riippumatta jopa tienata! Tulevaisuuteen katsomisen jätän kuitenkin kristallipallon omistajille...
     
  11. Deippa

    Deippa Yamaha Phazer FX -07

    Vs: Kelkkavalmistajien taloustilanteesta

    Melekosia kasvulukuja. Osakkeet puolitoistakertaistunu vuodessa melekeen kaikilla. Ja nyt on kaiken lisäksi joku laman tapanen menossa, eikä tämmösiä vapaa-ajan laitteita kukaan osta...
     
  12. Mr. El Maco

    Mr. El Maco Yamaha SW440

    Vs: Kelkkavalmistajien taloustilanteesta

    Näin on, mutta harrastemielellä ostin häviävän pienen osan vihreän tehtaan osakkeita.. Ehkä eläkkeelle siirtyessäni sijoitus on kasvanu ja saan sillä catin tankin täyteen ekobensaa.

    El Maco
     
  13. JRT

    JRT Well-Known Member

  14. M.E.A

    M.E.A Lynx

    Vs: Kelkkavalmistajien taloustilanteesta

    Miten tämä naapurimaan TAIGA? Vai onko sitä enää olemassakaan?
     
  15. JRT

    JRT Well-Known Member

    Vs: Kelkkavalmistajien taloustilanteesta

    Ainakin tämän nettisivun mukaan Russkaja Mekhanika tekee vielä sekä Taigaa että Burania.

    Myös Alpina on ilmeisesti vielä kehissä.
     
  16. M.E.A

    M.E.A Lynx

    Vs: Kelkkavalmistajien taloustilanteesta

    Mikähän näillä talous on?

    Tuo taigahan oli suomeen tuotuna ainakin joku brp kopio ja alpina raskas tuplatelainen työjyrä psa:n neloskoneella. Liekkö näillä muita malleja onkaan.
     
  17. Kamppi

    Kamppi Well-Known Member

    Vs: Kelkkavalmistajien taloustilanteesta

    Tuoltahan tuota, noita löytyy ja myös mallinimella Tungus: http://www.snow-mobiles.eu/tungus.html . Ei ihan pöllömpi vaan yhtäläisyyksiä selkeesti havaittavissa. Tuotantomäärät myös mainittiin jotka epäilyttäviä määriltään. Mutta, mistä sen tietääs varmaksi.
     
  18. Deippa

    Deippa Yamaha Phazer FX -07

    Vs: Kelkkavalmistajien taloustilanteesta

    Ihan mielenkiinnosta, onko pankki yleensä vailla jotain erityismaksuja jotta "salkkuun" voi sijoittaa (säilytykseen) ulukomaisia osakkeita?
     
  19. Mileleo

    Mileleo Lynx X-Trim 600 Etec 2013

    Vs: Kelkkavalmistajien taloustilanteesta

    Kyllä monet pankit ottaa rahaa ihan kotimaistenkin osakkeiden säilytyksestä. Nordnetissä se ilmeisesti on ilmaista myös ulkomaalaisille osakkeille:
    https://www.nordnet.fi/mux/web/nordnet/pricelistFI.html?cmpi=start-genvagar-Priser
     
  20. Deippa

    Deippa Yamaha Phazer FX -07

    Vs: Kelkkavalmistajien taloustilanteesta

    Pari suomiosaketta lököttääkin jo siellä ao-tilillä, niin tuli mieleen että jos sijoittaa tommoseen kelekkaosakkeeseen niin nouseeko kuukausimaksut heti johonkin pro-sijoittaja luokkaan. Selviäis varmaan jos jaksais kahlata kaikki OP:n hinnastot pikkupräntteineen läpi, vaan jos joku tietäs ennalta, niin säästyis silmäparat pikkupräntin lukemiselta
     

Suosittele tätä sivua