Kun aivot jää kotiin ja vastuullisuutta ei ymmärretä! "Stunntailua instassa!"

Keskustelun 'Uutisia - Kuvia - Videoita - Juttuja' on aloittanut käyttäjä Jani Sipola, 22/2/23.

 1. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  upload_2023-2-22_14-12-18.png

  Tuola eräässä somessa näkynyt nyt muutaman päivän tämän "stuntti"pojan videoita ja kuvia tästä tilanteesta. Oikeen kovaa hehkutusta, kun video on levinnyt tiktoeissa, instassa jne.

  Voi voi. Koitin ehdotella pojalle, että laita nyt hyvä ihminen edes varoitus siitä, ettei tätä pidä kokeilla talvisäätöisellä kelkalla. Mutta ei mitään reaktiota.

  En tiiä, onko vuosien stunttailussa alkanu sutiin jokin muukin kohta kuin takarengas?

  Tässä aiheesa on kelkkailijat tehneet vuosien työn, ettei talvikelissä ajeltaisi sulissa. Hukkuminen on kuitenkin yhä suurin kuolinsyy kelkkailussa. Seuraava on känni. Joten tälle sankarillehan voisi joku käydä ehdottelemassa, että tekee seuraavan stuntin kännipäissään. Varmistaa homman vielä niin, että ajelee pimeässä järvellä ilman kypärää kaasu pohjassa. Mielellään kohti rantatörmiä. Sehän se olisi sitä extremeduudsonia viimisen päälle. Yhtä järkevää ja turvallista.

  Jokainen aikuinenhan tekee kuten parhaaksi näkee. Mutta jossakin kohtaa pitäisi varmaan aikuisen käyttää aivoja. Tuollakin pojalla on paljon seuraajissa mopopoikia, jotka ajelee isien kelkoilla pitkin poikin. Näillä junnuilla ei takuulla riitä ymmärrys siihen, ettei vesille pidä hengen edestä mennä talvikelkalla.

  Sai ainakin tuo sponssi melko riskisti paskaa mainosta tässä yhteydessä.

  Jos tämä kaveri olisi tuossa stuntailun yhteydessä esim hukkunut, olis se ollu hänen oma päätös ja luonnon valintaa. Mutta se että jos tästä saa pikkupojat hyviä esimerkkejä miten toimia sulassa kelkalla, ja joku hukkuu sen seurauksena, pitäs tämmösten postauksien jakajat laittaa oikeudelliseen vastuuseen.

  Häpiä. Aikunen mies...
   
  Athene tykkää tästä.
 2. carrillo

  carrillo Well-Known Member

  No samaa hehkutusta on myös umpihankireeraittia somet täynnä, ja lehdissä ihannoidaan asiaa,,kuitenkaan ns luvallisia umpisen ajomestoja ei kait ole ku muutama. (Paitti Ruattissa)
  Vuosien työtä on tehty myös reittien ja urien eteen, silti löytyy kasvavissa määrin vuoriporilla kaivettuja vaarojen ja tuntureien kupeita mikkä istutettu uuestaan hakkuitten jäljiltä ja sitte saa koko kelkkakansa kuraa niskaan siittä että ajelemme missä sattuu. Häätyskö ehotella noille umphankikairaajillekkin jotta varoitus videoon :: Täm on luvatonta hommaa jos et omista omaa jänkkhää,vaaraa,tunturia,peltoa tms ajoaluetta?
   
  Pihevi, Athene, Kojontti ja 7 muut tykkäävät tästä.
 3. Mika_R

  Mika_R Klonks rave enduro 600r, Yamaha RS Vector -06

  Ajattelin aivan samaa, mutten uskaltanut siitä tänne kirjoitaa, etten taas pahoita toisten mieltä:p
   
  Kojontti tykkää tästä.
 4. teme-

  teme- Well-Known Member

  Itsekkin pistänyt silmään että paljon on porukalla omia maita kun noita videoita kahtelee.:D
   
  carrillo, Ryteikkörämpijä, petes88 ja 3 muut tykkäävät tästä.
 5. julli

  julli rmk

  no joo, ruottiin on lyhyt matka suomesta. mutta jos joku jonne ajaa laittomasti jonku muun mailla niin siinä ei kuole muu kuin ehkä puuntaimi. jos taas sama jonne ajaa vesirossia talvella ja menee vesi remmille niin siinä kuolee mahdollisesti ihmisentaimi...
   
 6. FFoxi

  FFoxi X-trim & 5900 LTS

  Suomen kelkkailulaki on melko takapuolesta. Voisi esim. valtionmaat olla ihan luvallisia kelkkailuun Ruotsin tyyliin, vaikka sitten maksua vastaan. Tällä korvattaisiin ennakkoon mahdolliset vahingot. Jonkunlaisesta tulosta olisi varmaan kyse, jos lupa maksaisi vaikka 150€/talvi ja lunastajia olisi varmasti paljon. Jäljet hangessa tuntuu ahdistavan kovasti, mutta niitä tulee oli laitonta tai ei. Kyllä ne siitä kevään tullen katoavat. Harvemmin syksyllä metillä kulkiessa voi sanoa, että tästä meni kelkka viime talvena.
   
  pagi tykkää tästä.
 7. six-1

  six-1 Well-Known Member

  Totta puhuen valtionmailla lupa ajaa korvausta vastaan palvelee vain lapissa, ei etelässäpäin olijoita.

  Korvaus voisi olla hyvin 300€-400€ siellä asuvilta ja muualta tulijoille "lomailijoille" vaikka 100-200€
  Ammatinharjoittajille lupa voisi olla 1000-2000€ kun hehän tekevät sillä myös euroja takas ja varmaan menee verotukseenkin..

  Tällä luvalla varmasti porukka ei kävisi niin ruotsinkaan puolella ajamassa ja toisihan se muutenkin verotuloja muissa palveluissakin..
   
  FFoxi tykkää tästä.
 8. FFoxi

  FFoxi X-trim & 5900 LTS

  Vähän sama homma kuin nuuskan kanssa (en käytä). Sitä tuodaan jokatapauksessa tonneittain Ruotsista ja veroeurot valuu hukkaan. Nyt menee myös umpiskelkkailijoiden eurot rajan taa.

  Vaikka lupamaksu olisi tuon 300-400€/kausi, niin sen lunastaisin hyvillä mielin huoletonta kelkkailua vastaan ummella.

  Nykyiset luvalliset alueet on myllätty nopeaa loppuun ja jos meinaa vuorikelkalle haastetta hakea, niin paikat on todella vähissä kotimaassa. Muutos olisi tervetullut.
   
 9. Mika_R

  Mika_R Klonks rave enduro 600r, Yamaha RS Vector -06

  Menee kyllä rajusti otsikon ohi...., mutta eikös haastetta saisi helpommin, jos ei laittaisi puhdasta vuoriporaa? Lyhyempi ja lisumpi matto, niin haastetta saisi jo pienemmästäkin kinkamasta ja jopa nilkkalumilla:p?
   
  teikka, pezq^ ja Fudge tykkäävät tästä.
 10. FFoxi

  FFoxi X-trim & 5900 LTS

  Joo vahvasti OT. @Mika_R kyllä saisi ja siitä joskus juttua ollutkin. +153" vaatii niin jyrkän rinteen, että riski kasvaa, jos sillä haluaa rajoja hakea. Lyhempi riittäisi hyvin ja pystyisi ajamaan muutakin kuin varomalla kaasun käyttöä.

  Rajojen hakemisesta tässä talvivesicrossissakin taitaa olla kyse. Onneksi siinä ei kuiten vaaranna kuin itsensä. Ns. luonnollinen poistuma, jos tuollainen älytön riski pitää ottaa ja toivottavasti harkittu oma valinta. Idiootti touhua ja läheiset kärsimyksen tulilinjalla.
   
 11. LD...

  LD... New Member

  Mites tuo 1600km vuorokaudessa? Jos tämä ja kaveri on kans miettiny että kukaan ei ole niin hullu että lähtis tätä kokeileen? (Jos jutut toimii esimerkkinä niin mistä tohtii enää kirjottaa/videoo julkaista) ?
   
  Bete tykkää tästä.
 12. carrillo

  carrillo Well-Known Member

  Menhee ehkä hieman ohi mutta kun aivot jää kotiin,,, upload_2023-3-17_9-56-49.png
  Lainaus savonsanomista.
  Tuo sama ilmiö koskee mielestäni tuota umpihankitouhua lärvikirjan kelekkaryhmässäkin. Siellä videoissa kaivatetaan paikoissa jokka ei varmasti ole luvallisia umpisen alueita. Kairassakin neet joku omistaa ( yksityinen tai mettähallitus) Jäjempi taho on muutaman luvallisen mestan tehnykkin. Mie oon sata varma että nämä hommat jossaki välisä/paikassa menee käsirysyksi ja reittien sulkemiseksi. Eräs nousukiito putiikki myy aina joskus netissä sileeks hakattuja länttejä huutokaupat sivulla. Sieltä huutamaan oma kaivatuspaikka puuhapalsta ja sitte voi hyvällä mielellä kuvata ja sanoa jotta omalla maalla ajoin.
   
  LD... ja Mika_R tykkäävät tästä.
 13. perttuni

  perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

  Kyllä minä sanoisin, että tuollaiset sulan yli ajamiset yms. Somessa ruokkii huimien omia ajoja. Sotkamossahan joku heti suunnilleen seuraavalla viikolla tuon aloituspostin jälkeen ajoi keskustan vieressä olevan pitkän sulan yli kelkalla. Mistähän lie idea siihenkin tullut mieleen...
  Sitten ihmettelen tuota, että jos jossain on merkattu ura tyyliin silleen, että kepit on kahta puolta kelkkauraa 30m välein ja monessa paikassa siinä hyvin pienellä alueeella on uran vieressä isot kyltit, että pysy ehdottomasti merkatulla uralla (ura menee Vuokatissa viljelypellolla asutuksen vieressä) niin eiköhän sinne joku neropatti mene ajamaan ja ajelee ympäri peltoja kelkalla.
   
 14. Deecee

  Deecee Well-Known Member

  Minä oon kyl ihan samaa mieltä aloittajan kanssa. Todella vastuutonta puuhaa. Ja kyllä pistää ihmetyttään, jos joku alkaa vertaileen tollast tekoo, jos oikeesti puhtaan kuolemanvaarasta, johonki mielenharmia aiehuttavaan umpiskikkailuun. Kaksi totaalisen eri asiaa.
  Meidän kotikylält kuoli poika 2000-luvun alus sulaan. Ei ollut kiva tapaus. Siin oli sellai homma, että aikamiehet oikoi sitä jokisuuta huvikseen. Pojankossit yllytti yhtä sit kokeileen samaa isänsä kelkalla. Huonosti päättyi.

  Ottakaahan aikuiset miehet nyt järki käteen. Ihan turha kiukutella jos tollai asia otetaan esille. Ei oo tainnut kukaan kuolla vielä reitin sivus ajamiseen, ellei nyt sit joku mee kuoleen vitutukseen. Tossa sulas ajamises on aikuisten oikeesti isoja riskejä. Tos on vielä se tietenkin, että tonkin kaverin seuraajis taitaa olla paljon pikkupoikii, jotka haluu kopioida saman somevideon huomion himoissaan.

  Mun mielest jokainen voi nyt miettii vielä kerran itekseen. Onko hukkuminen ja paha mieli reitin sivus ajamisest jokseenki sama asia?
   
 15. carrillo

  carrillo Well-Known Member

  On kuollu ja myös reitilläkin valitettavasti. Näissä asioissa on vain yhtäläisyyksiä,,,esimerkiksi hölmöys. Enkä ole pahoittanu mieltäni. Koitin vaan tuoda asiasta esille tuota ihannointia ja siihe liittyvää pöljäilyä joka paskoo kaikkien kelekkailijoitten mainetta. Eiköhän tuosta ite ajamisesta kuiten saa isomman nautinnon ku somettamisesta,,,tai sitte mie oon senverta vanha jotta en ymmärrä.
   
 16. Mika_R

  Mika_R Klonks rave enduro 600r, Yamaha RS Vector -06

  Jep, tyhmää on sulassa leikkiminen ja kikkailu, kun jollain voi lähteä henki, mutta miksi pitää hyväksyä umpisen kikkailu luvattomilla alueilla?!?
   
  pezq^ tykkää tästä.
 17. Deecee

  Deecee Well-Known Member

  Mut ei pitäis mun mielest sotkee tähän topikkiin asioita jotka ei liity toisiinsa yhden mitenkään. Mun mielestä olis tärkeä tuoda esille se viesti, ettei kelkoilla pidä mennä sulaan ja piste. Nyt jos tätä lukee pojankossit, niin ne arvioi sen sulakikkailun samaan kastiin kun tollai umpisajelun. Eli son vähä tuhmaa, mutta ei vaaarallista.
  Tottakai tollai luvaton ajelu pitää olla tuomittavaa ja onkin. Mut ei kait tostakaan tarvi joka topikkiin alkaa nillittään, kun sen alle jää muu asia sit huomioimatta.

  Jos tähän juttuun haluttas vähänkään järkee, joku jakais tän topikin kahtia. Jätetään toi sulas ajaminen omaan ja muut saa sit purkaa pahaa mieltään vaikka "sometähtien luvaton kelkkailu"-topikis.

  Ja jotta mun mielide ei jäis sen suuremmin epätietoisuun. Sulassa ajamisia ei pitäis kuvaa, esitellä eikä postailla. Ne pitäis tuomita välittömästi vajakkien puuhaksi ja vaaroista pitäis kertoo heti kärkeen. Ehkä minä oon tällai vanha parta, joka ei ymmärrä sitä, että kuolemanriskillä saavutettu somehuomio on hyvää mainosta tolle rahoitusfirmal. Mutta kaikesta huolimatta vesikelkkailu jätetään kesään ja piste.
   
  julli ja LD... tykkäävät tästä.

Suosittele tätä sivua